ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΑΚΤΙΟΥ
Με νέα κινητοποίηση απαντούν στον αυταρχισμό

Συγκέντρωση σήμερα στις 2 μ.μ. στο χώρο των διοδίων

Με νέα συγκέντρωση σήμερα, Πέμπτη, στις 2 μ.μ., στο χώρο των διοδίων της υποθαλάσσιας ζεύξης στο Ακτιο, απαντούν οι εργαζόμενοι στην καταστολή που εξαπέλυσαν την περασμένη Δευτέρα εργοδοσία και αστυνομία ενάντια στην κινητοποίηση για το δικαίωμά τους στη δουλειά. Οι 23 εργαζόμενοι των διοδίων αγωνίζονται να ματαιώσουν τα σχέδια της επιχείρησης «Αττικές Διαδρομές ΑΕ» να τους απολύσει.

Από 1/1/2015, η εργοδοσία έχει προσλάβει φθηνότερους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, που οι συμβάσεις τους προβλέπουν μειωμένους μισθούς και ψαλιδισμένα δικαιώματα. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται ένα ακόμα βήμα για την ανατροπή των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση, που θα αποβεί σε βάρος και των νεοπροσληφθέντων, που τώρα καλούνται να αντικαταστήσουν τους παλιότερους συναδέλφους τους.

Από αυτήν τη σκοπιά, όσο κι αν η ανεργία ασκεί τεράστια πίεση, το συμφέρον όλων των εργαζομένων είναι να αποκρουστεί με ενιαίο αγώνα κάθε προσπάθεια για παραπέρα ανατροπή των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Τη Δευτέρα, αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους εργαζόμενους, προκειμένου να εγκατασταθούν στα πόστα τους οι νεοπροσληφθέντες. Μάλιστα, εκπρόσωποι της εργοδοσίας κατέθεσαν μηνύσεις για «παρακώλυση συγκοινωνιών». Οι εργαζόμενοι παρέμειναν στο χώρο, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και του αυταρχισμού. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Μωραΐτη, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας. Στην κινητοποίηση συμμετείχε το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, ταξικά σωματεία και φορείς της περιοχής.

Μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν πως ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία πρέπει να πέσουν στο κενό. Με «όπλο» την αλληλεγγύη, συνεχίζουν να διεκδικούν την επαναπρόσληψη των πέντε απολυμένων από τις 31/11 συναδέλφων τους, την καταβολή των δεδουλευμένων τους, τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, καθώς και τη συνέχιση της εργασίας τους το 2015.

«Το δόγμα "νόμος και τάξη" της συγκυβέρνησης, εφαρμόστηκε αυτήν τη φορά στους εργαζόμενους στα διόδια του Ακτίου», σχολιάζει το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας και προσθέτει: «Μετά από 8 μέρες αποφασιστικού αγώνα οι 23 εργαζόμενοι (από 8 μέχρι και 13 χρόνια) στα διόδια, εκδιώχτηκαν. Αυτή την ανάλγητη αντεργατική πολιτική πάλεψαν με περηφάνια οι εργαζόμενοι, δίνοντας ένα μάθημα συναδελφικής αλληλεγγύης, αλλά και μια υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα».

Την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους των διοδίων καταγγέλλει η Γραμματεία Πρέβεζας του ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή της, εκφράζει τη συμπαράστασή της και καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής «να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για το ποιος είναι δίπλα τους στους καθημερινούς αγώνες και να απομονώσουν την πλειοψηφία του ΕΚ Πρέβεζας που ήταν άφαντη όλο αυτό το διάστημα».

Η Τομεακή Οργάνωση Πρέβεζας - Λευκάδας του ΚΚΕ καταγγέλλει την επέμβαση της Αστυνομίας ενάντια στους εργαζόμενους, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, ανάμεσά τους και ο Ν. Μωραΐτης, εκπροσώπους σωματείων: «Η καταστολή ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων έρχεται ως συνέχεια της πολιτικής που πετάει στο δρόμο τους εργαζόμενους του σταθμού, χρωστώντας τους μάλιστα ακόμα κάποιους μισθούς και τα επιδόματα από το 2014», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωσή της.

Ψάχνουν για νεκρούς και στοιχεία στο «Norman Atlantic»

Συνεχίζονται οι έρευνες των ιταλικών αρχών στο κουφάρι του πλοίου «Norman Atlantic», που ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι του Πρίντεζι, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μεσοπέλαγα της Αδριατικής την Κυριακή 28/12/2014, ανοιχτά των Οθωνών.

Σύμφωνα με τους Ιταλούς εμπειρογνώμονες, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που συνεχίζουν να επικρατούν στα γκαράζ και σε άλλους χώρους, έχει ήδη ελεγχθεί ένα μεγάλο μέρος του πλοίου, πάνω από το 50%, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ωστόσο, τα συνεργεία των εμπειρογνωμόνων ακόμα δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν τα πιο χαμηλά καταστρώματα, τις καμπίνες που οι πόρτες τους είναι μπλοκαρισμένες και άλλα σημεία που παραμένουν επικίνδυνα. Στη διάθεση των αρχών είναι και το βασικό «μαύρο κουτί».

Σε ό,τι αφορά τις λίστες με τους επιβαίνοντες, από τις οποίες, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών στο πλοίο, θα προκύψει και ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων, το αλαλούμ συνεχιζόταν, με αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στις ελληνικές αρχές, τις ιταλικές και την εταιρεία που είχε ναυλώσει το πλοίο (ΑΝΕΚ).

Στο μεταξύ, πρόσθετες πληροφορίες για την κατάσταση του πλοίου και τη διαχείριση της πυρκαγιάς δίνουν οι μαρτυρίες όσων διασώθηκαν και επιστρέφουν ασφαλείς στις χώρες τους.

Τηλεοπτικός σταθμός της Ιταλίας πρόβαλε τη μαρτυρία ενός Αλβανού επιζώντος, ο οποίος μεταξύ άλλων κατήγγειλε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν όλες οι τσουλήθρες, το πλήρωμα ήταν ανεπαρκές να συντονίσει τη διάσωση, το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο με νταλίκες και ψυγεία, ενώ δεν έγινε έλεγχος στα εισιτήρια κατά την επιβίβαση, καθώς ο απόπλους είχε καθυστερήσει κατά μία ώρα και υπήρχε βιασύνη.

Σε δίκη ο πρόεδρος του ΕΚ Λάρισας

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθεί τη Δευτέρα 12 Γενάρη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσος Τσιαπλές, για τη συμμετοχή του σε λαϊκές κινητοποιήσεις που έγιναν το 2013, με αίτημα την κατάργηση των διοδίων. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι αυτές της διέγερσης και της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών με πρόθεση, με κίνδυνο για τον άνθρωπο! Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας απαιτεί να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος του Τ. Τσιαπλέ και σε βάρος κάθε συνδικαλιστή και αγωνιστή που παλεύει για την κατάργηση των διοδίων. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Οι αγώνες των εργαζομένων, απέναντι στη βάρβαρη πολιτική που μας εξαθλιώνει, ούτε ποινικοποιούνται ούτε μπορούν να σταματήσουν με την επιστράτευση των αστυνομικών και δικαστικών μέτρων. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν εκφοβίζεται. Ο αγώνας για την κατάργηση των διοδίων και της ληστείας του λαού, όπως και για την ανατροπή της συνολικής βάρβαρης πολιτικής, θα συνεχιστεί και θα φτάσει στο τέλος».

Απλήρωτοι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κω

Απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Aquis» στην Κω για τα δεδουλευμένα του Οκτώβρη και το επίδομα αδείας, σύμφωνα με καταγγελία του τοπικού Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, «η τουριστική σεζόν για τη μονάδα "Aquis" τελείωσε με υψηλά ποσοστά πληρότητας. Οι εργαζόμενοι όμως στο ξενοδοχείο είναι απλήρωτοι. Τα παραδείγματα τουριστικής ανάπτυξης στο νησί μας είναι πάρα πολλά! Από τη μια προβάλλονται ξενοδοχεία που ανακαινίζονται, που παίρνουν βραβεία, φιγουράρουν νέες αγοραπωλησίες, ενώ από την άλλη αυτό που κρύβεται είναι η κατάσταση που ζουν οι εργαζόμενοι σε αυτά, όπως οι μειώσεις μισθών, κατάργηση δικαιωμάτων, εργοδοτική τρομοκρατία, απολύσεις». Το Σωματείο προχώρησε σε τριμερή στο ΣΕΠΕ για τους απλήρωτους εργαζόμενους, απαιτώντας την άμεση εξόφληση των οφειλών της εργοδοσίας. Καλεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τους εργαζόμενους όλων των κλάδων σε κοινό αγώνα.

Κινητοποίηση για την απόλυση στην «Παμμακάριστο»

Αύριο Παρασκευή, στις 5 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Νέας Μάκρης θα γίνει τελικά η κινητοποίηση στην οποία καλεί το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής, ενάντια στην απόλυση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων και μέλος του ΔΣ του κλαδικού σωματείου στην Ειδική Αγωγή Δημήτρη Ζαπαντιώτη, από τη διοίκηση του Ιδρύματος για το Παιδί «Η Παμμακάριστος». Σύμφωνα με το σωματείο, η απόλυση συνιστά συνδικαλιστική δίωξη «εφόσον ο συνάδελφος από τη θέση του προέδρου του σωματείου διεκδικούσε τα δικαιώματα των παιδιών, των γονιών και των συναδέλφων». Καταγγέλλει, ακόμα, ότι στο συγκεκριμένο ίδρυμα που εξυπηρετεί άτομα με βαρύ αυτισμό, «υπάρχει ήδη έλλειψη προσωπικού, και η απόλυση και έστω ενός εργαζομένου ενέχει κινδύνους για τους εξυπηρετούμενους και για το προσωπικό».

Καταστολή στη «Γενική Ανακύκλωση»

Την καταβολή των δεδουλευμένων και του δώρου Χριστουγέννων που τους οφείλονται, διεκδικούν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Γενική Ανακύκλωση» στον Ασπρόπυργο. Στην κινητοποίησή τους, η εργοδοσία και το κράτος απάντησαν με καταστολή, επιστρατεύοντας την περασμένη Δευτέρα τις δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες έκαναν επέμβαση στο χώρο και προχώρησαν σε δεκάδες προσαγωγές.

Σταθερά υψηλή η ανεργία στην ΕΕ

Στα ίδια ποσοστά, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καταγράφεται η ανεργία στην ΕΕ το Νοέμβρη του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, στην Ευρωζώνη το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 11,5%, ενώ στην ΕΕ-28 στο 10% (από 10,1% τον Οκτώβρη του 2014). Υπολογίζεται πως το Νοέμβρη οι άνεργοι έφταναν τα 24,423 εκ. στην ΕΕ-28, από τους οποίους 18,394 εκ. στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (25,7%, στοιχεία Σεπτέμβρη), και ακολουθεί η Ισπανία (23,9%). Αντίστοιχη είναι η εικόνα για την ανεργία των νέων έως 25 ετών. Τα «πρωτεία» κρατούν η Ισπανία (53,5%), η Ελλάδα (49,8%), η Κροατία (45,5%) και η Ιταλία (43,9%). Στις ΗΠΑ το ποσοστό ανεργίας (Νοέμβρης) υπολογίζεται σε 5,8%, σταθερό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ