ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ
Καμία εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας

Στη Βουλή συζητήθηκε χτες Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Τη δικαστική απόφαση για τα κολέγια δεν την αναγνωρίζουμε. Οταν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων και της νεολαίας, εμείς λέμε να μην παίρνονται υπόψη. Να τις αψηφήσει η κυβέρνηση, να μην πειθαρχήσει. Τα παραπάνω τόνισε, χτες, στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναπτύσσοντας Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την κοινοτική οδηγία που αφορά τα κολέγια, με την οποία εξισώνονται τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ με τα πιστοποιητικά των διαφόρων ιδιωτικών κολεγίων.

Η Αλ. Παπαρήγα ζήτησε να μην ενσωματωθούν στην ελληνική νομοθεσία οι κατευθύνσεις του Ευρωδικαστηρίου και της οδηγίας 36/2005 και κάλεσε την κυβέρνηση να διακόψει κάθε σχετική ενέργεια καταργώντας ταυτόχρονα τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Πρότεινε δε τη διαμόρφωση ενός συστήματος αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών μετά τη 12χρονη εκπαίδευση, που θα προσφέρουν επαγγελματική μόρφωση σε όσους νέους δε συνεχίζουν στην ανώτατη εκπαίδευση.

Προάγγελος δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων

Τη δικαστική αυτή απόφαση, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, «δεν την αναγνωρίζουμε, παίρνοντας υπόψη τη γενικότερη θέση μας και καθώς και το εξής πράγμα: Οταν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων, της νεολαίας, εμείς θεωρούμε ότι αυτές οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να μην παίρνονται υπόψη, να τις αψηφήσει μία κυβέρνηση, άμα θέλει, να μην πειθαρχήσει, κλπ.».

Απέναντι στον ισχυρισμό του υπουργού Παιδείας ότι τα κολέγια είναι μέρος του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε: «Από τη στιγμή που λειτουργούν στην Ελλάδα, για εμάς είναι ελληνικός χώρος. Λοιπόν, εδώ πρόκειται για προάγγελο της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ολα αυτά τα κολέγια εκεί θα εξελιχθούν, ένα μέρος από αυτά που θα αξιολογηθούν, εφόσον αλλάξει το Σύνταγμα - και υπάρχει μία τέτοια πιθανότητα να αλλάξει διότι και το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Ακόμα, ξεκαθάρισε: «Εμάς μας απασχολεί και η υποβαθμισμένη μόρφωση που δίνουν και θα δίνουν τα περισσότερα (σ.σ. κολέγια), αλλά γενικότερα πρόκειται για υποβαθμισμένη μόρφωση και υποβαθμισμένα εργασιακά δικαιώματα. Να σας πω κάτι; Ετσι όπως πάει το πράγμα, το άρθρο 16 το μόνο που απαγορεύει σήμερα είναι να πληρώνουν οι φοιτητές για τα προπτυχιακά. Ολα τα άλλα πια, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί, όλα επιτρέπονται και το άρθρο 16 έχει χάσει πια την ουσιαστική του σημασία, γι' αυτό εμείς δεν περιοριζόμαστε ποτέ μόνο στο να μη γίνει η αναθεώρηση του άρθρου 16».

Προβάλλοντας την πρόταση του ΚΚΕ για την επαγγελματική εκπαίδευση, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Εμείς τις επαγγελματικές σχολές τις βλέπουμε μετά το δωδεκάχρονο σχολείο, χωρίς να συνυπάρχει καμία μορφή ιδιωτικής δραστηριότητας. Και δεν τις βλέπουμε σαν σχολές που θα πηγαίνουν τα παιδιά που τάχα δεν παίρνουν τα γράμματα, ή που θα πηγαίνουν τα παιδιά που ανήκουν στις εργατικές λαϊκές οικογένειες, αλλά τα παιδιά εκείνα που επιλέγουν ένα επάγγελμα για το οποίο δε χρειάζεται να πάει κάποιος στο πανεπιστήμιο, δεν έχει δηλαδή επιστημονικό αντικείμενο, έχει επαγγελματικό και υψηλού επιπέδου».

Ακόμα, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε: «Πάμε δυστυχώς για εξίσωση. Αυτό θα γίνει τελικά, εξίσωση πτυχίων. Εκεί θα οδηγήσει. Θα πάμε για υπερπληθωρισμό ειδικοτήτων και πτυχιούχων και επαγγελματικών ειδικοτήτων». Σημείωσε δε ότι «στα ΤΕΙ κάθε μέρα γίνεται και μία σχολή, αλλάζουν τον τίτλο και εμφανίζονται ότι έχουν αλλάξει και τις σπουδές. Πάμε για υπερπληθωρισμό». Τονίζοντας ότι με βάση την κυρίαρχη πολιτική, «η αγορά καλείται να επιλύσει αυτά τα ζητήματα. Και αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των ετεροαπασχολουμένων, των ανέργων, των υποαπασχολουμένων ή των ανθρώπων εκείνων όπου τελικά πιέζουν προς τα κάτω τους μισθούς και τα μεροκάματα, φτηνή εργατική δύναμη με εξίσωση ανόμοιων πραγμάτων και επαγγελματικών δικαιωμάτων».

Εκπαιδευτήρια στη δίνη του καπιταλιστικού ανταγωνισμού

Ακόμα, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Από την άλλη πόρτα και με τη βοήθεια της οδηγίας - είστε και ευχαριστημένοι με τη δικαστική απόφαση, είμαι σίγουρη - επιχειρείτε αυτό που δεν καταφέρατε με την αναθεώρηση του άρθρου 16. Ολα αυτά (σ.σ. τα κολέγια) θα είναι τα φυτώρια των ιδιωτικών πανεπιστημίων».

«Εγώ δέχομαι ότι θα βάλετε κάποιους κανόνες, ποια είναι καλύτερα και ποια είναι χειρότερα και ποια δε θα λειτουργούν. Διότι εδώ θα φυτρώσουν πάρα πολλά ιδιωτικά κολέγια», σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για να προσθέσει ότι, αντικειμενικά, η προσοχή θα συγκεντρωθεί στα πιο ισχυρά, σε αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα ή και την καλή μαρτυρία του πανεπιστημίου του οποίου τάχα είναι θυγατρικά δημιουργήματα ή είναι παραρτήματα. «Αυτά θα επιβιώσουν - σημείωσε - και όπως έγινε και στα ιδιωτικά σχολεία, θα υπάρχει μια σειρά άλλων, θα υπάρχουν τα φτηνά ιδιωτικά κολέγια της κακής - ας πούμε - κατάστασης και τα καλύτερα ιδιωτικά κολέγια, που δεν παύουν να είναι ιδιωτικά. Με αυτήν την έννοια, είμαστε ριζικά αντίθετοι. Αν η κυβέρνηση αντιστεκόταν σε αυτήν τη δικαστική απόφαση, εμείς εννοείται ότι θα τη στηρίζαμε. Και το θέμα δεν είναι ότι θα τη στηρίζαμε εμείς, θα τη στήριζε η μεγάλη πλειοψηφία και των εργαζομένων και των πανεπιστημιακών, στο βαθμό που θα καλούσατε και θα εξηγούσατε γιατί δε δέχεστε αυτήν την κατάσταση που προϋπάρχει. Τη νομιμοποιείτε. Μέσω της "τάξης" - ξαναλέω - απλώς θα συγκεντρωθούν, θα επιβιώσουν λιγότερα σχετικά με αυτά που υπάρχουν, αλλά ισχυρότερα». Και πρόσθεσε ότι αυτά τα πιο «ισχυρά» κολέγια θα τα επιλέγουν οι υποψήφιοι σε σχέση με υπάρχοντα τμήματα πανεπιστημίων ή ΤΕΙ, κατ' αυτή την έννοια τα κολέγια θα «αρμέγουν» πελατεία από τα πανεπιστήμια και από τα ΤΕΙ. «Με αυτήν την έννοια είμαστε αντίθετοι. Ξαναζητάμε επαγγελματικές σχολές μετά το δωδεκάχρονο, υψηλού επιπέδου και όχι αυτά που υπάρχουν σήμερα και αυτά όλα ζητούν και μία άλλη τακτοποίηση για τα ΤΕΙ. Οι σχολές των ΤΕΙ μπορούν να ενταχθούν στα πανεπιστήμια και άλλες να είναι επαγγελματικές σχολές. Πρόκειται για απαράδεκτη κατάσταση, ένα αμερικάνικο σύστημα που ήδη συζητιέται να αλλάξει, όχι επί Ομπάμα, από πριν».

Ούτε βήμα πίσω από την ευρωενωσιακή πολιτική

Σε θεμελιώδεις «αρχές» της ΕΕ, στις «ελευθερίες» του Μάαστριχτ, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Ευ. Στυλιανίδης, για να υποστηρίξει ότι η μη εφαρμογή της οδηγίας και η κατάργηση των ΚΕΣ έρχονται «σε πλήρη σύγκρουση με την ελευθερία εγκατάστασης και εργασίας σε άλλο κράτος - μέλος, η οποία είναι μέρος του σκληρού πυρήνα του Κοινοτικού Δικαίου». Κατά τον υπουργό, η κατάργηση των ΚΕΣ έρχεται σε σύγκρουση και με το ελληνικό Σύνταγμα, που προβλέπει το δικαίωμα ελεύθερης συμμετοχής στην οικονομική ζωή!

Ο υπουργός Παιδείας επιχείρησε να συνδέσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου με την απόπειρα της κυβέρνησης να αναθεωρήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση «δικαιώθηκε» γι' αυτή την επιλογή, υποστηρίζοντας ότι αν είχε γίνει η αναθεώρηση, «με μεγαλύτερη πληρότητα σήμερα θα μπορούσαμε να επιτύχουμε ποιοτικά αποτελέσματα». Φαίνεται ακόμα μια φορά ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει ούτε το τυπικό εμπόδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την απόλυτη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων.

Ο Ευ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για «πολιτική υποκρισία» στο θέμα της οδηγίας για τα κολέγια, υπενθυμίζοντας ότι η οδηγία αυτή προήλθε από την τότε Ελληνίδα επίτροπο της ΕΕ, Βάσω Παπανδρέου, και μάλιστα εκδόθηκε όταν την προεδρία της ΕΕ είχε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Κύριε υπουργέ, η πολιτική υποκρισία δε μας αγγίζει, δεδομένου ότι εμείς ως Κόμμα δεν υιοθετήσαμε ποτέ αυτήν την άποψη. Και εδώ στην ελληνική Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο δεν υπάρχει Ελληνας κομμουνιστής ευρωβουλευτής που ανέχθηκε την ύπαρξη κολεγίων», ξεκαθάρισε στην παρέμβασή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα.

Για τις από εδώ και πέρα ενέργειες της κυβέρνησης παρέπεμψε στον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος, κατά τον Ευ. Στυλιανίδη, ελέγχει την ποιότητα των υπηρεσιών που θα παρέχουν τα κολέγια στην Ελλάδα, τα οποία εάν δεν πληρούν κάποιες προδιαγραφές μπορεί ακόμα και να κλείνουν.

Σύσκεψη της ΔΗΠΑΚ

Σύσκεψη με θέμα «Οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και η θέση της ΔΗΠΑΚ» διοργανώνει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) στην Αθήνα, τη Δευτέρα 10 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στη Νομική, στην αίθουσα 1 (1ος όροφος).

Σήμερα η πικετοφορία φοιτητών και σπουδαστών

Οι Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι της Αθήνας: Φιλοσοφικής, Παντείου, Πανεπιστημίου Πειραιά, Γεωπονικής, ΣΕΜΦΕ Πολυτεχνείου, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας και Εστίας ΑΣΠΑΙΤΕ πραγματοποιούν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Συντάγματος πικετοφορία, με αίτημα αιχμής την κατάργηση του νόμου για τα κολέγια και τη μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τα ΚΕΣ.

Για τους νέους στρατευμένους

Αποχαιρετιστήριο γλέντι της ΚΝΕ για τους νέους στρατευμένους διοργανώνεται σήμερα Σάββατο, στις 10.30 μ.μ., στο «Συρμό», με τον εύγλωττο τίτλο «Του 'παν θα βάλεις το χακί»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ