ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγωνιστική απάντηση στη σφοδρή αντιαγροτική επιδρομή

Αποφάσεις για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης και της ΕΕ θα ληφθούν στην πανθεσσαλική σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων που θα πραγματοποιηθεί, μεθαύριο, Πέμπτη 10 Γενάρη, στον Παλαμά της Καρδίτσας. Στο πλαίσιο προετοιμασίας της σύσκεψης, εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, που δραστηριοποιούνται στην ΠΑΣΥ, θα δώσουν, σήμερα, Τρίτη, συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Με τις νέες κινητοποιήσεις τους, που ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη με μαζικά και δυναμικά συλλαλητήρια, σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Φάρσαλα, Λέσβο, οι μικρομεσαίοι αγρότες υψώνουν τείχος αγωνιστικής αντίστασης για την απόκρουση της νέας ληστρικής, αντιλαϊκής επιδρομής της συγκυβέρνησης, μαχόμενοι, ταυτόχρονα, για την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ, που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση και προβάλλοντας την προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας, που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα και θα εξασφαλίζει φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Μαζί με τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες - χαμηλές τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων, περικοπές των επιδοτήσεων, τεράστιο και συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, μεγάλες ζημιές στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες κι αρρώστιες, ελλείψεις σε γεωργικές και γενικότερες υποδομές στην ύπαιθρο, εξευτελιστικές αγροτικές συντάξεις κ.ά. - έρχονται και τα νέα αντιαγροτικά - αντιλαϊκά μέτρα να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στους φτωχούς αγρότες.

Αγρια, ολομέτωπη επίθεση

Η τρικομματική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τρόικα και τους εμποροβιομήχανους που καρπώνονται το μόχθο του αγροτικού κόσμου, επιτίθεται, με σφοδρότητα, στη μικρομεσαία αγροτιά, επιβάλλοντας πολλά τσουχτερά χαράτσια και νέους υπέρογκους φόρους.

  • Επιβλήθηκαν τεράστιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, τις οποίες αδυνατούν να πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες και την ίδια ώρα δε δίνονται αποζημιώσεις για τις μεγάλες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Θεσσαλία υπάρχουν έτοιμα πάνω από 6.000 πορίσματα για αποζημιώσεις αγροτών, που αφορούν σε ζημιές που προκλήθηκαν μέσα στο 2012, τα οποία εκκρεμούν, ενώ χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε τη συνδεδεμένη ενίσχυση, επειδή, λόγω των ζημιών στην παραγωγή βαμβακιού από το πράσινο σκουλήκι, δεν κατάφεραν να «πιάσουν» το πλαφόν που έχει τεθεί από την ΕΕ. Κι αν, τελικά, πάρουν κάτι, δε θα είναι για όλα τα στρέμματα που υπέστησαν ζημιές, αλλά για μέρος τους.
  • Πάνω από 75% είναι η αύξηση στις εισφορές στον ΟΓΑ για την Υγεία - κι ανάλογη για τη σύνταξη, με την υποχρεωτική αλλαγή ασφαλιστικού κλιμακίου - όταν ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα διαρκώς υποβαθμιζόμενο, εμπορευματοποιημένο «δημόσιο» σύστημα Υγείας. Ο φτωχός αγρότης που θα αρρωστήσει πολύ δύσκολα βρίσκει μια θέση στα νοσοκομεία, που λειτουργούν, πλέον, σαν «πελατάδικα» - τα Κέντρα Υγείας δεν μπορούν, πια, να παράσχουν ουσιαστική υγειονομική φροντίδα, καθώς υπολειτουργούν, όπως και τα αγροτικά ιατρεία που φυτοζωούν - κι αν, μετά από μεγάλη αναμονή, καταφέρει να βρει κάποια «τρύπα εισόδου», θα πρέπει να πληρώσει, εκτός από το 5ευρω εισιτήριο και το γνωστό «φακελάκι», ακόμα και για κάποιες εξετάσεις που θα του γίνουν, ενώ, οσονούπω, επιβάλλεται και το 25ευρω εισαγωγής σε κάποια κλινική για νοσηλεία. Και μαζί μ' αυτά, καλείται να πληρώσει από την τσέπη τη μεγάλη συμμετοχή του για τα φάρμακα, που θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
  • Αυξήσεις επιβλήθηκαν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος - αναμένεται, σε λίγο, κι άλλη - του πετρελαίου αγροτικής χρήσης, στα αγροτικά μέσα και εφόδια (μηχανήματα, σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές), ενώ, μέσω των «καλλικρατικών» δήμων, «μπήκαν» αυξημένα δημοτικά τέλη για το νερό και στα χωριά.
  • Χαράτσια πληρώνουν οι αγρότες για τις άδειες των γεωτρήσεων, τις δηλώσεις καλλιέργειας στον ΟΣΔΕ, την ηλεκτροσήμανση των ζώων, καθώς και το μεγάλο χαράτσι, μέσω της ΔΕΗ, για τ' ακίνητα.
  • Η επιστροφή ΦΠΑ μειώθηκε για το 2012, από το 11% στο 6%, με προοπτική πλήρους κατάργησης, όπως και στο φόρο πετρελαίου.
  • Οπως οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, οι μικρομεσαίοι αγρότες πέφτουν θύματα της νέας φοροεπιδρομής που έχει εξαπολύσει η τρικομματική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τις πληροφορίες που υπάρχουν, καταργείται και για τους φτωχούς αγρότες το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και επιβάλλεται η υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων, ενώ προωθείται και η βαριά φορολόγηση των χωραφιών.
Διεκδικητικό πλαίσιο

Απέναντι σε όλα αυτά και πολλά άλλα, η φτωχή αγροτιά, σε αγωνιστική συμμαχία με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους, ορθώνει το αγωνιστικό της ανάστημα. Στις άμεσες διεκδικήσεις της περιλαμβάνονται:

  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών, σε όλα τα φυτικά και ζωικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, και μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%.
  • Αφορολόγητο εισόδημα 40.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι αγροτών και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, μείωση των συντελεστών φορολογίας από εκεί και πάνω, φορολόγηση με 45% των ΑΕ και ΕΠΕ.
  • Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών, όσο διαρκεί η κρίση.
  • Να επανέλθει ο ΕΛΓΑ στον προηγούμενο νόμο για την καταβολή της εισφοράς, με βάση τα τιμολόγια και την πραγματική παραγωγή του κάθε κτήματος. ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας με πλήρη ασφάλιση, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και της συμμετοχής στα φάρμακα, στην εξέταση και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Κατάργηση των αυξήσεων στη συμμετοχή για τον ΟΓΑ των φτωχομεσαίων αγροτών.
  • Κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατώτατη σύνταξη στα 1.150 ευρώ. Επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες.
ΓΙΟΡΤΕΣ 2012
Πτώση τζίρου μέχρι 60%!

Οι επιπτώσεις της άγριας επίθεσης που δέχονται τα τελευταία χρόνια τα λαϊκά εισοδήματα αποτυπώθηκαν ανάγλυφα στα ταμεία των μαγαζιών κατά την περίοδο των γιορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Οι έμποροι μιλούν για πτώση του τζίρου που έφτασε σε ορισμένες πόλεις ακόμα και στο 60%, ενώ στην πλειοψηφία τους οι εμπορικοί σύλλογοι, τα στοιχεία των οποίων επικαλείται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), διαπιστώνουν ότι οι ελάχιστες μέρες κατά τις οποίες κινήθηκε κάπως η αγορά δεν ήταν παρά τις παραμονές των Χριστουγέννων, επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι για τα μαγαζιά που λειτούργησαν δεύτερη Κυριακή, στις 30 του μήνα, με απόφαση της κυβέρνησης κατ' εντολή των μονοπωλίων, δεν είδαν καμία... αύξηση τζίρου, όπως κάλπικα επιχειρηματολογούσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους 57 από τους 58 εμπορικούς συλλόγους που καταγράφουν πτώση τζίρου φέτος σε σύγκριση με πέρσι, όταν ήδη τα πράγματα ήταν δραματικά, στην Αθήνα το ποσοστό της πτώσης κινήθηκε στο 20%, στη Θεσσαλονίκη 30%, το 60% έφτασε στο Αργος, πάνω από 41% στα Γρεβενά, στην Αρτα, στην Ξάνθη, στη Λευκάδα, στη Φλώρινα, στο Βόλο, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι σε εμπορικές συνοικίες, όπως στο Χαλάνδρι, ο τζίρος ήταν μειωμένος φέτος κατά 21%-30%, το ίδιο και στο Μαρούσι και στη Ν. Ιωνία, στο Γαλάτσι 31%-40% . Μειωμένη ζήτηση διαπίστωσε το 85% των εμπόρων στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης, το 70% στα βιβλία και στα είδη δώρων, οι μισοί περίπου (49%) στα τρόφιμα και το 45% στα παιδικά παιχνίδια.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Σήμερα λήγει η προθεσμία

Σήμερα, Τρίτη 8 Γενάρη, λήγει η προθεσμία για την πληρωμή του τέλους κυκλοφορίας οχημάτων, μετά την ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Μετά τη λήξη της επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο με το τέλος κυκλοφορίας που αντιστοιχεί σε κάθε όχημα, δηλαδή θα πληρωθεί στο διπλάσιο. Η ίδια προθεσμία (8 Γενάρη) ισχύει και για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας στις Εφορίες, φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια προσλαμβάνει μαζικές διαστάσεις εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να πληρώσουν τα ασήκωτα χαράτσια.

Σε πάνω από 100.000 υπολογίζονται οι ιδιοκτήτες οχημάτων που κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας, προκειμένου να «αποφύγουν» το χαράτσι. Μέχρι τέλος Δεκέμβρη, τα κρατικά έσοδα από το τέλος κυκλοφορίας οχημάτων έφτασαν σε 1,05 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 200 εκατ. ευρώ από το στόχο του κρατικού προϋπολογισμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ