ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μακελειό από ενόπλους σε σατιρικό περιοδικό με 12 νεκρούς

Ο Γάλλος Πρόεδρος μιλάει για «τρομοκρατικό χτύπημα»

Λίγο μετά από το φονικό στο Παρίσι
Λίγο μετά από το φονικό στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Τουλάχιστον 12 νεκροί και άλλοι 4 κρίσιμα τραυματισμένοι άνθρωποι ήταν ο απολογισμός της επίθεσης, που εξαπέλυσαν ένοπλοι χτες. Οι πληροφορίες τόσο για την κατάσταση των θυμάτων όσο και για τις συνθήκες που έγινε η επίθεση ήταν συγκεχυμένες, νωρίς το μεσημέρι, στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού «Σαρλί Εμπντο» («Charlie Hebdo»), στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν δύο αστυνομικοί και 4 γνωστοί Γάλλοι σκιτσογράφοι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες γαλλικών ΜΜΕ, δύο άντρες με καλυμμένα πρόσωπα, οπλισμένοι με «Καλάσνικοφ» και έναν εκτοξευτήρα ρουκετών εισέβαλαν στα γραφεία του περιοδικού, πυροβολώντας στο ψαχνό και αδιακρίτως. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλέστηκε καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων ότι οι δράστες φώναξαν «πήραμε εκδίκηση για τον προφήτη». Το «Σαρλί Εμπντο» είχε δεχτεί επίθεση με βόμβες μολότοφ το 2011, αφού είχε δημοσιεύσει στο εξώφυλλό του σατιρικό σκίτσο του Μωάμεθ. Χτεσινές αναρτήσεις του περιοδικού σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ειρωνεύονταν τον Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ηγέτη του «Ισλαμικού Κράτους».

Σπεύδοντας στα γραφεία του περιοδικού, ο Πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση ασύγκριτης βαρβαρότητας», συμπλήρωσε ότι «ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Vigipirate» (όλη η πρωτεύουσα τέθηκε σε καθεστώς πρώτιστου συναγερμού) και ότι «η Γαλλία βρίσκεται σε σοκ». Την επίθεση καταδίκασαν, μεταξύ άλλων, Ουάσιγκτον, Μαδρίτη, Ρώμη, Λονδίνο, ενώ από την Αθήνα ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εξέφρασε «βαθιά θλίψη» και «αποτροπιασμό».

Εδώ και μερικές βδομάδες, στους δρόμους πολλών γαλλικών πόλεων είχαν ενισχυθεί τα μέτρα αστυνόμευσης με περιπολίες, όχι μόνο αστυνομικών αλλά και στρατιωτών, στο όνομα της προληπτικής «προστασίας» από «τρομοκρατικές επιθέσεις» που η ηγεσία της χώρας προειδοποιούσε ότι αναμένονταν εδώ και καιρό. Αλλωστε, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και των τζιχαντιστών, η Γαλλία πρωταγωνιστεί στους βομβαρδισμούς κατά του «Ισλαμικού Κράτους» που δρα σε Ιράκ και Συρία, προωθώντας τα αντιλαϊκά σχέδια των ιμπεριαλιστών που αιματοκυλούν τη Μέση Ανατολή ακόμα μια φορά.

Επίσης, το συγκεκριμένο περιστατικό αξιοποιείται στο να ενισχυθούν τα «αντιτρομοκρατικά μέτρα» και να εμπεδωθεί ένα κλίμα «τρομοφοβίας» και «εθνικής ενότητας για την ασφάλεια». Χτες, επίσης, στο Παρίσι στη Βαστίλλη, κοντά στο σημείο της επίθεσης - που κανείς ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτήν - πραγματοποιήθηκε διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων με συνθήματα «είμαστε όλοι Σαρλί» και «να μην περάσει η φίμωση του Τύπου».

Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ την ερχόμενη Κυριακή

Ενώ εντείνονται οι διεργασίες για την ενίσχυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων αλλά και οι μεταξύ τους κόντρες

ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνάντηση για «το μέλλον της Ευρώπης» θα έχουν την ερχόμενη Κυριακή, στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος ηγέτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «France Inter».

Ο Ολάντ ανέφερε ότι η συνάντηση θα γίνει «με πρωτοβουλία του (σ.σ. σοσιαλδημοκράτη) προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είναι Γερμανός, αλλά επίσης γαλλόφωνος και φιλογάλλος». Σχετικά με τις σχέσεις ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο, είπε ότι «δεν έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες, αλλά έχουμε το ίδιο διακύβευμα, το ίδιο συμφέρον: Να ενεργήσουμε ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να γίνει πιο δυνατή, περισσότερο αλληλέγγυα στις επιλογές της και πιο δραστήρια στις πολιτικές της για την ανάπτυξη». Η Γερμανία «περιμένει - το λέει αρκετά - πως μια χώρα όπως η Γαλλία να μπορεί να είναι ανταγωνιστική», η Γαλλία περιμένει ότι «μια χώρα όπως η Γερμανία θα μπορέσει να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε να βρούμε τη σύγκλιση», εξηγώντας: «Με την κυρία Μέρκελ, πλησιάσαμε πολύ με την ευκαιρία της ουκρανικής κρίσης».

Δημοσιεύματα συνέδεαν τη συνάντηση και με τη συζήτηση που «φουντώνει» γύρω από το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Τους τελευταίους μήνες Γαλλία και Γερμανία έχουν προχωρήσει σε μια σειρά διμερείς (και υπουργικές) συναντήσεις στο πλαίσιο «αναζητήσεων» διεξόδων από την κρίση και με στόχο την «ανάπτυξη της Ευρώπης». Ασφαλώς οι αντιθέσεις μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών παραμένουν, παράλληλα με τις ευρύτερες διεργασίες που εντείνονται στην Ευρώπη για το μείγμα διαχείρισης που θα δώσει διέξοδο από την κρίση και θα αναθερμάνει την ευρωενωσιακή καπιταλιστική μηχανή. Συμβιβασμοί και ανταγωνισμοί συνυπάρχουν στις σχέσεις των δύο πλευρών, πάντα ταυτόχρονα με την αποφασιστικότητα με την οποία χαράσσονται τα επόμενα βήματα στην αντιλαϊκή επίθεση. Πρόσφατα, μάλιστα, παρουσιάστηκε κοινή γαλλογερμανική έκθεση οικονομολόγων, όπου διατυπώθηκε πώς πρέπει να κλιμακωθεί η επιδρομή στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση

Σε σχόλιό του, για τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού «Charlie Hebdo», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική και πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού "Charlie Hebdo". Η βάρβαρη αυτή ενέργεια στρέφεται κατά του γαλλικού λαού και συνολικά κατά των λαών».

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αμφίβολη η νέα συνάντηση κορυφής στο Καζακστάν

Εν μέσω συγκρούσεων στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και τον ουκρανικό στρατό να ανακοινώνει το θάνατο 3 στρατιωτών σε μάχες με τους πολιτοφύλακες σε πόλη κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, συνεχίζονται παράλληλα οι λεγόμενες διπλωματικές προσπάθειες για τη συνάντηση, στις 15 Γενάρη, των ηγετών Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας στην Αστάνα του Καζακστάν.

Ωστόσο, η δήλωση του εκπροσώπου της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δείχνει ότι έως την τελευταία στιγμή θα γίνεται παζάρι. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Μια τέτοια συνάντηση θα έχει νόημα μόνον εάν επιτύχουμε αληθινή πρόοδο», και προσδιόρισε ως «πρόοδο» την «επίτευξη της πλήρους εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ και μια αληθινή και διαρκής κατάπαυση του πυρός, η δημιουργία μιας γραμμής επαφής ανάμεσα στις περιοχές που ελέγχουν η Ουκρανία και οι αντάρτες, και η απόσυρση των βαρέων όπλων. Αυτά τα πράγματα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί εκ των προτέρων». Ωστόσο, αυτοί οι όροι που έχουν τεθεί από τις 5 Σεπτέμβρη 2014, στην ουσία δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, ενώ η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου που στηρίζουν οι ευρωατλαντικοί ιμπεριαλιστές και η Γερμανία, ποτέ δεν την εφάρμοσε.

Επίσης, και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο εξέφρασε επιφυλάξεις για τη συνάντηση, λέγοντας ότι αυτή θα γίνει «αν καταφέρουμε να ετοιμάσουμε ένα έγγραφο για το σχέδιο συμφωνίας πριν από την 15η Ιανουαρίου». Επίσης, δήλωσε ότι παράλληλα με τις διπλωματικές προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Επίσης, σήμερα στο Βερολίνο μεταβαίνει για συνομιλίες ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Τα «αριστερά» αντιλαϊκά μέτρα είναι εδώ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Η «αριστερή» κυβέρνηση της Βραζιλίας, της Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ (αυτή που εκθειάζει ο ΣΥΡΙΖΑ), συνεχίζει το αντεργατικό της έργο, αυτή τη φορά στο όνομα του «νοικοκυρέματος των δημόσιων δαπανών» και του «αναγκαίου» να επανακάμψει η ανάπτυξη, δηλαδή η καπιταλιστική ανάπτυξη, που υπηρέτησε και στην πρώτη της θητεία, όπως και ο προκάτοχός της στη σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση, Λούλα ντα Σίλβα.

Ετσι ήρθαν τα πρώτα ...αριστερά μέτρα: Τα ανακοίνωσε ο υπουργός Προεδρίας, Αλοΐσιο Μερκαντάντε, και αφορούν σε περιορισμούς στην πρόσβαση στο επίδομα ανεργίας, στις συντάξεις χηρείας και τους μισθούς. Οι εργάτες θα έχουν πρόσβαση σε επιδόματα ανεργίας μόνο αν έχουν εργαστεί επί 18 μήνες έναντι των 6 που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Ο στόχος είναι, όπως αναφέρεται, η εξοικονόμηση 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δημόσιες δαπάνες την ίδια ώρα που οι βιομήχανοι πιέζουν για μεγαλύτερη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, εξασφάλιση ενός κατώτατου μισθού, πείνας στην ουσία, για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των βραζιλιάνικων επιχειρήσεων στην παγκόσμια αγορά. Την ίδια στιγμή γίνεται προσπάθεια για ένα πιο «ρεαλιστικό» «νέο συνδικαλιστικό κίνημα», δηλαδή για την ενσωμάτωση εργαζομένων ώστε να δικαιολογηθεί το πισωγύρισμα. Ωστόσο υπάρχουν ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα που ήδη καταγγέλλουν τα νέα μέτρα και καλούν τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα στους χώρους δουλειάς και τις λαϊκές γειτονιές για να μην περάσουν. Το Βραζιλιάνικο ΚΚ πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια και την αποκάλυψη της ταξικής ουσίας της δήθεν αριστερής κυβέρνησης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ