ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015
Με ευθύνη της κυβέρνησης στερούνται την ψήφο τους οι γεννηθέντες το 1997

Τον αποκλεισμό από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Γενάρη των νέων εκλογέων που κανονικά θα ψήφιζαν για πρώτη φορά σε αυτές (δηλ. όλων των γεννηθέντων το 1997) επισημοποίησε χτες με ανακοίνωσή του ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Μιχάλης Θεοχαρίδης. Πρόκειται για αποκλεισμό, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και με επίκληση προσχηματικών «νομικών αδυναμιών», περίπου 100.000 νέων ψηφοφόρων από την εκλογική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Μ. Θεοχαρίδη, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 26/2012, «το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Ελληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους» και «για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο». Ωστόσο, επισημαίνει πως «το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν σε κάθε εκλογική περιφέρεια μόνο όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων της εκλογικής περιφέρειας» και επικαλείται τη διαδικασία όπου ο δήμαρχος συντάσσει αυτεπάγγελτα από 1ης μέχρι τέλους Φλεβάρη κάθε χρόνου τις ονομαστικές καταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν όσους είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του δήμου και αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν.

Με βάση το τελευταίο, υπογραμμίζει πως από τη στιγμή που δεν έχουν εγγραφεί στους καταλόγους αυτούς, οι γεννηθέντες το έτος 1997 δε θα ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και πως «δεν υπάρχει νομική δυνατότητα του υπουργού Εσωτερικών για οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου οι γεννηθέντες το έτος 1997 να περιληφθούν σε νέες ονομαστικές καταστάσεις που θα συντάξουν οι δήμαρχοι και να παρασχεθεί έτσι η δυνατότητα στους πολίτες αυτούς να ψηφίσουν στις παραπάνω βουλευτικές εκλογές».

Παράλληλα, κάνει λόγο για «αντικειμενικά απολύτως αδύνατη εφαρμογή» της ρύθμισης από έκδοση πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών του Προεδρικού Διατάγματος και «συγκεκριμένα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2015, που είναι η καταληκτική ημερομηνία αποστολής από τους Αντιπεριφερειάρχες όλης της Χώρας προς το υπουργείο Εσωτερικών των αποφάσεών τους περί καθορισμού των συσταθέντων εκλογικών τμημάτων της Επικράτειας».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ στη Διακομματική Επιτροπή

Το ΚΚΕ, εκτός από το σχόλιο που εξέδωσε χτες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέδειξε και στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής την περασμένη Δευτέρα τις κυβερνητικές ευθύνες για το θέμα και απαίτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για τη διασφάλιση της ψήφου των νέων εκλογέων.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά με συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής: «Το ΚΚΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσες πρωτοβουλίες, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την ψήφο των νέων εκλογέων, δηλαδή αυτών που έχουν γεννηθεί από 1/1/1997 μέχρι 31/12/1997 και οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα έχουν μείνει εκτός εκλογικών καταλόγων. Πρότεινε να τηρηθεί η διαδικασία που προβλέπεται για τους "παραλειφθέντες" εκλογείς, η οποία είναι και νόμιμη και άμεσα υλοποιήσιμη. Κάθε καθυστέρηση ή πρόσχημα που θα στερήσει το δικαίωμα της ψήφου για τους νέους εκλογείς βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση».

Κατά τα άλλα, στην ίδια συνεδρίαση, το ΚΚΕ «επανέλαβε την πάγια θέση του να υπάρχει ισότιμη προβολή των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, και να σταματήσει η προκλητική προβολή των δύο κομμάτων του νέου δικομματισμού, σε βάρος των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα του ΚΚΕ. Επιπλέον, να εξασφαλιστεί επαρκής και ικανοποιητικός χρόνος για εκείνα τα κόμματα που δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο. Το ΚΚΕ ζήτησε να μη δοθεί στη Χρυσή Αυγή χρόνος προβολής στα ΜΜΕ, ώστε να προβάλλει το ναζιστικό δηλητήριο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση της Βουλής για αναστολή της χρηματοδότησης στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση και η κατανομή τηλεοπτικού χρόνου θα συνιστούσε μορφή έμμεσης χρηματοδότησης. Οι προτάσεις του ΚΚΕ δε στηρίχτηκαν ούτε από τα κόμματα της κυβέρνησης ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, το ΚΚΕ έθεσε το σοβαρό ζήτημα της διευκόλυνσης των ψηφοφόρων για να συμμετάσχουν στις εκλογές της 25ης του Γενάρη. Σε συνθήκες οξυμένης φτώχειας, ανεργίας και ανέχειας του λαού, είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα διευκόλυνσης όσων χρειάζεται να μετακινηθούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το ΚΚΕ προτείνει κατάργηση των διοδίων τις μέρες πριν και μετά τις εκλογές, δραστική μείωση των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, δωρεάν εισιτήρια για ορισμένες κατηγορίες, όπως άνεργοι, φοιτητές, στρατευμένοι κλπ.».

  • Στο μεταξύ, και στη διακομματική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων που συνεδρίασε με θέμα την παραχώρηση κοινόχρηστων και διαφημιστικών χώρων στα κόμματα εν όψει των εκλογών, οι δυνάμεις του ΚΚΕ ζήτησαν να μην δοθούν προεκλογικές διευκολύνσεις στη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και άλλων κομμάτων (ΛΑΟΣ, Σχέδιο Β -δήλωσε ότι εκπροσωπεί και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-, ΜΛ-ΚΚΕ, ΕΕΚ) απέφυγαν να πάρουν θέση επί του ζητήματος.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μα είναι ίδιοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Πολλές φορές μπαίνει στο ΚΚΕ το ερώτημα αν ταυτίζει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η θέση του Κόμματος σε αυτό το ζήτημα;

Είναι σαφές ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ιδεολογικές, πολιτικές, ιστορικές διαφορές. Επίσης, η ΝΔ είναι υπέρ ενός πιο περιοριστικού μείγματος οικονομικής πολιτικής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ενός πιο επεκτατικού. Μια διαφορά ακόμα είναι ότι η ΝΔ έχει συγκροτήσει μόνη της ή σε συνεργασία κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κυβερνήσει ακόμα. Διαφορές που σκόπιμα διογκώνονται τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να στηθεί το γνώριμο προεκλογικό παιχνίδι της πόλωσης.

Το ερώτημα είναι τι σημασία έχουν αυτές οι διαφορές για το λαό, την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι παρά τις διαφορές τους, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινή στρατηγική διακηρυγμένη στόχευση τη στήριξη της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, την υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας, τη συνέχιση δηλαδή του σημερινού δρόμου ανάπτυξης του κεφαλαίου και της ΕΕ. Στην πραγματικότητα, οι προτάσεις τους αποτελούν εναλλακτικές διαδρομές του ίδιου όμως αντιλαϊκού δρόμου.

Υπάρχουν μια σειρά από στοιχεία που το τεκμηριώνουν.

Πρώτα απ' όλα οι διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι προϋπόθεση για τη λαϊκή ευημερία είναι η ανάκαμψη του κεφαλαίου.

Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο κεφάλαιο τόσο όπως αποτυπώνονται στο περίφημο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης όσο βεβαίως και οι επιμέρους δεσμεύσεις όσον αφορά τμήματα του κεφαλαίου, π.χ. φαρμακοβιομήχανους, μεγαλοξενοδόχους κ.ά.

Τα διαπιστευτήρια στους δανειστές, στην ΕΕ, στις «αγορές» ότι δε θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, αλλά και το κάλεσμα να εμπιστευθούν και να στηρίξουν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τα συμφέροντά τους (βλ. συναντήσεις με funds στο Λονδίνο). Οι διαβεβαιώσεις για «διαπραγμάτευση» εντός του πλαισίου της ΕΕ και «έντιμο» συμβιβασμό με τους εταίρους, όπως άλλωστε λέει και η ΝΔ. Η εγκατάλειψη των διακηρύξεων για «ακύρωση» και «κατάργηση» του μνημονίου.

Η μη δέσμευσή του για ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, ούτε καν για κατάργηση του συνόλου των εφαρμοστικών νόμων. Η παραπομπή της αποκατάστασης απωλειών των εργαζομένων στη «δευτέρα παρουσία» με κριτήριο τις αντοχές της οικονομίας. Οι όρκοι πίστης στους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς» και τη δημοσιονομική σταθερότητα. Η υποκατάσταση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων με ψίχουλα, η προσαρμογή των εργατικών - λαϊκών αναγκών σε μια ζωή μειωμένων απαιτήσεων.

Οι διαβεβαιώσεις στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ ότι η Ελλάδα ανήκει στο δυτικό πλαίσιο και ότι αυτό δεν αμφισβητείται.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ κρύβουν από κοινού ότι η όποια ρύθμιση του χρέους και η χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας δε θα οδηγήσουν σε ανακούφιση του λαού, αλλά σε απελευθέρωση κονδυλίων για αύξηση της κρατικής στήριξης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και επενδύσεων. Επιπλέον, η ελάφρυνση του χρέους, είτε με την πρόταση της ΝΔ είτε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει σε συμφωνία με τους «εταίρους», άρα θα συνοδεύεται με νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις, όπως έγινε με το «κούρεμα» του PSI το 2012, αλλά και σε άλλες χώρες.

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί σε μια σειρά από κράτη της ΕΕ (π.χ. Ιταλία, Γαλλία) αλλά και εκτός ΕΕ (π.χ. ΗΠΑ) χωρίς να σταματήσει η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, χωρίς να υπάρξει ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης απέδειξε τη χρησιμότητά του στο κεφάλαιο σε τομείς που δεν μπορεί να τον συναγωνιστεί η ΝΔ, όπως στην ανοιχτή υπονόμευση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Οχι μόνο δεν αξιοποίησε το υψηλό του ποσοστό για να δυναμώσει η λαϊκή κινητοποίηση, αλλά, αντίθετα, το κίνημα αυτή την περίοδο σημείωσε υποχώρηση, ενώ καλλιέργησε τη λογική της αναμονής, της ανάθεσης, περιορίζοντας τη λαϊκή παρέμβαση στη συμμετοχή στις εκλογές, στην επιλογή για το ποιος θα ασκεί την αντιλαϊκή πολιτική από κυβερνητική θέση.

Με βάση όλα αυτά το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να απορρίψουν τις ψεύτικες ελπίδες που καλλιεργούνται σκόπιμα ότι φτάνει να αλλάξει η κυβέρνηση για να αλλάξει η πολιτική υπέρ του λαού, την ίδια στιγμή που την επόμενη μέρα των εκλογών όλα όσα ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων (τα μονοπώλια, η ΕΕ, τα αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας, οι ισοσκελισμένοι υπολογισμοί) θα είναι εδώ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να διασφαλιστεί το δικαίωμα ψήφου στους νέους εκλογείς

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για την ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών που αποκλείει τους νέους εκλογείς από τις βουλευτικές εκλογές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον αποκλεισμό των νέων εκλογέων από τη συμμετοχή τους στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Η επίκληση νομικής αδυναμίας να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί με τη μη εγγραφή των συγκεκριμένων εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους είναι προσχηματική. Το ΚΚΕ έχει προτείνει συγκεκριμένους τρόπους, νόμιμους και υλοποιήσιμους (είτε με τροποποίηση των σχετικών διατάξεων που αφορούν την ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων είτε με εφαρμογή της διαδικασίας για τους "παραλειφθέντες" εκλογείς), προκειμένου οι γεννηθέντες το 1997 να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου, που ούτως ή άλλως έχουν. Διεκδικούμε αυτό άμεσα να διασφαλιστεί».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ