ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Δυναμικό όχι στην «Παιδεία της αγοράς»

Μαχητική η χτεσινή συγκέντρωση και πορεία τους στην Αθήνα, δίνει τον τόνο για τη συνέχεια...

Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, δε θα πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ για τη μόρφωση μας και θα διεκδικήσουμε την Παιδεία που μας αξίζει δήλωσαν, χτες, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές με ένα δυναμικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Με κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) διαδήλωσαν ξεκαθαρίζοντας: «Απειθαρχούμε σε μνημόνιο - Ευρωπαϊκή Ενωση - Κυβέρνηση. Οργανωνόμαστε για την ανατροπή» (ΜΑΣ) - «Δεν πληρώνουμε ούτε ευρώ για τη μόρφωσή μας» (ΣΑΣΑ). Εστειλαν μήνυμα ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, ακόμα πιο μαχητικά, ακόμα πιο μαζικά, ενάντια στην πολιτική που καταδικάζει αυτούς και τις οικογένειές τους.

Φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές συγκεντρώθηκαν στα Χαυτεία στις 10.30 και συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο δημόσιο, στην Ομόνοια. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ, σημειώνοντας ότι «στον πόλεμο που μας κήρυξαν απαντάμε με πόλεμο, το ΜΑΣ δεν πρόκειται να κάτσει καλά. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε να πληρώνουμε δίδακτρα, δεν πρόκειται να ανεχτούμε τις επιχειρήσεις και τους μάνατζερ στις σχολές μας». Χαιρέτισε επίσης ο Αλέξανδρος Ελευθερίου, μέλος της Γραμματείας του ΣΑΣΑ, τόνισε: «Θυσιάζουν εμάς και τις οικογένειές μας στο βωμό του κέρδους τους. Τους δηλώνουμε ξεκάθαρα: Δε θα κάνουμε καμία θυσία για την πλουτοκρατία». «Καλούμε τους γονείς, είτε είναι άνεργοι, είτε είναι εργαζόμενοι, είτε είναι μικρομεσαίοι έμποροι, είτε αυτοαπασχολούμενοι (...) να σταθούν ως ασπίδα προστασίας για το μέλλον των παιδιών τους» τόνισε χαιρετίζοντας στη συγκέντρωση ο Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.


Eurokinissi

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία μέχρι τη Βουλή, με συνθήματα όπως «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές: Σίτιση - στέγαση, δωρεάν σπουδές», «Αγώνας - ρήξη - ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή» κ.ά. Μπροστά απ' το μπλοκ του ΜΑΣ υπήρχε και το ...φέρετρο της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, το οποίο ...κρατούσαν φοιτητές με μάσκες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου και δίπλα τους πορεύονταν ένας φοιτητής με τη μάσκα της υπουργού Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου. Φοιτητές και σπουδαστές κρατούσαν μπαλόνια όπου είχαν γράψει τα μέτρα, τα αποτελέσματα και τους στόχους της πολιτικής που ασκείται: «Φθηνοί εργάτες», «σούπα αποφοίτων», «καταστολή», «νόμος - πλαίσιο» κ.ά.


Στους δρόμους του αγώνα σε όλη τη χώρα

Στο Αργος
Στο Αργος
Συγκέντρωση και πορεία υπό βροχή αλλά με δυναμική παρουσία μαθητών και σπουδαστών έγινε στη Θεσσαλονίκη. Ξεχώριζε το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), που έστελνε και το μήνυμα: «Μάθημα πρώτο: Δεν πληρώνουμε» και διατράνωναν: «Δώστε λεφτά για την παιδεία, πουλήστε κανά πύραυλο να πάρουμε βιβλία». Στην πόλη, τελούν υπό κατάληψη, τα Λύκεια 4ο, 7ο, 13ο, 16ο, 24ο, τα 1ο και 2ο Κάτω Τούμπας, τα 4ο και 5ο, το Μουσικό Λύκειο και ο Ευκλείδης. Αμέσως μετά την πορεία, οι μαθητές, προχώρησαν σε μαζική συνέλευση του ΣΑΣΘ, όπου και αποφάσισαν τη συνέχιση των καταλήψεων, ενώ με νέα συνεδρίαση το Σάββατο 16 Οκτώβρη, θα αποφασίσουν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Επίσης, θα γίνει κεντρική εκδήλωση του ΣΑΣΘ στις 23 Οκτώβρη, με θέμα τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Αντίστοιχα, οι φοιτητές και οι σπουδαστές, πίσω απ' το πανό του ΜΑΣ, δήλωσαν: «Απειθαρχούμε σε μνημόνιο - ΕΕ - κυβέρνηση. Οργανωνόμαστε για την ανατροπή». Τα συνθήματά τους, έδιναν το στίγμα: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται, ούτε προσκυνά» και «Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη».

Στην Κοζάνη, με δυναμική και μαζική την παρουσία των μαθητών, πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ δημιουργήθηκε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Κοζάνης με τη συμμετοχή έξι σχολείων. Στην πρώτη του συνεδρίαση αποφασίστηκε νέα μαθητική πορεία την ερχόμενη Τετάρτη. Αντίστοιχα, κινητοποιήσεις έγιναν σε Φλώρινα, Σέρρες, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη.

Από την ιδρυτική συνεδρίαση του Συντονιστικού των μαθητών στην Κοζάνη, που έγινε χθες μετά την πορεία
Από την ιδρυτική συνεδρίαση του Συντονιστικού των μαθητών στην Κοζάνη, που έγινε χθες μετά την πορεία
Κοινές συγκεντρώσεις και πορείες μαθητών και φοιτητών με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, έγιναν και στις τέσσερις Θεσσαλικές πρωτεύουσες: Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα.

Πορεία στη Νομαρχία Εύβοιας έκαναν χτες το μεσημέρι το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και μαθητές από σχολεία της Χαλκίδας, που είχαν προηγουμένως συγκεντρωθεί στα φανάρια της Νεάπολης. Κοντά στα γενικότερα αιτήματα, ανέδειξαν και απαίτησαν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα κτιριακών υποδομών στην εστία του ΤΕΙ.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έκαναν στη Λαμία σπουδαστές του ΤΕΙ. Κοντά τους ήταν και ο Κώστας Μπασδέκης, υποψήφιος δήμαρχος Λαμιαίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα σε Τρίπολη (όπου καταγγέλθηκε η προσπάθεια παρεμπόδισης της συμμετοχής του 3ου Λυκείου) και Αργος, όπου στο 3ο Λύκειο φοιτητές του ΜΑΣ και εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους μαθητές να συμμετάσχουν κι εκείνοι επιτόπου έφτιαξαν πανό και πήγαν στην πορεία.

Συγκέντρωση και συναυλία έγινε στην Κεφαλονιά.


Στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Στη Θεσσαλονίκη

Στα Γιάννενα

Eurokinissi

Στα Γιάννενα


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ