ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ η νέα τουρκική εισβολή
  • Ξεκίνησαν χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αεροπορικές επιδρομές σε βάρος των κουρδικών δυνάμεων SDF, που απαντούν ότι θα αμυνθούν «με κάθε κόστος»
  • Αντιδράσεις σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Μόσχα και Τεχεράνη

Τουρκικά στρατεύματα στα σύνορα με τη Συρία προετοιμάζοντας νέα εισβολή ανατολικά του Ευφράτη
Τουρκικά στρατεύματα στα σύνορα με τη Συρία προετοιμάζοντας νέα εισβολή ανατολικά του Ευφράτη
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε νέα, κρίσιμη καμπή περνούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Βόρειας Συρίας μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να προχωρήσει (για δεύτερη φορά από τον περασμένο Δεκέμβρη) σε αναδιάταξη των στρατευμάτων της χώρας του στην περιοχή, δημιουργώντας χώρο για δράση του τουρκικού στρατού σε βάρος (όπως διαφαίνεται) των Κούρδων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και YPG.

Η εξέλιξη είχε συνέπεια την ικανοποίηση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό πίεζε προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» για μία τρίτη στρατιωτική εισβολή στο συριακό έδαφος με πρόσχημα την «ασφάλεια» της χώρας του. Εξίσου ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είπε πως η Αγκυρα «είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία» για να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» στη Βόρεια Συρία...

Σε συνέχεια όλων αυτών, πληροφορίες αναφέρουν ότι χτες βράδυ, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομή κατά βάσης Κούρδων των «Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας», στην επαρχία Αλ Χασάκα, στη Βορειοανατολική Συρία. Μέχρι αργά το βράδυ οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονταν από κουρδικές πηγές.

Ενδοαστικές κόντρες στις ΗΠΑ

Η απόφαση του Προέδρου Τραμπ να επιτρέψει νέα τουρκική εισβολή στη ΒΑ Συρία προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια, μεταξύ άλλων, σε εκείνες τις κουρδικές ένοπλες δυνάμεις που συνεργάζονταν στενά με τον αμερικανικό στρατό. Ωστόσο, ακόμη σφοδρότερες ήταν οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στους κόλπους του αμερικανικού στρατιωτικού και πολιτικού κατεστημένου, αναγκάζοντας αργότερα χτες βράδυ τον Αμερικανό ηγέτη να απειλήσει την οικονομία της Τουρκίας με... «ολική καταστροφή και εκμηδένιση» εάν η κυβέρνηση της χώρας «κάνει κάτι που δεν του αρέσει στη Συρία»...

Προηγήθηκε η έντονη αντίδραση του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ (στενού σύμμαχου του Προέδρου Τραμπ), ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση του Προέδρου «καταστροφή». Προειδοποίησε μάλιστα πως θα προωθήσει στο Κογκρέσο νομοσχέδιο οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σχέδιο εισβολής σε βάρος «των συμμάχων μας Κούρδων».

Παράλληλα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε, χτες βράδυ, πως οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική εισβολή από την Τουρκία στη Βορειοανατολική Συρία «υπό οποιαδήποτε μορφή», επειδή «δεν θα κάνει την περιοχή ασφαλέστερη» έναντι του «Ισλαμικού Κράτους». Χαρακτήρισε τα τουρκικά σχέδια «πολύ κακή ιδέα», καταλήγοντας ότι ο επαναπατρισμός εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στη ΒΑ Συρία «είναι ίσως η πιο τρελή ιδέα» που έχει ακούσει ποτέ.

Επιπροσθέτως, ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο συνασπισμό κατά του «Ισλαμικού Κράτους», στρατηγός ε.α. Μπρετ Μακγκούρκ, διαφώνησε ανοιχτά θεωρώντας πως μπορεί να οδηγήσει στην ανασυγκρότηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και να διακυβεύσει ζητήματα αμερικανικής «εθνικής ασφάλειας».

Ας μην ξεχνάμε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη η τότε απόφαση του Τραμπ να αποσύρει αρχικά «όλα» τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία προκάλεσε την παραίτηση του τότε υπουργού Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, αναδεικνύοντας τις ενδοαστικές κόντρες στις ΗΠΑ. Πάντως, προς το παρόν, η απόφαση Τραμπ συνοδεύτηκε με τη σχεδόν άμεση αποχώρηση μερικών δεκάδων Αμερικανών στρατιωτικών κυρίως από τις περιοχές Ρας αλ Αΐν και Ταλ Αμπιάντ...

Οι «εξηγήσεις» του Τραμπ

Οι καταιγιστικές αναρτήσεις του Αμερικανού Προέδρου στο «Τουίτερ», προκειμένου να εξηγήσει τη στάση του, ήταν πολύ χαρακτηριστικές. «...Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, αλλά τους καταβλήθηκαν τεράστια ποσά και εξοπλισμός για να το κάνουν. Πολεμούν εναντίον της Τουρκίας δεκαετίες τώρα», έγραψε χτες το απόγευμα στο εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Προηγουμένως είχε καλέσει «Τουρκία, Ευρώπη, Συρία, Ιράν, Ιράκ, Ρωσία και Κούρδους» να επιλύσουν την κατάσταση «και να δουν τι θέλουν να κάνουν με τους συλληφθέντες μαχητές του ISIS στη γειτονιά τους». «...Είναι καιρός για εμάς να βγούμε από αυτούς τους γελοίους ατελείωτους πολέμους, πολλοί από τους οποίους είναι ανάμεσα σε φυλές, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας στην πατρίδα. Θα πολεμήσουμε όπου είναι προς το συμφέρον μας, και θα πολεμάμε μόνο για να νικήσουμε», πρόσθεσε σε επόμενο μήνυμα. Αναφερόμενος στους περίπου 70.000 τζιχαντιστές που κρατούνται από τους Κούρδους, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξήγησε πως ανάμεσά τους είναι δεκάδες χιλιάδες από την Ευρώπη, η οποία είχε ζητήσει «να τους κρατήσουμε (...) Είπα: Οχι, σας κάναμε μεγάλη χάρη και τώρα θέλετε εμείς να τους κρατήσουμε σε φυλακές των ΗΠΑ με τεράστιο κόστος. Είναι δικοί σας για να τους δικάσετε», κατέληξε.

Αργά το βράδυ της Κυριακής είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε να ξεκινήσει ο τουρκικός στρατός νέα εισβολή στο έδαφος της Βορειοανατολικής Συρίας υπό τον όρο πως ο αμερικανικός στρατός δεν θα εμπλακεί. Ανακοινώθηκε επίσης πως στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης η Αγκυρα θα αναλάβει τη φύλαξη των περίπου 70.000 τζιχαντιστών και των οικογενειών τους που έχουν θέσει υπό κράτηση οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων SDF σε συγκεκριμένες περιοχές της Βορειοανατολικής Συρίας και στο μεγάλο στρατόπεδο Αλ Χολ.

Επίσης, ανακοινώθηκε πως κρίσιμες επόμενες φάσεις της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης αλλά και του ευρύτερου παζαριού ΗΠΑ - Τουρκίας θα συζητηθούν το Νοέμβρη καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ φέρεται πως προσκάλεσε στις ΗΠΑ τον Τούρκο ομόλογό του.

SDF: Θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας «με κάθε κόστος!»

Η απόφαση των ΗΠΑ χαρακτηρίστηκε «πισώπλατη μαχαιριά» από ανώτερα στελέχη Κούρδων της Συρίας που συνεργάζονται με τον αμερικανικό στρατό. Ο εκπρόσωπος των δυνάμεων SDF, Μουστάφα Μπάλι, ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ «φεύγουν από την περιοχή για να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη». Και κατέληξε: «To SDF θα υπερασπιστεί τη Βορειοανατολική Συρία με κάθε κόστος!».

Ο Αμπντουλκαρίμ Ομάρ, που χαρακτηρίζεται από το πρακτορείο ΑΡ «υπουργός Εξωτερικών» των Κούρδων της Συρίας, επέκρινε την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που ανέφερε πως «οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση» των Τούρκων και «δεν θα βρίσκονται στην περιοχή στη διάρκεια της διεξαγωγής της». Χαρακτήρισε την απόφαση «παράλογη» υποστηρίζοντας ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» γιατί οι κουρδικές δυνάμεις θα ρίξουν το βάρος στην υπεράσπιση των δικών τους εδαφών αντί στους χιλιάδες τζιχαντιστές που κρατούν σε ειδικά στρατόπεδα. Κάλεσε άλλες δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να καταφέρουν τον Τραμπ να ανακαλέσει ή «να σταματήσουν την τουρκική επέμβαση».

Αργότερα χτες το απόγευμα εκπρόσωπος «αυτόνομων κουρδικών δυνάμεων Βόρειας και Ανατολικής Συρίας» ανακοίνωσε πως ξεκινούν συνομιλίες με τη συριακή κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

«Εκκληση για ηρεμία» από ΕΕ

Η εκπρόσωπος της ΕΕ, Μάγια Κοτσίτζαντσιτς, απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» προειδοποιώντας ότι τυχόν ανάφλεξη των συγκρούσεων στην περιοχή θα αυξήσει και άλλο τους εκτοπισμένους και τα κύματα προσφύγων και θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης τερματισμού του πολέμου.

Η εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, Ούλρικε Ντέμερ, εξέφρασε ανησυχία για την πιθανότητα εισβολής του τουρκικού στρατού στη ΒΑ Συρία εκτιμώντας πως «θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή». Πρόσθεσε πως η Γερμανία είναι ενήμερη για τις ανησυχίες «ασφαλείας» της Τουρκίας αλλά επιμένει πως «δεν θα πρέπει να διακυβευτεί η επιτυχία κατά του "Ισλαμικού Κράτους"».

Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από κάθε στρατιωτική επιχείρηση που θα συνέβαλλε στην αναβίωση του «Ισλαμικού Κράτους» επειδή αυτό «παραμένει σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλειά μας».

Ενδιαφέρουσες ήταν οι αντιδράσεις αξιωματούχων σε Ρωσία και Ιράν, δύο χώρες που θεωρούνται «σύμμαχοι» της Τουρκίας στις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση του πολέμου στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, ζήτησε αποχή «από ενέργειες που θα εμποδίσουν την επίλυση της συριακής κρίσης». Και κατέληξε: «Ξέρουμε ότι ανοίγονται συγκεκριμένες προοπτικές και κατανοούμε ότι θα είναι ένα μακρύ και αγκαθωτό μονοπάτι... Τώρα που συγκροτήθηκε η Συριακή Συνταγματική Επιτροπή και καθορίστηκε η ημερομηνία συνάντησής της είναι ζωτικής σημασίας η αποχή από βήματα που μπορούν να βλάψουν τη διευθέτηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζ. Ζαρίφ, με ανάρτησή του στο «Τουίτερ» χτες χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «κατοχική δύναμη στη Συρία» εκτιμώντας πως «είναι μάταιη η προσπάθεια να αναζητήσει κανείς την άδειά τους ή να βασιστεί πάνω τους για την ασφάλειά του». Επισήμανε πως η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί «μόνο μέσω σεβασμού της συριακής εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας», υποδεικνύοντας ως λύση στην Τουρκία τη συρο-τουρκική συμφωνία του 1998 στα Αδανα, που επέτρεπε τη δράση του τουρκικού στρατού στη μεθόριο με τη Συρία σε βάθος έως 5 χλμ. σε περίπτωση διακύβευσης της ασφάλειας της Τουρκίας. Το Σάββατο ωστόσο είχε χρησιμοποιήσει πιο υψηλούς τόνους δηλώνοντας στο Κοινοβούλιο ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική εισβολή στη Συρία συνιστά παραβίαση της συριακής εδαφικής ακεραιότητας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ