ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Παρέμβαση ενάντια στον ξυλοδαρμό εργαζόμενου σε πρακτορείο ταχυμεταφορών

Πλατιά καταδίκη της εργοδοτικής επίθεσης από σωματεία του κλάδου

Από τη χτεσινή εξόρμηση στο πρακτορείο στα Γλυκά Νερά
Από τη χτεσινή εξόρμηση στο πρακτορείο στα Γλυκά Νερά
Παρέμβαση - εξόρμηση στο πρακτορείο (franchise) της «Γενικής Ταχυδρομικής» στα Γλυκά Νερά πραγματοποίησε χτες το κλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Ατικής, αναδεικνύοντας την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων, με αφορμή το περιστατικό ξυλοδαρμού εργαζόμενου από την εργοδοσία στο συγκεκριμένο πρακτορείο πριν από λίγες μέρες.

Το απαράδεκτο γεγονός καταδικάζουν το ΣΕΤΤΑ και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Γενάρη, όπως καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο, εργαζόμενος στο πρακτορείο χτυπήθηκε από την εργοδοσία «γιατί επέστρεψε αδιακίνητα αντικείμενα, λόγω μεγάλου φόρτου δουλειάς (πάρα πολλά αντικείμενα και μεγάλες αποστάσεις) σε μια μέρα με κακοκαιρία (έντονη βροχόπτωση). (...) Τόλμησαν να χτυπήσουν συνάδελφο που σχεδόν 20 χρόνια δουλεύει τουλάχιστον 10 ώρες τη μέρα, που ένα χρόνο τώρα βλέπει νύχτα την οικογένειά του για να βγει η δουλειά. Δεν μας ξενίζει το γεγονός, γιατί αυτή είναι η καθημερινότητα του κούριερ, όλων των εργαζομένων του κλάδου. (...) Τεράστιες είναι οι ευθύνες της μητρικής εταιρείας της "Γενικής Ταχυδρομικής" και των υπόλοιπων μεγάλων εταιρειών του κλάδου, που με το καθεστώς του franchise έχει επιβάλει συνθήκες γαλέρας».

Οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο στάθηκαν στο πλάι του συναδέλφου τους και προειδοποίησαν την εργοδοσία ότι δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές στο μέλλον.

Μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο, το περιστατικό καταδικάζουν το Σωματείο Εργαζομένων «Speedex» στην Αθήνα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «είμαστε πολλοί και μπορούμε να βάλουμε φρένο στις αχόρταγες ορέξεις των εργοδοτών», το Σωματείο Εργαζομένων «Speedex» Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή του στον εργαζόμενο και πλήρη στήριξη «στον αγώνα κάθε εργαζομένου που βιώνει το λυσσαλέο πρόσωπο της εργοδοσίας στο βωμό του κέρδους», το Σωματείο Εργαζομένων «ACS Ταχυδρομικές Υπηρεσίες», που αναφέρεται κι αυτό στις ευθύνες της μητρικής εταιρείας, και το Σωματείο Εργαζομένων στην DHL, που υπογραμμίζει ότι στο σύνολο του κλάδου τρομοκρατία και υπερεντατικοποίηση δημιουργούν «εφιαλτικές συνθήκες για τους συνάδελφους οδηγούς και όχι μόνο» και καλεί τους εργαζόμενους «να δώσουν οργανωμένη και συλλογική απάντηση».

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Νέες παρεμβάσεις από αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους

Σε σύσκεψη καλούν αύριο Σάββατο, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας (Χαριλάου 28) το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Θριασίου) και το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, για να σχεδιάσουν από κοινού τη δράση τους για μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία.

«Σε αυτές τις συνθήκες, που η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα ώστε να μη γίνονται οι χώροι δουλειάς χώροι υπερμετάδοσης του ιού, αλλά παίρνει μόνο μέτρα αστυνόμευσης της περιοχής και συνεχίζει την καραμέλα της "ατομικής ευθύνης", είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί συνέχεια στον αγώνα και τη διεκδίκηση! Να δυναμώσει η δράση μας, για να μην παίζουν κορόνα - γράμματα τις ζωές μας για τα κέρδη τους!», σημειώνουν στο κάλεσμά τους.

Στην κατεύθυνση αυτή, σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν προαναγγείλει εργατική κινητοποίηση. Τη σχετική ανακοίνωση συνυπογράφουν τα τρία παραπάνω συνδικάτα και τα Σωματεία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» και η Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής.

Αυτοκινητοπομπή σήμερα στον Ασπρόπυργο

Νέα κινητοποίηση οργανώνει σήμερα η Διοικούσα Επιτροπή της Ενωσης Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ασπροπύργου καλώντας στις 11 π.μ. στο «Lidl» Ασπροπύργου, από όπου θα ξεκινήσει αυτοκινητοπομπή στους δρόμους της περιοχής.

Η Διοικούσα Επιτροπή χαιρετίζει τους δεκάδες επαγγελματίες που την περασμένη Δευτέρα συμμετείχαν στη διαμαρτυρία στο δημαρχείο Ασπροπύργου και καλεί «όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν σε αυτή τη νέα προσπάθεια που ξεκίνησε στην πόλη μας, μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Με την πρωτοβουλία για τη σύσταση του Συλλόγου μας, είμαστε πιο δυνατοί να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για την επιβίωσή μας, για να κρατήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις μας, για να υπερασπιστούμε την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας. Δεν ανεχόμαστε η κυβέρνηση να αρνείται να πάρει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ, να αφήνει σμπαραλιασμένο το δημόσιο σύστημα Υγείας της περιοχής. Δεν ανεχόμαστε να μην παίρνει ούτε ένα μέτρο στήριξης των μικρών επαγγελματιών - βιοτεχνών και εμπόρων του Ασπροπύργου».

Μεταξύ άλλων διεκδικούν: Αμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού. Εκτακτο αφορολόγητο επίδομα 2.500 ευρώ σε όλους τους μικρούς επαγγελματίες της περιοχής που επλήγησαν ή συνεχίζουν να πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα στη Δυτική Αττική. Επιδότηση ενοικίου στο 100% για όσο θα ισχύσουν τα ειδικά περιοριστικά μέτρα. Αποζημίωση των μικρών επαγγελματιών που έχουν δει το εμπόρευμά τους να καταστρέφεται, όπως ανθοπωλεία, παραγωγοί - έμποροι λαϊκών αγορών και άλλοι κ.ά.

  • Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων του Ασπροπύργου για άμεσα μέτρα στήριξής τους και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τη στήριξη των αυτοαπασχολούμενων στην Κοζάνη

Τα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης για άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με σχετική Ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Οπως επισημαίνεται, με την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στις 4/1 δεκάδες φορείς αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών και εμπόρων στην Κοζάνη εξέφρασαν την «αγωνία, την απελπισία και την αγανάκτηση στην οποία έχουν περιέλθει από την πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας», η οποία έχει φέρει πολλούς από αυτούς αντιμέτωπους με την απειλή του λουκέτου (υπενθυμίζεται ότι η ΠΕ Κοζάνης βρίσκεται σε συνεχές αυστηρό lockdown από τις 16/10).

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την ουσιαστική στήριξή τους, και όχι απλά για τον περιορισμό των ακραίων συνεπειών της φτώχειας, όπως: Καταβολή επιδόματος ειδικού σκοπού 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Μετατροπή του τρέχοντος κύκλου «επιστρεπτέας προκαταβολής» σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Αρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης. Διαγραφή τμήματος των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες, όπως και τόκων, προστίμων και του 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους, 50% για όσους είναι άνεργοι. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα έκτακτα μέτρα, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, με κάλυψή τους από το κράτος. Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και όλων των δανειακών υποχρεώσεων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Διεκδικήσεις για την προστασία των δυτών στις ιχθυοκαλλιέργειες

Μέτρα για την ασφάλεια των εργαζόμενων δυτών σε επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας,«για να μη θρηνήσουμε άλλους θανάτους και μόνιμες αναπηρίες», διεκδικεί η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Με έγγραφό της προς τα υπουργεία Εργασίας και Ναυτιλίας και τους αρμόδιους φορείς αναδεικνύει το «δυσμενές και επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον» που επικρατεί στους εργαζόμενους αυτούς και «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε καταδυτικά ατυχήματα».

Οι δύτες εργάζονται σε ιχθυοκαλλιέργειες «με σύμβαση ορισμένου ή αόριστου χρόνου ως υπάλληλοι», είτε ως «εξωτερικοί συνεργάτες». Οι εργοδότες, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, «είτε απασχολούν δύτες (που ασφαλίζονται συνήθως ως αλιεργάτες και όχι με ένσημα δύτη που ανήκει στην κατηγορία των ΒΑΕ), με τον όρο να καταδύονται μόνοι τους υποβρυχίως, είτε αναθέτουν τον υποβρύχιο έλεγχο σε καταδυτικά συνεργεία προσπαθώντας να απομακρύνουν από τη δική τους ευθύνη την ασφάλεια των εργαζομένων που καταδύονται» και παράλληλα να κρατήσουν το «μισθολογικό κόστος» σε χαμηλό επίπεδο και να αποφύγουν τις ασφαλιστικές εισφορές των ΒΑΕ.

Το αποτέλεσμα είναι κανένα καταδυτικό συνεργείο να μην τηρεί τη προβλεπόμενη σύνθεση των τριών ατόμων (δύο επαγγελματίες δύτες και ένας επόπτης δυτών) αλλά οι εργαζόμενοι να καταδύονται «κατά μονάς, παραβιάζοντας τον πιο βασικό κανόνα ασφαλείας που είναι η κατάδυση ανά ζεύγη». Προβλήματα και ελλείψεις υπάρχουν ακόμα όσον αφορά τις πιστοποιήσεις, τον εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης, τις συνθήκες εντατικοποίησης.

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει παραδείγματα 4 θανατηφόρων «ατυχημάτων» που σημειώθηκαν από το 2012 έως το 2018, ενώ καταγγέλλει πως δίπλα σε αυτά υπάρχουν μια σειρά από περιστατικά που κατέληξαν σε μόνιμη αναπηρία των εργαζομένων.

Η Ομοσπονδία, μεταξύ άλλων, διεκδικεί: Επιτόπιους ελέγχους στα ιχθυοτροφεία από τις κατά τόπους λιμενικές αρχές. Εργοδότες και εργολάβοι καταδυτικών εργασιών να καταθέτουν καθημερινά στα Λιμεναρχεία τη σύνθεση των συνεργείων με όλα τα απαραίτητα στοιχεία (βάθος, χρόνος, ώρα έναρξης και λήξης κ.τ.λ.). Ο εργοδότης ή ο ορισμένος υπεύθυνος από την κάθε ιχθυοκαλλιέργεια να είναι συνυπεύθυνος για την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων. Ασφάλιση κάθε εργαζόμενου δύτη στα ΒΑΕ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνέχεια στις παρεμβάσεις για το 5ήμερο στις φαρμακαποθήκες

Την ανανέωση της άδειας λειτουργίας των φαρμακαποθηκών τα Σάββατα από τη δημοτική αρχή της Αθήνας καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής. Το Συνδικάτο πραγματοποίησε παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14/12. Εκτός από το αίτημά του να μην ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας των φαρμακαποθηκών κατά τη μέρα του Σαββάτου, παρουσίασε μια σειρά από καταγγελίες: Στην επιχείρηση που με το «πράσινο φως» του δήμου λειτουργεί ήδη τα Σάββατα, αντί για νέες προσλήψεις έχουν γίνει απολύσεις εργαζομένων, το ωράριο παραβιάζεται και το προσωπικό δεν πληρώνεται για την υπερωριακή του εργασία. Παρά την παρέμβαση και τις καταγγελίες του Συνδικάτου, ωστόσο, η δημοτική αρχή «προχώρησε μονομερώς στην έκδοση άδειας στις 22/12», όπως καταγγέλλει. Στο μεταξύ, οι παρεμβάσεις του Συνδικάτου και εργαζομένων έβαλαν «φρένο» σε αντίστοιχα σχέδια στον δήμο Χαϊδαρίου. «Σε μια περίοδο που συνολικά αμφισβητούνται κεκτημένα δικαιώματα από την κυβέρνηση της ΝΔ, η δημοτική αρχή της Αθήνας βάζει πλάτη για να περάσουν αυτές οι αντεργατικές πολιτικές», σημειώνει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν το 5ήμερο - 8ωρο.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Στάση εργασίας σήμερα Παρασκευή (11 π.μ. - λήξη βάρδιας) και συγκέντρωση στο δημαρχείο Θερμαϊκού στην Περαία, στις 11.30 π.μ., οργανώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας. Σήμερα είναι η μέρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών των διαγωνιζομένων στην ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη.

Σήμερα η διαδικτυακή σύσκεψη της ΟΒΣΑ

Διαδικτυακή σύσκεψη με τους εκπροσώπους των διοικητικών συμβουλίων των Σωματείων της Αττικής διοργανώνει σήμερα Παρασκευή στις 7 μ.μ. η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Σκοπός της σύσκεψης είναι ο σχεδιασμός της δράσης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ για τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων στήριξης του εισοδήματός τους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org