ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Σύσκεψη για τη συγκρότηση Γραμματείας του ΠΑΜΕ στον κλάδο

Σάββατο 12 Νοέμβρη, 11 π.μ., ξενοδοχείο «Stanley»

Στην ιδρυτική σύσκεψη του ΠΑΜΕ στον κλάδο καλούν Συνδικάτα, Σωματειακές Επιτροπές, Επιτροπές Αγώνα και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, απευθυνόμενα με ανακοίνωσή τους στους εργαζόμενους στις τράπεζες, στις ασφαλιστικές και άλλες εταιρείες στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.Η σύσκεψη θα γίνει το Σάββατο 12 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Stanley» (πλατεία Καραϊσκάκη, στάση μετρό Μεταξουργείο).

Μεγαλώνει η επιθετικότητα των τραπεζιτών

Τον επιτακτικό και επιβεβλημένο χαρακτήρα του παραπάνω καλέσματος προβάλλουν οι ίδιες οι εξελίξεις και στον κλάδο. Η εργοδοσία της Γενικής Τράπεζας (μέλος του χρηματοοικονομικού ομίλου «Societe Generale») επανέρχεται για τρίτη φορά - από τον περασμένο Μάρτη - ζητώντας τη μείωση των μισθών.

Οπως και τις προηγούμενες φορές, η εργοδοσία σπεύδει να «αξιοποιήσει» τα αντεργατικά όπλα που της δίνουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Πριν λίγες μέρες με εξώδικό της προς το Σύλλογο καλεί σε διαπραγματεύσεις για την «κατάρτιση επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας με αντικείμενο την αναπροσαρμογή των καταβαλλόμενων μισθών και επιδομάτων σε ποσοστό μείωσης 15%». Αυτή τη φορά σπεύδει να «αξιοποιήσει» τον προσφάτως ψηφισθέντα πολυνόμο 4024/2011 ο οποίος δίνει τη δυνατότητα κατάρτισης επιχειρησιακής ΣΣΕ που μπορεί να μειώσει τους μισθούς μέχρι και το ύψος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η συνδικαλιστική πλειοψηφία του Συλλόγου δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την ένταση της εργοδοτικής επίθεσης, καθώς ακόμα και σήμερα καλλιεργεί την αγωνιστική αδράνεια και το μόνο που αντιπαραθέτει είναι «επιχειρήματα και αντιπροτάσεις» και την προσφυγή της σε θεσμικές διαδικασίες.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ»
Συνεχίζουν αποφασισμένοι την απεργία διαρκείας

Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας στις 11 π.μ.

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλαν στην εργοδοσία οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» αποφασίζοντας στη χθεσινή ΓΣ τη συνέχιση της απεργίας
Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλαν στην εργοδοσία οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» αποφασίζοντας στη χθεσινή ΓΣ τη συνέχιση της απεργίας
«Εχω έξι ανήλικα παιδιά και αφού μπορώ εγώ να συνεχίσω να αγωνίζομαι, μπορούμε όλοι μας»!

Αυτή η φράση ενός μεταλλεργάτη στην «Ελληνική Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο μετά από οκτώ συνεχόμενες ημέρες απεργίας που είπε μιλώντας στη χθεσινή μαζική Γενική Συνέλευση, περιγράφει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την αποφασιστικότητα των εργαζομένων της επιχείρησης να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα απαιτώντας την ανάκληση των 34 απολύσεων και ενάντια σε κάθε αντεργατική αξίωση της εργοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι και ατσαλωμένοι μετά από οκτώ ημέρες απεργίας και καθημερινές συγκεντρώσεις έξω από τη πύλη του εργοστασίου αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία στη χθεσινή Γενική Συνέλευσή τους να αποδεχτούν τη πρόταση του σωματείου τους και συγκεκριμένα: Συνέχιση των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών και ταυτόχρονα σήμερα στις 11 π.μ. συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και την ερχόμενη Πέμπτη αποκλεισμό των γραφείων της εταιρείας στην Κηφισιά με απαίτηση συνάντηση με τον ιδιοκτήτη του Χαλυβουργείου, το μεγαλοεπιχειρηματία Μάνεση.

Με την απόφασή τους αυτή, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην εργοδοσία ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν στους προκλητικούς εκβιασμούς για να αποδεχτούν τα αντεργατικά μέτρα της εκ περιτροπής εργασίας ή 5ωρη εργασία ή μαζικές απολύσεις 180 εργαζόμενων. Θα συνεχίσουν να στέλνουν μαζική, ταξική, αγωνιστική απάντηση οπλισμένοι και με την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση που έχουν δεχτεί από δεκάδες σωματεία και Ομοσπονδίες από την πρώτη ημέρα των απεργιών. Και αυτό εκφράστηκε και χθες με τη συμμετοχή στην ΓΣ πλήθος εκπροσώπων σωματείων και φορέων. Ενδεικτικά αναφέρουμε από: Συνδικάτα Μετάλλου Πειραιά, Αθήνας, «ΜΑΣΙΝΑ», Ομοσπονδία Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων και το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής, Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, Σωματείο «Σόφτεξ», Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής, Σωματείο ΟΤΑ Θριασίου, Γραμματεία Μετάλλου Αττικής του ΠΑΜΕ, Λαϊκή Συσπείρωση Ασπροπύργου, Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας κ.ά..

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ εξέφρασε για μια ακόμα φορά ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής ο οποίος παρευρέθηκε στη ΓΣ και μιλώντας στους εργαζόμενους επισήμανε μεταξύ άλλων: «Οι επιθέσεις της εργοδοσίας με απολύσεις και συρρίκνωση δραστηριοτήτων γίνονται για να εξασφαλίσουν περισσότερα κέρδη. Αν ο εργάτης κάνει βήμα πίσω, ανοίγει την όρεξη των καπιταλιστών για πιο βάρβαρη επίθεση. Γι' αυτό δεν πρέπει να κάνετε βήμα πίσω από τη γραμμή του αγώνα και ταυτόχρονα να περάσετε στην αντεπίθεση. Πρέπει η έκφραση συμπαράστασης να γίνει χιονοστιβάδα. Να συμπαραταχθούν και άλλες δυνάμεις. Χρειάζεται ταξική οργάνωση, αλληλεγγύη και αντεπίθεση. Εμείς ήμασταν και θα είμαστε μαζί σας».

«Πρέπει οι εργάτες να είμαστε ενωμένοι απέναντι στην εργοδοσία», επισήμανε χαιρετίζοντας στη ΓΣ ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά μεταφέροντας την αλληλεγγύη σωματείων και εργαζομένων από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και άλλους χώρους του κλάδου.

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο Θοδωρής Κούτρας από την Γραμματεία Μετάλλου Αττικής του ΠΑΜΕ απευθυνόμενους στους εργαζόμενους τόνισε ότι: «Μετά από οκτώ ημέρες απεργίας είσαστε νικητές. Γιατί δεν επιτρέψατε στην εργοδοσία να προχωρήσει στα σχέδιά της όπως υπολόγιζε και δεν κατάφερε να σας διασπάσει. Ο αγώνας σας είναι σημαντικός γιατί δείχνει το δρόμο και σε άλλους εργαζόμενους της περιοχής. Γιατί αν περάσουν τα μέτρα της εργοδοσίας θα προχωρήσουν και άλλες επιχειρήσεις της περιοχής. Δείχνει ταυτόχρονα πώς πρέπει να δίνεται ο αγώνας, ο οποίος πρέπει να κλιμακωθεί και με άλλες δυνάμεις στη μάχη. Να παρθούν αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα και την Ομοσπονδία Μετάλλου για απεργίες. Ο αγώνας σας έχει όλα τα φόντα να βγάλει νικητές τους εργαζόμενους. Εμείς θα σας στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας για να βγείτε νικητές».

Ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ασπροπύργου μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μετέφερε μιλώντας στη ΓΣ ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Αλέξης Τσοκάνης ο οποίος ταυτόχρονα κατήγγειλε ότι η επιχείρηση έχει τέσσερα χρόνια να καταθέσει φορολογική δήλωση.


ΣΕΠΕ
Δραματική αύξηση της ελαστικής εργασίας

Στοιχεία για το Α' εννιάμηνο του 2011

«Αέρα» στα πανιά των μεγαλοεπιχειρηματιών έχει δώσει η πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας. Μεγάλα θύματα αυτής της πολιτικής δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους, καθώς η πλήρης σταθερή δουλειά με δικαιώματα αποτελεί μήνα με το μήνα παρελθόν. Μόλις το 58,92% των νέων συμβάσεων είναι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για το Α' εννιάμηνο του 2011. Πρόκειται για δραματική μείωση της πλήρους απασχόλησης μέσα σε δύο χρόνια, καθώς το 2009 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% των νέων συμβάσεων και το 2010 αντιπροσώπευαν το 66,9%. Από την άλλη πλευρά, η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων αυξήθηκε από 16,7% το 2009 σε 26,1% το 2010 και εκτινάχθηκε σε 32,52% το πρώτο εννιάμηνο του 2011. Ταυτόχρονα οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αντιπροσώπευαν το 4,3% του συνόλου των νέων συμβάσεων το 2009, το 6,9% των νέων συμβάσεων εργασίας το 2010 και το 8,56% των νέων συμβάσεων εργασίας.

Επίσης τα στοιχεία του ΣΕΠΕ μαρτυρούν μετατροπή ολοένα και περισσότερων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας μέσα στο 2011. Είναι ενδεικτικό ότι τους εννιά πρώτους μήνες του έτους έχουν μετατραπεί 42.488 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης είτε σε συμβάσεις μερικής, είτε σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας. Το 2010 είχαν μετατραπεί 26.253 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας, αριθμός κατά 54,6% αυξημένος σε σχέση με το 2009.

Τέλος, η αλλαγή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων ετών που μετατράπηκαν, σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2010, στη διάρκεια του 2011 είναι αυξημένες κατά 102,46% όσον αφορά τη μερική απασχόληση, 307,44% για την εκ περιτροπής απασχόληση κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους, και κατά 1.192,39% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη!


ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Συγκέντρωση σήμερα

Το σύνθημα του αγωνιστικού ξεσηκωμού σημαίνει στο λαό της εργατούπολης του Περάματος η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, που διοργανώνει σήμερα Τρίτη 8 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στο «Τρενάκι του ΗΣΑΠ» απέναντι από την πλατεία Ηρώων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ