ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΒΟΛΟΥ
Κλείνει μάτια και αυτιά σε μέτρα για τους ανέργους

Προκλητική η άρνηση του Αχ. Μπέου να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα αιτήματα του ταξικού κινήματος

Από προηγούμενη παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου
Από προηγούμενη παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου
Με προκλητικό τρόπο, ο δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γ. Μουλάς, αρνήθηκαν να βάλουν σε συζήτηση το αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας για τους άνεργους και να αρνηθεί ο Δήμος τον επανέλεγχο των συμβάσεων και την αντιδραστική «αξιολόγηση» των δημοτικών υπαλλήλων.

Την άρνηση του Αχ. Μπέου τροφοδότησαν με τη στάση τους οι άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας. Την προηγούμενη φορά που είχε ξανατεθεί το θέμα για τους άνεργους, οι εκπρόσωποί τους είχαν αποχωρήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ και στο ζήτημα της αξιολόγησης, εστιάζουν τις όποιες διαφωνίες τους στον καταμερισμό των ποσοστώσεων.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι ο νέος δήμαρχος «αναβάλλει τη συζήτηση, κάνει τον "πολλά βαρύ" απέναντι στους εργαζόμενους του δήμου και χλευάζει τους άνεργους, τις οικογένειές τους και τα αιτήματά τους. Από την άλλη "βάζει την ουρά στα σκέλια" απέναντι στην κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα της αξιολόγησης».

Η Γραμματεία καλεί τους ανέργους να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας των οικογενειών τους με απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, γενναία μείωση της τιμής του νερού, να απαιτήσουν από το Δημοτικό Συμβούλιο έκτακτο κονδύλι για τη σίτιση των μαθητών, τη θέρμανση των σχολείων και των σπιτιών των ανέργων, την πληρωμή του κομμένου ρεύματος και των οφειλών στη ΔΕΗ, τη χορήγηση δωρεάν κάρτας μετακινήσεων.

Καλεί τους εργαζόμενους του δήμου να ακουμπήσουν στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και να οργανώσουν τον αγώνα τους κατά της αξιολόγησης και των απολύσεων, κατά της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών. Να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, την 1η Νοέμβρη, στην Αθήνα.

«Αλλα λόγια» και στη Λάρισα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο νέος δήμαρχος Λάρισας Απ. Καλογιάννης (κοινός υποψήφιος των δημοτικών παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ), δε δεσμεύτηκε για τίποτα συγκεκριμένο απέναντι στα αιτήματα που έθεσε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Λάρισας, στη χτεσινή συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της δίμηνης καμπάνιας του ΠΑΜΕ.

Επικαλούμενος την ανάγκη λειτουργίας των κοινωνικών δομών, ο δήμαρχος άφησε ανοιχτό το ζήτημα να εφαρμόσει ελαστικές σχέσεις εργασίας (μπλοκάκια, αναθέσεις, κ.ά.). Ο ίδιος δήλωσε ενάντιος στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), αλλά ο αντιδήμαρχος πολιτισμού, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, κάλεσε τους καθηγητές να συστήσουν ΚΟΙΝΣΕΠ για να πάρουν τη δουλειά στις λέσχες πολιτισμού!

Επίσης, επικαλούμενος αποφάσεις των κυβερνήσεων, το νομοθετικό πλαίσιο και πεπραγμένα της προηγουμένης δημοτικής αρχής, δε δεσμεύτηκε για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για αναδρομική εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης, για αναίρεση της προσφυγής στον Αρειο Πάγο σχετικά με χρήματα που οφείλονται στους εργαζόμενους.

Η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου παρέδωσε υπόμνημα με αιτήματα όπως: Κοινωνικές υπηρεσίες και δομές χωρίς τροφεία και ανταποδοτικότητα, που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών. Καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα - Οχι στην κατάργηση οργανικών θέσεων - Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με μισθούς και δικαιώματα, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να καλύπτουν τις διαρκείς αυξημένες ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές, με προτεραιότητα στους Παιδικούς Σταθμούς και την καθαριότητα - Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να σταματήσει τώρα κάθε ανάθεση εργασιών σε ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ, ιδιώτες.

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Ανέργων Υγειονομικών

Ενα σημαντικό καταστάλαγμα, που μπορεί να εξελιχθεί σε μαχητικό πόλο συσπείρωσης, αποτελεί η Επιτροπή που συγκρότησαν άνεργοι και «πρακτικάριοι» υγειονομικών διαφόρων ειδικοτήτων, ανάμεσά τους και «απασχολούμενοι» στα προγράμματα κατάρτισης. Την Πέμπτη 16/10, η Επιτροπή οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, όπου θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό, με αίτημα να βγει τώρα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις, για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στις δημόσιες μονάδες Υγείας και στο ΕΚΑΒ.

Στο κάλεσμά της, η Επιτροπή σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Δε δεχόμαστε να ζούμε στην ανεργία ή να περιμένουμε τα ψίχουλα των προγραμμάτων κατάρτισης ή να μας αναγκάσουν να μεταναστεύσουμε, την ίδια στιγμή που στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες Υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, προνοιακά ιδρύματα, Ιατρεία του ΠΕΔΥ κ.λπ.) υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.

Δεν ανεχόμαστε να μας βαφτίζουν "ωφελούμενους" στα προγράμματα κατάρτισης. Να εργαζόμαστε χωρίς δικαιώματα, χωρίς άδεια, χωρίς συντάξιμα ένσημα. Να μην ξέρουμε πότε θα πληρωθούμε και να πρέπει να "ταΐσουμε" και τους ιδιοκτήτες των ΚΕΚ. Δε δεχόμαστε ως πρακτικάριοι να είμαστε τα "παιδιά για όλες τις δουλειές", να καλύπτουμε τα κενά στα νοσοκομεία και η αμοιβή μας να είναι 168 ευρώ (για τους αποφοίτους ΤΕΙ) ή ένα ...τίποτα (για τους αποφοίτους ΤΕΕ, ΜΤΕΝΣ, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ).

Είμαστε απόφοιτοι υγειονομικών σχολών και διεκδικούμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα, στον κλάδο που διαλέξαμε και σπουδάσαμε. Αγωνιζόμαστε για να πάψει η Υγεία να είναι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, που πουλιέται είτε από τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ΜΚΟ είτε από το ίδιο το κράτος. Η Υγεία είναι λαϊκό δικαίωμα και πρέπει να παρέχεται εντελώς δωρεάν σε όλους με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους». Τέλος, η Επιτροπή καλεί σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Την επαναπρόσληψη εργαζόμενης απαιτεί η ΟΓΕ

Την απόλυση της Βούλας Κλάδου, μέλους του ΔΣ της ΟΓΕ και του Συλλόγου Γυναικών Ρεθύμνου, καταγγέλλει η ΟΓΕ και απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψή της. Η Β. Κλάδου απασχολούνταν σε παιδικό σταθμό του Δήμου Ρεθύμνου άλλοτε μέσα από τους λεγόμενους «κοινωνικούς συνεταιρισμούς», άλλοτε ως προσωπικό σε εργολάβους. Οπως καταγγέλλει η ΟΓΕ, απολύθηκε επειδή κρατούσε αγωνιστική στάση και ζήτησε να δει τη σύμβαση με βάση την οποία προσλήφθηκε. Σημειώνει επίσης πως η απόλυση αυτή δε θα είναι η τελευταία, αφού εργολάβοι και «συνεταιρισμοί» επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τις εργαζόμενες με «φθηνότερες» νέες κάτω των 25 ετών. «Καλούμε όλες τις εργαζόμενες στον παιδικό σταθμό να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς, να απαιτήσουν την άμεση ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφισσάς τους και δυναμικά να διεκδικήσουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους το δικαίωμά τους σε μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», καταλήγει η ΟΓΕ.

Παρέμβαση για τους απολυμένους της πρώην ΤΡΙΚΟΛΑΝ

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας, Αντώνη Μπέζα, είχε τη Δευτέρα αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, για την προστασία των απολυμένων της πρώην ΤΡΙΚΟΛΑΝ. Οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Χρήστος Κατσώτης ανέδειξαν τα αιτήματα που προβάλλουν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο «ΚΛΩΘΩ» σχετικά με τους εργαζόμενους - απολυμένους του κλειστού πλέον εργοστασίου FANCO (πρώην ΤΡΙΚΟΛΑΝ) του ομίλου της «ΕΝΚΛΩ ΑΕ», ζητώντας να προστατευθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι - απολυμένοι με την άμεση ακύρωση των αποφάσεων ανάκλησης του ΟΑΕΔ, που τους ακυρώνουν χρόνο ασφάλισης και τους ζητούν να επιστρέψουν ποσά καταβληθέντα από το Ταμείο Ανεργίας και διάφορα επιδόματα. Να σημειωθεί πως είχαν προηγηθεί τρεις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα, οι οποίες παραμένουν αναπάντητες από το υπουργείο.

Συστάθηκε Γραμματεία Λαϊκών Αγορών της ΠΑΣΕΒΕ

Τη συγκρότηση Γραμματείας Λαϊκών Αγορών ανακοινώνει η ΠΑΣΕΒΕ και καλεί επαγγελματίες και παραγωγούς πωλητές των λαϊκών αγορών να συσπειρωθούν γύρω από αυτή. Οπως υπογραμμίζει, στόχος της δράσης είναι: «Να βάλουμε εμπόδια στην πολιτική που βασικό στόχο έχει τη βίαιη έξοδο χιλιάδων συναδέλφων "λαϊκατζήδων" από το επάγγελμα. Να αντισταθούμε αποτελεσματικά στην προσπάθεια αφαίρεσης της άδειάς μας με τη μέθοδο της ανανέωσης με προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Για να μη χαθεί ούτε μία άδεια συναδέλφου επαγγελματία και παραγωγού από τις λαϊκές αγορές. Να αποκρούσουμε τον τεχνητό διαχωρισμό σε επαγγελματίες και παραγωγούς που στόχο έχει να μας διασπάσει. Να οργανώσουμε την αντίσταση του κλάδου για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν, όπως, χρέη, μεταβίβαση της άδειας στα παιδιά μας, υπερφορολόγηση, εξοντωτικά πρόστιμα, κ.ά. Να βάλουμε εμπόδια στους σχεδιασμούς που προωθούν την είσοδο των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων στη λαϊκή αγορά».

Τα στοιχεία επικοινωνίας με τα μέλη της Γραμματείας στις κατά τόπους Λαϊκές Αγορές είναι τα παρακάτω: Γ' Λαϊκή Αθηνών: Κακαράντζας Κώστας 6947.440.120, Κούκος Θωμάς 6988.480.847, Δ' Λαϊκή Αθηνών: Μανιάτης Κώστας 6946.084.858, Μπαρμπάκος Σωτήρης 6978.158.401, Ε' Λαϊκή Αθηνών: Μητσόπουλος Σωτήρης 6976.537.407, ΣΤ' Λαϊκή Αθηνών: Δημουλάς Βαγγέλης 6947.627.235, Β' Λαϊκή Πειραιά: Νικολάου Θωμάς, 6945.376.556.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ