ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Με πυξίδα τις προτεραιότητες του κεφαλαίου

Στο γνωστό πλέον τρίπτυχο ολοκλήρωση της αντιλαϊκής αξιολόγησης - ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών - διευθέτηση κρατικού χρέους κινήθηκε ο πρωθυπουργός

Eurokinissi

Τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές με «ανοιχτά χαρτιά» και ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε γνωρίζοντας όλα τα μέτρα που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο, διατύπωσε χτες στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας, σε μια έμμεση πλην σαφή προσπάθεια να καταστήσει τους εργαζόμενους συνυπεύθυνους και σύμφωνους με την αντιλαϊκή πολιτική που ξεδιπλώνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με σκοπό την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Στο πλαίσιο μιας κάλπικης - σε ό,τι αφορά τα λαϊκά συμφέροντα - αντιπαράθεσης με τον Ευ. Μεϊμαράκη, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μείζον και εθνικό ζήτημα αυτό του κρατικού χρέους, καλώντας τη ΝΔ να στρατευτεί στην προσπάθεια απομείωσής του, η οποία θα συνοδευτεί από νέα μέτρα σε βάρος του λαού, προκειμένου να εξοικονομηθούν νέοι πόροι για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Χαρακτήρισε αναγκαία την εθνική στρατηγική στο ζήτημα αυτό, αποκαλύπτοντας την ταύτιση του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης στα μείζονα προτάγματά της.

Στην ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας έκανε καθαρή την προσήλωση της κυβέρνησής του στην πολιτική που θα οδηγήσει το ντόπιο κεφάλαιο στην έξοδο απ' την κρίση, πάνω στις πλάτες του λαού. Ετσι, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την άμεση και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης υλοποίησης του μνημονίου, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να έχει ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους και έως το 2017 να έχει επιτευχθεί η «επιστροφή στις αγορές» για νέα δανεικά που θα «ζεσταίνουν» την καπιταλιστική κερδοφορία και θα συσσωρεύονται ως χρέος στην πλάτη του λαού. Κι όλα αυτά είχε το θράσος να τα εμφανίσει ως πορεία ...εξόδου απ' τα μνημόνια!

Ο πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησής του καγχάζοντας: «Η αλήθεια είναι ότι είναι η δική μας κυβέρνηση που κατάφερε με σκληρή διαπραγμάτευση να μειώσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων εξασφαλίζοντας δημοσιονομικό χώρο 20 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Είναι η δική μας κυβέρνηση που καταφέρνει επιτέλους να ανοίξει το θέμα του χρέους». Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι αυτός ο «δημοσιονομικός χώρος» δεν αφορά την τσέπη του λαού, ο οποίος φορτώνεται με νέα βάρβαρα μέτρα, αλλά τα περιθώρια παραπέρα κρατικής στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι είναι η κυβέρνησή του αυτή που στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής κινείται με πυξίδα αποκλειστικά και μόνο την «αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας», δηλαδή της αστικής τάξης της χώρας, επαναλαμβάνοντας τα περί «γεωπολιτικής ισχύος» που αποτελεί «ισχυρό όπλο» στα αντιλαϊκά παζάρια και τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς.

Παρουσίασε ακόμα διεξοδικά τα ...επιτεύγματά τους όσον αφορά στην εξασφάλιση χρήματος από κονδύλια της ΕΕ, που θα τα ξεκοκαλίσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Λέξη όμως για το τίμημα που καλείται να πληρώσει ο λαός για να στηριχθεί το κεφάλαιο.

Νέο «σοβάτισμα» στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία...

Διαμαρτυρήθηκε για πολλοστή φορά επειδή ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν «ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για συμπόρευση» και «αντ' αυτού εξακολουθούν να παίζουν την ουρά της ΝΔ», ενώ ευκαιρίας δοθείσης σοβάτισε ξανά τη μόστρα της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας λέγοντας «και όλα αυτά τη στιγμή που η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει αρχίσει να αναγνωρίζει τα λάθη της. Τη στιγμή που έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στους κόλπους της για την στρατηγική διαχείρισης της κρίσης»...

Κλείνοντας την ομιλία του, επανέλαβε γνωστές, απατηλές κι ανέξοδες υποσχέσεις περί διεύρυνσης των κοινωνικών παροχών για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ώρα που το νέο μνημόνιο βαθαίνει τη χρεοκοπία του λαού, για στήριξη του συστήματος Υγείας που εν τω μεταξύ καταρρέει, για προγράμματα για την ανεργία που κατευθύνουν ζεστό χρήμα στα χέρια των εργοδοτών τροφοδοτώντας τους ταυτόχρονα με τζάμπα εργατικό δυναμικό κ.ο.κ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Ταύτιση με τις προτάσεις των βιομηχάνων

Σε σημείο απόλυτης ταύτισης με τις προτάσεις που διατυπώνει ο ΣΕΒ, διαμορφώνονται οι άξονες της «βιομηχανικής πολιτικής» που παρουσίασε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, εστίασε την ομιλία της στη δημιουργία εθνικού συμβουλίου για τη βιομηχανία, στα πρότυπα και τη δομή του αντίστοιχου γαλλικού, με τη συμμετοχή σε αυτό «παραγωγικών φορέων» και συναρμόδιων υπουργείων. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, το όργανο αυτό θα λειτουργήσει ως καταλύτης όχι μόνο για τον καθορισμό στόχων, αλλά και για την παρακολούθηση της υλοποίησης των στόχων στον τομέα της βιομηχανίας και την αντιμετώπιση θεμάτων της βιομηχανίας (το ζήτημα της Ενέργειας, το φορολογικό σύστημα, τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, κ.ά.).

Σύμφωνα με την υφυπουργό, η βιομηχανική πολιτική θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσω της απλοποίησης αδειοδότησης επιχειρήσεων, λέγοντας ότι μελετώνται «βελτιώσεις» στο Ν.4262/2014. Από διυπουργική επιτροπή εξετάζονται οι τομείς της μεταποίησης τροφίμων και ποτών, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και του τουρισμού. Στόχος, όπως είπε, είναι, μέχρι τον Ιούνη του 2016 και σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, να επιτευχθεί η «επιζητούμενη απλούστευση στην αδειοδότηση».

Την απλούστευση του «fast track» νόμου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων προανήγγειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, επισημαίνοντας ότι θα δοθεί έμφαση σε παράγοντες όπου δεν απαιτούνται χρήματα ώστε να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα. «Θα επιδιώξουμε έτσι ώστε στον επενδυτικό νόμο να βελτιώσουμε τον χρόνο έγκρισης μιας ξένης επένδυσης. Από εκεί και πέρα, μπορούμε να δώσουμε διάφορα άλλα κίνητρα τα οποία τα έχουμε στα χέρια μας», τόνισε, επιχειρώντας να στείλει το σινιάλο για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων και βέβαια στην ίδια ρότα στρατηγικής με αυτή του ΣΕΒ και των άλλων τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου.

Τους άξονες της μακροοικονομικής πολιτικής παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, σύμφωνα με τον οποίο η επίτευξη της συμφωνίας του Αυγούστου αποτελεί «πολύτιμο οξυγόνο» για τη «σταθεροποίηση» της οικονομίας. Μάλιστα, στον άξονα της «σταθεροποίησης» ενέταξε την ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, που αφορά στο μέτρο της αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση «αποκλίσεων» από τους αντιλαϊκούς στόχους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Ενεργητικά» και... «πολυδιάστατα» για τις «μπίζνες» του κεφαλαίου

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, αναφέρθηκε στην «ενεργητική, ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», της κυβέρνησης, σκιαγραφώντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να παίξει με όσα περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα μπορεί, με στόχο να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική θέση των ντόπιων κεφαλαίων, χωρίς να αμφισβητεί βέβαια τη στρατηγική επιλογή του εγχώριου κεφαλαίου για συμμετοχή στις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ - ΕΕ, καθώς όλα γίνονται εντός «ευρωπαϊκού πλαισίου», όπως είπε χαρακτηριστικά και ο ΥΠΕΞ.

Βασικό «πλεονέκτημα», όπως το ανέπτυξε, στην προσπάθειά τους αυτή, είναι η «εξαιρετική γεωπολιτική θέση της χώρας», όπου βασίζεται η κυβέρνηση για να εμπλέξει παραπέρα το λαό σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στους τομείς της «διαπραγμάτευσης», της «διαβούλευσης», και της «διαιτησίας», ευελπιστώντας να της αναγνωριστεί από διεθνή κέντρα και παράκεντρα αυτή η «μακρόχρονη ειδίκευση στο διεθνές σύστημα» του μεσάζοντα και του ...μαντατοφόρου, ειδίκευση που κατά τον υπουργό «μας κάνει χρήσιμους στο σύστημα αυτό».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στηρίζει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις που γίνονται, βέβαια, επί ενός νέου διχοτομικού σχεδίου τύπου «Ανάν».

Αναφέρθηκε, τέλος, και στις προσπάθειες της κυβέρνησης να προωθήσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τις κυβερνήσεις Τουρκίας και Σκοπίων, όπως και στην προσπάθεια να τα βρει με την αλβανική κυβέρνηση, σε ένα γενικότερο πλάνο επίτευξης συμβιβασμών με τις άλλες αστικές τάξεις της περιοχής ώστε να προωθηθούν τάχιστα οι «μπίζνες» του κεφαλαίου.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Συζητά «συμμαχία» για «μεταρρυθμίσεις» και «επιχειρηματικότητα»

Το ρόλο του κόμματός της, για το χτίσιμο σχέσεων της συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ με τους σοσιαλδημοκράτες της ΕΕ, έσπευσε να «υπενθυμίσει» στην ομιλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Κλείνοντας κι άλλο το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ, για μια πιθανή συμπόρευσή τους στο μέλλον, ζήτησε συμμαχίες, τάχα γενικά των «Ευρωπαίων σοσιαλιστών», που να εξασφαλίζουν την παραμονή στην ΕΕ και στο ευρώ, «προοδευτικές μεταρρυθμίσεις», «στήριξη της επιχειρηματικότητας» κ.ά.

Την ίδια ώρα, βέβαια, καθώς παραμένει η κόντρα τους για το ποιος θα... κρατήσει την ταμπέλα και θα έχει και την «προνομιακή» σύνδεση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, η Φ. Γεννηματά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αν και εμφανίζεται ως «αντιδεξιός», δε λέει κουβέντα για τη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή...

Παράλληλα, επισείοντας το φόβο του grexit, κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα στη δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργός «να το πάρει αλλιώς», όπως ανέφερε, γιατί στη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» δεν πρόκειται να βρει «ούτε πρόθυμες εφεδρείες ούτε αφελείς συνενόχους», βάζοντας ουσιαστικά ζήτημα μιας «προγραμματικής συμφωνίας» μεταξύ τους πάνω σε συγκεκριμένα σημεία, που κατά τους ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ θα εξασφαλίζουν πραγματικά την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

«Στηρίζουμε κάθε μεταρρύθμιση με προοδευτικό πρόσημο» διεμήνυσε ακολούθως στην κυβέρνηση, υιοθετώντας το ίδιο ακριβώς - πέρα για πέρα κάλπικο - λεκτικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ περί «προοδευτικού πρόσημου» στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ έχουν ψηφίσει όλοι μαζί, στα πλαίσια του νέου βάρβαρου μνημονίου.

Στη συνέχεια, βέβαια, η Φ. Γεννηματά μπήκε «στο ψητό»: Εβαλε ζήτημα να μη διώχνονται ή αναβάλλονται «επενδύσεις» π.χ. στην Ενέργεια, να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό, να στηριχτεί η «ελληνική επιχειρηματικότητα», να ξεπαγώσουν άμεσα τα κονδύλια από το «πακέτο Γιούνκερ» που πάνε απευθείας για ενίσχυση επιχειρηματιών, να μην εξοντωθεί φορολογικά και εισφοροδοτικά η μεσαία τάξη, γιατί θα υπάρχουν «αρνητικές συνέπειες στην ίδια την οικονομία» κ.ά.

Μάλιστα, κάλεσε προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα να «συμφωνήσουμε τώρα στο πρώτο βήμα» μεταξύ τους, για την αλλαγή άμεσα του εκλογικού νόμου, με καθιέρωση της απλής αναλογικής, την οποία σήμερα τμήματα του κεφαλαίου εξετάζουν ως ένα σύστημα που μπορεί να ταιριάξει καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες του για «συναινέσεις» και «συνεργασίες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ