ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
«Μια φωνή και μια γροθιά» ενάντια στα βάρβαρα μέτρα

Χτες, στο υπουργείο Παιδείας, διαδήλωσαν φοιτητές, μαθητές, συμβασιούχοι σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ μαζί με τους εργαζόμενους του υπουργείου

Ενα δυναμικό ΟΧΙ στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης, είπαν χτες φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, συμβασιούχοι καθηγητές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, μαζί με τους εργαζόμενους του υπουργείου Παιδείας! Χτες, έξω απ' το υπουργείο Παιδείας το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών διοργάνωσε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο νόμο - πλαίσιο και τα βάρβαρα μέτρα, αλλά κι ενάντια στον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων. Παράλληλα, έγινε κινητοποίηση συμβασιούχων πανεπιστημιακών του ΠΔ 407 και εκτάκτων καθηγητών ΤΕΙ, ενώ έξω απ' το υπουργείο ήταν και μαθητές από σχολεία του Γαλατσίου και γονείς από την Ενωση Γονέων Περιστερίου.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι του υπουργείου Παιδείας σταμάτησαν να δουλεύουν και βγήκαν στο προαύλιο, για να δηλώσουν συμπαράσταση στον αγώνα των φοιτητών και των μαθητών. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, χαιρέτισαν την κίνηση των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας, καλώντας τους σε κοινό αγώνα ενάντια στα βάρβαρα μέτρα. Στη συνέχεια εργαζόμενος του υπουργείου Παιδείας δήλωσε, εκ μέρους των συναδέλφων του, πως εργαζόμενοι, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές μπορούν να αντιμετωπίσουν και να ακυρώσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που οδηγούν στην εξαθλίωση. Οι φοιτητές άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα: «Φοιτητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», «Μέχρι τις Βρυξέλλες καλά ν' ακουστεί, η δωρεάν Παιδεία δε βγαίνει στο σφυρί», «Εκείνους που σε κάνουν να υποφέρεις - εργάτη μπορείς τούμπα να τους φέρεις». Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι έκαναν επιτόπου Γενική Συνέλευση στο προαύλιο του υπουργείου Παιδείας. Μια άλλη εικόνα που αξίζει να σημειωθεί είναι οι συζητήσεις μεταξύ φοιτητών και μαθητών για την ανάγκη κοινής πάλης και οργάνωσης του αγώνα.

Οι εργαζόμενοι του υπουργείου κατέβηκαν μαζικά στο προαύλιο σε ένδειξη αλληλεγγύης με τις κινητοποιήσεις
Οι εργαζόμενοι του υπουργείου κατέβηκαν μαζικά στο προαύλιο σε ένδειξη αλληλεγγύης με τις κινητοποιήσεις
Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας, στη συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους των φοιτητών και των συμβασιούχων καθηγητών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ξεπέρασαν κάθε όριο κυνισμού, όπως περιέγραψε μετά η αντιπροσωπεία. Για τις μειωμένες πιστώσεις για τους συμβασιούχους είχαν να απαντήσουν πως θα αντιμετωπίσουν τις ανάγκες με ...ορθολογική διαχείριση. Οι ελάχιστες παραπάνω πιστώσεις που έταξαν στους εκτάκτους στα ΤΕΙ είναι σταγόνα στον ωκεανό των κενών και των αναγκών των ιδρυμάτων. Σημειώνουμε πως οι πιστώσεις, φέτος, ξεπερνούν το 60% σε σχέση με τις περσινές, που ήταν ήδη μειωμένες. Υπενθυμίζουμε, δε, πως μιλάμε για καθηγητές που δουλεύουν για ελάχιστες ώρες, η μία θέση σπάει σε παραπάνω από δύο και τρεις ανθρώπους, ενώ σε αρκετά ΤΕΙ οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι.

Σήμερα το ΜΑΣ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και αλλού διοργανώνει πάλι κινητοποιήσεις, στα καταστήματα της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΕ», που είναι τα σημεία αγοράς των νέων πάσο των 2,50 ευρώ.

Στη Λάρισα

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στη Λάρισα, πραγματοποίησαν χτες φοιτητές και σπουδαστές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ. Ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό στην πρόσοψη του κτιρίου, όπου αναγραφόταν: «Ούτε έχουμε, ούτε θέλουμε να πληρώσουμε για την πλουτοκρατία και τις σπουδές μας. Οργανωμένη ανυπακοή, συμμαχία για την ανατροπή». Καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης οι φοιτητές και σπουδαστές που συμμετείχαν φώναζαν συνθήματα ενάντια στο νόμο - πλαίσιο και την επέλαση των επιχειρήσεων στις σχολές.

Την ερχόμενη Παρασκευή 14 Οκτώβρη, το ΜΑΣ στη Λάρισα οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΤΕΙ για τα πάσο και την ανάγκη δωρεάν μετακίνησης.

Στα Γιάννενα

Παρέμβαση στην Περιφέρεια Ηπείρου, στα Γιάννενα, απαιτώντας δωρεάν μετακινήσεις για τους φοιτητές και το λαό πραγματοποίησε, επίσης, το ΜΑΣ. Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές στα Γιάννενα μετακινούνται καθημερινά και συχνά στο διάστημα της ημέρας, για να πάνε στις σχολές τους και την εστία και το ...«χαράτσι» των εισιτηρίων δεν είναι διόλου αμελητέο: Ακόμα και με τη φοιτητική έκπτωση που ισχύει, φτάνει τα 0,80 ευρώ το εισιτήριο. Προστίθεται, δε, στο γενικότερο κόστος σπουδών που αυξάνεται συνεχώς από την ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα και τις ελλείψεις στις ίδιες τις σχολές που οι φοιτητές καλούνται να καλύπτουν από την τσέπη τους (πληρώνουν εργαστηριακά υλικά, σημειώσεις, συμπληρωματικά συγγράμματα κλπ.).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προσπαθούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου

Με τροπολογία δίνονται όλες τις αρμοδιότητες στην υπουργό Παιδείας, για τις εκλογικές διαδικασίες των νέων Συμβουλίων των ΑΕΙ!

Με μια νέα τροπολογία επιδιώκει το υπουργείο Παιδείας να ξεσκαλώσει από τα εμπόδια που συναντά στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση. Με τροπολογία (στο νομοσχέδιο «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση ΕΣΥ και άλλες διατάξεις») το υπουργείο Παιδείας ορίζει την υπουργό (!) αρμόδια να υπογράψει ότι χρειάζεται, για να προχωρήσει η διαδικασία συγκρότησης των επιτροπών, ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές στη διοίκηση των ιδρυμάτων! Μετά τις αρνήσεις από πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και σε όποιον άλλον χτύπησε την πόρτα η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, φέρνει τροπολογία σύμφωνα με την οποία: «έως την έκδοση του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού κάθε ιδρύματος, η διαδικασία ορισμού και ανάδειξης εκπροσώπων των καθηγητών, των φοιτητών και κάθε είδους προσωπικού στα συλλογικά όργανα του ιδρύματος, καθώς και ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογικών διαδικασιών για την ανάδειξη των οργάνων αυτών (...) ρυθμίζονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων»!

«Παιχνίδια» με την εξεταστική

Το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να εκμεταλλεύεται το θέμα της εξεταστικής απέναντι στις κινητοποιήσεις των φοιτητών. Εδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία κατ' εξαίρεση φέτος, οι επί πτυχίω φοιτητές «θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εξετάσεις, κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου, στην περίπτωση που δεν ήταν δυνατό να λάβουν μέρος στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου λόγω καταλήψεων». Το υπουργείο, υποτίθεται, πως κάνει χάρη στους συγκεκριμένους φοιτητές, αφού ο νόμος ορίζει πως δεν μπορούν να γίνονται παράλληλα εξετάσεις και μαθήματα. Ομως οι φοιτητές και οι σπουδαστές έχουν δικαίωμα να κινητοποιούνται με τις μορφές που αποφασίζουν συλλογικά κι έχουν δικαίωμα να μην ανέχονται εκβιασμούς με τα μαθήματά τους και την εξεταστική τους.

Τρίτη πανελλαδική συνάντηση του ΜΑΣ

Αύριο, στο ΤΕΙ Πειραιά (στις 11.30 π.μ., στο αμφιθέατρο «Χατζηνικολάου») θα διεξαχθεί η τρίτη πανελλαδική συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Θα συμμετάσχουν φοιτητικοί σύλλογοι, Επιτροπές Αγώνα, συνδικαλιστές, μέλη ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων, φοιτητές και φοιτήτριες που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ.

Στην πανελλαδική συνάντηση θα γίνει απολογισμός δράσης του προηγούμενου διαστήματος, σχεδιασμός και οργάνωση της πάλης για τη νέα χρονιά και εκλογή νέας Πανελλαδικής και Εκτελεστικής Γραμματείας.

Δικηγόροι με πτυχία κολεγίων...

Το «πράσινο φως» ανάβει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την εγγραφή στους δικηγορικούς συλλόγους των κατόχων πτυχίου Νομικής Σχολής του εξωτερικού, ακόμη και αν δεν έχουν αναγνωριστεί οι τίτλοι σπουδών τους από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών της Αλλοδαπής (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), ερμηνεύοντας τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, θα μπορούν να εγγράφονται στους δικηγορικούς συλλόγους και οι απόφοιτοι των κολεγίων, που συνεργάζονται με νομικές σχολές του εξωτερικού. Τα παραπάνω έχουν άμεση σχέση και με την ενσωμάτωση της οδηγίας 36/05, που αναγνωρίζει τα «μαγαζιά» των επιχειρηματιών ιδιοκτητών κολεγίων, που έχουν εμπορική σχέση με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Στις σχετικές αποφάσεις κρίθηκε πως οι δικηγορικοί σύλλογοι, πριν προχωρήσουν στην εγγραφή στα μητρώα τους των ασκούμενων δικηγόρων, πρέπει να εξετάσουν τις επαγγελματικές ισοτιμίες - όχι τις ακαδημαϊκές - και να μην απορρίπτουν τις αιτήσεις τους στην περίπτωση που δεν υπάρχει αναγνώριση από το πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ. Αν οι τίτλοι του εξωτερικού έχουν μερική αντιστοιχία με τα ελληνικά δεδομένα, τότε οι σύλλογοι θα ζητούν από τον ενδιαφερόμενο να αποδείξει ότι έχει αποκτήσει τα προσόντα που λείπουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ