ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διεκδικεί θέση στο «κεντρικό ρεύμα» των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο υπουργός Αμυνας κατά την ολοκλήρωση της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 2016»...

Για «μεγάλο μερίδιο ευθύνης» των Ενόπλων Δυνάμεων για τη συμμετοχή στο «κεντρικό ρεύμα των εξελίξεων» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ μιλά η κυβέρνηση...
Για «μεγάλο μερίδιο ευθύνης» των Ενόπλων Δυνάμεων για τη συμμετοχή στο «κεντρικό ρεύμα των εξελίξεων» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ μιλά η κυβέρνηση...
Ολοκληρώθηκε χτες η διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «Παρμενίων 2016», η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνθηκε από το ΓΕΕΘΑ, σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, εν μέσω κλιμακούμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, στις οποίες επιδιώκει βαθύτερη εμπλοκή η ντόπια αστική τάξη προς αναβάθμιση της θέσης της.

Στον «Παρμενίωνα» έλαβαν μέρος μονάδες και σχηματισμοί και των τριών κλάδων, καλύπτοντας σχεδόν όλο το Αιγαίο και τον Εβρο. Η τελική φάση της πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής «Αετός» της Αλεξανδρούπολης, παρουσία του υπουργού Αμυνας, της στρατιωτικής ηγεσίας, άλλων αξιωματούχων, διπλωματικών και στρατιωτικών αποστολών από άλλες χώρες.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, από τους κύριους σκοπούς της άσκησης ήταν και «η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργούμενης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας».

«Εθνική ομοψυχία» στους τυχοδιωκτισμούς του κεφαλαίου

Σε μια τέτοια βάση, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, απευθύνοντας χαιρετισμό στους συμμετέχοντες και παρακολουθούντες, είπε μεταξύ άλλων: «Οι καιροί είναι δύσκολοι για την πατρίδα μας. Τώρα περισσότερο από ποτέ, η πατρίδα μας θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση (...) ζητώ από όλους οι Ενοπλες Δυνάμεις να μην αποτελούν μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά πεδίο σύμπνοιας και εθνικής ομοψυχίας».

Πρόκειται, βέβαια, για τη γνωστή τακτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, να επικαλούνται «εθνικά ζητήματα» και να αξιώνουν «εθνική ομοψυχία», που δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά στοίχιση του λαού στους τυχοδιωκτισμούς τους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου μέσα από την ενεργότερη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και μέσα από αντιφατικές σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμών με άλλα κεφάλαια, εμπλέκει βαθύτερα το λαό και τη χώρα σε επικίνδυνες αντιθέσεις.

«Ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας» πάνω στο αίμα και τον ξεριζωμό!

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο υπουργός Αμυνας σημείωσε: «Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η παρατηρούμενη αστάθεια στο εσωτερικό χωρών αυτής, με κορυφαία περίπτωση την αποτελμάτωση και τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, οι κοινωνικοί και πολιτικοί κλυδωνισμοί στην Τουρκία και το προσφυγικό ζήτημα είναι παράγοντες που ενισχύουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας, έχουν όμως διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο και ασταθές πολιτικό τοπίο, με πρόβλεψη για γενικότερη αστάθεια, με παράλληλη έξαρση του ισλαμικού φονταμενταλισμού, αλλά και εθνοτικές συγκρούσεις, που προαναγγέλλουν ιδιαίτερα δυσμενείς εξελίξεις και διαμορφώνουν δεδομένα που επηρεάζουν άμεσα, την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και το διεθνές σύστημα ασφαλείας ευρύτερα».

Δηλαδή, πάνω στο ματοκύλισμα και τον ξεριζωμό των λαών της περιοχής από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις «ποντάρουν» το εγχώριο κεφάλαιο και η κυβέρνηση για την περιβόητη «ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας» κι ας προβλέπουν οι ίδιοι παραπέρα «ιδιαίτερα δυσμενείς εξελίξεις»!

Και συνέχισε: «Ολα αυτά, σε συνδυασμό και με μια σειρά γεγονότων, στον περίγυρο της χώρας μας, λειτουργούν ως υπόμνηση, αλλά και ως προειδοποίηση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της γείτονος χώρας, που καταλύουν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, αλλά και οι ανιστόρητες θέσεις γειτόνων μας, οι οποίες δυστυχώς υιοθετήθηκαν από αξιωματούχο των Βρυξελλών, έστω και προσωρινά».

Τα παραπάνω αφορούν στις δηλώσεις Ερντογάν, με τις οποίες τέθηκε θέμα για τη Συνθήκη της Λοζάνης και στις δηλώσεις του ευρωενωσιακού Επιτρόπου, Γ. Χαν, που υιοθέτησε τις θέσεις της αλβανικής κυβέρνησης περί «τσάμικου ζητήματος» που τάχα αποτελεί «εκκρεμή διαφορά».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, όλα αυτά - οι τουρκικές αξιώσεις που ενθαρρύνονται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου και οι αλβανικές θέσεις που υιοθετούνται στις Βρυξέλλες - επιβεβαιώνουν ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ σε τίποτε δεν εγγυώνται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αντίθετα, εκτίθενται παραπέρα η κυβέρνηση και όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις που χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό ότι η «συμμαχία» Ελλάδας - Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι τάχα παράγοντας «ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή» κι ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και «ευρωπαϊκά»...

«Μερίδιο ευθύνης» των Ενόπλων Δυνάμεων στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ

Συνεχίζοντας, βέβαια, το αφήγημα της αστικής τάξης, ο υπουργός Αμυνας σημείωσε: «Εύκολα λοιπόν αντιλαμβανόμαστε όλοι, πόσο μεγάλο μερίδιο ευθύνης μας αναλογεί ως Ενοπλες Δυνάμεις, στην αέναη προσπάθεια της χώρας μας να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καιρών. Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ως μια χώρα δυτική, μια χώρα ευρωπαϊκή, μια χώρα που θέλει να μετέχει στο κεντρικό ρεύμα των εξελίξεων, μέσα στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, αλλά και μια χώρα που έχει τα δικά της εθνικά συμφέροντα, τις δικές της προτεραιότητες και τις δικές της συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή».

Επιβεβαιώνει, δηλαδή, τη στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης να υπηρετήσει τη στρατηγική επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης για συμμετοχή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, διεκδικώντας ενεργότερο ρόλο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους, βάζοντας προς τούτο μπροστά και τις Ενοπλες Δυνάμεις...

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίστηκε η κατάθεση του Αιγύπτιου αλιεργάτη

Προκλητικοί και γεμάτοι ένταση, από την αρχή μέχρι το τέλος και της χτεσινής δικασίμου, εμφανίστηκαν οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, μετά μάλιστα και την αναγνώριση του πέμπτου κατηγορούμενου (που προσήχθη βιαίως στο δικαστήριο). Γι' ακόμη μια φορά, προσπάθησαν να πλήξουν την αξιοπιστία της διαδικασίας αναγνώρισης, ενώ επιδόθηκαν και σε ειρωνείες, λοιδορίες, υποδεικνύοντας στο δικαστήριο και ερωτήσεις...

Ο μάρτυρας Μοχάμεντ Αμπού Χαμάντ, που υπέστη μαζί με τους άλλους Αιγύπτιους αλιεργάτες την άγρια δολοφονική επίθεση του τάγματος εφόδου στο σπίτι του στο Πέραμα, αναγνώρισε χτες και τον Δ. Αγριογιάννη. Δείχνοντάς τον και λέγοντας και γι' αυτή την αναγνώριση ότι είναι σίγουρος, είπε: «Είναι ο μοναδικός που ήταν πιο γεμάτος, είχε ανοιχτόχρωμα μαλλιά και φορούσε μπλούζα με άσπρα γράμματα», είπε. Ο μάρτυς κατέθεσε, επίσης, ότι ο Δ. Αγριογιάννης «κρατούσε ξύλο και ήταν ανάμεσα στους άλλους (σ.σ. του τάγματος εφόδου που αναγνώρισε στην προηγούμενη δικάσιμο)».

Ο μάρτυρας έδειξε και τον πυρηνάρχη Περάματος Αν. Πανταζή ως εκείνον που φώναζε όταν το τάγμα εφόδου βρέθηκε έξω από το σπίτι των ψαράδων.

Εισαγγελέας: Αυτόν που λέτε ότι φώναζε, τον είδατε στο πρόσωπο;

Μάρτυς: Ηταν πιο μεγάλος στην ηλικία, είχε και μούσι...

Εισαγγελέας: Μας τον δείχνετε, αν τον βλέπετε;

Ο μάρτυς δείχνει τον Αν. Πανταζή.

Ο Αιγύπτιος αλιεργάτης είπε στην κατάθεσή του πως εκτός των πέντε που αναγνωρίζει, ήταν κι άλλοι έξω από το σπίτι του και όλοι κρατούσαν ξύλα ή σίδερα. Οπως ανέφερε, οι δράστες ήταν περίπου δέκα, «ήταν κι άλλοι που δεν τους βλέπω εδώ», είπε χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα, προσδιόρισε και πού είδε τον κάθε κατηγορούμενο που αναγνώρισε, έξω από το σπίτι του.

Ξέρω, απάντησε στο δικαστήριο ο Μοχάμεντ Αμπού Χαμάντ, ότι η ΧΑ χτυπάει Αιγύπτιους και Πακιστανούς για να φοβούνται οι υπόλοιποι και να φύγουν από τη χώρα. Εχω ακούσει από τους Ελληνες ότι από τη ΧΑ σκότωσαν τον Παύλο Φύσσα και ότι χτύπησαν εργάτες στο Πέραμα. Τόνισε, εξάλλου, ότι πελάτες τους στο μαγαζί τούς έλεγαν να μη φοβούνται, να μη φύγουν, ότι είναι δίπλα τους: «Μη φοβάστε την Χρυσή Αυγή, εμείς σας θέλουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου, Μ. Λεπενιώτη, κατέθεσε ότι, όπως του είπε ο αδερφός του, τις μέρες μετά την επίθεση έγινε προσπάθεια από έναν από τους χρυσαυγίτες να τα βρουν γιατί έχει παιδιά...

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τιμά την Απελευθέρωση της Αθήνας

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) καλεί τα παραρτήματα της Αθήνας και τους αντιστασιακούς αγωνιστές, τους φίλους και απογόνους της Αντίστασης και του ΔΣΕ να συμμετάσχουν με τα λάβαρά τους, την Τετάρτη 12/10, στις 11.30 π.μ., στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, όπου θα γίνει κατάθεση στεφανιών για την Απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές το 1944.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) εκφράζει την πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει δεκτό το αίτημά τους για πραγματοποίηση συνάντησης, το οποίο έχει υποβληθεί από τον Απρίλη του 2016. «Οι δικαστικές ενώσεις είναι κατά το Σύνταγμα οι μόνες αρμόδιες να εκφράζουν αυθεντικά τη βούληση και τις θέσεις των συναδέλφων τους», σημειώνεται.

Η ΕΔΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με αμετάκλητες αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 του Συντάγματος, το οποίο αποτελείται κατά πλειοψηφία 2/3 από μη δικαστές, έχουν κριθεί τόσο τα ουσιαστικά όσο και τα τυπικά θέματα διάρθρωσης του δικαστικού μισθολογίου. Συνεπώς, αναφέρει, κάθε προσπάθεια δήθεν «εξορθολογισμού» του, η οποία θα έρχεται σε αντίθεση προς τις ανωτέρω αποφάσεις, θα επιφέρει ρήγμα στο ισότιμο και ισόκυρο των εξουσιών και τελικά θα πλήξει βάναυσα τη λειτουργία του κράτους δικαίου.

Τονίζει, επίσης, ότι έννοιες όπως «προσωπική διαφορά», «μισθολογικό κλιμάκιο», «ειδικό επίδομα θέσης ευθύνης» στην κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης δεν υπήρξαν ποτέ αιτήματα των δικαστικών ενώσεων και θα δημιουργήσουν δικαστές δύο κατηγοριών.

Παράλληλα, ανακοίνωση εξέδωσαν και οι τρεις πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό. Επισημαίνουν ότι το θέμα του μισθολογίου τους δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και θεσμικό, υπεραμύνονται του δικαιώματός τους να συζητήσουν τα μισθολογικά τους και κάνουν λόγο για «επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης από ορισμένες πλευρές».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ