ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέο μπαράζ συνδικαλιστικών διώξεων

Σε δίκες σέρνονται σήμερα στελέχη του ταξικού κινήματος σε Χίο και Πειραιά

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις
Σε δίκη σέρνονται σήμερα ο Μάρκος Σκούφαλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και δημοτικός σύμβουλος Χίου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, και ο Γιώργης Αμπαζής, μέλος της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Δ. Χίου, καθώς και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών του νησιού, μετά από αγωγή που κατέθεσε εναντίον τους ο πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ) «ΑΚΜΗ». Οι δύο συνδικαλιστές διώκονται για την πολιτική τους άποψη και στάση ενάντια στις ΚΟΙΝΣΕΠ. Συγκέντρωση συμπαράστασης στα δικαστήρια οργανώνουν σωματεία και φορείς του νησιού.

Ψηφίσματα συμπαράστασης έχουν, μεταξύ άλλων, εκδώσει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου «Αδαμάντιος Κοραής», η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Χίου, το Εργατικό Κέντρο Χίου, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Περιφερειακής Ενότητας, ΟΤΑ, το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Χίου, ο Σύλλογος Γυναικών, τα τοπικά συμβούλια Λαγκάδας και Συκιάδας, το Παράρτημα Χίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Β. Αιγαίου. Επίσης, σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το Σωματείο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Φθιώτιδας. Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν πάνω από 25 Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ από όλη τη χώρα.

Επίσης σήμερα, σε δίκη σέρνεται ο τότε πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, σε μια από τις δεκάδες υποθέσεις που έχει κινήσει η εργοδοσία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σε βάρος συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος. Η συγκεκριμένη αφορά την απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε το συνδικάτο στις 14/3/2012.

Τέλος, την Παρασκευή 10/10, δικάζεται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης, με την κατηγορία της «παράνομης βίας», ο Γιώργος Πυργελής, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, επειδή συμμετείχε σε περιφρούρηση της απεργίας στο εργοστάσιο SUNLIGHT, το Δεκέμβρη του 2010. Η δίωξη κινήθηκε με μήνυση της εργοδοσίας. Συγκέντρωση αλληλεγγύης οργανώνει η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο και καλεί κάθε σωματείο, συνδικαλιστή, εργαζόμενο, να συμμετάσχει.

ΑΔΕΔΥ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αποκαλυπτική η στάση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ

Τα θέμα της στάσης των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων, αλλά και της απαράδεκτης δίωξης του συνδικαλιστή της ΔΑΣ Νίκου Γόντικα από το συνδικαλιστή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο της ΠΟΕ ΔΟΥ (Ομοσπονδία Εφοριακών), Τρύφωνα Αλεξιάδη, έθεσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Παράλληλα, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τα ερευνητικά κέντρα της ΑΔΕΔΥ, της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ καθώς αυτά έχουν εξελιχθεί σε συμβουλάτορες των εκάστοτε κυβερνήσεων και συμβάλλουν στην προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο.

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων, προσέφυγε στα δικαστήρια, ζητώντας να διοριστεί προσωρινή διοίκηση, γιατί είχε λήξει ένα μήνα πριν η θητεία της προηγούμενης. Να σημειωθεί ότι και η ίδια η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει να δοθεί παράταση στη θητείας της (η απόφαση ήταν ομόφωνη).

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σημείωσαν ότι το φαινόμενο της υπέρβασης της θητείας είναι συχνό και αντιμετωπίζεται από το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμαναν ότι είναι επικίνδυνη η στάση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επέλεξε για τις δικές της σκοπιμότητες να ακολουθήσει το δρόμο των δικαστηρίων, καθυστερώντας εκ των πραγμάτων τη διενέργεια του συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Για το λόγο αυτό, είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει τους εργαζόμενους και τα σωματεία.

Για τον Νίκο Γόντικα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έφεραν κείμενο με το οποίο ζητούσαν να αποσύρει τη μήνυση ο συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή, γιατί οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ αναθεώρησαν τη μέχρι τώρα στάση τους και πλέον ισχυρίζονται ότι πρόκειται για προσωπική διαφορά. Την άποψη αυτή υιοθέτησαν ακόμα οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και ένα τμήμα της ΠΑΣΚ.

Η στάση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και για τα δύο θέματα δείχνει ότι χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά τα δικαστήρια, προκειμένου να αντιμετωπίζουν ζητήματα που αφορούν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Στάση που αποτελούσε χαρακτηριστικό γνώρισμα του μέχρι σήμερα κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

«Στάχτη στα μάτια» για την εμπορευματοποίηση της Υγείας

Ομολογία της ραγδαίας εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας αποτελούν τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, με την παρουσία των πρώην υπουργών Α. Λοβέρδου, Αδ. Γεωργιάδη και Α. Λυκουρέντζου. Οι ιδιωτικές εταιρείες ολοκλήρωσαν τους ελέγχους σε 101 ιδιωτικές κλινικές «κλειστής περίθαλψης», που αντιστοιχούν στο 91% των συμβεβλημένων γενικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ το 2013. Ο έλεγχος αφορούσε στην ανάλυση 444.041 περιστατικών. Το σύνολο των δικαιολογητικών για πληρωμές απ' τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονταν σε 286.016.549,66 ευρώ (91% του συνόλου των γενικών κλινικών ύψους 315.077.308 ευρώ).

Μετά από τους σχετικούς συμψηφισμούς, το συνολικό ποσό των προτεινόμενων περικοπών σ' αυτή την κατηγορία ανέρχεται σε 36.388.938,93 ευρώ. Δηλαδή 12,7% επί των συνολικών απαιτήσεων των 101 κλινικών. Εκτός απ' τις παραπάνω προτεινόμενες περικοπές, εντοπίσθηκαν κατηγορίες δαπανών που χρεώθηκαν από τους παρόχους στον ΕΟΠΥΥ οι οποίες - κατά τον υπουργό - είτε δεν είναι συμβατές με τον ΕΚΠΥ (Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ), είτε αντιβαίνουν τους «κανόνες δεοντολογίας» ή είναι «εξόφθαλμα ασύμβατες με τα αντίστοιχα ιατρικά στοιχεία που αφορούν στα ίδια περιστατικά».

Αυτές οι επιπλέον δαπάνες αφορούν 5.000.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, το συνολικό ποσό με «αστικές διαφορές» και «απατηλές συμπεριφορές» ανέρχεται σε 41.488.938,93 ευρώ ή 14,5% επί των απαιτήσεων των 101 κλινικών. Ανάμεσα σε αυτά που αναφέρθηκαν απ' τον υπουργό Υγείας ήταν γυναικολογικές επεμβάσεις σε άνδρες και ανδρολογικές σε γυναίκες, ενώ ενήλικες νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών ισχυρίζεται ότι «μόνο 5 εκατ. ευρώ από τα 420 εκατ. υποβολών, δηλαδή ποσοστό του 1%, είναι ποινικά κολάσιμο».

Μαζικές απολύσεις ναυτεργατών

Κατά δεκάδες απολύονται από τις 29 Σεπτέμβρη ναυτεργάτες των ειδικοτήτων των γενικών υπηρεσιών (μάγειροι, καμαρότοι κ.ά.) από τα πλοία της γραμμής Πάτρα - Ιταλία. Οι απολύσεις γίνονται με βάση τις κατάπτυστες υπουργικές αποφάσεις που έχει εκδώσει από πέρσι ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, κατ' εντολή των εφοπλιστών, με τις οποίες δίνεται το δικαίωμα στις εταιρείες, από το Σεπτέμβρη μέχρι και τον Ιούνη (δηλαδή για 9 μήνες) να μειώνουν δραστικά τις οργανικές συνθέσεις, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια επιβατών, πληρώματος και πλοίου. Την καταγγελία κάνουν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ενωση Μαγείρων). Αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σύνθεση του μαγειρείου των πλοίων «SUPERFAST 1» και «SUPERFAST 2», όπου απέμειναν «τέσσερα (4) άτομα για την εξυπηρέτηση επιβατών και πληρώματος, με αποτέλεσμα να εργάζονται πάνω από 15 ώρες την ημέρα». Τα σωματεία απαιτούν να γίνουν έλεγχοι στα πλοία από τις υπηρεσίες του ΥΝΑ για να διαπιστωθούν οι κίνδυνοι και να συνεδριάσει άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ.

Απειλούν σωματεία με έξωση από το ΕΚ Λάρισας

Εμπόδια στο συνδικαλιστικό κίνημα επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους. Ενας από αυτούς είναι η περικοπή των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες που πρέπει να αποδίδει στα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες από τις κρατήσεις που κάνει ο ΟΑΕΔ κάθε μήνα από τους εργαζόμενους, όπως και η έξωση συνδικαλιστικών οργανώσεων από τα κτίρια των Εργατικών Κέντρων.

Σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του ΟΑΕΔ, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας ενημερώθηκε ότι δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις σε όλη την επιφάνεια του σημερινού κτιρίου του ΕΚΛ (π.χ., να αλλαχτεί η επικίνδυνη πρόσοψη, να φτιαχτεί η στέγη, να βαφεί το κτίριο) επειδή η νομοθεσία προβλέπει πως το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με βάση τα ψηφίσαντα μέλη των σωματείων του, δικαιούται γραφεία 430 τ.μ. από τα 850 τ.μ. που είναι το κτίριο, το οποίο φτιάχτηκε γι' αυτό το σκοπό το 1964. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποβληθούν τα 40 περίπου σωματεία που στεγάζονται σ' αυτό, για να στεγαστούν κάποιες δημόσιες υπηρεσίες!

Το ΕΚΛ προειδοποιεί να μη διανοηθούν να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο και τονίζει ότι θα παραμείνει το σπίτι των σωματείων και των εργαζομένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ