ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ HQ-NDC/GR
Κρίκος στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα

Κατατέθηκε στη Βουλή το νεοταξικό μνημόνιο

Ενας ακόμα κρίκος μπαίνει στην αλυσίδα πρόσδεσης της Ελλάδας στο νεοταξικό - ιμπεριαλιστικό άρμα, με την κατάθεση στη Βουλή προς επικύρωση του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης» μεταξύ ελληνικού υπουργείου Αμυνας και των συμβαλλομένων χωρών -μελών του ΝΑΤΟ, που αφορά στη λειτουργία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Θεσσαλονίκης HQ-NDC/GR, που αποτελεί μετεξέλιξη του Γ` Σώματος Στρατού. Πρόκειται για ένα στρατηγείο «χαμηλής ετοιμότητας» του ΝΑΤΟ, που στελεχώνεται από πολυεθνικό επιτελείο και έχει ως βασική αποστολή την εκπαίδευση και την προετοιμασία ΝΑΤΟικών μονάδων για ανάληψη δράσης στα ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικά μέτωπα.

Η επικύρωση από τη Βουλή έρχεται εκ των υστέρων και ενώ λειτουργεί κανονικά εδώ και δύο χρόνια, όπως άλλωστε έγινε πρόσφατα και με την επικύρωση ανάλογου μνημονίου υποτέλειας στο ΝΑΤΟ, που αφορούσε το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) το οποίο εδρεύει στη βάση της Σούδας. Είναι ενδεικτικό ότι στην αιτιολογική έκθεση για το Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης (HQ-NDC/GR) αναφέρεται πως αυτό θα προσφέρει στη χώρα «συγκεκριμένα οφέλη» και «θα εξυπηρετήσει καλύτερα την αμυντική πολιτική και τις επιδιώξεις της στη συμβολή για την εφαρμογή των Σχεδίων Ειρήνης στην περιοχή». Υπενθυμίζεται ότι το επιτελείο του συγκεκριμένου στρατηγείου έχει αναλάβει ρόλο ως μέρος των κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν.

Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα έχει «διάρκεια ισχύος απεριόριστη», επιχειρείται το στρατηγείο να αποκτήσει νομική υπόσταση, καθώς, όπως αναφέρεται, «το επιτελείο αυτό ιδρύεται και του χορηγείται διεθνές καθεστώς». Η Ελλάδα ως «έθνος πλαίσιο» επιβαρύνεται με τα έξοδα λειτουργίας του στρατηγείου, που φθάνουν σε ετήσια βάση τα 3.800.000 ευρώ.

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
Προσομοίωση στην τρομοϋστερία

Συμβολή στην ανάπτυξη της τρομοϋστερίας, επιχειρεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η άσκηση «Αίολος» για την αντιμετώπιση των «Οξέων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα.

Από την Ελλάδα, στην άσκηση συμμετέχουν το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) - που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας - με παρατηρητές τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), το ΓΕΕΘΑ, το υπουργείο Δικαιοσύνης και την ΕΛ.ΑΣ. Το Επιχειρησιακό Κέντρο της άσκησης είναι στο Λονδίνο και το Στρατηγικό Κέντρο στις Βρυξέλλες. Συνολικά, πήραν μέρος 27 χώρες και κινητοποιήθηκαν τουλάχιστον 3.000 άτομα, κατά βάση απ' τον υγειονομικό χώρο.

Η άσκηση κατατάσσεται στο ανώτερο - το τρίτο όπως έχει καταταγεί - επίπεδο και έγινε με «όρους πραγματικού γεγονότος» ή - κατά άλλη έκφραση - «σαν να ήταν πόλεμος». Το σενάριο της άσκησης αφορά στην αντιμετώπιση «τρομοκρατικής ομάδας που χρησιμοποιεί βιολογικό ή χημικό παράγοντα». Φαίνεται, δηλαδή, καθαρά ότι το σενάριο είναι προσαρμοσμένο στη λογική των ιμπεριαλιστών, που στα λόγια στρέφεται κατά της τρομοκρατίας, αλλά που τελικά στρέφεται κατά των λαών, με δεδομένο ότι η λεγόμενη τρομοκρατία είναι η κρατική ιμπεριαλιστική τρομοκρατία με κάθε μέσο κατά των λαών.

Χτες το μεσημέρι, έγινε ενημέρωση των δημοσιογράφων σε μια από τις αίθουσες του ΕΚΕΠΥ και παρουσιάστηκε η εξέλιξη του σεναρίου μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το σενάριο, χτες το πρωί και ώρα 8 π.μ. διαπιστώθηκε «συρροή κρουσμάτων με ασαφή συμπτώματα τροφογενούς αιτίας», που κατέληξαν σε θανάτους - μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα - κυρίως νεαρών ατόμων που γυμνάζονταν σε γυμναστήρια. Μέσα από το συντονισμό των υπηρεσιών διαπιστώθηκε ότι η διάθεση των επικίνδυνων ουσιών έγινε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής και την έκαναν άτομα που έχουν σχέση με την Ιατρική και τη Μικροβιολογία. Περισσότερα στοιχεία του σεναρίου δε δημοσιοποιήθηκαν, καθώς πολλές πτυχές της άσκησης εμπίπτουν στην κατηγορία της εμπιστευτικότητας.

Η άσκηση θα ολοκληρωθεί σήμερα και τα συμπεράσματα απ' τα αποτελέσματά της θα συνοψιστούν από εκπροσώπους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις προσεχείς μέρες.

ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΟΝΙΔΑ
Καθυστερημένος χαρακτηρισμός σε «εθνικό πάρκο»

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εντυπώσεις για τις ευθύνες που τη βαραίνουν στο τεράστιο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, το παίζει ...«μετανοούσα Μαγδαληνή» και θεσμοθετεί το «Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», μέσα στη ζώνη απολύτου προστασίας του οποίου εντάσσει και τη λίμνη Βιστονίδα.

Σημειώνουμε ότι η δημιουργία του εθνικού αυτού πάρκου προστασίας της ευρύτερης ζώνης, που περιλαμβάνει το Δέλτα του Νέστου, τις Λίμνες Βιστονίδα και Ισμαρίδα, τον υγροβιότοπο της Βάσοβας κ.λπ., αποτελούσε χρόνιο αίτημα των μαζικών φορέων της περιοχής, ενώ υπήρχε από χρόνια Μελέτη Τεκμηρίωσης του ΤΕΕ. Οι κυβερνήσεις, ωστόσο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αρνούνταν επίμονα να θεσμοθετήσουν, προφανώς γιατί ήθελαν να εξυπηρετήσουν τα διάφορα μεγάλα συμφέροντα, όχι μόνο της Μονής Βατοπεδίου, αλλά και του μεγάλου κεφαλαίου. Θυμίζουμε, για παράδειγμα, ότι στον υγροβιότοπο της Βάσοβας ήθελαν να δημιουργήσουν τεράστιες αποθήκες πετρελαίου μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Προφανέστατα, κάτω από την πίεση της λαϊκής κατακραυγής για το Βατοπέδι, η κυβέρνηση δημιουργεί τώρα το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο καλύπτει μια έκταση 727.000 περίπου στρεμμάτων. Το πάρκο, με βάση την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Αιγαίου και Μακεδονίας - Θράκης που υπέγραψε ήδη ο Γ. Σουφλιάς, χωρίζεται σε τρεις ζώνες προστασίας, για κάθε μια από τις οποίες ορίζονται διάφοροι περιορισμοί, αλλά και επιτρεπόμενες χρήσεις:

-- Η Α Ζώνη απολύτου προστασίας, που χαρακτηρίζεται «Περιοχή Προστασίας της Φύσης», περιλαμβάνονται η Λίμνη και η λιμνοθάλασσα της Βιστονίδας, αλλά και η παραλίμνια περιοχή της, το Δέλτα του Νέστου, η Λίμνη Ισμαρίδα και η παραλιακή ζώνη της Βάσοβας. Στη ζώνη αυτή επιτρέπονται η επιστημονική έρευνα και διάφορες διαχειριστικές δράσεις για την προστασία της φύσης και τη συντήρηση των πολιτιστικών μνημείων, αλλά και η υδατοκαλλιέργεια - ιχθυοκαλλιέργεια και αλιεία. Διατηρείται, πάντως, κάποιο «παράθυρο» για «τη διοργάνωση τουριστικών προγραμμάτων», ύστερα από άδεια του Φορέα Διαχείρισης.

-- Η Β Ζώνη προστασίας χαρακτηρίζεται ως «Περιοχή Προστατευόμενων Φυσικών Σχηματισμών, προστατευόμενων Τοπίων και Στοιχείων Τοπίου» και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την περιβάλλουσα κοίτη του Νέστου, την παραλία Αβδήρων κ.ά. Στη ζώνη αυτή επιτρέπονται έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων (αντιπλημμυρικά κ.ά.), η γεωργία, αλλά και μικρά υδροηλεκτρικά έργα, αιολικά πάρκα, η επέκταση των οικισμών 500 μέτρα περιφερειακά των υφιστάμενων οικισμών κ.λπ. Στη ζώνη αυτή (Β5) ανήκει και η δημόσια έκταση της πρώην «Φωνής της Αμερικής», την οποία η ΚΕΔ σκοπεύει να «αξιοποιήσει» μέσω ΣΔΙΤ με επιχειρηματίες, έχοντας αναρτήσει και σχετικό κείμενο στην ιστοσελίδα της, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ». Και, βέβαια, η υπουργική απόφαση αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο» αυτό, καθώς επιτρέπει τη δημιουργία εκεί τουριστικών μονάδων, αθλητικών εγκαταστάσεων, κτιρίων γραφείων κ.ά.

-- Η Ζώνη Γ, που χαρακτηρίζεται «Περιοχή Οικοανάπτυξης», όπου μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν όλες οι δραστηριότητες (τουριστικές, κατασκηνώσεις, εμπορικά κέντρα, υπεραγορές, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα κ.ά.).

ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Πήραν προθεσμία οι Εφραίμ και Αρσένιος

Για την επόμενη Τρίτη πήραν προθεσμία διά των συνηγόρων τους ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, οι οποίοι κλήθηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλο να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος από δικαστή.

Στις επόμενες μέρες αναμένεται να κληθεί, επίσης με την ιδιότητα του υπόπτου για παράβαση καθήκοντος, και η τότε πρόεδρος του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης Μ. Ψ., η οποία δίκασε το 2003 την αγωγή της Μονής - με την οποία διεκδικούσε από το Δημόσιο 2.044 στρέμματα, εκτός των 25.000 στρεμμάτων που της είχαν αναγνωριστεί με γνωμοδότηση το 2002 - χωρίς να εκδοθεί απόφαση που ήταν σε βάρος της Μονής.

Στον εισαγγελέα η Κ. Πελέκη

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κ. Σιμιτζόγλου καλείται να δώσει εξηγήσεις τις επόμενες μέρες η σύζυγος του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Πελέκη. Υπενθυμίζεται ότι διενεργείται έρευνα μετά από εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά για ενδεχόμενες ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες της Κ. Πελέκη στην υπόθεση της σύνταξης των συμβολαίων της Μονής Βατοπεδίου, αλλά και για τη συμμετοχή της σε επιχειρηματικές δραστηριότητες (εταιρεία περιορισμένης ευθύνης). Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας έχει παραλάβει και τα πρακτικά της συνεδρίασης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθήνας που ασχολήθηκε με την υπόθεση της Κ. Πελέκη, κατά πόσο, δηλαδή, είναι ασυμβίβαστη ή όχι η συμμετοχή της συμβολαιογράφου σε επιχειρηματικές εταιρείες.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Σήμερα η πρόταση Νίμιτς

Κοινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ θα έχει σήμερα το απόγευμα, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Μάθιου Νίμιτς. Χτες ο διαμεσολαβητής είχε χωριστές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών.

Ο Μ. Νίμιτς αναμένεται να καταθέσει νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γραμματείας του διεθνούς οργανισμού, μετά τη σημερινή κοινή συνάντηση, ο Νίμιτς θα προβεί σε δηλώσεις.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες επιμένουν πως το όνομα που θα προτείνει ο διαμεσολαβητής για την ΠΓΔΜ είναι «Βόρεια Μακεδονία». Επίσης, ο Νίμιτς φέρεται να σκοπεύει να προτείνει τη χρήση του νέου ονόματος μόνο για τους διεθνείς οργανισμούς, και μάλιστα με πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου 10 ετών, ενώ ενδεχομένως θα γίνεται διαχωρισμός μεταξύ εθνότητας και ιθαγένειας, για την οποία προσανατολίζεται να προτείνει τον όρο makedonski» («μακεδονική» στα σλαβικά).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ