ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Οχτώβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ
«Στόχος της ζωής μου ήταν η εξολόθρευση του κομμουνισμού»

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα την παρέμβαση που έκανε ο Μ. Γκορμπατσόφ, κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο, στην Τουρκία. Την ίδια παρέμβαση, δημοσίευσε η εφημερίδα «Πράβντα Ποσί» στις 26 Ιουλίου του 2000. Η εφημερίδα μας δημοσιεύει την παρακάτω παρέμβαση - ομολογία του τελευταίου και τραγικού ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης χωρίς σχόλια, μια που από μόνη της είναι άκρως αποκαλυπτική και - πιστεύουμε - απόλυτα κατανοητή για τους αναγνώστες μας.

«Οστόχος ολόκληρης της ζωής μου ήταν η εξολόθρευση του κομμουνισμού, αυτής της ανυπόφορης δικτατορίας κατά των ανθρώπων.

Η σύζυγός μου, που αναγνώρισε αυτήν την αναγκαιότητα, μάλιστα, πριν από μένα, με στήριξε με όλες τις δυνάμεις της σε αυτήν την προσπάθεια. Ακριβώς για να πετύχω αυτόν το σκοπό, χρησιμοποίησα τη θέση μου στο κόμμα και στη χώρα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η σύζυγός μου με ωθούσε να αναλάβω όλο και υψηλότερες θέσεις στη χώρα. Οταν γνωρίστηκα προσωπικά με τη Δύση, αντιλήφθηκα ότι δε θα έπρεπε να εγκαταλείψω το στόχο που είχα θέσει και ότι για να τον πετύχω έπρεπε να αντικαταστήσω ολόκληρη την ηγεσία του ΚΚΣΕ και της Σοβιετικής Ενωσης, καθώς και τις ηγεσίες σε όλες τις σοσιαλιστικές χώρες. Το ιδανικό μου, εκείνη την εποχή, ήταν ο δρόμος των σοσιαλδημοκρατικών χωρών. Η οικονομία σχεδιασμού δεν επέτρεπε τη ρευστοποίηση του δυναμικού, που είχαν οι λαοί του σοσιαλιστικού στρατοπέδου. Μόνο η μετάβαση στην οικονομία της αγοράς παρείχε στις χώρες μας τη δυνατότητα της δυναμικής ανάπτυξης.

Κατάφερα να βρω συναγωνιστές για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου. Μεταξύ αυτών, μία εξέχουσα θέση κατέλαβαν ο Α. Ν. Γιάκοβλεβ και ο Ε. Α. Σεβαρντνάτζε, των οποίων η συνεισφορά στην κοινή υπόθεση είναι ανεκτίμητη.

Η οικουμένη θα φαντάζει πολύ καλύτερη χωρίς τον κομμουνισμό. Μετά το έτος 2000 θα ξεκινήσει μία εποχή της ειρήνης και της γενικής άνθησης. Ωστόσο, υπάρχει στον κόσμο ακόμα μία δύναμη, που θα μας εμποδίσει να προχωρήσουμε προς την ειρήνη και τη δημιουργία. Και εννοώ την Κίνα.

Είχα επισκεφθεί την Κίνα τον καιρό των μεγάλων φοιτητικών διαδηλώσεων, όταν διαφαινόταν ότι ο κομμουνισμός στην Κίνα θα έπεφτε. Είχα σκοπό να εμφανιστώ μπροστά στους διαδηλωτές σε εκείνη την τεράστια πλατεία και να τους εκφράσω τη συμπάθειά μου, να τους διαβεβαιώσω την υποστήριξή μου, καθώς και να τους παροτρύνω να συνεχίσουν τον αγώνα τους, έτσι ώστε να ξεκινήσει και στη χώρα τους μία περεστρόικα. Η κινέζικη ηγεσία δεν υποστήριξε το φοιτητικό κίνημα, προχώρησε στην κτηνώδη καταστολή των διαδηλωτών και ...διέπραξε ένα τεράστιο λάθος. Αν είχε ξεκινήσει το τέλος του κομμουνισμού στην Κίνα, ο κόσμος θα μπορούσε πιο εύκολα να προχωρήσει στο δρόμο της ομόνοιας και της δικαιοσύνης.

Είχα σκοπό να διατηρήσω την ΕΣΣΔ στα τότε υπάρχοντα σύνορα, βέβαια κάτω από μία νέα ονομασία, που θα εξέφραζε την ουσία των δημοκρατικών αλλαγών που είχαν συντελεστεί. Δεν το κατάφερα, ο Γιέλτσιν πίεζε φοβερά για την εξουσία, χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα πώς είναι ένα δημοκρατικό κράτος. Αυτός ήταν, άλλωστε, εκείνος που κατακερμάτισε την ΕΣΣΔ, γεγονός που οδήγησε σε ένα πολιτικό χάος και σε όλες τις επακόλουθες δυσκολίες, που περνούν σήμερα οι λαοί όλων των πρώην Δημοκρατιών της Σοβιετικής Ενωσης.

Η Ρωσία δεν μπορεί να είναι μεγάλη δύναμη χωρίς την Ουκρανία, το Καζαχστάν, τις Δημοκρατίες του Καυκάσου. Ωστόσο, αυτές έχουν ήδη πάρει το δικό τους δρόμο και η μηχανική ενοποίησή τους δεν έχει νόημα, εφόσον θα οδηγούσε σε ένα συνταγματικό χάος. Ανεξάρτητα κράτη μπορούν να ενωθούν μόνο στη βάση μιας κοινής πολιτικής ιδέας, της οικονομίας της αγοράς, της δημοκρατίας, των ίσων δικαιωμάτων για όλους τους λαούς.

Οταν ο Γιέλτσιν κατέστρεψε την ΕΣΣΔ, εγκατέλειψα το Κρεμλίνο, και μερικοί δημοσιογράφοι πίστεψαν πως θα έκλαιγα. Ομως, εγώ δεν έκλαψα γιατί κατάφερα να θέσω τέλος στον κομμουνισμό στην Ευρώπη. Βέβαια, θα πρέπει να καταργηθεί και στην Ασία, γιατί αποτελεί το κύριο εμπόδιο στο δρόμο της ανθρωπότητας στην επίτευξη των ιδανικών της ειρήνης και της ομόνοιας.

Η διάλυση της ΕΣΣΔ δεν απέφερε καθόλου οφέλη στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ δεν έχουν σήμερα έναν αντίστοιχο εταίρο στον κόσμο, του οποίου το ρόλο θα μπορούσε να παίξει μόνο μία δημοκρατική ΕΣΣΔ. Για να διατηρηθεί η προηγούμενη συντομογραφία "ΕΣΣΔ", θα μπορούσαμε να είχαμε μετονομάσει τη χώρα σε Ενωση Ελεύθερων Κυρίαρχων Δημοκρατιών (σ.σ. τα πρώτα γράμματα και των δύο ονομασιών είναι στα ρώσικα ίδια). Ομως, δεν το κατάφερα. Οι ΗΠΑ μπαίνουν στον πειρασμό, χωρίς έναν ισότιμο εταίρο, να ιδιοποιηθούν το ρόλο της μοναδικής ηγετικής δύναμης στον κόσμο, η οποία δεν υποχρεούται να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των άλλων (κυρίως των μικρότερων κρατών). Αυτό είναι ένα λάθος, που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την ανθρωπότητα στο σύνολό της.

Η πορεία των λαών προς μία πραγματική ειρήνη είναι μακριά και δύσκολη, θα στεφθεί, όμως, οπωσδήποτε με επιτυχία. Γι' αυτόν το σκοπό θα πρέπει ολόκληρη η ανθρωπότητα να απελευθερωθεί από τον κομμουνισμό».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση ενάντια στα σχέδια του ιμπεριαλισμού, στην περιοχή

Αύριο, στις 7.00μμ, στο άγαλμα του Βενιζέλου

Μαχητικό και αποφασιστικό «παρών» καλούνται να δώσουν αύριο Δευτέρα η νεολαία και ο λαός της Θεσσαλονίκης, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε Βαλκάνια και Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η συγκέντρωση, θα πραγματοποιηθεί στις 7μμ στο Αγαλμα του Βενιζέλου και γίνεται με αφορμή τη σύνοδο των Υπουργών Αμυνας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης που ξεκινά απόψε το βράδυ και ολοκληρώνεται αύριο, υπό την εποπτεία του Αμερικανού Υπουργού Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν. Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ, της Ιταλίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ, εκπρόσωπος της Ρουμανίας, και ο ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη το δράμα του παλαιστινιακού λαού, λίγο βορειότερα τα αμερικανονατοϊκά επιτελεία εξακολουθούν να βγάζουν από τα συρτάρια τους και νέους, φιλοπόλεμους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔΕ και προειδοποιεί πως η νεολαία δε θα σκύψει το κεφάλι. «Η νεολαία δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Ας γνωρίζει το πολιτικό προσωπικό των ιμπεριαλιστών ότι οι εν ψυχρώ δολοφονίες, η τρομοκρατία σε βάρος των λαών για να γίνουν αποδεκτά τα σχέδια οικονομικής εξάρτησης και υποδούλωσης, δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα της νεολαίας και των λαών της περιοχής που αγωνίζονται για μια ζωή ειρηνική, χωρίς επικυρίαρχους και προστάτες. Η ΝΑ Μεσόγειος και τα Βαλκάνια θα ζήσουν ειρηνικά μόνο όταν οι λαοί τους διώξουν τους ιμπεριαλιστές δολοφόνους».

Πατριδογνωμόνιο
Aπ' το εμπλουτισμένο ουράνιο στην εμπλουτισμένη δημοκρατία

Ηανατριχιαστική ομοιότητα των σχεδίων του διαβόητου Γ΄ Ράιχ για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας σε τόσα και τέτοια κομμάτια, όσα σήμερα, είτε έχουν πάρει τη μορφή «κρατών», είτε είναι σε ένα μεταβατικό στάδιο ασταθών προτεκτοράτων (όπως το Κοσσυφοπέδιο, το υπό απόσχιση Μαυροβούνιο, η υπό συζήτηση Βοϊβοντίνα και το Σαντζάκ, που σε λίγο θα γίνει, θυμηθείτε με, πολύ «γνωστό» στο διεθνές κοινό) δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για το τι πραγματικά συμβαίνει στη σημερινή «Νέα Γιουγκοσλαβία».

Η αντιστροφή του στρατιωτικού δόγματος του Κλαούζεβιτς «πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα» θριαμβεύει στο Βελιγράδι ως: «η τεχνητή δημοκρατία είναι η συνέχιση του σύγχρονου πολέμου με άλλα μέσα».

Η δυτική επικυριαρχία έχει, από το 1990 και μετά, σειρά επιτυχημένων - αποτυχημένων πειραμάτων επιβολής της Νέας Τάξης Πραγμάτων της, πάντοτε όμως με εξωτικούς, σχεδόν έγχρωμους λαούς. Το αμερικανικό πλανηταρχείον ιμπέριουμ όμως δεν είχε ως τώρα δείγματα ότι μπορεί να εφαρμόσει τα σχέδιά του και να υποτάξει μια «ανωτέρα λευκή φυλή», όπως διατείνεται ο καθηγητής μέντορας της κυρίας Ολμπράιτ. Τα Βαλκάνια και οι Σέρβοι ειδικότερα ήταν, όπως αποδείχτηκε, το πεδίον δόξης λαμπρόν.

Ετσι σε μια νύχτα, οι τρελοί Σέρβοι που υποδέχονταν με τραγούδια στις γέφυρες του Σάβα και του Δούναβη τις βόμβες εμπλουτισμένου ουρανίου, έγιναν ο... περήφανος λαός που απαλλάσσεται από τα δεσμά της ελευθερίας του και κρίνει κατά περίσταση τι και ποιον θέλει στο τιμόνι των συμφερόντων του. Και γίνεται της δημοκρατίας της εμπλουτισμένης το πανηγύρι. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έπαιζε μπουνιές αλλά και φλέρταρε ωσαύτως ασύστολα με τα λευκά αφεντικά επί 13 συνεχή χρόνια. Εχασε και κέρδισε γύρους και αποκόμισε χαρακτηρισμούς από «Λίνκολ των Βαλκανίων» την εποχή του Ντέιτον, ως «Χίτλερ των Βαλκανίων» την εποχή του Ραμπουγιέ.

Ολαός όμως συσσώρευσε μαρτυρικές εμπειρίες, πείνα, εξαθλίωση και εξοικείωση με την ακατανίκητη λογική ότι δημοκρατικό είναι ό,τι συμφέρει το αφεντικό πέρα από τον Ατλαντικό και τα ευρωπαϊκά τσιράκια του. Αλλωστε, το είχαν δει και αισθανθεί κι άλλοι λαοί, στο Ομάν, στο Ιράκ, στο Τιμόρ, όλη τη Νότια Αμερική, την Αρμενία, το Κουρδιστάν, τη χώρα της Βαλτικής, όπου η Δύση με δημοκρατική ανακούφιση είδε να στήνονται μνημεία των συνεργατών των ναζί και να «αποκαθίσταται» η μνήμη τους, αφού φυλακίστηκαν όλοι οι κομμουνιστές αντιφασίστες ηγέτες και πολιτικοί.

Η περίπτωση Γιουγκοσλαβία είναι η πρώτη σταδιακή, αιματηρή, απροκάλυπτη ευρωπαϊκή εκδοχή του αμερικανο(γερμανικού) ευρωπαϊκού νέου μονοκόμματου άξονα. Ο Μιλόσεβιτς προσφερόταν εθελοντικώς σχεδόν. Το ίδιο κι ο άγνωστος ως χτες καθηγητής - αδιάφθορος Κοστούνιτσα, για να αποκρυβούν, πρoσωρινά οι πραγματικές μαριονέτες σαν τον Τζίντζιτς στη Σερβία ή τον Θάτσι στο Κόσσοβο.

Με αντιπρόεδρο των δημοκρατικών υποψήφιο στις επικείμενες εκλογές των ΗΠΑ, «έναν συντηρητικό θρησκευάμενο Εβραίο, που για πρώτη φορά χτυπάει Λευκό Οίκο» όπως έγραφαν οι εφημερίδες τους, το προσκύνημα Αριέλ Σαρόν στην Ιερουσαλήμ που ματοκύλισε τους Παλαιστίνιους, ήταν αναμενόμενο.

Ομως στο περίφημο πρώτο «ντιμπέιτ» Γκορ - Μπους, στην αμερικανική TV, ο Μιλόσεβιτς είχε την τιμητική του ως ερώτηση (τρις). Αλλά ούτε ένας δημοσιογράφος στον παράδεισο, δήθεν, της επικοινωνιακής δημοκρατίας δεν τόλμησε να ρωτήσει τα κοκόρια της πλανηταρχίας το παραμικρό.

Λίγοι άλλωστε κι εδώ, στην Ελλάδα του 2004, πληροφορήθηκαν ότι η... πολιτισμένη Αυστραλία στην παρέλαση στο Σίδνεϊ γιουχάρισε προ ολίγων μόλις ημερών τη γιουγκοσλαβική ομάδα που παρήλασε υπό την ίδια σημαία που ανεμίζουν οι διαδηλωτές στο Βελιγράδι.

Ετσι λοιπόν μένει τώρα να δούμε για πολλοστή φορά τα τελευταία δέκα χρόνια το έργο: Αρχίζει με πιέσεις - κορυφώνεται με βόμβες εμπλουτισμένου ουρανίου και διατηρείται χωρίς τη λέξη «The end» - τέλος ως εμπλουτισμένη δημοκρατία. Στον αιώνα της παμπάλαιης νέας τάξης, ο εμπλουτισμός περιλαμβάνει εκβιασμούς πείνα, τρομοκρατία, απειλή εμφυλίου, ξένους δακτύλους ως «φίλους λαούς», πόλεμο δολαρίου, κλείσιμο της ενεργειακής στρόφιγγας του πετρελαίου κι άλλα πολλά, γνωστά όσο και οι νεκροί του συνεχούς αυτού πολέμου.

Για τους ρεαλιστές και πεισμόνως αντινεοταξίτες, είναι γνωστό ότι σύντομα ο Κοστούνιτσα μπορεί να βαφτιστεί «εθνικιστής κι αδύναμος», ο Τζουγκάνοβιτς «φιλοδυτικός αλλά διεφθαρμένος» κλπ. Απ' το Λοντουτέρο ως τη Βαγδάτη κι από την Τσιάπα ως το Βιετνάμ και τη Λευκωσία, οι λαοί ξέρουν καλά και το μαστίγιο και το καρότο. Αλλωστε κι εδώ στην ψωροκώσταινα του ολυμπιακού και μικροβαλκανικού μεγαλοϊδεατισμού, πολύ πρόσφατα κι οδυνηρά, ο λαός είδε την «ισχυρή Ελλάδα» του ψευδοσοσιαλισμού να γίνεται μια «οπισθοδρομική Ελλάδα» υγρών τάφων που αιτούνται κατά την κυβέρνηση μια δημοκρατία (επιτέλους) των αερόσακων...


Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ