ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Προετοιμάζουν τα συλλαλητήρια στις 17 Οκτώβρη

Στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα

Μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στις 6.30 μ.μ. και σε άλλες πόλεις διοργανώνουν στις 17 Οκτώβρη τα 413 και πλέον Συνδικάτα που στηρίζουν την πρωτοβουλία Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για την οργάνωση της πάλης με αιχμή το μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν επίσης σε Αγρίνιο (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Λάρισα, (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Ρέθυμνο (7.30 μ.μ., Δημαρχείο), Χανιά (7 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων), Βόλο (Τρίτη 18/10, στις 6.30 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου). Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν και νέες συγκεντρώσεις. Τη μέρα του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, τα σωματεία θα παραδώσουν στη Βουλή το δικό τους σχέδιο νόμου, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων και προβλέπει αποκατάσταση των ΣΣΕ και την κατάργηση προηγούμενων αντεργατικών νόμων.

Να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου καλεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων τα σωματεία της δύναμής της και όλους τους οικοδόμους. Στην ανακοίνωσή της καταγγέλλει: «Η ανεργία έχει φτάσει το 90%! Η κατάργηση των ΣΣΕ έφερε τεράστια κέρδη στις κατασκευαστικές εταιρείες και στους οικοδόμους μεροκάματα 25-30 ευρώ και ωράριο από "ήλιο σε ήλιο"». «Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε μια ζωή με δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας», τονίζει η Ομοσπονδία. Κάλεσμα στους αυτοαπασχολούμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο έχει απευθύνει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Μαζική συνέλευση συμβασιούχων ΟΤΑ στη Θεσσαλονίκη

Γεμάτη η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου όπου έγινε η συνέλευση
Γεμάτη η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου όπου έγινε η συνέλευση
Εικοσιτετράωρη απεργία την Τρίτη 11 Οκτώβρη και συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα γίνει στη 1 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποφάσισε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, μέσα από μαζική συνέλευση συμβασιούχων που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Οι συμβασιούχοι κατήγγειλαν το νέο εμπαιγμό τους από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς όπως αναφέρουν, με την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, δήθεν για την παράταση των συμβάσεων στην καθαριότητα, στην πραγματικότητα τους απολύει. Οι εργαζόμενοι απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά, να αποσυρθεί η συγκεκριμένη τροπολογία. Θυμίζουμε ότι στους ΟΤΑ της Αττικής θα γίνει στις 11 Οκτώβρη στάση εργασίας (11.30 π.μ. έως τέλος του ωραρίου), στην οποία καλεί το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, με αίτημα την επέκταση των συμβάσεων και μόνιμη, σταθερή δουλειά για όλους.

Ο Γ. Μαυρίκος επανεκλέχθηκε γγ της ΠΣΟ

Ο Γιώργος Μαυρίκος επανεκλέχθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΣΟ, όπως ανακοίνωσε χτες, 3η μέρα των εργασιών, η Εκλογική Επιτροπή του 17ου Συνεδρίου της ΠΣΟ. Το Συνέδριο συνεχίζεται σε μαχητικό κλίμα, με ομιλίες από αντιπροσώπους από όλες τις ηπείρους. Χτες το απόγευμα, το Σώμα αναμενόταν να συζητήσει και να εγκρίνει το σχέδιο δράσης 2016-2020 και τα ψηφίσματα του Συνεδρίου, ενώ θα γινόταν και η εκλογή Προεδρικού Συμβουλίου και Οικονομικής Επιτροπής. Το Συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα με συλλαλητήριο και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Κογκρέσου Αφρικανικών Συνδικάτων.

Απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων για το ΤΑΠΙΤ

Με απεργία την Τετάρτη 12/10 και συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας, κλιμακώνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο «ψαλίδι» που επιβάλλει στο εφάπαξ τους η κυβέρνηση, καθώς και στα σχέδια για μετατροπή του ΤΑΠΙΤ σε επαγγελματικό ταμείο. Η απόφαση για την απεργία πάρθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, σε ανοιχτή συνεδρίαση της κεντρικής διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, με τη συμμετοχή επιχειρησιακών σωματείων και δεκάδων εργαζομένων που λίγο νωρίτερα είχαν προχωρήσει σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας.

Με πρόσφατη εγκύκλιο, το υπουργείο Εργασίας κατάργησε το δικαίωμα που είχαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να λαμβάνουν το εφάπαξ με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης στον Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ (πρώην ΤΑΞΥ) και επιβάλλει επιπλέον μειώσεις της τάξης του 20% σε όσους χορηγηθεί, εφόσον καταφέρουν να πάρουν σύνταξη. Την ίδια στιγμή, δείχνουν στους εργαζόμενους το δρόμο της μετατροπής του ΤΑΠΙΤ σε επαγγελματικό ταμείο, προκειμένου να μην ενταχθεί στο ΕΤΕΑΕΠ, μια πρόταση με την οποία το Συνδικάτο ξεκαθαρίζει την κάθετη διαφωνία του.

Συνελεύσεις Λαϊκών Επιτροπών

Η Λαϊκή Επιτροπή Κατερίνης καλεί σε συνέλευση, τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο στέκι της, όπου θα γίνει δημόσιος απολογισμός και προγραμματισμός δράσης. Επίσης, στη συνέλευση που πραγματοποιεί την Τετάρτη 12 Οκτώβρη καλεί η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γ. Ρίτσος».

Απαράδεκτη δικαστική παρέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα

Σε μια απαράδεκτη παρέμβαση σε βάρος του συνδικαλιστικού κινήματος προχώρησε πριν από λίγες μέρες το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Με το επιχείρημα ότι ο μόνος αρμόδιος να κρίνει την εγκυρότητα των εκλογών των συνδικαλιστικών φορέων είναι η «Δικαιοσύνη» (!), αποδέχτηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Σωματείου Εργαζομένων στην «Alpha Bank» και αποφάσισε την αναστολή των αποφάσεων του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (στις αποφάσεις συμπεριλαμβάνονται οι αρχαιρεσίες και τα αποτελέσματά τους για την ανάδειξη νέας διοίκησης)!

Με άλλα λόγια, το Πρωτοδικείο δεν αναγνωρίζει στα συνδικάτα το δικαίωμα να ελέγχουν το κατά πόσο τηρούνται οι καταστατικές διαδικασίες που αφορούν, έτσι ή αλλιώς, στη συγκρότηση των οργάνων τους. Πρόκειται για απόφαση που αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά την ωμή παρέμβαση του αστικού κράτους στο συνδικαλιστικό κίνημα, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα μπροστά στο νέο συνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι το 29ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), που έγινε στα τέλη Μάη, είχε αποκλείσει ομόφωνα το Σωματείο Εργαζομένων στην «Alpha Bank», καθώς η διοίκηση του σωματείου δεν είχε τηρήσει τις προβλεπόμενες από το καταστατικό του ΕΚΑ διαδικασίες. Κατά της απόφασης του Συνεδρίου στράφηκε το σωματείο με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, την οποία αποδέχθηκε με το παραπάνω επιχείρημα το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι αποκαλυπτικό. Μεταξύ άλλων διατυπώνει τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι δεν προβλέπεται στο καταστατικό του ΕΚΑ αποκλεισμός αντιπροσώπων λόγω παρατυπιών στις αρχαιρεσίες που τους ανέδειξαν και στη συνέχεια αναφέρει: «Ο έλεγχος του κύρους των κάθε φύσεως εκλογών των οργάνων σωματείων απόκειται στη δικαιοδοτική κρίση των Δικαστηρίων και όχι των διοικητικών συμβουλίων ή γενικών συνελεύσεων (σ.σ. στη συγκεκριμένη περίπτωση ως γενική συνέλευση θεωρείται το Συνέδριο του ΕΚΑ) των υπερκείμενων οργανώσεων, τα οποία δεσμεύονται από το εκλογικό αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών της πρωτοβάθμιας οργάνωσης - μέλους της, που αφορά την εκλογή των αντιπροσώπων τους για τα συνέδρια των τελευταίων».

Ακόμα, ο δικαστής κρίνει ότι από το Συνέδριο μέχρι σήμερα, η νεοεκλεγμένη διοίκηση του ΕΚΑ δεν έχει πάρει αποφάσεις, παρά μόνο εκδίδει δελτία Τύπου! Και εδώ μπαίνει ένα ακόμα ερώτημα: Πώς μια δικαστής και με ποια κριτήρια αξιολογεί τη δράση μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, με τρόπο μάλιστα που να αποτελεί κριτήριο της ύπαρξής της ή όχι;

Υστερα από αυτόν το «συλλογισμό», η δικαστής - ως να εμπαίζει το συνδικάτο - λέει ότι «η δικαστική επέμβαση στη σωματειακή αυτονομία να καθίσταται όσο το δυνατόν ανώδυνη»! Ολα αυτά, ενώ στο σκεπτικό υπάρχει η έμμεση παραδοχή ότι το Σωματείο, στην κατάσταση ψηφισάντων που είχε καταθέσει, περιέλαβε και εργαζόμενους που ψήφισαν χωρίς να έχουν το δικαίωμα (γιατί ανήκουν σε τοπικά παραρτήματα του σωματείου εκτός Αθήνας) αλλά και χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί πόσοι ήταν αυτοί.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί η ιδιαίτερη σπουδή που επέδειξε το δικαστήριο να βγάλει μια τέτοια απόφαση, δεδομένου ότι σε ένα σχεδόν μήνα εκδικάζεται η ακυρωτική αγωγή που έχει καταθέσει το σωματείο σε βάρος του ΕΚΑ. Μάλιστα, η δικαστής σπεύδει να παρέμβει και στο αποτέλεσμα της αγωγής, σημειώνοντας: «Πιθανολογείται ότι είναι άκυρα (σ.σ. οι αρχαιρεσίες του ΕΚΑ) και θα γίνει δεκτή η σχετική (...) αγωγή ακυρώσεως»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ