ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
4η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΏΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Δεν πέρασαν τα σχέδια των ΗΠΑ

Με άδεια χέρια επιστρέφει ο Μπους από τη Λατινική Αμερική

Χιλιάδες οι διαδηλωτές στο Μαρ ντελ Πλάτα

Associated Press

Χιλιάδες οι διαδηλωτές στο Μαρ ντελ Πλάτα
ΜΑΡ ΔΕΛ ΠΛΑΤΑ - ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.--

Οι μαχητικές διαδηλώσεις στην Αργεντινή και αλλού, ο αγώνας των λαών της Λατινικής Αμερικής ουσιαστικά επέσπευσαν την αποχώρηση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους από την η 4η Σύνοδο των χωρών της Αμερικής πριν καν τελειώσει. Ετσι, ένα πολυδιαφημισμένο ταξίδι «υψηλής εξωτερικής πολιτικής» κατέληξε σε ένα ακόμη φιάσκο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έφυγε με άδεια χέρια, αφού η προσπάθεια να προχωρήσει στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για την Αμερική (ALCA) απέτυχαν, εξαιτίας της πλήρης αντίθεσης που εξέφρασαν οι χώρες του «Μερκοσούρ», Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη και η Βενεζουέλα που έγινε πλήρες μέλος μόλις τον προηγούμενο μήνα. «Είμαστε σταθεροί σαν βράχοι», θα δηλώσει μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες Φρίας, που εξάλλου πριν την έναρξη και μιλώντας σε χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συρρεύσει στο στάδιο Μουντιαλίστα είχε τονίσει: «Μόνο ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε τον ιμπεριαλισμό και οι λαοί μας να έχουν ένα καλύτερο αύριο... Εδώ θα κάνουμε την "κηδεία" της ALCA». Επίσης, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακήρυξε σε «νίκη» το αποτέλεσμα των συνομιλιών. Νίκη ενάντια σε ένα σχέδιο που το χαρακτήρισε καταστρεπτικό για τους εργάτες της Λατινικής Αμερικής αλλά και τον κύριο μοχλό προσάρτησης όλης της Λατινικής Αμερικής.

Από τις εκδηλώσεις «υποδοχής» του Μπους στη Βραζιλία

Associated Press

Από τις εκδηλώσεις «υποδοχής» του Μπους στη Βραζιλία
Η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για την ALCA απεικονίστηκε ακόμη και στο επίσημο κείμενο συμπερασμάτων, όπου διατυπώνονται δύο απόψεις: οι 29 χώρες τονίζουν ότι υποστηρίζουν την προώθηση της προτεινόμενης ζώνης ελεύθερου εμπορίου στην Αμερική και τα υπόλοιπα πέντε κράτη δηλώνουν ότι δεν είναι έτοιμα για τη δημιουργία της ζώνης.

Η απόφαση ελήφθη μετά από ώρες διαβουλεύσεων πίσω από κλειστές πόρτες, με ενδεικτικό στοιχείο το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε με σχεδόν οκτώ ώρες καθυστέρηση. Κατά το «Ρόιτερς», οι ΗΠΑ, το Μεξικό και άλλες χώρες που συντάσσονται με την πρόταση της δημιουργίας της ζώνης ελεύθερου εμπορίου ήλπιζαν ότι θα οριζόταν κάποια ημερομηνία εντός του Απρίλη για την προώθηση των συζητήσεων, ωστόσο στην ιδέα αυτή αντιπαρατάχθηκαν σθεναρά η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη, η Παραγουάη και η Βενεζουέλα. Και χωρίς τους «γίγαντες» τι είδους ακριβώς Ζώνη μπορεί να γίνει;

Ακριβώς αυτό γνώριζε ο Πρόεδρος Μπους και τράπηκε σε άτακτο φυγή, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση και μόνο κάνοντας μια γενική πρόταση για ανανέωση των διαπραγματεύσεων κάποια στιγμή το 2006. Υποτίθεται ότι υπάρχει ένα consensus (συναίνεση) ανάμεσα στα 29 από τα 34 κράτη της συνόδου κορυφής για διαπραγματεύσεις πριν τον Απρίλη του 2006. Φυσικά, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Στέφεν Χάντλεϊ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία σε κάθε Σύνοδο και επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός πως δεν υπήρξε συμφωνία σημειώθηκε πρόοδος, αφού όλοι συζήτησαν το θέμα, που ορισμένοι είχαν εξ αρχής θελήσει να θάψουν.

Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε στη σκιά διαδηλώσεων, στη διάρκεια των οποίων δεν έλειψαν και συγκρούσεις με την αστυνομία τόσο στο θέρετρο Μαρ ντελ Πλάτα όσο και στην πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Αϊρες, με αποτέλεσμα να διενεργηθούν 87 συλλήψεις, ενώ πέντε διαδηλωτές μέχρι την Κυριακή «αγνοούνταν».

Η σκυτάλη στη Βραζιλία

Την Κυριακή, τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων πήραν οι Βραζιλιάνοι, που η χώρα τους αποτελούσε τον επόμενο σταθμό της περιοδείας Μπους με αφορμή τη 4η Σύνοδο των χωρών της Αμερικής. Διαδηλώσεις έγιναν στο κέντρο του Σάο Πάολο κατά του Τζορτζ Ου. Μπους, στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μπραζίλια όσο και σε άλλες πόλεις έξω από υπουργεία και από το σημείο που ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα υποδεχόταν για γεύμα τον Μπους. Ο Μπους πάντως άδραξε την ευκαιρία και, σε δηλώσεις του από τη Βραζιλία, κάλεσε τους Λατινοαμερικανούς να απορρίψουν όλες τις «πρωτοβουλίες και προσπάθειες που αναστρέφουν τη δημοκρατική πορεία των χωρών τους», που εάν και δεν ονομάτισε όλοι γνωρίζουν ότι στρεφόταν κατά του Ούγο Τσάβες...

Τελευταίος σταθμός χτες ο Παναμάς, όπου η υποδοχή ήταν η αρμόζουσα. Διαδηλώσεις παντού.


ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ισοπεδώνουν πόλεις στα σύνορα με Συρία

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα συνεχιζόταν, χτες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η μαζική εκκαθαριστική επιχείρηση των κατοχικών δυνάμεων με επίκεντρο την πόλη Χουσάιμπαχ στα σύνορα με τη Συρία. Οι ίδιες οι κατοχικές δυνάμεις αναγνώριζαν ότι οι μάχες είναι εξαιρετικά σκληρές και ότι η αντίσταση που συναντούν είναι «πολύ μεγάλη». Συγκρούσεις σημειώνονται στους δρόμους, ενώ έφοδοι πραγματοποιούνται σε τεμένη, σχολεία, δημόσια κτίρια... Επισήμως έχουν ανακοινωθεί 36 αντάρτες νεκροί και 1 πεζοναύτης, ενώ δε γίνεται πουθενά λόγος για όλους τους αθώους πολίτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους ή σε καταυλισμούς προσφύγων, γύρω από την εμπόλεμη ζώνη. Με ανακοίνωσή της, η «αλ Κάιντα» καλεί τις κατοχικές δυνάμεις να αποσυρθούν άμεσα από την περιοχή, «αλλιώς θα αρχίσει να τρέμει η γη κάτω από τα πόδια τους».

Από την πλευρά τους, ολοένα και περισσότεροι σουνίτες αξιωματούχοι καλούν τις κατοχικές δυνάμεις και την «κυβέρνηση» Τζαφάρι να σταματήσει όλες αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά αστικών κέντρων, κατά τη διάρκεια των οποίων τα μεγάλα θύματα είναι οι αθώοι πολίτες, γεγονός που προκαλεί αγανάκτηση στους κόλπους της σουνιτικής κοινότητας και καλλιεργεί το έδαφος για περαιτέρω ενίσχυση των ανταρτών. Μέχρι χτες βράδυ, πάντως, οι εκκλήσεις των σουνιτών δεν είχαν εισακουστεί.

Την ίδια στιγμή, οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίζονταν. Στη Βαγδάτη, το βράδυ, από επίθεση αυτοκτονίας σε σημείο ελέγχου του αμερικανικού στρατού, σκοτώθηκαν 4 Αμερικανοί στρατιώτες. Το απόγευμα, εκρηγνυόταν άλλο ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο στη συνοικία Ντούρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 άνθρωποι, οι 6 αστυνομικοί, ενώ σε άλλη συνοικία, από επίθεση με όλμους κοντά σε τουρκομανική λέσχη σκοτώθηκαν 5 πολίτες. Στη Μοσούλη, άγνωστοι δολοφόνησαν έναν τουρκομάνο δημοσιογράφο, ενώ στο Κιρκούκ επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε κατά φυλακίου πετρελαιαγωγού, όπου σκοτώθηκε 1 στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι 12.


ΣΥΡΙΑ
Εξετάζει το αίτημα επιθεωρητών του ΟΗΕ...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η Συρία εξετάζει το επίσημο αίτημα ομάδας αξιωματούχων του ΟΗΕ που ερευνούν την υπόθεση δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, για την ανάκριση έξι Σύρων (νυν και πρώην) αξιωματούχων ανακοίνωσε χτες ανώνυμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Ο ίδιος δεν αποκάλυψε τα ονόματα των αξιωματούχων, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ΜΜΕ από το Λίβανο, ανάμεσά τους θεωρείται πως είναι ο επικεφαλής της στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας Ασέφ Σαουκάτ (γαμπρός του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ), ο προκάτοχός του Μπαχιάτ Σουλιμάν, ο πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Συρίας στο Λίβανο, Ραστόμ Γκαζάντεχ, και ο αναπληρωτής του Ταμέχ Τζαμέχ...

Η Συρία έχει ως γνωστόν περιθώριο να εφαρμόσει ως τις 12 Δεκέμβρη την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που την καλεί να θέσει υπό κράτηση υπόπτους που υποδεικνύει το πόρισμα επιθεωρητών του ΟΗΕ, σε σχέση με τη δολοφονία Χαρίρι.

Το ίδιο 24ωρο, η υπό βρετανική Προεδρία ΕΕ αρνήθηκε να προσκαλέσει το Σύρο πρόεδρο στην (προγραμματισμένη για τις 27-28 Νοέμβρη) Σύνοδο Κορυφής ηγετών της Μεσογείου στη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο του λεγόμενου «ευρω-μεσογειακού διαλόγου». Εκπρόσωπος της βρετανικής Προεδρίας εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε στην αιτία για τη μη αποστολή πρόσκλησης στο Σύρο πρόεδρο λέγοντας πως στάλθηκε «μία νέα πρόσκληση στη συριακή κυβέρνηση, να συνεργαστεί πλήρως στη διαλεύκανση των συνθηκών δολοφονίας» του Χαρίρι. Νωρίτερα, το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για το περιεχόμενο της έκθεσης του επικεφαλής ερευνητών του ΟΗΕ για την υπόθεση Χαρίρι, δικαστή Ντέτλεφ Μέλις, ζητώντας «να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι δράστες του αποτρόπαιου εγκλήματος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ