ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Παρακολουθούμε με άγρυπνο μάτι τα γεγονότα»

Με το πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, συναντήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, υποδέχτηκε χτες το απόγευμα η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων με επίκεντρο - φυσικά - το θέμα του Κυπριακού. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μετείχαν και οι Ορέστης Κολοζώφ, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, και Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Οπως πάντα η συζήτηση με τον Δημήτρη Χριστόφια - και με τις δύο ιδιότητες που έχει, ως πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και ως Γραμματέας του ΑΚΕΛ - είναι ενδιαφέρουσα γιατί έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε σκέψεις γύρω από τις εξελίξεις του Κυπριακού που είναι πάντα επίκαιρο, αφού δεν έχει μπει ακόμη στο δρόμο λύσης, αλλά, και με την ευκαιρία, να ανταλλάξουμε και σκέψεις γενικότερα για τους δύο λαούς και τις εξελίξεις στην περιοχή.

Θα ήθελα με την ευκαιρία, για άλλη μια φορά, να πω ότι εμείς δεν ξεχνάμε το Κυπριακό και παρακολουθούμε με άγρυπνο μάτι τα γεγονότα, καθώς βλέπουμε συνολικά την όξυνση στην περιοχή μας, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και ακριβώς πιστεύουμε ότι είναι ένας λόγος παραπάνω να επιλυθεί με μια δίκαιη και βιώσιμη λύση το Κυπριακό, για να υπάρχει μια πληγή λιγότερη. Διότι σε μια περιοχή με τόσο μεγάλα προβλήματα μια ακόμη πληγή μπορεί να οδηγήσει σε πιο ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Χριστόφιας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συνάντησης. Οπως είπε: «Είναι πάντα μια καλή ευκαιρία να ανανεώσουμε δεσμούς, ανανεώνοντας και την ενημέρωση. Πέραν του γεγονότος ότι έχουμε μοιραστεί τις απόψεις που σχετίζονται με τις εξελίξεις, κουβεντιάζουμε ασφαλώς με την συντρόφισσα Αλέκα πάντοτε και τα θέματα που έχουν σχέση με την αριστερά ως αντίποδα της Νέας Τάξης, αν μπορώ να πω κάτι τέτοιο. Κουβεντιάσαμε, λοιπόν, και γι' αυτά τα ζητήματα, με την ευκαιρία που θα γίνει και μια διάσκεψη ενόψει του συνεδρίου μας, στο οποίο θα εκπροσωπήσει το ΚΚΕ η συντρόφισσα Αλέκα, επικεφαλής αντιπροσωπείας. Μια διάσκεψη που σχετίζεται ακριβώς με την ένταση και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Εκεί η φύση έταξε να βρίσκεται και η Κύπρος. Να είναι αντικείμενο όλων αυτών των αντιπαραθέσεων αιώνες ολόκληρους. Τώρα, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, όπου οι Αμερικανοί αποδίδουν ιδιαίτερη στρατηγική σημασία στην Τουρκία, για την υλοποίηση των δικών τους σχεδιασμών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, η Κύπρος είναι στο επίκεντρο. Αυτά τα ζητήματα τα έχουμε συζητήσει και θα τα αναδείξουμε και μέσα από αυτή τη διάσκεψη. Θέλω να ευχαριστήσω τη συντρόφισσα Αλέκα, το ΚΚΕ, για τις θέσεις αρχής που τηρεί για το ζήτημά μας και βεβαίως για την αλληλεγγύη, η οποία είναι ατόφια, στον αγώνα του κυπριακού λαού»

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, είχε επαφές και με τη λοιπή πολιτική ηγεσία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Θύμα των συμφερόντων Τουρκίας - ΗΠΑ - Βρετανίας η Κύπρος

Αποσπάσματα από ομιλία του στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σε ομιλία του, που έκανε την περασμένη Κυριακή το απόγευμα, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην επετειακή εκδήλωση για τα 45 χρόνια της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως η Κύπρος «έπεσε θύμα των διαπλεκόμενων συμφερόντων της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας την ώρα που πολλά διακυβεύονταν σε σχέση με την εισβολή των ΗΠΑ και των στενών τους συμμάχων στο Ιράκ».

Σύμφωνα με τον Δ. Χριστόφια, «για να ανοίξει ο δρόμος της λύσης χρειάζεται η τουρκική πλευρά να μετακινηθεί από τη θέση της ότι τάχατες έκανε το καθήκον της αποδεχόμενη το Σχέδιο Ανάν» και ότι «στην παρούσα φάση του Κυπριακού το κύριο καθήκον συνίσταται στη δημιουργία των προϋποθέσεων επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στα πλαίσια του ΟΗΕ», όπου η επιδίωξη είναι, το συντομότερο δυνατό, να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες μακριά από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, και που θα οδηγήσουν σε συμφωνημένη λύση μακριά από επιδιαιτησίες.

Παράλληλα απηύθυνε μήνυμα αισιοδοξίας και αγώνα προς όλους λέγοντας ότι «η πίστη στη δικαίωση της Κύπρου, το όραμα της απαλλαγής από την κατοχή και της επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας είναι ο φωτεινός φάρος που πρέπει να συνεχίσει να καθοδηγεί την κοινή πάλη των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, ολόκληρου του λαού της».

Ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι «τα λάθη που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα, δυστυχώς, δε δίδαξαν την πολιτική ηγεσία με αποτέλεσμα να διαπραχθούν ξανά και οι ξένες επεμβάσεις να βρουν πρόσφορο έδαφος, προξενώντας μεγάλο κακό στην πατρίδα μας» και πρόσθεσε ότι «το ανεξάρτητο κυπριακό κράτος αντιμετωπίστηκε από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ως αποπαίδι και όχι ως ο καρπός του αντιαποικιακού αγώνα».

Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, σημείωσε πως οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν «όχι γιατί δε θέλουν λύση, αλλά γιατί αυτό δεν ήταν ισοζυγισμένο, δεν απένειμε δικαιοσύνη ούτε και απάλλασσε πλήρως την Κύπρο από τις συνέπειες που προκλήθηκαν από το φασιστικό πραξικόπημα, την εισβολή και την κατοχή».

Ανέφερε ακόμη ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δε θέλει την τουρκοκυπριακή κοινότητα απομονωμένη ούτε και ευθύνεται για την απομόνωση» και επεσήμανε πως γι' αυτό το λόγο η Κυπριακή Δημοκρατία προώθησε και εφαρμόζει πολλά μέτρα στοχεύοντας στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των Τουρκοκυπρίων και στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος εμπιστοσύνης, αλλά η τουρκική πλευρά, «δεν ανταποκρίνεται με ανάλογες κινήσεις καλής θέλησης».

Απαντώντας σε όσους προβάλλουν την ανάγκη σύντομα να λυθεί το Κυπριακό, είπε ότι ουσιαστικά παραπέμπουν στην αποδοχή του Σχεδίου Ανάν ως έχει ή με διακοσμητικές αλλαγές.

Επίσης απαντώντας σε όσους που στο όνομα μιας ευρωπαϊκής λύσης υποστηρίζουν την απαγκίστρωση του Κυπριακού από το πλαίσιο του ΟΗΕ και τη μεταφορά του στην Ενωση, είπε πως «πέραν από την άρνηση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναλάβει τη διαχείριση του Κυπριακού, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας και το γεγονός ότι αυτή δεν μπορεί με αποτελεσματικότητα να διαχειριστεί τέτοια δύσκολα ζητήματα λόγω των εγγενών αδυναμιών που παρουσιάζει».

Με τους συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί αύριο, Τετάρτη 9/11, στις 16:00 με τις διοικήσεις των ομοσπονδιών:

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ)

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ)

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ)

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ)

- Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ).

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ