ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΛΑΡΙΣΑ
Νέα κινητοποίηση για την ουσιαστική ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου

Στο στόχαστρο ο σχεδιασμός που οδηγεί προς την εκ νέου μετατροπή του σε νοσοκομείο της μιας νόσου

Από τη χτεσινή νέα κινητοποίηση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Από τη χτεσινή νέα κινητοποίηση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Αγωνιστικά υποδέχτηκαν το νέο έτος οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, με τη νέα συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της τοπικής Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Στο πλευρό τους βρέθηκε για άλλη μια φορά αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων.

Στο επίκεντρο του αγώνα τους θέτουν τα αιτήματα άμεσης στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας που από την πρώτη στιγμή της πανδημίας διατυπώνουν οι υγειονομικοί. Ταυτόχρονα, έστειλαν μήνυμα ενάντια στη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε μιας νόσου, καθώς παρότι η 5η ΥΠΕ πήρε πίσω την απόφασή της για αναστολή των χειρουργείων και επέστρεψαν στο νοσοκομείο τα Τμήματα Μαιευτικής - Γυναικολογίας και Παιδοχειρουργικής, παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Παράλληλα, μπροστά στο ενδεχόμενο τρίτου κύματος της πανδημίας, διατηρούνται πάνω από 50 κλίνες του νοσοκομείου κενές, με πρόβλεψη σε περίπτωση ανάγκης ο αριθμός των κενών κλινών να αυξηθεί σε 165 περίπου, για να καλυφθούν οι ανάγκες νοσηλείας ασθενών με COVID. Με άλλα λόγια, την ίδια ώρα που για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας δεν ακούγεται κουβέντα, σχεδιάζεται η μετατροπή άνω του 50% της δύναμης του νοσοκομείου σε κλίνες μιας νόσου, διατηρώντας ασάφεια και για ενδεχόμενη εκ νέου μεταφορά Τμημάτων του Χειρουργικού Τομέα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο...

Παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού

Οι υγειονομικοί συγκεντρώθηκαν αρχικά στο προαύλιο του νοσοκομείου και έπειτα έκλεισαν για λίγα λεπτά το δρόμο φωνάζοντας συνθήματα.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Νίκος Νταφούλης, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, αφού ανέφερε πως οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις των υγειονομικών και των εργαζομένων έχουν οδηγήσει σε αναδίπλωση τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, κάλεσε σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Οπως τόνισε, «δεν έχουν κανένα σχέδιο για την προστασία της υγείας του λαού και στο τρίτο κύμα της πανδημίας, που θα μας βρει και πάλι απροετοίμαστους. Αδιαφορούν και αδρανούν για την οργάνωση και τη δρομολόγηση λύσεων, με μόνο σχέδιο την εκ νέου μετατροπή του ακραία υποστελεχωμένου και χωροταξικά ακατάλληλου ΓΝΛ σε νοσοκομείο μιας νόσου, αδιαφορώντας για τα επακόλουθα που θα έχει αυτό στην ποιότητα και τη βιωσιμότητα του νοσοκομείου και στην αντιμετώπιση των αρρώστων της λοιπής νοσηρότητας».

«Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού», πρόσθεσε, «που παραμένουν ακόμα και σε σχέση με τα μειωμένα και ανεπαρκή οργανογράμματα των νοσοκομείων της πόλης, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων και τα "μπαλώματα" με τις μετακινήσεις από μονάδα σε μονάδα». Οπως επισήμανε, μάλιστα, «χωρίς σοβαρή προετοιμασία και με αργούς ρυθμούς, πραγματοποιείται ο εμβολιασμός των υγειονομικών και του λαού. Ανεπαρκές αποδεικνύεται το δίκτυο εφοδιασμού, ενώ τα εμβολιαστικά κέντρα θα αποδειχθούν η "μαύρη" τρύπα που θα απορροφήσει όλο το προσωπικό της ΠΦΥ, παγώνοντας κάθε άλλη δραστηριότητα στα Κέντρα Υγείας».

Χαιρετίζοντας εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο πρόεδρός του, Γιάννης Σκόκας, αφού επισήμανε πως στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας, δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας των εργαζομένων, τόνισε πως ο δίκαιος αγώνας των υγειονομικών είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων και οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να αγκαλιαστούν και από άλλα σωματεία και φορείς. Ακόμα κάλεσε τα σωματεία των υγειονομικών να πάρουν μέρος στη διαδικτυακή σύσκεψη που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο με τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων την Τρίτη 12/1, για την οργάνωση της πάλης το επόμενο διάστημα.

Μετά την κινητοποίηση ακολούθησε Γενική Συνέλευση των υγειονομικών και των εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε η συνέχιση του αγώνα, με νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 13/1 στις 10.30 π.μ. στο νοσοκομείο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες των ειδικευόμενων γιατρών

Από την κινητοποίηση
Από την κινητοποίηση
Σε τρίωρη αποχή και συγκέντρωση στο αίθριο του νοσοκομείου προχώρησαν χτες οι ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου «Αττικόν», υλοποιώντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί του «Αττικόν» απαιτούν: Κανένας ειδικευόμενος γιατρός να μην κάνει άνω των 7 εφημεριών. Κατεπείγουσες προσλήψεις από τις λίστες αναμονής. Οχι στις πολύμηνες διαδικασίες «από "Υπό διορισμό" σε "Διορισμένος", έπειτα "Ανάκληση ή Διαγραφή" και πάλι από την αρχή». Ολοι να παίρνουν τα ρεπό που δικαιούνται εφόσον το επιθυμούν. Πραγματική ασφάλεια στο ΤΕΠ και επάρκεια σε ΜΑΠ. Να αναπτυχθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε όλες τις ειδικότητες. Να ξεκαθαριστούν γραπτώς ποια είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο τρόπος διαχείρισης για επιβεβαιωμένο κρούσμα (νοσηλευόμενου ή υγειονομικού) σε μη Covid κλινικές.

Από τα παραπάνω αιτήματα, τονίζει η Σωματειακή Επιτροπή Ειδικευόμενων του νοσοκομείου, «το μόνο που "υλοποιήθηκε" ήταν η διατύπωση (όπως - όπως) των υγειονομικών πρωτοκόλλων και κάποια στοιχειώδη χωροταξικά μέτρα στο ΤΕΠ (γυψοσανίδα διαχωρισμού στα ΤΕΠ Covid)».

Τα υπόλοιπα αιτήματα, «για ρεπό, εφημερίες, κατεπείγουσες προσλήψεις, εκπαίδευση, συνεχίζουν να συναντούν άρνηση. Παρά τα λόγια συμπάθειας, η επικοινωνία μας με τις διάφορες αρχές του νοσοκομείου (διοικητής, διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας) επίσης δεν έλυσε κανένα πρόβλημα των ειδικευόμενων», καταλήγει η Σωματειακή Επιτροπή.

ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ
Νέα κρούσματα κορονοϊού σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους

Το γεγονός ότι οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων παραμένουν αθωράκιστες απέναντι στην πανδημία, με την κυβέρνηση και την εργοδοσία να μην παίρνουν τα αναγκαία μέτρα, επιβεβαιώνουν τα νέα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε γηροκομεία στο Ηράκλειο Αττικής και στα Χανιά.

Συγκεκριμένα, προχτές σε ΜΦΗ στο Ηράκλειο Αττικής εντοπίστηκαν τουλάχιστον 11 κρούσματα, εκ των οποίων 7 ηλικιωμένοι και 4 εργαζόμενοι. Οι ηλικιωμένοι που βρέθηκαν θετικοί δεν είχαν συμπτώματα, ωστόσο μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς, ενώ οι υπόλοιποι βγήκαν αρνητικοί στα τεστ, τα οποία θα επαναληφθούν. Με παρέμβασή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηρακλείου Αττικής ζήτησε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των ηλικιωμένων και των εργαζομένων στο γηροκομείο, όπως και σε κάθε κρίσιμο χώρο της πόλης (κλινικές, σούπερ μάρκετ, εργοστάσια κ.ά.).

Πριν από λίγες μέρες κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν και στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων. Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναδεικνύει τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης, που δεν παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα θωράκισης όλων των κοινωνικών δομών, όσο και της διοίκησης του δήμου Χανίων, που παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για μέτρα θωράκισης και προστασίας εργαζομένων και φιλοξενουμένων στο Δημοτικό Γηροκομείο και τις αντίστοιχες δεσμεύσεις της ότι αυτά θα λυθούν, αυτό δεν έγινε.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί: Να γίνεται μοριακός έλεγχος του συνόλου του προσωπικού με επαναλαμβανόμενα τεστ, όπως και των φιλοξενουμένων υπερηλίκων στο Γηροκομείο. Απολυμάνσεις όλων των χώρων. Να μεταφερθεί το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο νοσοκομείο και των πιθανών κρουσμάτων σε χώρο εκτός του γηροκομείου. Να μπει σε αντίστοιχη καραντίνα εκτός γηροκομείου, με ευθύνη του δήμου, το σύνολο των επαφών που έχουν ιχνηλατηθεί από τα ήδη κρούσματα και να προχωρήσει η ιχνηλάτηση για το υπόλοιπο προσωπικό και τις οικογένειές του. Να προχωρήσει άμεσα χωρίς καθυστέρηση ο εμβολιασμός του συνόλου του προσωπικού και των φιλοξενούμενων. Να τηρηθούν τα παραπάνω και στο εργολαβικό προσωπικό, με έλεγχο από το δήμο Χανίων για αυτό στον αντίστοιχο εργολάβο και επιβολή κυρώσεων αν δεν το πράξει.

«Η ίδια η εξέλιξη του προβλήματος φέρνει ξανά στο προσκήνιο και επαληθεύει τη θέση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για κάλυψη όλων των κενών και των θέσεων που απαιτούνται για τη λειτουργία του Γηροκομείου με μόνιμο προσωπικό και να καταργηθεί το αίσχος των εργολάβων», επισημαίνει, καθώς, όπως επιβεβαιώνεται διαρκώς, οι εργασιακές σχέσεις είναι άρρηκτα δεμένες με την ασφάλεια και προστασία των εξυπηρετούμενων στις ΜΦΗ.

ΠΑΡΟΣ
Εκτεθειμένοι οι νεφροπαθείς μετά την περικοπή δρομολογίων

Μαζί με όλο το λαό της Πάρου, ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς, μετά τον περιορισμό των δρομολογίων του πλοίου της γραμμής.

Η εταιρεία «Blue Star» ανακοίνωσε την τροποποίηση των δρομολογίων της από τις 6/1 μέχρι και τις 17/1, με αποτέλεσμα καθημερινά (εκτός Κυριακής) να μην υπάρχει πρωινό πλοίο από τον Πειραιά για τα νησιά που εξυπηρετούνται από τη συγκεκριμένη γραμμή, ενώ το Σάββατο δεν θα υπάρχει κανένα πλοίο ούτε προς ούτε από Πειραιά.

«Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται το "κράτος εν κράτει" των εφοπλιστών», σημειώνει η ΚΟ Πάρου του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας πως «αποτέλεσμα της εφοπλιστικής αυθαιρεσίας, για μια ακόμα φορά μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, είναι ότι οι νεφροπαθείς του νησιού μας θα πρέπει να μετακομίσουν οικογενειακά στη Νάξο για τη διαδικασία της αιμοκάθαρσής τους, αφού δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα να πηγαίνουν στη Νάξο το πρωί και να επιστρέφουν με το απογευματινό πλοίο». Παράλληλα, αναδεικνύονται έτσι κι αλλιώς οι τραγικές και διαχρονικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του λαού, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Για το ίδιο θέμα έκανε παρέμβαση στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Το ΚΚΕ ζητάει να μην περικοπούν τα δρομολόγια προς τα νησιά και άμεσα να δοθεί λύση στο πρόβλημα των νεφροπαθών της Πάρου, χωρίς να ξεσπιτωθούν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ