ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΝΗΣΙΩΝ
Το Σάββατο η σύσκεψη για την ακτοπλοΐα

Στις 10.30 το πρωί στην ΠΕΜΕΝ

Απέναντι στην παραπέρα ενίσχυση της θέσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου, των μονοπωλίων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που προετοιμάζει η συγκυβέρνηση με την τροποποίηση του ήδη εκτρωματικού θεσμικού πλαισίου, προδιαγράφοντας για ναυτεργάτες και νησιώτες ένα εφιαλτικό τοπίο, τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ενωση Μαγείρων) με τα Εργατικά Κέντρα, Λέσβου, Σάμου, Βόρειας Δωδεκανήσου αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία του αγωνιστικού συντονισμού της δράσης νησιωτών, ναυτεργατών. Πρώτο βήμα θα είναι η σύσκεψη που διοργανώνουν, το Σάββατο 10 Νοέμβρη, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών.

Στο ανοιχτό κάλεσμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων στους φορείς του αγροτικού κινήματος και των επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων, τους φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τους Συλλόγους Γυναικών, τις Λαϊκές Επιτροπές, διαμηνύουν ότι με τα όσα προωθούνται στην ακτοπλοΐα από τη συγκυβέρνηση, που στην ουσία είναι η ολοκληρωτική εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης «η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει μη αναστρέψιμη αν δεν αντιδράσουμε άμεσα». Οπως προκύπτει από το «πλαίσιο» για «κοινωνικό διάλογο» που έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας στις ναυτεργατικές Ενώσεις, προετοιμάζεται η πλήρης ανατροπή των ναυτεργατικών εργασιακών δικαιωμάτων ενώ οι εφοπλιστικοί, μονοπωλιακοί όμιλοι θα καθορίζουν από δρομολόγια και τιμές των εισιτηρίων μέχρι πόσοι ναυτεργάτες θα είναι ναυτολογημένοι, με τι σχέσεις εργασίας, που σημαίνει και παραπέρα υποβάθμιση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

«Παρακώλυση συγκοινωνιών» οι κινητοποιήσεις;

Σε αυτά τα πλαίσια δεν είναι τυχαία η επιχείρηση ποινικοποίησης της δράσης όλων των ικαριώτικων συλλόγων που είναι σε εξέλιξη. Διώκονται από Κεντρικό Λιμεναρχείο και Εισαγγελία Πειραιά, για «παρακώλυση συγκοινωνιών», για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν το Δεκέμβρη και το Γενάρη στο λιμάνι του Πειραιά ενάντια στη δρομολόγηση του γέρικου και υποσυντήρητου πλοίου «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ», διεκδικώντας ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σύγχρονες, που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των εφοπλιστών.

Η πρώτη συντονισμένη απάντηση των συλλόγων δόθηκε την περασμένη Δευτέρα με δυναμική παρέμβαση στον ανακριτή και στη συνέχεια στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά. Κατέθεσαν κοινό υπόμνημα με το οποίο απαίτησαν να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, επισημαίνοντας ότι είναι τουλάχιστον πρόκληση να διώκονται πολιτιστικοί σύλλογοι επειδή διεκδίκησαν «την ασφαλή, τακτική και αντίστοιχη των τεχνολογικών κατακτήσεων του 2012 συγκοινωνία των νησιών μας». Τονίζουν ότι η δίωξη «είναι άλλη μια μορφή ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων και κάθε φωνής που αντιδρά και αντιστέκεται στη βάρβαρη πολιτική».

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΧΙΛΤΟΝ»
Απάντησαν οργανωμένα στην τρομοκρατία της εργοδοσίας

Δυναμική συγκέντρωση στο «λόμπι» ενάντια σε απολύσεις

Από τη συγκέντρωση μέσα στο «Χίλτον»
Από τη συγκέντρωση μέσα στο «Χίλτον»
Με μια μαζική και αιφνιδιαστική συγκέντρωση μέσα στο χλιδάτο «λόμπι» του ξενοδοχείου «Χίλτον» απάντησαν στις δυο απολύσεις εργαζομένων χτες το πρωί απεργοί του κλάδου μαζί με τις διοικήσεις των επιχειρησιακών σωματείων ξενοδοχείων της Αθήνας και του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής.

Οι δυο εργαζόμενες - καμαριέρες δούλευαν στο ξενοδοχείο μέσω «δουλεμπορικού» γραφείου. Η απόλυσή τους βεβαίωσε - ακόμα μια φορά - πόσο τρομάζει τη μεγαλοεργοδοσία η δύναμη που δίνει στους εργαζόμενους η οργάνωση στα συνδικάτα τους, το να μη μένουν μόνοι και να... κλαίνε τη μοίρα τους αποδεχόμενοι την αντεργατική θύελλα, αλλά να απαντούν δυναμώνοντας την ταξική τους ενότητα. Την ανησυχία αυτή ομολόγησε η εργοδοσία μέσα από την ίδια την κοινοποίηση των απολύσεων αφού, όπως είπε ευθαρσώς σε μία από τις δύο εργαζόμενες, απολύεται γιατί... απεργεί και μιλάει πολύ!

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία του κλάδου έδωσαν μια πρώτη αποφασιστική απάντηση στην εργοδοσία, με τη συγκέντρωσή τους μέσα στο ξενοδοχείο, που επιχειρεί και με τις απολύσεις να τρομοκρατήσει και να εκβιάσει τους εργαζόμενους προκειμένου να συναινέσουν στα αντεργατικά της σχέδια. Εδώ και μήνες άλλωστε προσπαθεί με εκβιασμούς και απειλές να επιβάλλει μείωση μισθών σε όλους τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου, αφού ήδη έχει αντικαταστήσει την πλειοψηφία των καμαριέρων, του ξενοδοχείου με εργαζόμενες από δουλεμπορικά συνεργεία, αφού έχει επιβάλλει ένα εργασιακό γκέτο, κάνοντας το μάγειρα εργάτη γενικών καθηκόντων, τον «ντόρμαν» μπογιατζή και γενικά επιβάλλει πολυαπασχόληση και εντατικοποίηση της δουλειάς, όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν τα σωματεία σε ανακοίνωσή τους.

«Αυτή τη στιγμή τρέμω, αλλά όταν βλέπεις έτσι όλον αυτόν τον κόσμο να σε στηρίζει παίρνεις δύναμη και κουράγιο», έλεγε σε «πηγαδάκι» η μια από τις δυο απολυμένες, που συμμετείχε στην κινητοποίηση. Οι συνδικαλιστές απαίτησαν να ανακληθούν οι απολύσεις, να προσληφθούν άμεσα με συμβάσεις αορίστου χρόνου όλοι οι εργαζόμενοι του δουλεμπορικού συνεργείου, να σταματήσει η πολυαπασχόληση και η εντατικοποίηση. Δεσμεύτηκαν δε και στην εργοδοσία του ξενοδοχείου ότι η χτεσινή παρέμβαση αποτελεί μόνο την αρχή των κινητοποιήσεων. Το ραντεβού ανανεώθηκε για λίγο αργότερα στην απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ
Σήμερα η γενική συνέλευση στον Ασπρόπυργο

Σε Γενική Συνέλευση προχωρούν σήμερα στις 3.30 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας οι εργαζόμενοι στην «Ελληνική Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να ενημερωθούν από το σωματείο τους και να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν μετά τη νέα αντεργατική πρόκληση της εργοδοσίας να θέσει όλο το προσωπικό του εργοστασίου σε διαθεσιμότητα. Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, την περασμένη Δευτέρα σε διαβούλευση που προκάλεσε, ανακοίνωσε στο σωματείο ότι θα προχωρήσουν μονομερώς στη διαθεσιμότητα από την ερχόμενη Δευτέρα και για τρεις μήνες. Μάλιστα, άφησαν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά και τους τρείς μήνες για νέα αντεργατικά μέτρα στο όνομα, όπως υποστηρίζουν, να γίνει η επιχείρηση «ανταγωνιστική». Το Σωματείο ξεκάθαρα απάντησε ότι δεν αποδέχεται το αντεργατικό μέτρο της διαθεσιμότητας και αυτό θα θέσει και στη σημερινή ΓΣ. Ετσι, ο Μάνεσης κλείνει μόνος του το εργοστάσιο για το οποίο όλοι οι μηχανισμοί της κυβέρνησης είχαν «κοπιάσει» ώστε να ανοίξει σπάζοντας την ηρωική πολύμηνη απεργία των απεργών χαλυβουργών.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αύριο ξεκινάει το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο

Αρχίζουν αύριο, Παρασκευή 9 Νοέμβρη, οι εργασίες του 20ού Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας οι οποίες και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, 10 Νοέμβρη. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Στάνλεϊ» και κύριο σύνθημά του είναι: «Συνταξιούχοι - Εργαζόμενοι - Φτωχή αγροτιά κλιμακώνουμε τον κοινό αγώνα ενάντια στα μέτρα και τις πολιτικές κυβέρνησης - ΕΕ - Μονοπωλίων».

Το συνέδριο, σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, «φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις στα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους του ΙΚΑ και το διεκδικητικό τους κίνημα με αγωνιστική προοπτική και προσανατολισμό. Οι συνταξιούχοι δε θα πάψουν παρά τα ηλικιακά τους προβλήματα να είναι στους δρόμους όπως έκαναν μέχρι τώρα διεκδικώντας λύσεις στα δίκαια αιτήματά τους, όπως κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ, αφορολόγητο 16.000 ευρώ, κατάργηση μνημονίων, εφαρμοστικών νόμων, δανειακών συμβάσεων και όλων των χαρατσιών, στήριξη και όχι διάλυση του ΙΚΑ και της κοινωνικής ασφάλισης. Δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό. ΟΧΙ στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που είναι μερικά από τα ζωτικά προβλήματα των απόμαχων της δουλειάς».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Διαδήλωσαν στην Αθήνα

Αγνοια (!) για τα προβλήματα των εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, σε συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο της διαδήλωσης που έκαναν οι εργαζόμενοι μαζί με τις Επιτροπές Αγώνα που έχουν συγκροτήσει και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Οι εργαζόμενοι, όχι μόνο έχουν προσληφθεί σ' αυτά τα προγράμματα με μισθούς πενιχρούς (625 ευρώ) σε σχέση με τις σύγχρονες ανάγκες, αλλά είναι και απλήρωτοι μετά από μήνες!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου, το στέλεχος της κυβέρνησης «έριξε την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση που "έφτιαξε και υλοποίησε πρόγραμμα βιαστικά"» και δήλωσε ότι «θα ασχοληθεί με τα προβλήματα των εργαζομένων από τη Δευτέρα γιατί έχει πολλή δουλειά μέχρι να ψηφιστούν τα μέτρα και ο προϋπολογισμός την Κυριακή!!!»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σκοτώθηκε 48χρονος εργαζόμενος

Τη ζωή του έχασε την περασμένη Πέμπτη ο 48χρονος Φώτης Αναγνωστόπουλος, εργαζόμενος στην εταιρεία οδικής βοήθειας «EXPRESS SERVICE - Ι.Π. ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ». Το δυστύχημα έγινε επί της εξωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης στη θέση Νταμάρια. Ο εργαζόμενος είχε μεταβεί στην περιοχή με όχημα οδικής βοήθειας, προκειμένου να απομακρύνει ακινητοποιημένο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) «κατά τη διαδικασία φόρτωσης του αυτοκινήτου στην πλατφόρμα του οχήματος οδικής βοήθειας, χτυπήθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα από διερχόμενο με υπερβολική ταχύτητα όχημα, το οποίο παραβιάζοντας τα μέτρα της Τροχαίας, αναποδογύρισε και επέπεσε στα σταθμευμένα οχήματα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ