ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Στο Λουξεμβούργο το επίκεντρο των παζαριών

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα το Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ

Eurokinissi

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Λουξεμβούργο η συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των κρατών - μελών της ΕΕ, με βασικό θέμα και το Μεταναστευτικό, στο οποίο εκφράζονται σύνθετα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια, περιλαμβανομένης και μιας πιθανής επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, του 2016.

Η ατζέντα περιλαμβάνει ακόμα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του ακροδεξιού εξτρεμισμού», ενώ σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος. Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θα παρουσιαστεί και η λεγόμενη «Πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου», προκρίνοντας την «αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας 2016» και ενθαρρύνοντας την Ενωση και τα μέλη της «να εξετάσουν θετικά την περαιτέρω διάθεση πόρων προς τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της οδού της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση κοινώς συμφωνημένων δεσμεύσεων».

Την περασμένη Παρασκευή, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης υποδέχτηκε τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος μετά την τουρκική βρέθηκε και στην ελληνική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο γενικότερων ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων (δεν είναι τυχαίο ότι στην Αγκυρα ο Γερμανός υπουργός συζήτησε και για τη Συρία, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κ.λπ.).

Μετά τη συνάντηση με τον Χορστ Ζεεχόφερ, ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι ενημερώθηκε για «την εξέλιξη των συζητήσεων για την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016» και κάνοντας λόγο για τις «γεωπολιτικές ανακατατάξεις» και τον «ιστορικά ιδιαίτερο ρόλο» που έπαιξε η Ελλάδα στις μετακινήσεις πληθυσμών, σημείωσε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ενωση γνωρίζουμε τον αργό, πολλές φορές επώδυνο, δρόμο των συμβιβασμών, των μικρών βημάτων που εξελίσσονται σιγά σιγά σε δράσεις, εργαλεία, πολιτικές και συμφωνίες», για να επισημάνει ότι «χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου».

Από τη μεριά του, ο Ζεεχόφερ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα, με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο», προσθέτοντας ότι όσοι «κάνουν αίτηση για άσυλο και το δικαιούνται, (πρέπει) να κατανεμηθούν με έναν πιο λογικό και αποτελεσματικό τρόπο απ' ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα». Εξέφρασε ανησυχία για «μια άτακτη μεταναστευτική πολιτική η οποία πραγματικά θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο» και από αυτήν τη σκοπιά κάλεσε «να βοηθήσουμε την Ελλάδα» και «τα όμορα κράτη που βρίσκονται γύρω από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η Γερμανία θέλει ενίσχυση της συνεργασίας με Τουρκία

Ενδεικτικές ήταν πάντως και οι δηλώσεις Ζεεχόφερ στην κυριακάτικη «Die Welt», όπου υποστήριξε ότι «συνολικά η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας είναι μια ευλογία» και ότι «η Τουρκία κάνει πολλά για την υποδοχή προσφύγων, κάτι που είναι προς το συμφέρον μας. Επιπλέον, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με τα μέσα του παρελθόντος. Γι' αυτό θέλω να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία με την Τουρκία». Οταν ρωτήθηκε πόσα χρήματα πρέπει να λάβει η Αγκυρα εκτός από τα 6 δισ. ευρώ που η ΕΕ υποσχέθηκε να καταβάλει βάσει της συμφωνίας του 2016, ο Ζεεχόφερ έκανε λόγο για «συνομιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο», λέγοντας ότι θα εργαστεί για να «ληφθούν δεόντως υπόψη οι επιδόσεις της Τουρκίας, οι οποίες είναι προς το συμφέρον μας».

  • Ενα αγοράκι 2,5 χρόνων από τη Συρία, που πνίγηκε στη θάλασσα μπροστά από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων της Μυρσίνης Ανδραβίδας, είναι το τελευταίο θύμα του απάνθρωπου εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, «τρέχουν» οι εξελίξεις που σηματοδοτούν την ένταση της καταστολής σε βάρος των προσφύγων, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε αναζήτηση χώρων για κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα προκειμένου να «μαντρώνονται» εκεί όσοι ξεριζωμένοι έρχονται στην Ελλάδα και κρίνονται ανεπιθύμητοι.
ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
Με τους πολιτικούς αρχηγούς θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός

Τους πολιτικούς αρχηγούς θα συναντήσει διαδοχικά την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ό,τι αφορά την ψήφο των αποδήμων. Το ραντεβού με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ορίστηκε για τις 5 το απόγευμα.

«Εθνικού χαρακτήρα» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, λέγοντας ότι είναι «αυτονόητο και το λογικό» να ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού, στα προξενεία ή δυνητικά με επιστολική ψήφο...

Θυμίζουμε ότι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, μιλώντας στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε τονίσει, αναφερόμενος στη θέση του Κόμματος επί του ζητήματος: «Ασφαλώς και πρέπει να διευκολυνθούν οι Ελληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν, και αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει με ορισμένες σχετικές προβλέψεις.

Για να μην υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος, με βάση το αναχρονιστικό δίκαιο του "αίματος" για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, που ισχύει σήμερα, το ΚΚΕ θα προτείνει μια σειρά κριτήρια - περιορισμούς που πρέπει να ισχύουν συνδυασμένα, ώστε το δικαίωμα της ψήφου να δίνεται μόνο σε εκείνους που σωρευτικά:

Πρώτον, υπόκεινται στο σύνολο των υποχρεώσεων, κυρίως οικονομικών, των πολιτών του Ελληνικού Κράτους και άρα πρέπει να απολαμβάνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου, προκειμένου να μπορούν να τοποθετούνται για τα πολιτικά πεπραγμένα στην Ελλάδα, αφού θα υφίστανται τις συνέπειές τους. Αλλωστε, στον πυρήνα του δικαιώματος της ψήφου βρίσκεται η συσχέτιση του δικαιώματος του εκλέγειν στις βουλευτικές εκλογές και του να θίγεται κανείς άμεσα απ' τις πράξεις των εκλεγμένων πολιτικών οργάνων της χώρας. Δηλαδή, όσοι και όσες διατηρούν οικονομικούς και οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, οπότε και τους αφορά άμεσα η καθημερινότητα στην Ελλάδα.

Δεύτερον, απουσιάζουν από την Ελλάδα συγκεκριμένο, εύλογο χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι 30 χρόνια. Ετσι μπορούν να καλυφθούν αυτοί που μετανάστευσαν από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

Τρίτον, αυτοπρόσωπη ψήφος σε πρεσβείες, προξενεία, με κατηγορηματικό αποκλεισμό της επιστολικής ψήφου, που διευκολύνει τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος».

ΔΕΗ
Ερχονται χιλιάδες διακοπές ρεύματος

Σε πλήρη εφαρμογή έχει τεθεί το κυβερνητικό σχέδιο «διάσωσης της ΔΕΗ», με τους εκβιασμούς προς τα λαϊκά νοικοκυριά που διατηρούν οφειλές στην επιχείρηση να κορυφώνονται το αμέσως επόμενο διάστημα. Χτες το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», ανέφερε ότι έχει δοθεί εντολή από τη ΔΕΗ για 30.000 αποκοπές ρεύματος σε καταναλωτές που χρωστάνε, ενώ μπορούν να πληρώσουν, συνεχίζοντας την αναπαραγωγή της άθλιας προπαγάνδας των τελευταίων χρόνων περί «μπαταχτσήδων», την οποία βεβαίως υπηρέτησε πιστά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν αποκλείεται να γίνει λάθος και να κοπεί το ρεύμα σε κάποιον που έχει ανάγκη», δίνοντας και την «υπόσχεση» ότι το πρόβλημα θα διορθώνεται...

Παρ' όλα αυτά, ο Κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος, αφού, όπως είπε, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση, «η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο έχει τριπλασιαστεί»...

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η επιχείρηση, το σύνολο των ανεξόφλητων οφειλών τον Ιούνη του 2019 είχε ανέλθει στα 2,792 δισ. ευρώ, από τα οποία μόνο τα 318 εκατ. ευρώ είχαν μπει σε διακανονισμό. Από το σύνολο των οφειλών τα 999 εκατ. ευρώ αφορούν τη χαμηλή τάση, ενώ από το σύνολο των οφειλετών σχεδόν 2 εκατ. πελάτες (1,94 εκατ.) έχουν οφειλές κάτω των 1.000 ευρώ και συνολικά 347 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ γνωρίζουν ότι τα λαϊκά νοικοκυριά που διατηρούν οφειλές είναι πιο ευάλωτα στους εκβιασμούς και από εκεί αναμένουν να εισπράξει άμεσα ποσά για τα ταμεία της, παράλληλα με όλο το άλλο αντιλαϊκό κυβερνητικό «πακέτο» μέτρων, δηλαδή την αύξηση των τιμολογίων, τη θέσπιση ρήτρας ρύπων, τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10% στο 5% και τη μείωση της έκπτωσης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για άτομα με μηχανική υποστήριξη, από το 70% που ισχύει σήμερα, στο 50%.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα διακανονισμών προβλέπει για χρέη έως 500 ευρώ προκαταβολή στο 10% της οφειλής και μέχρι πέντε μηνιαίες δόσεις, για οφειλές από 500 έως 1.000 ευρώ προκαταβολή στο 10% και οκτώ μηνιαίες δόσεις, από 1.000 έως 2.000 ευρώ προκαταβολή 15% και 12 μηνιαίες δόσεις, από 2.000 έως 3.000 ευρώ προκαταβολή 20% και 18 δόσεις και τέλος για άνω των 3.000 ευρώ οφειλή απαιτείται προκαταβολή 20% με 18 δόσεις.

Πρόκειται για ποσά που θα «τρέχουν» μαζί με τους νέους αυξημένους λογαριασμούς, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολη την αποπληρωμή τους, ενώ είναι γνωστό ότι εάν «χαθεί» μια δόση, τότε γίνεται απαιτητό ολόκληρο το ποσό της οφειλής. Πράγμα που σημαίνει ότι η ΔΕΗ ΑΕ με τις ευλογίες της κυβέρνησης θα μπορεί να προχωρά ακόμη και σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της ΝΔ για προανακριτική

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρουν σήμερα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τον καβγά τους για το σκάνδαλο της «Novartis», με την Ολομέλεια να καλείται να αποφασίσει επί της πρότασης που κατέθεσε η κυβέρνηση για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο. Επίκεντρο της αντιπαράθεσης είναι αν υπήρξε σκευωρία από την προηγούμενη κυβέρνηση σε βάρος πρώην πρωθυπουργών και κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ.

Η προανακριτική θα ασχοληθεί με τη διερεύνηση 4 αδικημάτων όσον αφορά τον Δ. Παπαγγελόπουλο και συγκεκριμένα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Η πρόταση βασίζεται στις καταθέσεις του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην υπουργού Οικονομικών της ΝΔ, Γιάννη Στουρνάρα, και της αντεισαγγελέα Εφετών και πρώην εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένης Ράικου.

Για την πρόταση της ΝΔ απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτών και αναμένεται να ψηφιστεί σε μυστική ψηφοφορία μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org