ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αποφάσεις στήριξης του τραπεζικού κεφαλαίου
  • Πλήρης αδιαφορία του ΕΚΟΦΙΝ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην ΕΕ
  • Αποφάσισαν μόνο ρυθμίσεις που ευνοούν τους μεγαλοκαταθέτες

Στη στήριξη με κάθε τρόπο και κάθε μέσο του κλυδωνιζόμενου από την εξαπλούμενη κρίση, τραπεζικού κεφαλαίου, κατέληξαν στις αποφάσεις τους οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, που ολοκληρώθηκε χτες στο Λουξεμβούργο.

Αμεσο και κατεπείγον μέτρο, ο καθησυχασμός των πελατών των τραπεζών, ότι οι καταθέσεις τους είναι εγγυημένες και καλύπτονται από την κρατική εγγύηση. Οι 27 υπουργοί Οικονομίας κατέληξαν στην κοινή απόφαση, να παράσχουν νομική προστασία για την εγγύηση καταθέσεων, για μια περίοδο τουλάχιστον ενός χρόνου, μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ.

Υπερθεματίζοντας, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας, στις δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει το ελάχιστο όριο προστασίας εγγύησης των καταθέσεων της χώρας, από τις 20.000 ευρώ σήμερα, στις 100.000 ευρώ! Σε παρόμοιο όριο ανακοίνωσαν ότι θα εγγυηθούν για τις καταθέσεις και οι υπουργοί της Ισπανίας, του Βελγίου, της Αυστρίας και της Ολλανδίας. Ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί σχετική τροπολογία στη Βουλή, ενώ επανέλαβε και πάλι ότι «ισχύει η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης, ότι θα κάνει οτιδήποτε χρειάζεται για να διασφαλίσει όλες τις καταθέσεις όλων των Ελλήνων».

Το μέτρο όμως επιδέχεται διπλή ερμηνεία. Είναι προφανές ότι επιδιώκουν να καθησυχάσουν τους καταθέτες, σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης και να αποφύγουν ανεπιθύμητα φαινόμενα μαζικής απόσυρσης καταθέσεων. Από την άλλη, βέβαια, τα μέτρα αυτά επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του προβλήματος και της σοβαρότητάς του.

Τα αντιτιθέμενα συμφέροντα, και στο πλαίσιο της ΕΕ που οξύνονται ακόμα περισσότερο την περίοδο της κρίσης, είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει, ούτε αυτή τη φορά, κατάληξη στη Σύνοδο των υπουργών, σε κοινές θέσεις άμυνας για την αντιμετώπιση της κρίσης, από την οποία δοκιμάζεται το τραπεζικό κεφάλαιο. Επιβεβαιώνεται έτσι η εκδήλωση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην κοινή αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς οι προτάσεις Σαρκοζί για δημιουργία κοινού ταμείου στα αμερικανικά πρότυπα προσέκρουσαν στις αντιδράσεις Γερμανίας και Γαλλίας.

Οπως προκύπτει και από τις δηλώσεις Αλογοσκούφη, η Σύνοδος επιβεβαίωσε τη θέση, ότι κάθε πρόβλημα θα αντιμετωπίζεται σε εθνικό και όχι σε κοινοτικό επίπεδο... Αν πιάσει φωτιά δηλαδή μια χώρα, ας τη σβήσει μόνη της, και αν καεί κάηκε... κατά τα άλλα συμφώνησαν να υπάρξει ένας στοιχειώδης συντονισμός ενημέρωσης και πληροφόρησης σε καθημερινή βάση, μέσω των μελών της Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής, ενώ συμφώνησαν και στην ελαστική ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης - ουσιαστικά για την ώρα το αποσύρουν - σε ό,τι αφορά την παροχή κρατικών κεφαλαίων για την ενίσχυση τραπεζών που αντιμετωπίσουν προβλήματα. Η υποκρισία στο απόγειό της. Κατά τα άλλα, οι αναφορές Αλογοσκούφη, για αναζήτηση ευθυνών σε Διοικητικά Συμβούλια και σε μετόχους προβληματικών τραπεζών, αλλά και λήψη μέτρων περιορισμού των «μπόνους» σε τραπεζικά στελέχη, είναι για τα μάτια του κόσμου. Το κύριο είναι ότι οι κρατικοί προϋπολογισμοί τίθενται στην υπηρεσία του τραπεζικού κεφαλαίου και στη με κάθε τρόπο διάσωσή του, μέσω της «κρατικοποίησης» των τεράστιων ζημιών τους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σε ραδιοφωνικό σταθμό, επανέλαβε και πάλι τη θέση ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει πολύ μικρή έκθεση, σε τραπεζικά προϊόντα - αποκαλούμενα και τοξικά ομόλογα - που οδηγούν σήμερα σε κατάρρευση μεγάλων τραπεζικών ομίλων σε Ευρώπη και Αμερική.

ΡΩΣΙΑ
Καλύπτουν τις απώλειες σε βάρος των ανθρώπων της δουλειάς

Πιστώσεις συνολικού ύψους άλλων 950 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (36 δισ. δολαρίων ή 26,7 δισ. ευρώ περίπου) ανακοίνωσε χθες πως θα χορηγήσει στις κύριες τράπεζες της Ρωσίας ο Πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Οι δηλώσεις αυτές του Ρώσου Προέδρου έγιναν σε μια προσπάθεια αλλαγής του κλίματος στο ρωσικό χρηματιστήριο, όπου τη Δευτέρα παρουσιάστηκε πτώση των μετοχών περίπου κατά 20%.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη βδομάδα η ρωσική κυβέρνηση είχε ήδη δηλώσει πως θα διαθέσει περίπου 190 δισ. δολάρια σε τράπεζες και εταιρείες μέσω δανείων, δημοπρασιών και περικοπών φόρων, για να αποφύγει την όξυνση της κρίσης.

ΚΕΚΡ: «Σώζουν τον καπιταλισμό σε βάρος μας»

Σε μακροσκελή ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ) αναφέρεται στην κρίση που εκδηλώθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και επεκτείνεται και στη Ρωσία και σημειώνει πως «η κυβέρνηση με μεγάλη ταχύτητα αντέδρασε στους αναστεναγμούς της αστικής τάξης, βρίσκοντας συνολικά 1,5 τρισεκατομμύριο δημόσια ρούβλια, που θα κατευθύνει στη χρηματιστική αγορά».

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Στη χώρα δεν έγιναν ούτε σεισμοί, ούτε εμφανίστηκαν επιδημίες, οι επιχειρήσεις δούλευαν κανονικά και ξάφνου ...κρίση, απειλή κατάρρευσης, από κάπου εμφανίζονται διαρροές που φτάνουν τα τρισεκατομμύρια ρούβλια και μάλιστα οι αρχές τρέχουν αμέσως να καλύψουν τις ανάγκες του κεφαλαίου».

Το ΚΕΚΡ σημειώνει πως την ίδια ώρα η ρωσική κυβέρνηση δε βιάζεται καθόλου να βοηθήσει τους εργαζόμενους δεκάδων επιχειρήσεων, όπως του εργοστασίου μηχανοκατασκευών στο Γιασνογκόρσκ και των ανθρακωρυχείων της Χακάσια, που μένουν εδώ και μήνες απλήρωτοι.

Αυτό, σύμφωνα με το ΚΕΚΡ «για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει τον ταξικό χαρακτήρα του σημερινού κράτους, που επί της ουσίας εκφράζει τα συμφέροντα των κρατούντων, των αφεντικών».

Το ΚΕΚΡ σημειώνει πως «όλες οι απώλειες των επιχειρηματιών θα καλυφθούνε σε βάρος των ανθρώπων της δουλειάς. Και για να τα καταφέρουν και να καλύψουν τις απώλειες των χρηματιστηρίων και του προϋπολογισμού, που σε μεγάλο βαθμό συνέβησαν εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να τοποθετήσει έσοδα σε "χρεόγραφα" των ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι θα δεχτούν νέες αυξήσεις των τιμών και υπηρεσιών, κι απότομη αύξηση του πληθωρισμού, νέα καθήλωση των μισθών».

Το ΚΕΚΡ καλεί, τέλος, τους εργαζόμενους «να πυκνώσουν τις γραμμές όσων ήδη αγωνίζονται».

ΚΚΡΟ: Χρειάζεται αλλαγή πορείας

Με δηλώσεις του από το Ιρκούτσκ, όπου περιοδεύει, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) σημείωσε πως «η χώρα επέλεξε ολοκληρωτικά λαθεμένο και ψεύτικο δρόμο, στοιχιζόμενη στην "ουρά" της Αμερικής και στέλνοντας στη Δύση τα βασικά αποθέματα της χώρας. Η κατάσταση της κρίσης στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα όλο και περισσότερο βαθαίνει. Ο παγκοσμιοποιημένος κόσμος "αλά - αμερικάνικα" κλυδωνίζεται».

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ σημείωσε πως μέτρα προσπαθούν να πάρουν όλες οι κυβερνήσεις «και αυτή των Μεντβέντεφ και Πούτιν, που έδεσε την οικονομία μας στην αμερικανική χρηματιστική ρόδα. Μέσα σ' ένα βράδυ χρειάστηκε να διοχετεύσουν 1,5 τρισεκατομμύριο ρούβλια στο τραπεζικό σύστημα για να αποφύγουν την κατάρρευσή του. Πρόκειται για χρήματα που δε θα φτάσουν στους συνταξιούχους, στους εργαζόμενους του δημοσίου, που δεν τα έδωσαν ως δάνεια στον ντόπιο παραγωγό, στον αγρότη...»

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ εκτίμησε πως «είναι φανερό πως η απομάκρυνση της Ρωσίας, εδώ και δύο δεκαετίες, από το δικό της δρόμο ανάπτυξης, και η ενσωμάτωση στην "pax americana" ολοκληρώνεται με την πλήρη κατάρρευση αυτής της στρατηγικής. Ακόμη και στη Δύση αναγνωρίζουν πως αυτό το μοντέλο του καπιταλισμού έχει πλήρως εξαντλήσει τον εαυτό του κι απαιτείται έλεγχος του μεγάλου κεφαλαίου» και εκτίμησε πως τα σημερινά οικονομικά στελέχη της κυβέρνησης, που στηρίζουν τον «χρεοκοπημένο φιλελευθερισμό», δεν μπορούν «να βγάλουν την κοινωνία από την κρίση, στην οποία οι ίδιοι έσπρωξαν τη Ρωσία».


Ι.Π.

Ρυθμίσεις που μεταφέρουν το κόστος στα λαϊκά στρώματα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, αναφορικά με τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ, σημειώνει τα ακόλουθα:

«Οι εξαγγελίες της ΕΕ, της κυβέρνησης και οι θέσεις των άλλων κομμάτων του "ευρωμονόδρομου" για κρατική εγγύηση των καταθέσεων σε καμιά περίπτωση δεν αφορούν την προστασία της λαϊκής οικογένειας, είτε χρωστάει, είτε έχει μικρές καταθέσεις. Η αύξηση του ορίου της κρατικής εγγύησης των καταθέσεων από τα 20.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ δε γίνεται για να προστατευτούν οι καταθέσεις των μεσαίων στρωμάτων. Είναι ρυθμίσεις που εντάσσονται στην προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και μεταφέροντας το κόστος στα λαϊκά στρώματα, αφού εκείνα είναι που θα φορτωθούν νέα φορολογικά βάρη και άλλα αντιλαϊκά μέτρα.

Τα κρισιακά φαινόμενα που ήδη σημαδεύουν τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ δεν πρόκειται να "μαλακώσουν" την αντεργατική πολιτική της. Αντίθετα θα γίνει πιο επιθετική προς τους λαούς της Ευρώπης και γενικότερα, οξύνοντας ταυτόχρονα τις αντιθέσεις μεταξύ των κρατών - μελών της.

Ο μόνος δρόμος για να προστατεύσουν τα λαϊκά στρώματα το εισόδημά τους, τις όποιες αποταμιεύσεις τους από την κρίση και την πολιτική διαχείρισης, είναι η ανυπακοή και η απειθαρχία στην ΕΕ, η αντιμονοπωλιακή τους συμμαχία και η πάλη για την κοινωνικοποίηση όλων των τραπεζών και των μονοπωλίων, για λαϊκή εξουσία και οικονομία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ