ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
Καιρός να μιλήσουν οι εργάτες για την οικονομία

Του ΣΤΑΘΗ από την «Ελευθεροτυπία»
Του ΣΤΑΘΗ από την «Ελευθεροτυπία»
Τι πανικός κι αυτός. Ακόμα δεν ήρθε στα μέρη μας η κρίση έχουν τρελαθεί στις αναλύσεις για το πόσο καλό μπορεί να γίνει το σύστημα αν φύγουν απ' τη μέση οι λωποδύτες.

Ως και το Μάαστριχτ την πλήρωσε. Διακηρύσσεται αρμοδίως ότι είναι παρωχημένο. Δηλαδή, τι θα γράφουν την ώρα που η κρίση θα κλείνει σπίτια;

Είναι, λοιπόν, τόσο μεγάλος ο κίνδυνος, μέσα στο γενικό χαμό της καπιταλιστικής κρίσης, οι εργάτες να κάνουν άλμα συνείδησης;

Είναι, απ' ό,τι φαίνεται. Κι επειδή οι αστοί ξέρουν καλύτερα από μας πως όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος, παίρνουν μέτρα, όσα μπορούν να πάρουν έγκαιρα.

Και μόνο απ' αυτήν την αγωνία τους διδάσκεσαι πως όχι μόνο δεν πρέπει να χάσκεις μπρος σε διάφορες κρατικές ρυθμίσεις βλέποντας σ' αυτές το τέλος του νεοφιλελευθερισμού, αλλά αντίθετα, τώρα ειδικά πρέπει να κινήσεις γη και ουρανό για να έρθει ακριβώς αυτή η στιγμή που τρέμουν οι καπιταλιστές.

Η στιγμή, δηλαδή, που στη συνείδηση των εργατών θα έχει γίνει η καθοριστική τούμπα που κάνει τα πράγματα να μην μπορούν να γυρίσουν πίσω.

Η στιγμή που οι εργάτες κατανοούν πως όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να χάσουν εκτός από τις αλυσίδες της σκλαβιάς της εκμετάλλευσής τους, αντίθετα έχουν να κερδίσουν τα πάντα, μόνο και μόνο βάζοντας πλώρη να καταργήσουν τους ίδιους τους εκμεταλλευτές τους.

Κι απ' αυτή τη σκοπιά, παρατηρούμε με ενδιαφέρον τη στάση διαφόρων που με όρους γνώσης θα 'πρεπε τούτη την ώρα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Κι αντί να παπαγαλίζουν όσα έμαθαν σε διάφορες σχολές περί μακροοικονομίας και δήθεν περίπλοκα χρηματιστηριακά προϊόντα, να παίρνουν θέση άμεση, καθαρή, τέτοια που να οπλίζει τους εργάτες στη βασική τους αποστολή, να ανατρέψουν τον αντίπαλο. Παραμένουν παπαγάλοι.

Πότε; Τώρα, που είναι η ώρα για το καλύτερο μάθημα, κατευθείαν στα έδρανα της πραγματικής ζωής. Αναλύοντας το μόνο πραγματικό γεγονός. Τη μάχη! Μεταξύ καπιταλιστών. Που ακριβώς γιατί κατάφεραν να μην έχουν απέναντί τους ένα τόσο ισχυρό ταξικό κίνημα που να διεκδικεί την κατάργησή τους, έφτασαν την εκμετάλλευση σε τέτοια επίπεδα που τα κέρδη να είναι τρελά, μεν, προβληματικά δε.

Εχουν όλο το χρήμα δικό τους και δεν ξέρουν τι να το κάνουν. Είναι αναγκασμένοι να το επενδύσουν κάπου, να βγει κι άλλο κέρδος, αλλά η αγορά έχει γιομίσει με προϊόντα που άλλοι καπιταλιστές παράγουν με φτηνότερους εργάτες. Ο καπιταλιστής που κατορθώνει να τσακίσει περισσότερο τους εργάτες επιβιώνει καθώς μπορεί να συνεχίσει να επενδύει. Ο άλλος μπορεί και να πεθάνει.

Ο εργάτης έχει να μάθει κάτι απ' όλα αυτά: Πως το μόνο καινούργιο είναι πως εκεί που είχε απέναντι 100 καπιταλιστές τώρα θα έχει 10. Αλλά είτε 100 είτε 10 την εξουσία τους πρέπει να γκρεμίσεις.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο διανοούμενος που παριστάνει πως είναι με τους εργάτες αλλά παρακαλάει να υπάρξει εδώ και τώρα μια κάποια κρατική ρύθμιση μην έρθουν τα πάνω κάτω και χάσει τη βολή του... Δυστυχώς.

Ασχετο: Η εγγύηση καταθέσεων είναι κάτι άλλο εκτός από εγγύηση στη μία τράπεζα ότι δε θα της πάρει τους πελάτες η διπλανή; Κι αν είναι αυτό, τι τους κόφτει τους εργάτες για το ποιος καπιταλιστής θα μείνει «άνεργος»;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΜΑΣ Η ΚΡΙΣΗ...

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ ΜΕ ΑΞΙΕΣ: «Ο "καπιταλισμός - καζίνο" είχε εγκαίρως περιγραφεί ως ανισόρροπος και προβληματικός (...) το δυστύχημα είναι ότι ακόμη και τώρα οι περισσότεροι (...) δεν κατανοούν ότι τούτη η κρίση είναι βαθιά, αποτέλεσμα της απορύθμισης του συστήματος, το οποίο σταδιακά έπαψε να αποτιμά ορθολογικά τις αξίες, το κεφάλαιο και την εργασία (...) χρειάζονται ισχυρές ηγεσίες, ικανές να διατυπώσουν, να υπερασπίσουν και τελικώς να επιβάλουν μια νέα κοινωνική συνθήκη, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, ένα new deal της εποχής μας, ικανό να εγγυηθεί το μέλλον» (ο Αντώνης Καρακούσης στο ΒΗΜΑ).

ΘΡΑΣΟΣ, `Η ΒΛΑΚΕΙΑ; «Να επιτεθούμε στο κέρδος όχι με προπαγανδιστικά συνθήματα, αλλά με πρακτικές προτάσεις. Αυτό που ξεκίνησε στις ΗΠΑ (...) δείχνει μια κατεύθυνση: οι διαδηλωτές ζητούν να δοθούν τα 700 δισ. σε αυτούς που χάνουν τα σπίτια τους. Ας ζητήσουμε κι εμείς, εδώ στη χώρα μας, να υποχρεωθούν οι τράπεζες να επιστρέψουν ένα μεγάλο τμήμα των κερδών τους σε όσους από τους δανειζόμενους έχουν βρεθεί σε δεινή θέση, κοινωνικοποιώντας έτσι - έστω παροδικά - χρηματικό κεφάλαιο» (άβυσσος η ψυχή του Συνασπισμένου αντικαπιταλιστή Χρήστου Λάσκου στην ΑΥΓΗ).

ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ: «Η παρούσα κρίση συνιστά μείζονα πρόκληση για την Ενωμένη Ευρώπη. Ουδείς φυσικά πρέπει να αναμένει θαύματα από αυτήν. Η ΕΕ όμως οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή των άτεγκτων κριτηρίων της Συνθήκης του Μάαστριχτ δεν είναι πλέον παρά κατάλοιπο μιας άλλης μακρινής εποχής» (ο Αγγελος Αθανασόπουλος στο ΒΗΜΑ).

ΝΑΤΟΙ, ΝΑΤΟΙ ΟΙ ΛΩΠΟΔΥΤΕΣ! «Δεν "ψυλλιάζεται" το υφυπουργείο Εμπορίου πως "κάτι" δεν πάει καλά, όταν βλέπει πως σε σύνολο 100.000 "κωδικών" προϊόντων της αγοράς, τους περίπου 15.000 τους διακινούν 39 εταιρείες, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν αλλάξει τιμές σε 4.578 και από αυτές τις αλλαγές προέκυψαν αυξήσεις έως και 70% σε 4.434 προϊόντα και μειώσεις σε 144;» (η απορία του Θ. Οικονομόπουλου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ με τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο

ΤΑ ΝΕΑ: Φοροτρέλα 7,4 δισ. βουλιάζει την οικονομία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φορο-τυφώνας

ΕΘΝΟΣ: ΕΦΙΑΛΤΗΣ για χρηματιστήρια, τράπεζες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ - ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΔΙΧΤΥ προστασίας των καταθέσεων

Ο ΛΟΓΟΣ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ «βόμβα»

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ αντέχει η Ελλάδα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σενάρια πανικού

Η ΑΥΓΗ: Πιο βαθιά στην κρίση ΗΠΑ και Ευρώπη

Η ΧΩΡΑ: Καταρρέουν με πάταγο τα ταβάνια των χρηματιστηρίων

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η πραγματικότητα

«Εκβράζει πτώματα η θάλασσα. Τραγωδία με πρόσφυγες στον Εβρο. Επτά νεκροί ανάμεσα στους οποίους και ένα παιδί έχουν εντοπιστεί σε διάφορες παραλίες. Αλλους εννέα νεκρούς έχουν περισυλλέξει οι τουρκικές αρχές (...) ερωτήματα για τον τρόπο αντιμετώπισης των λαθρομεταναστών που συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο στη χώρα (...) σύμφωνα με καταγγελία συγγενών ενός απ' αυτούς, οι ελληνικές αρχές πέρασαν τους λαθρομετανάστες με βάρκες από τον ποταμό Εβρο και τους επαναπροώθησαν στην τουρκική ακτή κατά παράβαση κάθε κανονισμού ή κρατικής συμφωνίας» (δυο - τυπικά διαφορετικά - ρεπορτάζ στην ίδια σελίδα, υπονοούν τη φρίκη /ΕΘΝΟΣ).

Η ταξική εγρήγορση

«Επειδή σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το 2009 θα είναι εκλογική χρονιά - και δεν αναφερόμαστε στις ευρωεκλογές - το οικονομικό επιτελείο πρέπει να βρίσκεται σε διπλή επαγρύπνηση. Για να μην ενσκήψουν χαλάρωση και αθρόες παροχές με τα γνωστά επίχειρα για την οικονομία» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Το κυρίως πιάτο

«Το πιάτο της εξωτερικής πολιτικής είναι γεμάτο με εκρηκτικές ύλες. Προς το παρόν σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος ασχολείται με τον Εφραίμ και τα σκάνδαλα των υπουργών της ΝΔ...» (ο Μ. Ιγνατίου στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ