ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΕΚΙΔΕ
Νέα αυξημένα καθήκοντα

Πρωτιά και άνοδος των ταξικών δυνάμεων του κλάδου, με τους εργαζόμενους να βάζουν ψηλά τον πήχη στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους

Από τις εργασίες του συνεδρίου της ΟΕΚΙΔΕ. Στο βήμα, ο Δ. Θεοδώρου
Από τις εργασίες του συνεδρίου της ΟΕΚΙΔΕ. Στο βήμα, ο Δ. Θεοδώρου
Με τις ταξικές δυνάμεις να αναδεικνύονται για τέταρτη συνεχόμενη τριετία στο τιμόνι του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου, κερδίζοντας 13 από τις 21 έδρες στο νέο ΔΣ, ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 5ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). Ενα συνέδριο που επισφράγισε την αταλάντευτη ταξική συνέχεια της Ομοσπονδίας, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι σύνεδροι εργάτες και εργάτριες ψήφισαν για μια ακόμη φορά υπέρ της υιοθέτησης από την ΟΕΚΙΔΕ του πλαισίου διεκδικήσεων του Πανεργατικού Μετώπου.

Δύο γραμμές σε σύγκρουση

Οι διήμερες εργασίες του συνεδρίου ήταν αποκαλυπτικές των δύο γραμμών που βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα: Από τη μια, η ταξική γραμμή σύγκρουσης με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, με μπούσουλα τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και με στόχο τον αγωνιστικό συντονισμό όλης της εργατικής τάξης, όπως εκφράστηκε από τις τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των συνέδρων και τους εκπροσώπους της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας ΚΙΔΕ. Κι από την άλλη, η γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής, του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που προσπαθεί να αδρανοποιήσει την Ομοσπονδία, να ποτίσει τη συνείδηση των εργαζομένων με τη λογική της ταξικής συνεργασίας και να εγκλωβίσει το κίνημα στα ακίνδυνα, για την κυρίαρχη πολιτική, στεγανά του κοινωνικού διαλόγου, δίνοντας αέρα στα πανιά του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών.

Οι παρατάξεις της συναίνεσης (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση), σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου αναλώθηκαν σε μια απλή περιγραφή των προβλημάτων, συγκαλύπτοντας τις πραγματικές πολιτικές αιτίες, αλλά και τις βαρύτατες δικές τους ευθύνες. Ενώ ανέδειξαν ομόφωνα σαν κύριο εχθρό τους το ΠΑΜΕ και τους αγώνες του, επισφραγίζοντας την απόλυτη ταύτιση των αντιδραστικών τους απόψεων με την εκλογική συνεργασία στις αρχαιρεσίες ανάμεσα στην Αυτόνομη Παρέμβαση και την ΠΑΣΚΕ. Η συνεργασία διευρύνθηκε στις εκλογές για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ από τη ΔΑΚΕ, καθώς οι τρεις παρατάξεις της συναίνεσης κατέβηκαν σε κοινό ψηφοδέλτιο. Στόχος τους ήταν - όπως οι ίδιοι οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι ομολόγησαν - να αλωθεί με οποιονδήποτε τρόπο ο ταξικός χαρακτήρας της Ομοσπονδίας και να χτυπηθεί το ΠΑΜΕ.

Πλούσια η πείρα των ταξικών αγώνων

Στον αντίποδα, η πλειοψηφία των αντιπροσώπων εργαζομένων μετέφερε στην αίθουσα του συνεδρίου την πείρα από τους αγώνες που εξελίχθηκαν και συνεχίζονται στους χώρους δουλιάς, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά και το μεροκάματο, για την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Εργάτριες από τη «Σεξ Φορμ» και τη «Φάνκο» στην Κομοτηνή, κλωστοϋφαντουργοί από τα «Κλωστήρια Νάουσας», εργάτριες και εργάτες από τη Λάρισα, την «Ηλιοφίν» της Θεσσαλονίκης και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, κατήγγειλαν την πολιτική που, στα πλαίσια των συναποφάσεων στην ΕΕ, πετάει τους εργαζόμενους στο δρόμο, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη κερδοφορία στους μεγαλοβιομηχάνους.

Δείχνοντας τον πραγματικό ένοχο για τα δεινά της τάξης τους, οι σύνεδροι τόνισαν την αναγκαιότητα να περιφρουρηθούν και να ενισχυθούν τα ταξικά χαρακτηριστικά της Ομοσπονδίας, ώστε πιο αποτελεσματικά να παίξει το ρόλο της στο συντονισμό και στον προσανατολισμό των αγώνων του κλάδου, στην ταξική συμπόρευση με το σύνολο των εργαζομένων που πλήττονται από την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική. Σημαντικά ήταν τα συμπεράσματα που καταγράφηκαν και για την αξία της αλληλεγγύης στους εξελισσόμενους αγώνες, αλλά και για την αναγκαιότητα της ανάπτυξης κοινών αγώνων με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους μικρούς ΕΒΕ, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία.

Αυτά ήταν τα συμπεράσματα που κυριάρχησαν και στην εισήγηση και τον απολογισμό δράσης από τον απερχόμενο πρόεδρο της ΟΕΚΙΔΕ Δήμο Θεοδώρου την πρώτη μέρα του συνεδρίου, αλλά και του αναπληρωτή γραμματέα Θύμιου Ευθυμίου, που παρουσίασε εκ μέρους της ΔΑΣ την προγραμματική διακήρυξη της ταξικής παράταξης.

Σταθμός το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Με τις τοποθετήσεις και την ψήφο τους στις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν, οι εργάτες και εργάτριες σύνεδροι έβαλαν ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων από την Ομοσπονδία και τα σωματεία της, με στόχο να αντιστοιχηθούν οι αγώνες στο ύψος της κλιμακούμενης επίθεσης που δέχονται σήμερα τα δικαιώματά τους. Παράλληλα, επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά ότι μέχρι και το Σάββατο θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε ο κλάδος να φωνάξει μαζικό και βροντερό «παρών» στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Εκτός από το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ, με συντριπτική πλειοψηφία, το συνέδριο υιοθέτησε τρία ψηφίσματα, για την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων ΗΠΑ και ΕΕ, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών και για την έκφραση της αλληλεγγύης στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων του κλάδου που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Το συνέδριο χαιρέτισαν εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, ενώ από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δ. Κουμπούρης. Χαιρέτισαν επίσης ο Θ. Πέπας, από την ΚΕ του ΔΗΚΚΙ, ο Σ. Σώκος από το ΣΥΝ και ο Θ. Βούρας από τη ΝΔ.

22ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Αγωνιστική ταξική συνέχεια

Επιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη των εργαζομένων του κλάδου στις ταξικές δυνάμεις

Αποψη από τις εργασίες του συνεδρίου της ΠΟΛ
Αποψη από τις εργασίες του συνεδρίου της ΠΟΛ
Την εμπιστοσύνη των λογιστών στις ταξικές δυνάμεις του κλάδου, αλλά και την αναγκαιότητα να μαζικοποιηθούν τα σωματεία, να ενταθούν οι αγώνες με το σύνολο της εργατικής τάξης, σε τροχιά σύγκρουσης με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και να γίνει το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ υπόθεση πάλης και νέων εργαζομένων στα λογιστικά γραφεία και τις μεγάλες επιχειρήσεις όλης της χώρας, ανέδειξε το 22ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή. Στις αρχαιρεσίες, η παράταξη της ΔΑΣ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη, καταλαμβάνοντας τις 7 από τις 11 έδρες και στο νέο ΔΣ.

Παρουσιάζοντας την εισήγηση και τον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης, ο πρόεδρος της ΠΟΛ, Δημήτρης Βαρελάς, στάθηκε στις μάχες που έδωσαν οι εργαζόμενοι του κλάδου, μέσα και από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους. Ο Δ. Βαρελάς αναφέρθηκε στη λυσσαλέα επίθεση που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του σε βάρος της εργατικής τάξης και στις συνέπειες των προωθούμενων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στον κλάδο των μισθωτών λογιστών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στη ραγδαία ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, στην ένταση της λιτότητας και της ακρίβειας, με εργαλείο και τον προϋπολογισμό του 2006, αλλά και στις αντεργατικές ανατροπές που θα προκαλέσει στον κλάδο η λεγόμενη οδηγία «Μπολγκενστάιν» για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών.

Μονόδρομος η ένταση των αγώνων

Απέναντι σ' αυτή την ολομέτωπη επίθεση, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΟΛ ανέδειξε το μοναδικό δρόμο που μπορούν και πρέπει να βαδίσουν οι εργαζόμενοι. Αυτόν της έντασης των ταξικών αγώνων, σε ενιαίο μέτωπο με το σύνολο της εργατικής τάξης και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο Δ. Βαρελάς παρουσίασε το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ για το 2006, καλώντας τους εκπροσώπους στο συνέδριο και όλους τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση τη διεκδίκηση των αιτημάτων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Αναφερόμενος στην οργανωτική ανάπτυξη της ΠΟΛ, ο απερχόμενος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη να αποκτήσουν οι Σύλλογοι των λογιστών ζωντανή λειτουργία και να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στους νέους συναδέλφους, αλλά και στην αυριανή βάρδια των λογιστών, στους φοιτητές και σπουδαστές στα ΑΕΙ, ΤΕΙ και στα ΙΕΚ.

Στην πλειοψηφία τους οι σύνεδροι αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου από την εντεινόμενη αντεργατική επίθεση, εξειδικεύοντας τις τοποθετήσεις τους σε τομείς όπως η Κοινωνική Ασφάλιση, οι επαγγελματικές ασθένειες, η Παιδεία, η Πρόνοια και η Υγεία.

Από το συνέδριο δεν έλειψαν και οι φωνές της συναίνεσης, των παρατάξεων που θέλουν να ξεστρατίσουν την Ομοσπονδία από το δρόμο του ταξικού αγώνα και να αποδυναμώσουν τη δράση του ΠΑΜΕ, να βάλουν αναχώματα στη συσπείρωση των εργαζομένων στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Τα αποτελέσματα

Στις εκλογές πήραν μέρος 68 αντιπρόσωποι και βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο. Ελαβαν για το ΔΣ:

  • ΕΣΑΚ: 42 ψήφους και 7 έδρες. Οι ταξικές δυνάμεις εξέλεξαν και τον μοναδικό αντιπρόσωπο για τη ΓΣΕΕ.
  • ΠΑΣΚΕ: 12 ψήφους και 2 έδρες.
  • Αυτόνομη Παρέμβαση: 5 ψήφους και μια έδρα.
  • Ριζοσπαστική Παρέμβαση: 5 ψήφους και μια έδρα.
  • Ενωση Εργαζομένων - Αριστερή Κίνηση: 3 ψήφους και καμιά έδρα.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΥΦΛΩΝ
Ενισχύθηκε η ΕΣΚ-Συνεργαζόμενοι

Αναμένονται τα οριστικά αποτελέσματα

Ενισχυμένες βγήκαν οι δυνάμεις του αγωνιστικού ψηφοδελτίου της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Συνεργαζόμενοι» (ΕΣΚ Συνεργαζόμενοι) στις εκλογές που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (ΠΣΤ), παρά το πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος ιδιαίτερα των νέων ανέργων και των οικογενειών των πολλαπλά αναπήρων.

Οπως καταγγέλλει η παράταξη, χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι που θύμιζαν άλλες εποχές για τη νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων (όπως εξαφάνιση φακέλων της Εφορευτικής Επιτροπής του Παραρτήματος Τρικάλων, η προσπάθεια υπεξαίρεσης φακέλων της εφορευτικής επιτροπής από το δικηγόρο της πλειοψηφίας κ.ά.). Παρατυπίες και παραβίαση κάθε έννοιας εκλογικής διαδικασίας έγιναν σε Παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα όπως στο Παράρτημα της Αργολίδας, όπου δικηγόρος της πλειοψηφίας, που παραβρισκόταν στο χώρο των εκλογών ως νομικός σύμβουλος, ψήφιζε μαζικά για λογαριασμό μελών του συλλόγου.

Το 2003 είχαν πάρει μέρος στις εκλογές 1.318 τυφλοί απ' όλη τη χώρα, ενώ στις φετινές εκλογές ψήφισαν 1.520.

Η ΕΣΚ Συνεργαζόμενοι αύξησε στις φετινές εκλογές κατά 50 τις ψήφους της. Συγκεκριμένα, πήρε 323 ψήφους και 2 έδρες, ενώ στις εκλογές του 2003 είχε πάρει 273 ψήφους και 2 έδρες. Ακόμα, αναμένεται από τα αποτελέσματα της καταμέτρησης αύξηση των συνέδρων της παράταξης για το συνέδριο της ΕΣΑΕΑ.

Η «Πλατιά Δημοκρατική Συνεργασία» (στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) είχε πάρει 1.129 ψήφους και εφτά έδρες στο ΔΣ το 2003. Αν και έως χτες αργά το απόγευμα δεν είχαν ανακοινωθεί αποτελέσματα από την Εφορευτική Επιτροπή, η παράταξη, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πήρε στις φετινές εκλογές 1.180 ψήφους.

ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Παράδειγμα για τη νέα βάρδια

Αντιπροσωπεία της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε χτες το χώρο του εργοστασίου

Η αντιπροσωπεία της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ ανάμεσα στις εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Η αντιπροσωπεία της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ ανάμεσα στις εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
«Εσείς μας μαθαίνετε ότι χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δε γίνονται...». Μ' αυτά τα λόγια απευθύνθηκε χτες το πρωί στις εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ.

«Στους χώρους που πηγαίνουμε και μιλάμε με τους εργαζόμενους, τους λέμε για σας, για τους αγώνες σας, για τις εργάτριες της Νάουσας, τους εργάτες της ΣΟΦΤΕΞ...» συνέχισαν οι νέοι του Μετώπου, αποτυπώνοντας τη σημασία του πολυήμερου αγώνα, που ήδη συνεχίζεται για ενδέκατη κατά σειρά βδομάδα. Τη σημασία που έχει ειδικά για τη νέα βάρδια εργατών, αποκαλύπτοντας την αναγκαιότητα σύγκρουσης με την πολιτική που θρέφει την εργοδοτική ασυδοσία.

«Είμαστε κι εμείς εργάτες σαν κι εσάς... Για μας είστε παράδειγμα...» υπογράμμισαν. Οι εργάτριες υποδέχτηκαν με συγκίνηση τους νέους. Αλλά και κουβέντες καθαρές: «Εσείς θα χρειαστεί ν' αγωνιστείτε πολύ περισσότερο από μας...». Γιατί η υπόθεση της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» είναι μία μόνο απόδειξη του πόσο εντείνεται ολοένα η αντεργατική επίθεση.

Η χτεσινή συνάντηση δεν ήταν η τελευταία: «Ηρθαμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας, να δώσουμε ραντεβού για το επόμενο Σάββατο, στο Πεδίον του Αρεως».

Ως έμπρακτη στήριξη στον αγώνα των εργατριών, η Γραμματεία Νέων του Μετώπου προσέφερε 370 ευρώ. Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν με κινητοποίηση κλαδικών αλλά και τοπικών Επιτροπών Νέων, όπως η Επιτροπή Νέων του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, η Επιτροπή Νέων Καλαμάτας του ΠΑΜΕ κτλ.

Σήμερα το πρωί, οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» προχωρούν σε νέα Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν για την κλιμάκωση του αγώνα τους. Παράλληλα, ετοιμάζουν τη μαζική τους συμμετοχή στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συνδικάτου της Αθήνας, αύριο Τετάρτη, στις 5 μ.μ. στο ΕΚΑ.

Συναυλία αλληλεγγύης

Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργατριών της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», αλλά και στους εργαζόμενους των Δημοτικών Επιχειρήσεων του Καματερού, που βρίσκονται επίσης σε επίσχεση εργασίας για πάνω από επτά βδομάδες, εξέφρασαν όσοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση - συναυλία που οργάνωσαν οι μαζικοί φορείς Καματερού και το ΠΑΜΕ, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Οι φορείς που χαιρέτισαν στην εκδήλωση ανέδειξαν την ανάγκη κοινής δράσης ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής. Χαρακτηριστική ήταν η φράση της εργαζόμενης στη «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», Β. Μπρικτζή: «Πρέπει όλοι μας να αγωνιστούμε ενάντια στην ΕΕ, στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μαζί με το ΠΑΜΕ, τα Συνδικάτα, την ΟΕΚΙΔΕ και όλους αυτούς που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κινητοποίηση για το επίδομα

Συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου συζητιόταν το θέμα της καταβολής ή μη του οικογενειακού επιδόματος, έκαναν χτες συνταξιούχοι του ΙΚΑ, συνεχίζοντας το πρόγραμμα των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων για τα δίκαια αιτήματά τους. Η επόμενη συνάντηση των συνταξιούχων, μετά από το κάλεσμα των συνταξιουχικών Ομοσπονδιών, έχει οριστεί για το Σάββατο 12 Νοέμβρη στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, ενώ στις 23 Νοέμβρη, διοργανώνονται περιφερειακές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Επίσης στις 20 Δεκέμβρη, διοργανώνουν νέα συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

Στο μεταξύ, κατά τη χτεσινή συζήτηση στο Α` Τμήμα του ΣτΕ υπόθεσης για το οικογενειακό επίδομα των συνταξιούχων του ΙΚΑ, ο εισηγητής πάρεδρος Δ. Εμμανουηλίδης πρότεινε στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του δικαστηρίου να δοθεί το επίδομα και στους δύο συζύγους.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η εισήγηση, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου για οριστική κρίση.

Η εισήγηση ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα στις συντάξεις των συνταξιούχων του ΙΚΑ, που ισχύουν από το 1951. Επισημαίνεται ότι για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ ισχύει ειδικό καθεστώς (Ν. 1846/1951), δηλαδή μόνον ο ένας δικαιούται οικογενειακό επίδομα. Η πρόταση του Δ. Εμμανουηλίδη λέει τώρα ότι είναι αντίθετη με τη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4) η καταβολή μόνο σε έναν από τους συζύγους.

Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών

Στις αρχαιρεσίες πήραν μέρος 134 αντιπρόσωποι (από 152 στο προηγούμενο συνέδριο) και βρέθηκε 1 άκυρο ψηφοδέλτιο. Το νέο ΔΣ που εκλέχτηκε είναι 21μελές, από 35 μέλη που αριθμούσε η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μέχρι σήμερα. Για το ΔΣ έλαβαν:

ΔΑΣ ΚΙΔΕ: 79 ψήφους και 13 έδρες (από 87 ψήφους και 20 στις 35 έδρες στην προηγούμενη Διοίκηση). Αύξηση 2%.

ΔΑΚΕ: 25 ψήφους (από 23) και 4 έδρες (από 5).

«Ενωτική Πρωτοβουλία» (ΠΑΣΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση»): 29 ψήφους (από 21 η «Αυτόνομη Παρέμβαση» και 20 η ΠΑΣΚΕ) και 4 έδρες (από 5 και 5, αντίστοιχα), χάνοντας το 5% των συνολικών τους δυνάμεων από το προηγούμενο συνέδριο.

Για τους αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ έλαβαν:

ΔΑΣ ΚΙΔΕ: 34 ψήφους και 3 αντιπροσώπους.

ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» (κοινό ψηφοδέλτιο): 18 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ