ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Την 1η Νοέμβρη να ακουστεί δυνατά η φωνή μας!

Κλιμακώνονται οι δράσεις για το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Μία από τις νέες αφίσες του ΠΑΜΕ για το πανελλαδικό συλλαλητήριο
Μία από τις νέες αφίσες του ΠΑΜΕ για το πανελλαδικό συλλαλητήριο
Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες σωματείων και φορέων για το δίμηνο δράσης του ΠΑΜΕ και το πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη, στις 12 μ. στο Σύνταγμα, που βάζει στο επίκεντρο τα ζητήματα των ανέργων και των οικογενειών τους.

Θυμίζουμε ότι με αποφάσεις τους, το πανελλαδικό συλλαλητήριο συνδιοργανώνουν 422 συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς του κινήματος. Συγκεκριμένα, 14 Εργατικά Κέντρα, 12 Ομοσπονδίες Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα, 215 Σωματεία, 67 Σωματεία Συνταξιούχων, 14 Σωματεία συνταξιούχων ΟΑΕΕ, 76 Σύλλογοι Γυναικών, 9 Ομοσπονδίες, αγροτικοί σύλλογοι και μπλόκα αγροτών, 15 Ομοσπονδίες και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων.

Μαζί με τις καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις σε τόπους δουλειάς, γι' αυτές τις μέρες, προγραμματίζονται μεταξύ άλλων οι παρακάτω δράσεις:

 • Από τη Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ, σήμερα 8/10 κινητοποίηση στη ΔΟΥ Χαλκίδας, στις 15/10 στο Εργατικό Κέντρο εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Παιδεία και το «νέο» σχολείο και στις 22/10, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας για τα ζητήματα της Υγείας.
 • Από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, παρέμβαση στα γραφεία του ΟΑΕΔ για την οικονομική στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους, αύριο 9/10, στις 11 π.μ.
 • Από το Σύλλογο της ΟΓΕ στην Πρέβεζα, εκδήλωση με θέμα την Υγεία, στις 11/10.
 • Από το Εργατικό Κέντρο Αρτας, κινητοποίηση αύριο 9/10 στο νοσοκομείο της πόλης.
 • Από την Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ, εκδήλωση για την Παιδεία, στις 12/10.
 • Από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αχαΐας, στις 13/10, παρέμβαση στο ΙΚΑ για τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα των καθαριστριών.
 • Από τα Σωματεία Οικοδόμων, Μετάλλου, Επισιτισμού, Νέων Τεχνολογιών, Εμπορίου - Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας, στις 15/10, στις 8.30 π.μ. παράσταση στη διεύθυνση του ΟΑΕΔ.
 • Από τη Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου, εξορμήσεις σε γειτονιές και χώρους δουλειάς. Στις 11/10 θεατρική παράσταση με το έργο «Αγγέλα» (8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου). Στις 25/10 συναυλία (9 μ.μ., στο θέατρο «Εφη»).
Συνεδριάσεις και Γενικές Συνελεύσεις

Παράλληλα, συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις Σωματείων και Ομοσπονδιών, που κάνουν απολογισμό της έως τώρα δράσης και καθορίζουν τα επόμενα βήματα. Συγκεκριμένα:

 • Σε συνεδρίαση της Κεντρικής Διοίκησης προχωρά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, σήμερα, Τετάρτη, στις 5 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια, 7ος όροφος). Η συνεδρίαση θα είναι ανοιχτή για τους εργαζόμενους του κλάδου. Το Συνδικάτο καλεί τα μέλη διοικήσεων των Παραρτημάτων και των επιχειρησιακών σωματείων να πάρουν μέρος. Παράλληλα, καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, στις 15 Οκτώβρη.
 • Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) οργανώνει πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων του κλάδου την Κυριακή 12 Οκτώβρη στην Αθήνα. Εχει ήδη αποφασίσει την κήρυξη απεργίας στον κλάδο την 1η Νοέμβρη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο.
 • Τη διεκδίκηση άμεσα μέτρων προστασίας για τους ανέργους του κλάδου και συνέχιση του αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με συμμετοχή και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής.
 • Πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του δίμηνου δράσης του ΠΑΜΕ αποφάσισε η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και καλεί στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, στην Αθήνα.
Περιφερειακές συσκέψεις των συνταξιούχων

Τη συμμετοχή των μελών τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, προετοιμάζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΔΗΜΟΣΙΟ - ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ - ΤΑΕ - ΟΤΑ. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, θα γίνουν τις επόμενες μέρες οι εξής περιφερειακές συσκέψεις με σωματεία - μέλη των συνταξιουχικών Οργανώσεων: Θεσσαλονίκη, 13/10 (ΕΚΘ, 11 π.μ.), Καβάλα 14/10 (Παλιά Νομαρχία, 11 π.μ.), Νάουσα, 15/10 (ΕΚ Νάουσας, 11 π.μ.), Κοζάνη, 16/10 (ΕΚ Κοζάνης, 11 π.μ.), Βόλος, 14/10 (ΕΚ Βόλου, 11 π.μ.), Τρίκαλα, 15/10 (ΕΚ Τρικάλων 11 π.μ.), Λιβαδειά, 16/10 (Επιμελητήριο, 11 π.μ.), Κόρινθος, 14/10 (ΕΚ Κορίνθου 11 π.μ), Τρίπολης, 15/10 (Παλιά Δημαρχία, 11 π.μ), Πύργος, 16/10 (ΕΚ Πύργου 11 π.μ.), Γιάννενα, 20/10 (ΕΚ Ιωαννίνων 11 π.μ.), Αρτα, 21/10 (ΕΚ Αρτας 11 π.μ.). Στο Αγρίνιο, στις 22/10 θα γίνει συγκέντρωση συνταξιούχων στην πλατεία Δημοκρατίας, στις 11 π.μ.

Ομιλίες και συναυλίες στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο του δίμηνου δράσης για τους άνεργους, το Πολιτιστικό Τμήμα του ΠΑΜΕ και οι Λαϊκές Επιτροπές Θεσσαλονίκης διοργανώνουν συναυλίες και ομιλίες στις συνοικίες. Συγκεκριμένα:

 • Τετάρτη 8/10 η Λαϊκή Επιτροπή Σταυρούπολης, στην πλατεία Ελευθερίας στην Α. Ηλιούπολη, στις 7.30 μ.μ.
 • Δευτέρα 13/10 η Λαϊκή Επιτροπή Μενεμένης στο Κινηματοθέατρο «Αστρον» στις 7.30 μ.μ
 • Πέμπτη 16/10 ο Σύλλογος Γυναικών 5ου δημοτικού διαμερίσματος (ΟΓΕ) και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στον «Αλέξανδρο» διοργανώνουν θεατρική παράσταση με τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ στο έργο «Αλλαξε τον κόσμο, το ΄χει ανάγκη...» Μπ. Μπρεχτ.
 • Παρασκευή 17/10 η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς στην πλ. Δημαρχείου στις 7 μ.μ.
 • Κυριακή 19/10 οι Λαϊκές Επιτροπές Χορτιάτη, Ασβεστοχωρίου, Φιλύρου, Πευκών, Πανοράματος, Πυλαίας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Χορτιάτη «Γιάννη Μανωλεδάκη» στις 7.30 μ.μ.
 • Τρίτη 21/10 η Λαϊκή Επιτροπή Ευόσμου στην πλατεία στις 7.30 μ.μ.
 • Τετάρτη 29/10 η Επιτροπή ανέργων, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων διοργανώνουν προβολή της ταινίας «Δευτέρες με λιακάδα» του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα, στο ΕΚ Θεσσαλονίκης.
Προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους οι μικροί ΕΒΕ

Τη συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ προετοιμάζουν οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ. Ηδη, 15 σωματεία και ενώσεις, καθώς και μια Ομοσπονδία έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους. Καλούν τα μέλη τους να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία του συλλαλητηρίου, αφού δεν υπάρχει οικογένεια ΕΒΕ που να μην έχει έναν τουλάχιστον άνεργο, που να μην κινδυνεύει να κλείσει το μαγαζί που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι πηγή του μοναδικού εισοδήματος που μπαίνει στο σπίτι. Οι εξορμήσεις συνεχίζονται καθημερινά και το βάρος πέφτει στο να δοθεί οργανωμένη απάντηση στους εκβιασμούς και τις απειλές για κατασχέσεις, εξαιτίας χρεών στα ταμεία και την Εφορία.

Την περασμένη Κυριακή, έγινε με μεγάλη συμμετοχή η πρώτη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Αυτοαπασχολουμένων - Εμπόρων - Βιοτεχνών Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης του Νοέμβρη, ενώ καταδίκασε με ψήφισμα το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων. Στις πρώτες εκλογές της Ενωσης για την ανάδειξη ΔΣ και αντιπροσώπων στην ΟΒΣΑ, η συμμετοχή ξεπέρασε το 90% των εγγεγραμμένων μελών. Τέλος, την αλληλεγγύη του προς τους μικρούς εμπόρους, που τσακίζονται από την πολιτική της συγκυβέρνησης, εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κορδελιού - Ευόσμου, που υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα που κατέθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Ευόσμου (συσπειρώνεται στην ΠΑΣΕΒΕ).

Στον ΟΑΕΔ το ΠΑΜΕ για τον πρώην ΟΕΚ

Με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ θα συναντηθεί αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 13 Οκτώβρη, στη 1 μ.μ., με θέμα τα ζητήματα που αφορούν τον πρώην Οργανισμό της Εργατικής Κατοικίας. Η συνάντηση οργανώνεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που ξεδιπλώνει το ΠΑΜΕ για την ανακούφιση των ανέργων και των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, με αντικείμενο τα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες σχετικά με την ανεργία και την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, την Κοινωνική Ασφάλιση και το εισόδημα, αλλά και το νόμο για τη λειτουργία των συνδικάτων (Ν.1264/1982), ζητούν Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες. Το αίτημα συνυπογράφουν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Λαυρίου, εκφράζοντας εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία και άλλες Ομοσπονδίες. Με την επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας, τον καλούν να ορίσει άμεσα συνάντηση μαζί τους.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org