ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Οχτώβρη 2017
Σελ. /32
Εδώ παπάς, εκεί παπάς

Την απάτη του «κοινωνικού μερίσματος», που εγκαινιάστηκε στην αρχή της βδομάδας με τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, συνεχίζουν να διακινούν όλη τη βδομάδα τα κυβερνητικά στελέχη. Μάλιστα, η «Αυγή» έφτασε να αναγγέλλει με μεγάλους τίτλους περίπου ότι θα «βρέξει λεφτά» (1,2 δισ. για την ακρίβεια) «για δράσεις κοινωνικής πολιτικής», ως αποτέλεσμα της «χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης». Κατά τον ίδιο τρόπο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «δημοσιονομικό αποτύπωμα της αριστεράς» στο προσχέδιο του προϋπολογισμού! Στην πραγματικότητα όμως, από τα 1,2 δισ. της «κοινωνικής πολιτικής», τα 760 εκατ. αφορούν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, δηλαδή το βοήθημα για την ακραία φτώχεια, που θα αντικαταστήσει τα υπόλοιπα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα για τους λιγότερο φτωχούς. Αλλα 320 εκατ., που κατά την κυβέρνηση θα αφορούν «παρεμβάσεις για την παιδική φτώχεια», προήλθαν «από την ορθολογικοποίηση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών», όπως λέγεται «επιστημονικά» το τσεκούρι σε μια σειρά δαπάνες, μεταξύ άλλων σε Υγεία και Πρόνοια. Τα όρια της πρόκλησης ξεπερνά η ανακοίνωση για τα 100 εκατ. «για την προστασία της κύριας κατοικίας», την ώρα που η κυβέρνηση έχει παραδώσει και με τη βούλα χιλιάδες λαϊκές κατοικίες στο έλεος των «funds», ενώ κλιμακώνονται οι πλειστηριασμοί. Η λαθροχειρία της κυβέρνησης είναι τέτοια, που δε διστάζει να αξιοποιήσει τα φτηνά κόλπα των παπατζήδων πέριξ της Ομόνοιας για να παραπλανήσει και να καλλιεργήσει προσδοκίες στο λαό.

Ερωτηματολόγιο...

«Προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων» ή «προστατευτική πολιτική για την αγορά εργασίας»; «Φιλικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα, για να δημιουργηθούν νέες δουλειές» ή «επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων»; Τα παραπάνω (ανάμεσα σε άλλα) «διλήμματα» περιλαμβάνονται στο διαδικτυακό «ερωτηματολόγιο» της ΝΔ, ενόψει του συνεδρίου της. Σε πολλές ερωτήσεις, μάλιστα, όπως αυτή για την «διευκόλυνση των προσλήψεων», οι προτεινόμενες «επιλογές» είναι σχεδόν ίδιες: «Επιδότηση μέρους του μισθού και των εργοδοτικών εισφορών» ή «προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης»; «Παροχή χαμηλότοκων δανείων και χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις» ή «φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις»; «Ελαφρύνσεις στις εργοδοτικές εισφορές» ή «αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις»; Η ΝΔ ρωτάει επίσης τους εργαζόμενους πώς φαντάζονται τον εαυτό τους σε ένα - δυο χρόνια και κάποιες από τις επιλογές είναι αλήθεια πολύ πρωτότυπες: Ιδια θέση εργασίας «ακόμα και με χαμηλότερες απολαβές» ή «καλύτερα αμειβόμενη θέση εργασίας, ακόμα και λιγότερο σταθερή»; Ενώ σε άλλο ερώτημα καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν πώς θα προτιμούσαν να διαμορφώνονται οι όροι εργασίας. Οι επιλογές, εκτός από την ατομική διαπραγμάτευση (που προφανώς προτιμά η ΝΔ) περιλαμβάνουν και (με σαφείς υπαινιγμούς) τα «εργατικά σωματεία πολιτικού χαρακτήρα (!) που θα διαπραγματεύονται σε κλαδικό ή/και σε εθνικό επίπεδο»!

... περιβόλι

Το «περιβόλι» των επιλογών για την υπηρέτηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, με την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, δεν αφήνει και πολλά στη φαντασία για την αντεργατική - ταξική πολιτική της ΝΔ. Απόδειξη γι' αυτό αποτελούν και οι εκατοντάδες νόμοι με τους οποίους «φιλοδώρησε» το κεφάλαιο τα προηγούμενα χρόνια, αυξάνοντας την ευελιξία, μειώνοντας τους μισθούς, καταργώντας επί της ουσίας τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ωστόσο, είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους, με αφορμή το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, να σχολιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι η ΝΔ θέλει να φέρει «εργασιακή ζούγκλα», όταν μέχρι και οι πέτρες ξέρουν ότι δεν πείραξε ούτε κόμμα από τους αντιλαϊκούς νόμους που κληρονόμησε, αλλά τους επέκτεινε κιόλας. Την εργασιακή ζούγκλα τη ζουν οι εργαζόμενοι στο πετσί τους και έχει τη σφραγίδα του κεφαλαίου, που με συνέπεια υπηρετούν τόσο η κυβέρνηση και η ΝΔ, όσο και τα άλλα αστικά κόμματα.

Οικειότητες

Για τη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, σε ιστότοπο της Β. Ελλάδας, ο «Ριζοσπάστης» έγραψε πολλά και ενδιαφέροντα στο φύλλο της Παρασκευής. Θυμίζουμε μόνο ότι εν αναμονή της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ στις 17 Οκτώβρη, ο Τζ. Πάιατ είπε ανάμεσα σε άλλα: «Αναμένουμε η επίσκεψη να επιβεβαιώσει τη θετική πορεία των σχέσεών μας (...) αντικατοπτρίζει τη μεγάλη εκτίμηση που έχει η κυβέρνηση Τραμπ στη συμμαχία των ΗΠΑ με την Ελλάδα και τις ευκαιρίες που βλέπουμε τώρα, για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε αυτήν την ήδη πολύ ισχυρή και πολύ σημαντική σχέση». Λίγο νωρίτερα, σε άλλη ερώτηση, είχε πει ότι η κινητικότητα του ίδιου «καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους της θητείας μου στην Ελλάδα» απέδωσε και «στη σαφή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στη συμμαχία με τις ΗΠΑ», χαρακτηρίζοντας ως «πυλώνες της συνεργασίας» τους τομείς της άμυνας, της «ασφάλειας» και της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας». Κατά το αναμενόμενο, ξεχωριστή αναφορά έκανε στη βάση της Σούδας, όπου «είμαστε πιο ενεργοί παρά ποτέ, λόγω του μεγάλου αριθμού των επιχειρήσεων που κάνουμε στην Ανατολική Μεσόγειο». Γελάνε και τα μουστάκια του πρέσβη για το «υψηλό επίπεδο» της συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, μέσα από την οποία προωθούνται με αποτελεσματικότητα τα αμερικανικά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή. Μάλιστα, ο ίδιος αισθάνεται τέτοια οικειότητα με τη σημερινή κυβέρνηση, που σε κάποια αποστροφή του λόγου χαρακτήρισε «χώρα μας» (δική του και των Ελλήνων) την Ελλάδα! Τέτοια πράγματα ακούει ο λαός και πρέπει να «κουμπώνεται»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1754 Πεθαίνει ο Βρετανός μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Χένρι Φίλντινγκ.

1895 Γεννιέται ο Αργεντινός στρατηγός Χουάν Περόν, τρεις φορές Πρόεδρος της χώρας του.

1929 Τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Τσεχοσλοβακίας και της Γιουγκοσλαβίας συνέρχονται σε κοινή σύσκεψη στη Βιέννη με βασικό θέμα την αντιμετώπιση του φασιστικού κινδύνου.

1930 Γεννιέται ο Ιάπωνας συνθέτης Τόρου Τακεμίτσου.

1933 Αστυνομικά όργανα κάνουν επιδρομή στα γραφεία του «Ριζοσπάστη» και συλλαμβάνουν τους συντάκτες της εφημερίδας Στρίγκο, Κορνάρο, Σιδερή και Πασχάλη, τους οποίους παραπέμπουν στον ανακριτή με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

1951 Τα στελέχη του ΚΚΕ Α. Αμπατιέλος, Μ. Γλέζος και Μ. Τσιμπουκίδης ξεκινούν απεργία πείνας για την αποφυλάκισή τους. Σε απεργία πείνας κατεβαίνουν και οι κρατούμενοι των φυλακών Αβέρωφ.

1973 Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος διορίζει πρωθυπουργό τον Σπύρο Μαρκεζίνη, ξεκινώντας τη «φιλελευθεροποίηση» της χούντας, που σαράντα μέρες αργότερα θα «θαφτεί» στο Πολυτεχνείο.

1987 Πεθαίνει ο νομικός και πολιτικός Κωνσταντίνος Τσάτσος, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1996 Ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αραφάτ, κάνει την πρώτη δημόσια επίσκεψη στο Ισραήλ, με σκοπό να έρθει σε διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της χώρας, Ετζέρ Βάισμαν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ