ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Προσπάθεια εξαπάτησης για τις μεγάλες ανατιμήσεις

Η κυβέρνηση κρύβει το πραγματικό ύψος των νέων αυξήσεων. Ανακοίνωσαν εκτιμήσεις ...«όσο το δυνατόν ακριβέστερες»

Μια μεγαλοπρεπή απάτη σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών συνιστούν τα «νέα τιμολόγια» ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, αφού οι πραγματικές αυξήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που «εκτιμά», επικαλούμενη «μέσες» χρεώσεις, που δεν μπορούν να συγκριθούν με τις ισχύουσες τιμές. Ωστόσο, η σύγκριση των σημερινών τιμών με τις νέες «μέσες» χρεώσεις δείχνουν ότι για το «φτηνό» τιμολόγιο των καταναλώσεων μέχρι 800 kWh επιβάλλονται ανατιμήσεις που ξεπερνούν και το 40%!!! Απροσδιόριστες, αλλά πάντως πολύ υψηλότερες, από αυτές που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση, είναι οι αυξήσεις για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Ενα παράδειγμα αρκεί: Σήμερα, ένας καταναλωτής 800 kWh «απολαμβάνει» τη φτηνότερη τιμή ανά kWh των 0,07671 ευρώ. Με την τιμή αυτή και το πάγιο του τριφασικού ρεύματος των 8,20 ευρώ, συν τον ΦΠΑ 11%, η συνολική επιβάρυνση για το ηλεκτρικό ρεύμα είναι 77,84 ευρώ. Στην ανακοίνωσή της όμως, η κυβέρνηση, αντί να αναφερθεί σε αυτή τη χρέωση, εμφανίζει ως «μέση χρέωση» -για τις 800 kWh- 98,6 ευρώ. Στη συνέχεια, προσδιορίζει τη νέα «μέση» χρέωση αυτής της κατηγορίας στα 112,1 ευρώ με αποτέλεσμα να υποστηρίζει ότι η αύξηση είναι της τάξης του 13,7%. Στην πραγματικότητα, εάν από την πραγματική, ανώτατη σημερινή χρέωση των 77,84 ευρώ, ισχύσει νέα των 112,1 ευρώ, η αύξηση διαμορφώνεται σε 44%!!!

Αυτό που προκύπτει αβίαστα από τα παραπάνω είναι ότι η κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, έχει αποφασίσει και προωθεί πολύ μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για την εξυπηρέτηση του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου και στη βάση των κατευθύνσεων της τρόικας. Αυξήσεις που προσπαθεί να συγκαλύψει με τεχνοκρατικές «περικοκλάδες» ενόψει και των δημοτικών - περιφερειακών εκλογών. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της ενέργειας που θα επιφέρει νέα δυσβάσταχτα χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά. Ηδη γίνεται φανερό ότι ακόμη και η δήθεν «κοινωνική» πολιτική της με το ειδικό τιμολόγιο, που εκτιμά ότι θα περιλαμβάνει 1,2 εκατ. συνδέσεις, όχι μόνο προβλέπει ελάχιστες ελαφρύνσεις για αυτούς που θα ενταχθούν σ' αυτό, αλλά εξαιρεί τη φτηνότερη χρέωση για πολύ περισσότερους καταναλωτές που δεν εμπίπτουν στα κριτήρια που έθεσε, οι οποίοι θα πληρώνουν υπερπολλαπλάσιες τιμές από εδώ και στο εξής.

Ακόμη όμως και από τις «εκτιμήσεις» που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, προκύπτουν σημαντικές αυξήσεις για τα νοικοκυριά και τους αγρότες, ενώ τα βιομηχανικά και εμπορικά τιμολόγια εμφανίζουν μειώσεις, καθώς η ΔΕΗ έχει «ανταγωνιστικό» έλλειμμα σε αυτές τις κατηγορίες και χάνει πελάτες.

Ετσι, μετά τη μείωση των τιμολογίων σε 9 βασικές κατηγορίες προβλέπεται: Αύξηση 13,7% για καταναλώσεις από 0- 800 kWh. Αύξηση 2,6% για τις επόμενες 200 kWh (801- 1000). Αύξηση 2,7% για τις επόμενες 200 kWh (1001- 1200). Αύξηση 2,7% για το τμήμα 1201- 1600 kWh. Αύξηση 1,6% για το τμήμα 1601- 2000 kWh. Μείωση 4,4% για το τμήμα 2001- 3000 kWh. Μείωση 13,8% από 3001 kWh και άνω.

Για το αγροτικό ρεύμα, στη Μέση Τάση η αύξηση είναι 7% και στη Χαμηλή Τάση 5%. Στη Μέση Τάση τα εμπορικά τιμολόγια (Β1 και Β2) μειώνονται κατά 8,7% και 8,6% αντίστοιχα. Τα βιομηχανικά (Β1Β και Β2Β) αυξάνονται κατά 8,7%. Στη Χαμηλή Τάση προβλέπονται μειώσεις από 4,3% έως και 18,4% για τα εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια, με εξαίρεση το Γ22Β που αυξάνεται κατά 6,1%. Ο φωτισμός οδών και πλατειών μειώνεται κατά 1,7%.

Οι κυβερνητικές αλχημείες δε σταματούν στη συνειδητή σύγχυση για τις πραγματικές τιμές κιλοβατώρας και τις όποιες «μέσες» χρεώσεις. Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ρητά ότι η πολιτεία έρχεται να «αναδιαρθρώσει τις λοιπές χρεώσεις των τιμολογίων (υπηρεσίες κοινής ωφελείας, τέλος ΑΠΕ, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) κατά τρόπον τέτοιο, ώστε να προωθούνται οι στόχοι για εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση της ενέργειας, αλλά και για την προστασία οικιακών καταναλωτών και επιχειρήσεων από μεγάλες αυξήσεις». Πουθενά όμως δε φαίνεται ποια είναι αυτή η αναδιάρθρωση. Επιπρόσθετα, δεν γίνεται καμία αναφορά στα πάγια και στην πιθανή μεταβολή τους. Ακόμη περισσότερο, δε γίνεται καμία αναφορά στο αν οι αυξήσεις είναι κλιμακωτές και μέσα στον ίδιο λογαριασμό.

Σε επικοινωνία του «Ρ» για την αποσαφήνιση των νέων τιμών, ο γγ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Μαθιουδάκης, υποστήριξε ότι οι τιμές που ανακοινώθηκαν είναι εκτιμήσεις «όσο το δυνατόν ακριβέστερες» μέσων χρεώσεων, ενώ «δεδομένα είναι τα ποσοστά» με μικρές αποκλίσεις. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η χρέωση για έναν καταναλωτή της κατηγορίας κατανάλωσης των 800 kWh, μπορεί να είναι και μεγαλύτερη του 13,7% που «εκτιμάται»! Οι χρεώσεις που ανακοινώθηκαν χτες θα αποτελέσουν τη βάση διαμόρφωσης των τιμολογίων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία θα παραδώσει στο υπουργείο τη νέα γνωμοδότηση με τις νέες τιμές ανά kWh, το νέο ύψος των ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας), του τέλους ΑΠΕ και των άλλων χρεώσεων, όπως και των παγίων, που επίσης θα αλλάξουν!

Παρότι όμως, το υπουργείο υποστηρίζει ότι οι νέες τιμές πρόκειται να διαμορφωθούν με νέα γνωμοδότηση της ΡΑΕ, δε διστάζει να δώσει παραδείγματα με ποσοστιαίες μειώσεις που απαιτούν να είναι γνωστές με ακρίβεια οι νέες χρεώσεις του ρεύματος και των τελών!!!

Προχωρά ο διαχωρισμός

Τον περαιτέρω διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ ΑΕ, αναμένεται να εισηγηθεί η διοίκησή της στη συνεδρίαση του ΔΣ την ερχόμενη Τρίτη, στο πλαίσιο της αντιδραστικής «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που αξιώνει τον κατακερματισμό της επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προταθεί η απόσχιση της Διανομής με τη δημιουργία ξεχωριστής θυγατρικής και τη μεταφορά των παγίων και 7.000 εργαζομένων. Αντίστοιχα, σε άλλη θυγατρική εταιρεία θα περάσει η Μεταφορά με 1.000 εργαζόμενους. Θα επιδιωχθεί η συμμόρφωση με τις κοινοτικές επιταγές για «αυτόνομες» διοικήσεις που δε θα έχουν σχέση με τη ΔΕΗ! Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται και η «ανεξαρτητοποίηση» της διοίκησης του ΔΕΣΜΗΕ και των εργαζομένων του.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ενδιαφέρον εξαγοράς της ΕΠΑ Αττικής

Στον τομέα της λιανικής πώλησης φυσικού αερίου επεκτείνεται η κοινή εταιρεία φυσικού αερίου Μυτιληναίου - Βαρδινογιάννη, που ήδη εμπορεύονται υγροποιημένο φυσικό αέριο. Στις 18 του Οκτώβρη θα καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά για το 49% της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής, για τα ποσοστά που διαθέτουν οι «SHELL» και «DUKE» (24% και 25% αντίστοιχα), διεκδικώντας και τη διοίκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ακόμη 10 εταιρείες που ενδιαφέρονται.

Η ανακοίνωση έγινε από τον Ε. Μυτιληναίο, επικεφαλής του ομίλου «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ», στην παρουσίαση των στόχων της ενεργειακής εταιρείας του με τη νέα ονομασία «PROTERGIA», πρώην «ENDESA HELLAS». Η εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί έντονα και στη λιανική αγορά, αφού ολοκληρωθούν τα υπό εξέλιξη έργα για τις νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της.

«ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ»
Βλέψεις σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή

«Βουτιά» στα μεγάλα θέλγητρα της «απελευθερωμένης» αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κάνει η ΔΕΗ ΑΕ, για έργα με σημαντική αυτοχρηματοδότηση και ένα χαρτοφυλάκιο που θα έχει τη «σφραγίδα» των συνεργασιών, αλλοιώνοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή του δημοσίου.

Με στόχο τα 1200 MW ισχύος έως το 2015, η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ προωθεί στρατηγικές συμμαχίες, όπως πρόσφατα με τη γαλλική EDF, ξεχωριστές επιχειρηματικές συμπράξεις, όπως με την ισπανικών συμφερόντων ΡΟΚΑΣ και εξαγορές, προκειμένου να «αναπληρώσει» τη συρρίκνωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ ΑΕ στην Ελλάδα - όπως προέβλεψε χτες σε συνέντευξη Τύπου της εταιρείας, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός - αλλά και να επεκταθεί στο εξωτερικό, αρχίζοντας με αιολικό στη Ρουμανία. Η στρατηγική της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής της Γ. Τσιπουρίδη, που είπε ότι η εταιρεία έχει βλέψεις στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μειωθούν 50% τα τιμολόγια για χαμηλόμισθους και ανέργους

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ:

«Οταν η κυβέρνηση κάνει αυτές τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ προεκλογικά, ο λαός πρέπει να καταλάβει τι έρχεται μετά τις εκλογές. Η κυβέρνηση με το γνωστό θράσος παρουσιάζει τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τα νοικοκυριά ως μειώσεις. Αυξάνει πάνω από 7% το οικιακό τιμολόγιο της λαϊκής οικογένειας, ενώ για τα πλούσια νοικοκυριά της υψηλής οικιακής κατανάλωσης προχωρά σε σημαντική μείωση πάνω από 13%. Οσο για την έκπτωση 10% του κοινωνικού τιμολογίου αποτελεί πραγματικό εμπαιγμό για τις ομάδες ακραίας φτώχειας που ήδη βρίσκονται σε απόγνωση.

Το ΚΚΕ απαιτεί άμεση μείωση 50% του οικιακού τιμολογίου για τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και άνεργους. Καμιά αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια, κατάργηση του πράσινου τέλους ΑΠΕ και αύξηση τιμολογίων στα πλούσια νοικοκυριά με υψηλή τετραμηνιαία κατανάλωση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ