ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στη μάχη της προετοιμασίας για την πανελλαδική απεργία στις 8 Δεκέμβρη

Πληθαίνουν, παράλληλα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Από τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Από τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Σε ρυθμούς προετοιμασίας της απεργιακής κινητοποίησης στις 8 Δεκέμβρη κινούνται Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία σε όλη τη χώρα, με την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα να έχει οριστεί για τις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια.

Η ανάγκη απεργιακής απάντησης απέναντι στο νέο γύρο επίθεσης κυβέρνησης και εργοδοσίας στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, η ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, μπαίνει στο επίκεντρο των συνελεύσεων, των εξορμήσεων, των περιοδειών και των άλλων δραστηριοτήτων που αναπτύσσουν τα σωματεία που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα που έχει απευθύνει το ΠΑΜΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσμα στους εργαζόμενους της περιοχής να συμμετάσχουν στην απεργία την Πέμπτη 8/12 και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. «Μετά την επιτυχία του πανθεσσαλικού συλλαλητηρίου, που οργάνωσαν στις 2/11 το ΕΚΛ, 52 σωματεία απ' όλη τη Θεσσαλία και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη μαχητικότητα και αισιοδοξία τον αγώνα μας, με πανεργατική - πανελλαδική απεργία στις 8 Δεκέμβρη. Η ανεργία, η φτώχεια, η απλήρωτη δουλειά, οι άθλιοι μισθοί, χωρίς ΣΣΕ, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οι εξευτελιστικές συντάξεις, δεν μπορεί να αποδεχτούμε ότι θα είναι η ζωή μας, η ζωή των παιδιών μας. Οσο δεν αντιδρούμε, η κυβέρνηση, η ΕΕ και η μεγαλοεργοδοσία γίνονται πιο επιθετικοί. Τώρα ετοιμάζουν νέο οδοστρωτήρα σε ό,τι απέμεινε από εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και απαιτούν σιωπή νεκροταφείου από τους εργαζόμενους!».

Στις 24 Νοέμβρη η απεργία στο Δημόσιο

Παράλληλα και με το ίδιο περιεχόμενο εξελίσσεται η προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων για την επιτυχία της απεργίας των εργαζομένων στο Δημόσιο στις 24 Νοέμβρη.

Η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη σωματεία και συλλόγους του Δημοσίου, με θέμα την οργάνωση της απεργίας στις 24 Νοέμβρη. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β, 1ος όροφος).

Νέες αποφάσεις για την απεργία και την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Τις προηγούμενες μέρες, αποφάσεις για απεργία στις 8/12 και παράλληλα για τη συμμετοχή τους στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ (19-20/11) πήραν οι Γενικές Συνελεύσεις της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής και του Σωματείου Εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ρόδου «Amilia Mare» και «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar».

Αντίστοιχη απόφαση πήρε η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου το Σάββατο.

Επίσης, σε απολογισμό της δράσης του και παράλληλα σε αποφάσεις για τα επόμενα βήματά του προχώρησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στη Γενική του Συνέλευση που έγινε την Κυριακή, στην αίθουσα του κινηματογράφου «Αλκυονίς». Ξεχωριστή θέση στη συζήτηση και τις αποφάσεις είχαν η συμμετοχή του στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, αλλά και η οργάνωση της απεργίας στις 8 Δεκέμβρη. «Οργανώνουμε τον αγώνα - Περνάμε στην αντεπίθεση», ήταν το σύνθημα στο φόντο του οποίου συζήτησαν οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις Κατασκευές.

Στην πορεία που οδήγησε στην ίδρυση του ΠΑΜΕ, τον Απρίλη του 1999, και στη συμβολή που είχε το Συνδικάτο στη δημιουργία, τη δράση, την ενίσχυση του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στην εισήγηση ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σταύρος Λίτσας. Συνόψισε τα προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους στις Κατασκευές και τις οικογένειές τους, καθώς ο κλάδος έχει χτυπηθεί σκληρά από την κρίση και την ανεργία, από την πολιτική για λογαριασμό του κεφαλαίου, οι πάγιες αξιώσεις του οποίου αναδείχθηκαν με χαρακτηριστικά παραδείγματα μέσα από την εισήγηση. Στάθηκε, επίσης, στις παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα σε απλήρωτους εργαζόμενους, να παρθούν πίσω απολύσεις, να τηρούνται ωράρια και μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων. Επισήμανε ακόμα τη θετική πείρα από τη συμμετοχή του Συνδικάτου και των παραρτημάτων του στις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές της Αθήνας (αναλυτικότερο ρεπορτάζ για τη συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας θα δημοσιευτεί την Πέμπτη, στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία»).

Ηδη 254 συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Στις νέες αποφάσεις συμπεριλαμβάνονται οι εξής συνδικαλιστικοί φορείς: Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, οι Ομοσπονδίες Τύπου και Χάρτου, Φαρμάκου, Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης, τομείς Βιομηχανίας, Ενέργειας, Ερευνας & Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), η Παλλεσβιακή Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Λέσβου, το Τοπικό Τμήμα ΒΑ Αιγαίου Εκτακτου Προσωπικού Υπ. Πολιτισμού, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Νοσοκομείου Δράμας και η Σωματειακή Επιτροπή Επισιτισμού του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας.

Επίσης, τα Σωματεία Χαρτεργατών Αττικής Πειραιώς και Νήσων, Εργατοϋπαλλήλων «ΠΑΚΟ ΑΕ», Εργατοϋπαλλήλων Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Ν. Φθιώτιδας, Εργαζομένων Δήμου Καλλιθέας, Εργαζομένων στους Δήμους Ικαρίας - Φούρνων, Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ-ΔΕΗ) Παράρτημα Σάμου/Ικαρίας, Εφοριακών Αιτωλοακαρνανίας, Υπαλλήλων Ενέργειας και Φυσικών Πόρων (πρώην Βιομηχανίας), Τυπογράφων Λιθογράφων Μεσσηνίας, Εργαζομένων «ΑΙΓΙΣ» Χαλκίδα, Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου, Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Δράμας και Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία σε όλη τη χώρα προχωρούν ήδη σε συσκέψεις και συνελεύσεις.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στις δύο συσκέψεις που οργανώνει, αύριο Τετάρτη στις 6 μ.μ., στο Βαθύ (Εργατικό Κέντρο) και την Πέμπτη 10/11, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του στο Καρλόβασι.

Επίσης, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν σε οργανωτική σύσκεψη, την Πέμπτη 10/11, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Οσον αφορά τις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων, τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω:

Σήμερα, Τρίτη:

-- Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, στις 5.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46).

-- Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Πόλεως και Περιφέρειας Γρεβενών, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου (Φώκαιας 26).

Αύριο, Τετάρτη:

-- Το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ), στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου.

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος, Ποτών και Τροφίμων Αττικής, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής καλεί στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ.

Την Παρασκευή 11/11:

-- Το Συνδικάτο Τροφίμων Χανίων, στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Το Σάββατο 12/11:

-- Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής, στις 11 π.μ., στο ΕΚΑ.

Την Κυριακή 13/11:

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β).

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, στις 11 π.μ., στην αίθουσα της ΟΕΚΙΔΕ (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα και Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), στις 5 μ.μ., στα γραφεία του (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

-- Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).

Ξεκινά την Παρασκευή το Συνέδριο της ΟΓΕ

Στις 11, 12 και 13 Νοέμβρη στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πειραιά (Πέτρου Ράλλη και Θηβών) θα πραγματοποιηθεί το 12ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

«Γυναίκα, βγες μπροστά στον αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση», είναι το σύνθημα του Συνεδρίου, με το οποίο η ΟΓΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα στις γυναίκες να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα, διεκδικώντας κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών τους και όλα τα δικαιώματα στη δουλειά, τη μητρότητα, τον ελεύθερο χρόνο και τη δημιουργική ζωή.

ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Παρεμβάσεις και εξορμήσεις στο πλαίσιο της απεργίας

Από την κινητοποίηση στην Πρέβεζα
Από την κινητοποίηση στην Πρέβεζα
Εξορμήσεις και παρεμβάσεις οργάνωσαν την Κυριακή κλαδικά σωματεία του Εμπορίου, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους ενάντια στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Τα σωματεία κάλεσαν τους εμποροϋπαλλήλους να προετοιμάσουν την απεργία στις 8/12, να οργανώσουν την πάλη τους για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κατάργηση των ελαστικών μορφών, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μείωση του εργάσιμου χρόνου.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποίησε εξορμήσεις σε πολυκαταστήματα του κέντρου, καθώς και στο «Praktiker» στον Ταύρο μαζί με το επιχειρησιακό σωματείο. Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά οργάνωσε εξόρμηση στο εμπορικό τρίγωνο στην Πειραιώς.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις οργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις. Μεταξύ αυτών, στην Πρέβεζα, όπου το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων οργάνωσε παρέμβαση στο σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος», καταγγέλλοντας την απόλυση στην οποία προχώρησε πριν λίγες μέρες η εταιρεία.

Εξορμήσεις πραγματοποίησε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς στα μαγαζιά της πόλης.

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Σύσκεψη μπροστά στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Σύσκεψη - συζήτηση μπροστά στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε την Κυριακή το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, με τη συμμετοχή εργαζομένων από σειρά μέσων ενημέρωσης και από όλες τις ειδικότητες.

Την εισήγηση έκανε ο Στράτος Κουτσοβίλης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, ο οποίος εστίασε στα κεντρικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τη συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ και στο πώς μεταφράζονται για τις ταξικές δυνάμεις στον κλάδο. Μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη «να ενταθεί η πάλη ενάντια στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας, του κοινωνικού εταιρισμού και της υποταγής στα επιχειρηματικά συμφέροντα (...) να δυναμώσει ο αγώνας, ενώνοντας τους εργαζόμενους που διασπά η εργοδοσία και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός και μας χωρίζει συντεχνιακά με βάση τις ειδικότητες, τις εργασιακές σχέσεις (...) τους νέους από τους μεγαλύτερους, τους Ελληνες από τους μετανάστες. Να ανοίξουν τα σωματεία μας για τη μεγάλη μάζα των ανοργάνωτων νέων εργαζόμενων, με τις άθλιες εργασιακές σχέσεις - λάστιχο και τους μισθούς ψίχουλα, στο ίντερνετ και τις παραγωγές, πράγμα που συστηματικά αρνούνται, οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί καρεκλοκένταυροι του κλάδου».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους Λεωνίδα Σακκά, πρόεδρο της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, Λευτέρη Ρεσβάνη από το ΔΣ της ΕΤΕΡ και Γιώργο Δεληκάρη, από το ΔΣ της ΕΤΙΤΑ.

Η συζήτηση που ακολούθησε με τη συμμετοχή εργαζομένων από διάφορα ΜΜΕ, ανέδειξε πλευρές από τη συνολικότερη πείρα του προηγούμενου διαστήματος, αλλά και από τις πρόσφατες εξελίξεις με την επιχείρηση ξαναμοιράσματος της τηλεοπτικής πίτας ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Οπως υπογραμμίστηκε, οι εξελίξεις και η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων βοήθησαν περισσότερους εργαζόμενους του κλάδου να αντιλαμβάνονται τον ενιαίο χαρακτήρα της αντεργατικής επίθεσης, να συνειδητοποιούν ότι δεν οδηγεί πουθενά η λογική της διαρκούς υποχώρησης «μήπως σώσουμε ό,τι μπορούμε», ούτε και η αντίληψη που καλλιεργήθηκε συστηματικά από την εργοδοσία ότι μπορούν οι εργαζόμενοι να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους στοιχιζόμενοι πίσω από το ένα ή το άλλο επιχειρηματικό σχέδιο.

Ακολούθησε παρέμβαση από τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, στάθηκε στην ανάγκη να ανοίξει αυτή η συζήτηση ακόμα πιο αποφασιστικά μέσα στους χώρους δουλειάς, με μόνιμο προσανατολισμό το πώς θα διευρυνθούν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πώς θα σηκώσουν κεφάλι οι εργαζόμενοι απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, προτάσσοντας τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη αντιπροσώπων και παρατηρητών για τη Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ.

Ο

«ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ»: Σε απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι, καθώς ο νέος επενδυτής δεν δεσμεύεται να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας για το διάστημα της ανακαίνισης, διάρκειας 18 μηνών, προτείνοντας την «εθελούσια έξοδο» στο προσωπικό που απασχολείται συνεχώς και αφήνοντας εντελώς ξεκρέμαστους τους εποχικά εργαζόμενους.

ΔΡΑΜΑ: Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας καλεί σήμερα στις 9 π.μ., σε συγκέντρωση συμπαράστασης στο δικαστικό μέγαρο, με αίτημα να παρθεί πίσω η απόλυση της αντιπροέδρου του Σωματείου από την εργοδοσία της αλυσίδας καταστημάτων MIKEL COFFEE COMPANY τους προηγούμενους μήνες.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κινητοποιήσεις σε Λάρισα και Καβάλα

-- Κινητοποίηση ενάντια στις συνεχιζόμενες περικοπές των συντάξεων από τη σημερινή κυβέρνηση οργανώνουν αύριο Τετάρτη, στις 11 π.μ., έξω από τα γραφεία του ΙΚΑ (οδός Ασκληπιού), τα ΔΣ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Νομού Λάρισας.

-- Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Σωματείων Νομού Καβάλας οργανώνει κινητοποίηση την Πέμπτη 10/11, στις 10.30 π.μ. έξω από το ΙΚΑ.

Και στις δύο κινητοποιήσεις, οι συνταξιούχοι θα επιστρέψουν ως απαράδεκτες τις επιστολές του εμπαιγμού από το υπουργείο Εργασίας.

Δραστηριότητες σωματείων
  • Ολοκληρώνονται σήμερα οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ιωαννίνων. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στο Εργατικό Κέντρο, ενώ κάλπη στήνεται και σε χώρους δουλειάς που ανήκουν στον κλάδο.
  • Αύριο είναι η τελευταία μέρα των αρχαιρεσιών της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου.
  • Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) οργανώνει σύσκεψη ανέργων, αύριο, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
  • Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τις ιδιωτικοποιήσεις και τις εξελίξεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, την Πέμπτη 10/11, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας.
  • Εκλογές θα κάνει το Σάββατο 12/11 το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» και «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar». Οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (Στέφανου Καζούλη 30) από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 μ.μ.
ΧΑΝΙΑ
Διαμαρτυρία για το νέο «αγροτοδικείο»

Το νέο «αγροτοδικείο» που στήνεται στα Χανιά, διώκοντας αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν το 2013, καταγγέλλει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων. Καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο Τετάρτη, στις 10 π.μ., στα δικαστήρια Χανίων, απαιτώντας να σταματήσουν άμεσα το αίσχος των «αγροτοδικείων» και η ποινικοποίηση των αγώνων.

Οπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, η δίκη είναι συνέχεια ανάλογων «αγροτοδικείων» σε άλλες περιοχές της χώρας και δείχνει «πόσο ψεύτικες ήταν οι υποσχέσεις της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για απόσυρση των κατηγοριών κατά των αγωνιζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων». Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως ο αυταρχισμός δεν πρόκειται να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, αντίθετα, πεισμώνει τους αγρότες να συνεχίσουν πιο μαζικά και δυναμικά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Νέα συγκέντρωση την Πέμπτη για το «τσεκούρι» στο εφάπαξ

Νέα συγκέντρωση ενάντια στο «ψαλίδι» που επιβάλλει η κυβέρνηση στο εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά και στα σχέδια μετατροπής του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) σε επαγγελματικό ταμείο, οργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής. Η συγκέντρωση θα γίνει στο υπουργείο Εργασίας, την Πέμπτη 10/11, στις 5 μ.μ.

Θυμίζουμε ότι, με πρόσφατη εγκύκλιο, το υπουργείο Εργασίας καταργεί το δικαίωμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων να λαμβάνουν το εφάπαξ με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης στον Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ και επιβάλλει επιπλέον μειώσεις 20% σε όσους χορηγηθεί, εφόσον καταφέρουν να πάρουν σύνταξη.

Το Συνδικάτο διεκδικεί: Διατήρηση του δικαιώματος απονομής του εφάπαξ βοηθήματος σύμφωνα με τις προβλέψεις του καταστατικού του ταμείου. Επαναφορά του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν το 2012. Επέκτασή του σε όλο τον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού. Το εφάπαξ της 20ετίας να αποτελεί προκαταβολή και οι υπόλοιπες εισφορές έως τη συνταξιοδότηση να αποτελέσουν την εκκαθάριση και όχι απλά επιστροφή εισφορών. Δηλαδή να υπολογιστεί ως ΕΦΑΠΑΞ συνταξιοδότησης. Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους με 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο (6ωρο, 5θήμερο, 30ωρο για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά). Επαναφορά όλων των κλαδικών ΣΣΕ στα επίπεδα που ήταν πριν το 2012 και κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που έπληξαν τις ΣΣΕ. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων από το 2010 έως σήμερα.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Κινητοποίηση με αυτοκίνητα στο υπουργείο Μεταφορών

Σε κινητοποίηση με αυτοκίνητα, αύριο Τετάρτη, στο υπουργείο Μεταφορών καλούν οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ. Αρχικά, θα γίνει συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί, στη Μεσογείων (μεταξύ νοσοκομείων «Σωτηρίας» και «Γενικού Κρατικού») και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί σημειώνουν ότι η κυβέρνηση διατηρεί και αυξάνει την απαράδεκτη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και όλα τα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος, ΦΠΑ, ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης). Βάζει ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση, κάνει την Υγεία πανάκριβο εφιάλτη, συνεχίζει την πολιτική της «απελευθέρωσης» στον κλάδο, ανοίγοντας δρόμο στα μονοπώλια και τις μεγάλες εταιρείες παντός είδους (UBER, τουριστικό κεφάλαιο).

Οι Επιτροπές Αγώνα προβάλλουν, μεταξύ άλλων, αιτήματα όπως: Αφορολόγητο όριο, αύξησή του στις 20.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος. Κατάργηση όλων των ληστρικών νόμων και χαρατσιών. Αφορολόγητο πετρέλαιο και αέριο κίνησης, δραστική μείωση του ΦΠΑ στα ταξί, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Καμιά κατάσχεση πρώτης κατοικίας, εργαλείων δουλειάς, δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, κάτω τα χέρια από τις συντάξεις, κατάργηση όλων των νόμων της απελευθέρωσης έργου κ.ά.

ΠΑΣΕΒΕ
Στις 8 Δεκέμβρη κλείνουμε τα μαγαζιά μας - Βγαίνουμε στο δρόμο!

Σε συμμετοχή στην απεργία και τις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, κλείνοντας τα καταστήματά τους, καλεί τους αυτοαπασχολούμενους η ΠΑΣΕΒΕ. «Στις 8 Δεκέμβρη κλείνουμε τα μαγαζιά μας. Βγαίνουμε στο δρόμο! Αρκετά ματώσαμε, αρκετά πληρώσαμε», τονίζει στο κάλεσμα που απευθύνει.

«Απορρίπτουμε τις προτροπές της κυβέρνησης για υπομονή στο όνομα της επερχόμενης ανάπτυξης. Εχουν στόχο μόνο τη συναίνεσή μας μπροστά στη νέα επίθεση που ετοιμάζουν», αναφέρει η ΠΑΣΕΒΕ στην ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Ο μόνος δρόμος που απομένει είναι αυτός του ανυποχώρητου συλλογικού αγώνα. Ολες οι άλλες "άμεσες", "ρεαλιστικές" λύσεις δοκιμάστηκαν και χρεοκόπησαν. Επιλέγουμε το δρόμο της αντίστασης, της κοινής δράσης και της συμμαχίας με το αγωνιστικό κίνημα των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών. Χτίζουμε βήμα βήμα τη δική μας συμμαχία απέναντι στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - μονοπωλίων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ