ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Επέδωσε τα διαπιστευτήρια της κυβέρνησης και στον Ανώτατο Διοικητή του ΝΑΤΟ

Πρώτη επίσκεψη υπουργού ελληνικής κυβέρνησης στο Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στα 63 χρόνια που η Ελλάδα είναι μέλος της λυκοσυμμαχίας...

Από τη συνάντηση του Π. Καμμένου με τον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη
Από τη συνάντηση του Π. Καμμένου με τον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη
Με όλους τους τρόπους σηματοδοτεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την πρεμούρα της να εμπλέξει το λαό βαθύτερα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, προσδοκώντας γεωστρατηγική αναβάθμιση των εγχώριων μονοπωλίων, ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερα μερίδια από την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Σε αυτή τη βάση, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, καθ' οδόν για τις Βρυξέλλες, όπου σήμερα θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, Σύνοδος όπου θα εξεταστεί η κλιμάκωση της κόντρας της λυκοσυμμαχίας με τα ρωσικά μονοπώλια για τον έλεγχο στη Συρία και γενικότερα στη Μέση Ανατολή, φρόντισε να κάνει μια στάση και στο Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) του ΝΑΤΟ, στην πόλη Mονς του Βελγίου, όπου και συναντήθηκε με τον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR), Φ. Μπρίντλοβ.

Ο οποίος Φ. Μπρίντλοβ, διόλου τυχαία, επεσήμανε το γεγονός ότι «είναι η πρώτη φορά που Ελληνας υπουργός επισκέπτεται την έδρα της Συμμαχίας στα 63 χρόνια κατά τα οποία η χώρα σας είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Παραπέρα, όπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση, κατά τις συνομιλίες, «τονίστηκε ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, επισημάνθηκε η σημασία της χώρας μας ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και έγινε εκτενής αναφορά στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα».

Αξίζει να θυμίσουμε ότι στις 28/9 ο Ελληνας υπουργός Αμυνας συναντήθηκε στην Αθήνα με το διοικητή των Αμερικανικών Χερσαίων Στρατιωτικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (USAREUR), Φ. Χόντζες, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Επισήμως συζήτησαν «θέματα διμερούς συνεργασίας και περιφερειακής ασφάλειας». Κατά πληροφορίες, ο Αμερικανός διοικητής πραγματοποίησε μια άτυπη επιθεώρηση σε στρατιωτικές βάσεις και υποδομές που μπορεί να παρέχει για υποστήριξη των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών η ελληνική πλευρά. Αλλωστε, κατά τις ίδιες πηγές, οι Αμερικανοί «επιστρέφουν» ως μόνιμοι χρήστες του Πεδίου Βολής Κρήτης, πραγματοποιώντας εκεί εκπαιδευτικές βολές, λίγα μίλια από ζώνες υψηλού ενδιαφέροντος για τους ίδιους, όπως η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική, η Διώρυγα του Σουέζ κ.ά.

Στο ίδιο πλαίσιο παροχής διευκολύνσεων προς τους Αμερικανούς από την κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς» και σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, διέρρευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχτεί το «αίτημα» των ΗΠΑ, ώστε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (τα περιβόητα «drones», που χρησιμοποιούνται για πολεμικές - στρατιωτικές επιχειρήσεις) της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας να σταθμεύουν στην αεροπορική βάση στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης (133η Σμηναρχία Μάχης).

Κι αυτό ενώ η Ανατολική Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική φλέγονται εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και των συμμάχων τους, μάχιμες μονάδες από μια σειρά ανταγωνιζόμενα ιμπεριαλιστικά κέντρα συγκεντρώνονται στην περιοχή, ενώ το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα, μετά την ανάληψη ενεργού στρατιωτικής δράσης στη Συρία και από τη Ρωσία...

ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ: Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών

Αντιδρώντας στα παραπάνω, η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου Κρήτης του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέχεια της προετοιμασίας τους εδάφους που είχε κάνει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το Σεπτέμβρη του 2013, όπου τότε είχε επιθεωρηθεί η παραπάνω μονάδα για τις δυνατότητές της να υποδεχτεί τα "drones". Αποτελεί συνέχεια, επίσης, των προθέσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ του πρώτου 7μήνου του 2015 για την ίδρυση νέας βάσης της λυκοσυμμαχίας στην Κάρπαθο, την ίδρυση Πολυεθνικής Μονάδας Διοίκησης και Ελέγχου του ΝΑΤΟ στην Κρήτη, αλλά και την επέκταση και ενίσχυση της βάσης της Σούδας!».

Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να αντιδράσουν αποφασιστικά, να καταδικάσουν κάθε συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και να απαιτήσουν: Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας. Να μη διατεθούν υποδομές, όπως η 133η ΣΜ στο Καστέλι Ηρακλείου, που βρίσκονται στη χώρα μας, ούτε και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τους συμμάχους τους, σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση κατά της Συρίας ή άλλης χώρας στην περιοχή.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Χρυσή Αυγή είναι το μαχαίρι του συστήματος ενάντια στο δίκιο του λαού

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με το αποκαλυπτικό βίντεο για τη ναζιστική δράση της Χρυσής Αυγής, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Το βίντεο που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα, με το χρυσαυγίτη πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γ. Πατέλη, να εξηγεί τον τρόπο δράσης των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, η προηγούμενη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον αρχηγό της, Ν. Μιχαλολιάκο, το βίντεο στο οποίο ο ίδιος ο αρχηγός "καμαρώνει" που είναι απόγονοι των γερμανοτσολιάδων, φασίστες και εθνικοσοσιαλιστές, επιβεβαιώνουν καθημερινά ότι: Η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική, εγκληματική οργάνωση, με συγκεκριμένη δομή, ιεραρχία και τρόπο οργάνωσης και εκτέλεσης των εγκλημάτων της, για τα οποία υπήρχε εντολή και έγκριση από την ηγεσία. Γι' αυτό και πρέπει να τιμωρηθεί από τη Δικαιοσύνη και κυρίως να καταδικαστεί και να απομονωθεί από το λαό.

Το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει το "Ριζοσπάστη" και το πόρταλ "902.gr" για την ακόμη μεγαλύτερη αποκάλυψη του χαρακτήρα και των μεθόδων δράσης της Χρυσής Αυγής.

Καλεί τους φορείς του εργατικού, ευρύτερου λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος να πάρουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Να μην υπάρξει εργαζόμενος, άνεργος, κανένας νέος ή νέα που να μη μάθει για το τι πραγματικά είναι η Χρυσή Αυγή. Είναι το μαχαίρι και η σιδερογροθιά του συστήματος, που στρέφεται ενάντια στο δίκιο του λαού».

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης

Στο μεταξύ, στο φόντο της απόφασης του δικαστηρίου, στη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ν' ακουστούν και να προβληθούν τα dvd και τα cd στο τέλος, στο στάδιο της ανάγνωσης των εγγράφων και όχι κατά την εξέταση κάθε μάρτυρα (όπως ήταν το αίτημα της Πολιτικής Αγωγής), συνεχίζεται σήμερα η δίκη, με την κατάθεση της αδερφής του δολοφονημένου Π. Φύσσα, Ειρήνης. Υπενθυμίζουμε ότι στην προηγούμενη δικάσιμο ολοκληρώθηκε η συγκλονιστική κατάθεση της μητέρας του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού, Μάγδας.

Στο αποκαλυπτικό βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στα ΜΜΕ αλλά δεν προβλήθηκε την Τρίτη στο δικαστήριο (λόγω της παραπάνω απόφασης του δικαστηρίου), μέσα στα γραφεία της ΤΟ Νίκαιας της ΧΑ, τα μέλη του τοπικού τάγματος εφόδου οργανώνουν, με επικεφαλής τον πυρηνάρχη Γ. Πατέλη, εγκληματική επίθεση. Οπως ξεκαθαρίζουν, η επίθεση θα τελεστεί μόνο κατόπιν εντολής της ηγεσίας της ΧΑ και συγκεκριμένα του Λαγού, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τα εγκλήματα των ταγμάτων εφόδου γίνονται με την εντολή της κεντρικής ηγεσίας της ναζιστικής οργάνωσης.

Μπορείτε να δείτε το εν λόγω βίντεο στο πόρταλ "902.gr", στη διεύθυνση www.902.gr/node/76722.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η αυξημένη προχρηματοδότηση για τα μονοπώλια προϋποθέτει την εφαρμογή του μνημονίου

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αιτιολογώντας την ψήφο της στην ψηφοφορία σχετικά με την πρόταση Κανονισμού που αφορά την αυξημένη προχρηματοδότηση των «διαρθρωτικών ταμείων» της ΕΕ για την Ελλάδα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, αναφέρει τα παρακάτω:

«Η αύξηση της προχρηματοδότησης των "διαρθρωτικών ταμείων" της ΕΕ στην Ελλάδα αφορά αποκλειστικά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι την ανακούφιση του λαού. Αντίθετα, η εκταμίευση της προχρηματοδότησης αποτελεί συστατικό στοιχείο και όρο για την εφαρμογή του 3ου αντιλαϊκού μνημονίου συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και "κουαρτέτου" για τη στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων, την υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων που προβλέπει: Ολοκλήρωση της κατεδάφισης του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, φορολεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, ιδιωτικοποιήσεις, περαιτέρω διάλυση της δημόσιας Υγείας - Πρόνοιας και Εκπαίδευσης.

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια το ΚΚΕ καταψήφισε το σχετικό Κανονισμό της ΕΕ. Ο λαός έχει πείρα από τα κονδύλια της περιόδου 2007 - 2013 που ξεκοκαλίστηκαν από τα μονοπώλια, τη στιγμή που η εργατική - λαϊκή οικογένεια χρεοκοπούσε. Μόνη λύση για το λαό είναι η οργάνωση της πάλης για να μην περάσουν τα μέτρα - φωτιά, για ανάκτηση των απωλειών, στο δρόμο της ρήξης με την ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους».

ΑΙΓΑΙΟ
Μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεις

Ενώ ολοκληρώνεται η διακλαδική άσκηση «Παρμενίων», κλιμακώνεται ταυτόχρονα η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, αντανακλώντας τη συνολικότερη κόντρα των αστικών τάξεων των δύο χωρών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτήν τη βάση, χτες, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, 13 τουρκικά αεροσκάφη (τα 4 οπλισμένα) και ένα ελικόπτερο, προχώρησαν σε 39 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 10 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Σημειωτέον, 2 εκ των 39 παραβιάσεων ήταν υπερπτήσεις άνωθεν των νησίδων Ανθρωποφάγοι και Μακρονήσι. «Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική», αναφέρει το ΓΕΕΘΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ