ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Το Κυπριακό ξανά στο επίκεντρο των πολύπλευρων παζαριών

Τη Κυριακή αναμένεται στην Κύπρο η απεσταλμένη του ΟΗΕ για να προετοιμάσει τη νέα 5μερή Διάσκεψη
Τη Κυριακή αναμένεται στην Κύπρο η απεσταλμένη του ΟΗΕ για να προετοιμάσει τη νέα 5μερή Διάσκεψη
Την Κυριακή αναμένεται στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, καθώς προετοιμάζεται νέα άτυπη 5μερής Διάσκεψη και το Κυπριακό επανέρχεται στο επίκεντρο των πολύπλευρων παζαριών για τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ΜΜΕ, στην επιστολή με την οποία απάντησε στη σχετική πρόσκληση του γγ του Οργανισμού, ο Κύπριος ηγέτης, Ν. Αναστασιάδης, σημειώνει την αξία επανέναρξης των ουσιαστικών συνομιλιών αλλά και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο αυτό φέρεται να εισηγείται την τοποθέτηση της περιοχής της Αμμοχώστου και του αεροδρομίου της Τύμπου (στα Κατεχόμενα, που σήμερα χρησιμοποιούν οι κατοχικές αρχές) υπό την «ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών» και με αυτό τον όρο να ανοίξουν συνολικότερα, δηλαδή όχι μόνο για την Τουρκία, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Μεταξύ άλλων, ο Κύπριος Πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία πρέπει να συζητήσει τον καθορισμό ΑΟΖ με την Κύπρο, ενώ επαναλαμβάνει και την πρόταση για δημιουργία Ταμείου για τις εισπράξεις από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών για ενεργειακή συνεργασία πριν διευθετηθεί πλήρως το Κυπριακό.

Από τη δική του πλευρά, απαντώντας στην αντίστοιχη πρόσκληση Γκουτέρες, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε ότι «μια διαδικασία που θα βασίζεται σε ένα νέο κοινό έδαφος, θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και για να έχει νόημα θα πρέπει να έχει και χρονοδιάγραμμα». Εκρινε σκόπιμο να πει ξανά ότι η πιο κατάλληλη επιλογή για την αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου είναι η μεταφορά του προς Ευρώπη μέσω Τουρκίας και ενός υποθαλάσσιου αγωγού, ενώ ζήτησε βοήθεια για να πειστεί η «ελληνοκυπριακή πλευρά» με «ανοιχτές ιδέες για μια φόρμουλα συνεργασίας που να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και στα δύο κράτη». Ο Τατάρ μίλησε και σε διαδικτυακή εκδήλωση της τουρκικής προεδρίας για τους Τούρκους του εξωτερικού (YTB) αναφέροντας ότι «η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου δεν θέλει άλλο να μοιράζεται την κυριαρχία της».

Στο μεταξύ, από τη Λισαβόνα, όπου είχε επαφές στο πλαίσιο της έναρξης της πορτογαλικής προεδρίας της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι «θα επανέλθουμε στο θέμα της Τουρκίας τον Μάρτιο και ενθαρρύνουμε τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και επίσης τις συζητήσεις για το Κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Και ήμασταν απολύτως ξεκάθαροι. Θέλουμε να δούμε τον σεβασμό απέναντι στην ΕΕ και τα κράτη - μέλη».

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο πλαίσιο διαδικτυακού συνεδρίου του τουρκικού Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ, Κεμάλ Μποζάι, εκτίμησε ότι όλο το στρατηγικό όραμα της ΕΕ θα επηρεαστεί από τον τρόπο που θα επιδιώξει να λύσει τις διαφορές της στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

«Το πρότυπο που επιχειρεί να δημιουργήσει η ΕΕ σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, με τις απόπειρες παγίωσης αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της Ενωσης στη βάση μιας κοινής θέσης σχετικά με την Τουρκία, έχει υπονομεύσει τις δυνατότητες ειρηνικής λύσης - μια βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου», υποστήριξε, αναφέροντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη, χώρες με κοινή λογική εντόπισαν αυτήν την «ελαττωματική αφήγηση» και είδαν ότι μια αδικία που διαπράχθηκε εναντίον της Τουρκίας θα μπορούσε να υπονομεύσει, στο μέλλον, τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Ο Μποζάι είπε ακόμα ότι η Αγκυρα προσδοκά από την ΕΕ να επιδείξει «κοινή λογική», ενόψει και της νέας αξιολόγησης των ευρωτουρκικών σχέσεων που θα γίνει το Μάρτη.

Τέλος, τις επαφές του στην Κύπρο ολοκλήρωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τσαντ Γουόλφ. Σε συναντήσεις που είχε μεταξύ άλλων με τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, και την υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Εμιλυ Γιολίτη, συζητήθηκαν και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των μεταναστών που υποδέχεται αλλά και της «εμπλοκής της Τουρκίας». Ακόμα, συζητήθηκαν οι διμερείς προσπάθειες βελτίωσης των διαδικασιών ασφάλειας, στον τομέα της έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων, αλλά και επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Εν αναμονή της πρόσκλησης από την Αγκυρα

Στην Αθήνα σήμερα ο Εντι Ράμα, μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία και με φόντο τις διεργασίες για προσφυγή στη Χάγη

Εν αναμονή της πρόσκλησης από την Αγκυρα δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση, για να ξεκινήσουν τις διερευνητικές επαφές, αναζητώντας επικίνδυνες διευθετήσεις εντός πλαισίου ΝΑΤΟ.

Σε ενημέρωση, χτες, των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, είπε ότι δεν υπάρχει «κάτι νεότερο με την Τουρκία. Βρισκόμαστε εκεί που βρισκόμασταν και αναμένουμε. Δεν υπάρχει κρούση ή μήνυμα από την τουρκική πλευρά σε ό,τι αφορά τον ορισμό ημερομηνίας» για επανέναρξη των διερευνητικών, υποστήριξε. «Από Σεπτέμβρη περιμένουμε να μας προσφέρει κάποια ημερομηνία», θύμισε, σημειώνοντας ότι γι' αυτήν την επανεκκίνηση μπαίνουν ως προϋπόθεση από την Αθήνα η αποκλιμάκωση και η αποφυγή από την Αγκυρα κάθε προκλητικής ενέργειας σε βάθος χρόνου.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ως ΥΠΕΞ απέφυγε να σχολιάσει το νέο περιστατικό στα Ιμια (βλέπε δίπλα θέμα), παραπέμποντας για πληροφορίες στο ...Λιμενικό.

Απέφυγε επίσης να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες από την Αλβανία ότι σήμερα καταφτάνει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Ε. Ράμα, με στόχο να «βοηθήσει» στην πρόταση του «διαλόγου» μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, περίπου ως ...ενδιάμεσος.

Aργότερα, βέβαια, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές ότι ο Ν. Δένδιας θα έχει σήμερα, Παρασκευή, «ιδιωτική συνάντηση» στην Αθήνα με τον Ράμα και ότι στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, θα παραθέσει γεύμα στον Αλβανό ομόλογό του στο οποίο θα παραβρεθεί και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες ο Ράμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ν. Δένδια και αμέσως μετά επισκέφτηκε στην Τουρκία τον Ρ. Τ. Ερντογάν.

Αλλωστε, Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν πρόσφατα να προσφύγουν στη Χάγη για να χαραχθούν οι μεταξύ τους θαλάσσιες ζώνες, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ να λέει χτες πως οι διμερείς επαφές μεν προχωρούν, αλλά οι δύο πλευρές δεν είναι ακόμα στο σημείο να υπογράψουν το συνυποσχετικό το οποίο, όπως σημείωσε, έχει χαρακτηριστικά διεθνούς συμφωνίας, εξ ου και θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα δύο Κοινοβούλια.

Σε κάθε περίπτωση και αυτή η επιχειρούμενη διευθέτηση «κουμπώνει» πάνω στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για την περιοχή. Εμμέσως το επιβεβαίωσε ο πρ. υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντ. Μπουσάτι, που αρθρογραφώντας στο πρακτορείο ειδήσεων IBNA, σε αναφορά για το τι έγινε επί ημερών του στο αλβανικό ΥΠΕΞ για να «τρέξει» η υπόθεση (σε παζάρι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) φωτογράφισε το ...ενδιαφέρον των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ: «Αυτή η σοβαρή δέσμευση με την Ελλάδα υποστηρίχθηκε από τους στρατηγικούς μας εταίρους, τους οποίους κρατούσαμε ενημερωμένους για το πακέτο των ζητημάτων στη συζήτηση και ενθάρρυναν την εξεύρεση μόνιμων λύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Ελλάδα δεσμεύτηκε σε ένα άλλο διπλωματικό μέτωπο με τη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο στέφθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Παπαϊωάννου είπε ότι το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ από το βόρειο Ιόνιο έως το Ταίναρο «θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα».

Ενταση στα Ιμια

Επεισόδιο με σύγκρουση σκάφους του Λιμενικού με τουρκική ακταιωρό

Ενταση σημειώθηκε στα Ιμια ανήμερα των Θεοφανίων, με σχετικό επεισόδιο ανάμεσα σε σκάφος του Λιμενικού και τουρκική ακταιωρό. Το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής προσέκρουσε σε ταχύπλοο σκάφος του Λιμενικού που περιπολούσε στην περιοχή προκαλώντας του ζημιές. Τo περιστατικό σημειώθηκε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. H σύγκρουση φέρεται να προήλθε κατά τη διάρκεια ελιγμών των τουρκικών και των ελληνικών σκαφών κι ενώ η τουρκική Ακτοφυλακή φέρεται να εμπόδιζε ελληνικά αλιευτικά σκάφη, που εργάζονταν ανοιχτά των Ιμίων.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, «στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, περιπολικό σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της λιμενικής αρχής Κω, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος του ΛΣ. Σημειώνεται ότι το περιπολικό σκάφος του ΛΣ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος».

Την ίδια ώρα με ανακοίνωσή της η τουρκική Ακτοφυλακή, ενημερώνει για το περιστατικό που συνέβη στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, ισχυριζόμενη πως τα σκάφη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Η τουρκική Ακτοφυλακή υποστηρίζει πως ακταιωροί της Ακτοφυλακής εκδίωξαν δύο ελληνικά σκάφη και κατά τη διάρκεια των ελιγμών σημειώθηκε σύγκρουση.

  • Στο μεταξύ, σε 29 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησαν χτες 2 κατασκοπευτικά αεροσκάφη των Τούρκων, τύπου CN-235, «σκανάροντας» όλο τον άξονα από το Βορειοανατολικό, στο Κεντρικό και από εκεί στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ