ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Στο επίκεντρο η προώθηση της ενεργειακής, στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας προς όφελος των μονοπωλίων

Σοβαροί κίνδυνοι για τον ελληνικό λαό από την εμπλοκή της χώρας στους ανταγωνισμούς που οξύνονται στην περιοχή

Phasma

Σοβαροί κίνδυνοι για τον ελληνικό λαό από την εμπλοκή της χώρας στους ανταγωνισμούς που οξύνονται στην περιοχή
Τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στους ανταγωνισμούς για την εκμετάλλευση και τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών στην περιοχή, δρομολογεί η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στο Ισραήλ.

Με γνώμονα την ενίσχυση των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης και την εξασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου από την ενεργειακή «πίτα» και από άλλες «μπίζνες», ο πρωθυπουργός με τη συνοδεία έξι υπουργών της κυβέρνησης και περισσότερων από 100 εκπροσώπων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, έφτασε χτες στο Ισραήλ.

Σήμερα η κυβερνητική αποστολή θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του «Ανώτατου Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας» Ελλάδας - Ισραήλ με τη συμμετοχή δώδεκα υπουργών από τις δύο χώρες. Ο Αντ. Σαμαράς, στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον πατριάρχη Θεόφιλο.

Οπως τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη, στις επαφές του πρωθυπουργού αλλά και στην κοινή συνεδρίαση των υπουργών των κρατών θα τεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας με επίκεντρο τα ενεργειακά και τη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ επίσης θα υπογραφούν περίπου δέκα διμερείς συμφωνίες.

Ενεργειακή συμφωνία προς όφελος των μονοπωλίων

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σημαντικότερη όλων θεωρείται η συμφωνία για τα ενεργειακά που θα υπογράψει ο υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης με τον Ισραηλινό ομόλογό του Σ. Σαλόμ. Πρόκειται για συμφωνία που θα «δένει» με «συμβατικές υποχρεώσεις» τις δυο χώρες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και η οποία έρχεται να ενισχύσει το «τριμερές μνημόνιο κατανόησης» που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας - Κύπρου και Ισραήλ στις 8 Αυγούστου για στενότερη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών στην εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Την ενίσχυση του «τριγώνου» Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, τόσο στα ενεργειακά θέματα, όσο και στο στρατιωτικό σκέλος στηρίζουν κυρίως οι ΗΠΑ, αλλά και η ΕΕ που προσδοκά στην «εισροή» του φυσικού αερίου από την περιοχή στην κεντρική Ευρώπη.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εγκρίνει πρόσφατο αίτημα της ισραηλινής εταιρείας «Ratio Oil», η οποία σε κοινοπραξία με την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία «Energean Oil & Gaς», θέλουν να προχωρήσουν σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Θερμαϊκό Κόλπο και στον Κόλπο του Ορφανού. Θυμίζουμε ότι στην εταιρεία «Energean Oil & Gaς», επένδυσε πρόσφατα 60 εκατομμύρια δολάρια αμερικάνικη κοινοπραξία προκειμένου να ενισχύσει το πρόγραμμα των ερευνών της.

Ισραηλινά μονοπώλια ενέργειας έχουν επιδείξει επίσης ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών για την εξεύρεση υδρογονανθράκων στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.

Στενότερη στρατιωτική συνεργασία

Οι κυβερνήσεις των δυο χωρών προωθούν παράλληλα και την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας, στο φόντο και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίοι σηματοδοτούν μεγάλους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει ήδη κυρώσει στη Βουλή -στις 28 Σεπτέμβρη- σχέδιο νόμου με τίτλο: «Κύρωση του Κύριου Μνημονίου Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Αμυνας του Κράτους του Ισραήλ για τις Αμυντικές, Στρατιωτικές, Στρατηγικές και Τεχνολογικές Σχέσεις».

Πρόκειται για συμφωνία που προβλέπει συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στους τομείς: α) Αμυντικής Πολιτικής, β) Αμυντικής Βιομηχανικής και τεχνολογικής συνεργασίας, γ) Στρατιωτικής Συνεργασίας, δ) Στρατιωτικής Συνεργασίας και Συντονισμού. Στην συγκεκριμένη συμφωνία προβλέπεται «συνεκπαίδευση και συνεργασία» των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών στην «ευρύτερη περιοχή», κάτι που φανερώνει τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να εμπλακεί στους σχεδιασμούς του Ισραήλ, σε συνεργασία με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου.

Κατά τις επαφές του Αντώνη Σαμαρά, αναμένεται να γίνει επισκόπηση του προγράμματος ελληνοϊσραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας, στη βάση και του συγκεκριμένου μνημονίου αλλά και να τεθούν οι βάσεις για την υπογραφή νέων συμφωνιών από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος θα μεταβεί στο Ισραήλ στα τέλη Οκτώβρη.

Σήμερα εξάλλου ξεκινά διήμερη αεροναυτική άσκηση με συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών («F-16» και «F-15») της Ελλάδας και του Ισραήλ καθώς και πλοίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε περιοχές του Κεντρικού και Νότιου FIR Αθηνών.

Στις 16 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί, επίσης, άσκηση μεταξύ των πολεμικών αεροποριών των δυο χωρών που προβλέπει τον εναέριο ανεφοδιασμό μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας από ισραηλινό αεροσκάφος σε περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου.

Τον Νοέμβρη θα υπάρξει επίσης κοινή άσκηση μεταξύ των δύο χωρών στην οποία μάλιστα προβλέπεται στάθμευση ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών στο ισραηλινό έδαφος.

Πάρτι για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Επίσης, στη διάρκεια «Ανώτατου Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας» θα υπογραφούν συμφωνίες για τη στενότερη οικονομική συνεργασία, μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών στους τομείς του τουρισμού, της διαχείρισης υδάτινων πόρων, της αγροτικής ανάπτυξης, των εμπορικών συναλλαγών, των νέων τεχνολογιών κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα ο Αντ. Σαμαράς, με ομιλία του θα κηρύξει στο Τελ Αβίβ την έναρξη Ελληνο - Ισραηλινού Επιχειρηματικού Συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων από τις δυο χώρες, ενώ έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 200 συναντήσεις επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες έντονο είναι το ενδιαφέρον ισραηλινών επιχειρήσεων για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, όπως και για τη συμμετοχή τους σε κοινοπραξίες με ελληνικούς ομίλους στη διαχείριση υδάτων. Επίσης, στις συναντήσεις του πρωθυπουργού θα τεθεί επί τάπητος και το θέμα του πώλησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, για την εξαγορά του οποίου έχει επιδείξει ενδιαφέρον επιχειρηματικός όμιλος του Ισραήλ.

Θα υπογραφούν ακόμα συμφωνίες ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το αντίστοιχο ισραηλινό που θα αφορούν τη συνεργασία των δυο χωρών σε ζητήματα «πολιτικής προστασίας» και «ασφάλειας».

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Ισραήλ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ωφελημένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όχι ο λαός

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει :

«Από τις συμφωνίες, που θα υπογραφούν στο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, θα ωφεληθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι των δύο χωρών. Η στενότερη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα σηματοδοτεί την παράδοση του ενεργειακού πλούτου στα εγχώρια και διεθνή μονοπώλια και την εμπλοκή της Ελλάδας στους ανταγωνισμούς, που οξύνονται στην περιοχή με επίκεντρο την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς. Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα επισημάνει τους κινδύνους για τον ελληνικό λαό από την εμπλοκή της χώρας σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, που συνοδεύεται και από τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, η οποία πρέπει άμεσα να σταματήσει».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ