ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το Σάββατο η αποκάλυψη του Μνημείου στη Γυάρο

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Το ερχόμενο Σάββατο, 12 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την αποκάλυψη του Μνημείου στη Γυάρο, που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η τοποθέτηση του Μνημείου και η πραγματοποίηση της εκδήλωσης αποτελούν ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους όσοι φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν ή άφησαν τη ζωή τους σ' αυτό το μαρτυρικό νησί καταμεσής του Αιγαίου.

Στην εκδήλωση θα δώσουν το «παρών» άνθρωποι που εξορίστηκαν ή φυλακίστηκαν, μέλη των οικογενειών τους, αλλά και δεκάδες ακόμα, για να αποδώσουν φόρο τιμής στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, σε όλους αυτούς που κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Για την επίσκεψη στο νησί οργανώνεται αποστολή, που θα αναχωρήσει από το λιμάνι του Λαυρίου, ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής έκλεισαν χτες, Δευτέρα.

Αιώνιο σύμβολο των αλύγιστων της ταξικής πάλης

Την είπαν - και όχι άδικα - θανατονήσι: Η Γυάρος λειτούργησε ως τόπος εξορίας και φυλακή, από το 1947 μέχρι το 1952, από το 1955 μέχρι το 1961 και από το 1967 μέχρι το 1974. Περισσότεροι από 18.000 την πρώτη περίοδο, κοντά στους 800 τη δεύτερη περίοδο και πάνω από 6.000 την τρίτη περίοδο.

Από τις εργασίες για την τοποθέτηση του Μνημείου. Στη μεταλλική πλάκα αναγράφονται τα ονόματα των νεκρών της Γυάρου
Από τις εργασίες για την τοποθέτηση του Μνημείου. Στη μεταλλική πλάκα αναγράφονται τα ονόματα των νεκρών της Γυάρου
Οι κρατούμενοι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές του λαού και στις τρεις περιόδους λειτουργίας της φυλακής στη Γυάρο πέρασαν σκληρά μαρτύρια και βασανιστήρια, πιεζόμενοι να υπογράψουν δήλωση μετανοίας - αποκήρυξης του ΚΚΕ.

Κάθε μαρτυρία που έχει δημοσιοποιηθεί για τη Γυάρο αποτελεί μαρτυρία φρίκης. Ολες μαζί μαρτυρούν το απύθμενο μίσος της αστικής τάξης για τον ταξικό της αντίπαλο, την εργατική τάξη και την πολιτική της έκφραση, το ΚΚΕ.

Χιλιάδες είναι εκείνοι που παρέμειναν αλύγιστοι. Η στάση τους αυτή αποτελεί προσφορά πρώτου μεγέθους στην πάλη για καλύτερη κοινωνία, στην πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Οι χιλιάδες αλύγιστοι της ταξικής πάλης απέδειξαν πως η κοινωνική πρόοδος δεν μπορεί να ανακοπεί, να κατασταλεί, παρά τα πισωγυρίσματα και τις προσωρινές ήττες. Η κοινωνική πρόοδος δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στο σκουριασμένο περίβλημα της εκμετάλλευσης, της αδικίας, της καταστολής.

Το Μνημείο

Το Μνημείο που θα αποκαλυφθεί φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς, ο οποίος συμμετείχε στον πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ για τη φιλοτέχνηση και εγκατάσταση Μνημείων στη Γυάρο και τη Μακρόνησο και έλαβε την πρώτη θέση, όσον αφορά το διαγωνισμό για τη Γυάρο. Το έργο του Α. Μυρωδιά, με τίτλο «Ρωγμή», παραπέμπει στη σκληρή πάλη ανάμεσα σε δύο κόσμους, αυτόν του σάπιου, καπιταλιστικού συστήματος και αυτόν του νέου κόσμου, της πραγματικής απελευθέρωσης, του σοσιαλισμού. Μας οπλίζει με δύναμη, θάρρος και αισιοδοξία για την τελική νίκη, τη δικαίωση αγώνων και θυσιών. Ο ίδιος ο δημιουργός σημειώνει πως «στο "σώμα" του είναι καρφωμένα είκοσι ένα (όσα και τα χρόνια λειτουργίας των κολαστηρίων) πρίσματα, θραύσματα από υλικό ανοξείδωτο, μόνιμα λαμπερό και αναλλοίωτο στο χρόνο. Είναι η αντιδιαστολή: Το φωτεινό μέλλον, λαμπερό στην αντίθεση με το ζοφερό, διαβρωμένο παρελθόν. Οι "Ρωγμές" με τις έντονες εξάρσεις προσδίδουν έντονα δραματικό χαρακτήρα στην πάλη μεταξύ των δύο ιδεολογιών. Τα πρίσματα και το αναλλοίωτο υλικό τους είναι η αναφορά στους κρατούμενους κομμουνιστές που υπέφεραν, βασανίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους για τις ιδέες τους, παρέμειναν ωστόσο αμετακίνητοι σε αυτές».

Για την εγκατάσταση του Μνημείου, όσο και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, εδώ και μέρες δεκάδες οικοδόμοι, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, χτίστες και άλλες ειδικότητες, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ βρίσκονται στο νησί, κάνοντας κάτω από αντίξοες συνθήκες τη νύχτα μέρα προκειμένου όλα να είναι έτοιμα το ερχόμενο Σάββατο.

Κάλεσμα οικονομικής ενίσχυσης

Ολη αυτή η διαδικασία έχει αυξημένο οικονομικό κόστος, κι ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή του δεύτερου Μνημείου που θα τοποθετηθεί στη Μακρόνησο.

Γι' αυτόν το λόγο η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης, ζητώντας τη συνδρομή του, για την ολοκλήρωση της κατασκευής, μεταφοράς και τοποθέτησης των Μνημείων.

Η ανταπόκριση είναι ήδη συγκινητική και ενθαρρυντική, σε συνδυασμό με την εθελοντική προσφορά δεκάδων μελών και φίλων του Κόμματος. Χρειάζεται ωστόσο να γίνουν ακόμα περισσότερα για να καλυφθεί το κόστος της κατασκευής, της μεταφοράς και τοποθέτησης των Μνημείων, να ξεπεραστούν οι επιπλέον δυσκολίες που προκαλούν η απόσταση των δύο νησιών από αστικά κέντρα και η έλλειψη μόνιμης και σταθερής ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

Είναι κρίσιμο, επομένως, για να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία αυτή η πρωτοβουλία της ΚΕ, να στηριχθεί και οικονομικά, με προσφορές που μπορούν να κατατεθούν στις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις και στον «Ριζοσπάστη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ