ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τσάκισμα του λαού με εχέγγυο το ευρωομόλογο

«Συμπληρωματικό μέσο», για να προχωρήσουν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Ελλάδα και αλλού, χαρακτήρισε την έκδοση ευρωομολόγων ο Γ. Παπανδρέου από το Παρίσι

Φθηνότερο ρευστό για την πλουτοκρατία και νέα αντιλαϊκά μέτρα επιδιώκουν κυβέρνηση - ΝΔ και οι σύμμαχοί τους με την πρόταση για το ευρωομόλογο

Eurokinissi

Φθηνότερο ρευστό για την πλουτοκρατία και νέα αντιλαϊκά μέτρα επιδιώκουν κυβέρνηση - ΝΔ και οι σύμμαχοί τους με την πρόταση για το ευρωομόλογο
Με τη φενάκη του ευρωομολόγου στις αποσκευές του και με στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού ως προς τις διαχειριστικές πολιτικές που προκρίνει το κεφάλαιο για να διαχειριστεί προς όφελός του την καπιταλιστική κρίση, ο Γ. Παπανδρέου βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε την Πέμπτη με τον ομόλογό του Φρ. Φιγιόν. Την ίδια μέρα, μίλησε σε διημερίδα του υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και ψηφιακής οικονομίας της Γαλλίας, με θέμα «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός».

Στις διμερείς συναντήσεις συζητήθηκαν ακόμα το ζήτημα της μετανάστευσης, από τη σκοπιά της οικοδόμησης μιας Ευρώπης - φρούριου, ζητήματα σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, που θα σημάνει το βάθεμα της επίθεσης σε βάρος των λαών και θέματα σχετικά με τα ιμπεριαλιστικά ενδιαφέροντα στην περιοχή της Μεσογείου, κύρια υπό το φως των ανακοινώσεων για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Παπανδρέου και Φιγιόν συμφώνησαν στην αναβάθμιση του κατασταλτικού ρόλου της FRONTEX, στην προώθηση κοινών επενδύσεων στη Μεσόγειο, για λογαριασμό του κεφαλαίου και με στόχο την παραπέρα διείσδυσή του στις αγορές της Αφρικής και των άλλων χωρών της περιοχής, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα σχετικά με την Παιδεία.

Μιλώντας για το ευρωομόλογο, τόσο στην παρέμβασή του στη διημερίδα του γαλλικού υπουργείου Βιομηχανίας, όσο και στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Φρ. Φιγιόν, ο Γ. Παπανδρέου ομολόγησε κυνικά ότι η έκδοσή του καμιά σχέση δεν έχει με τα λαϊκά συμφέροντα, αφού τα βάρβαρα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, με κλιμακούμενη μάλιστα ένταση.

«Τα ευρωομόλογα δεν υποκαθιστούν τις αναγκαίες προσαρμογές που γίνονται σε κάθε χώρα, και στην Ελλάδα. Μπορούν όμως να χρησιμεύσουν ως αποτελεσματικό συμπληρωματικό μέσο, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, και να ενισχύσουν την οικονομική και την πράσινη ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

Διαβεβαιώσεις στην πλουτοκρατία

Αναλύοντας τα κέρδη που μπορεί να αποκομίσει το κεφάλαιο από την ενδεχόμενη έκδοση του ευρωομολόγου, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει έναν «αποτελεσματικό μηχανισμό, που θα βοηθήσει την Ευρώπη στην υλοποίηση μεγάλων στόχων. Τα ευρωομόλογα θα διευκολύνουν τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και άλλων επενδύσεων, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης, ιδιαίτερα της πράσινης ανάπτυξης». Με άλλα λόγια, ο Γ. Παπανδρέου ομολογεί ότι το ευρωομόλογο μόνο στόχο έχει να εξασφαλίσει φθηνότερο χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο, ώστε να διευρύνει τις επενδύσεις και την κερδοφορία του.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Γ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι «με τα ευρωομόλογα, θα περιοριστούν οι εντάσεις που αντιμετωπίζουν οι αγορές κρατικών ομολόγων και οι συνεχείς πιέσεις που υφίστανται τα τραπεζικά συστήματα, διευκολύνοντας τις προσπάθειες προσαρμογής των χωρών, που επιζητούν δημοσιονομική εξυγίανση». Ζητάει, δηλαδή, δανεισμό με χαμηλότερα σχετικά επιτόκια από αυτά που δίνουν οι καπιταλιστικές αγορές, με στόχο να κερδίσει χρόνο στην εκδήλωση του αντιλαϊκού προγράμματος, με τον ίδιο τρόπο που η κυβέρνηση αξιοποίησε και το δάνειο από την τρόικα.

Το ίδιο νόημα έχει και η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι με το ευρωομόλογο, «οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα και διαρθρωτικές αδυναμίες, όπως η δική μου, θα εξακολουθούν να είναι επιμελείς στην προσπάθειά τους για δημοσιονομική εξυγίανση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας». Θα συνεχίσουν δηλαδή απαρέγκλιτα την επίθεση στο λαό, για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ντόπιας αστικής τάξης με μέτρα όπως η κατάργηση των συμβάσεων, η μείωση των μισθών, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και πάει λέγοντας.

Προκειμένου, μάλιστα, να μην αφήσει καμιά αμφιβολία για το ποια συμφέροντα υπηρετεί ο ζήλος της κυβέρνησης και των άλλων συμμάχων της για το ευρωομόλογο, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «τα ευρωομόλογα θα συμβάλουν στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική ευημερία της Ευρωζώνης γενικότερα (...) θα διαφυλάξουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη συνολικά και θα στηρίξουμε το ευρώ».

Στήριξη από ΝΔ

Την κυβερνητική προσπάθεια να αποπροσανατολίσει το λαό και να ενισχύσει την πλουτοκρατία με ευρωομόλογα, σιγοντάρει η ΝΔ. Παρά το γεγονός ότι είχε χαρακτηρίσει ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα τη σχετική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, σπεύδει να στηρίξει την πρόταση για έκδοση ευρωομόλογου, με ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Ο Α. Σαμαράς στην επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Κομισιόν, επιχειρεί να εμφανίσει το ευρωομόλογο σχεδόν ως πανάκεια για την αντιμετώπιση της «κρίσης χρέους», όχι μόνο των κρατών - μελών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά «συνολικά για την ευρωζώνη». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι «τα ευρωομόλογα είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τη διασπορά των συνεπειών από τη σημερινή κρίση σε άλλα κράτη - μέλη», καθώς και ότι «θα προσέλκυε ρευστότητα από άλλες περιοχές του κόσμου και θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έναντι της Αμερικανικής (Fed)».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στρώνουν το έδαφος για δουλειά μέχρι θανάτου

Ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης ετοιμάζεται να αγοράσει η Κίνα

Ολο και πιο καθαρά, οι αστικές κυβερνήσεις και οι εκπρόσωποι της ΕΕ υπογραμμίζουν την απαίτηση της πλουτοκρατίας για νέες, ακόμα πιο αιματηρές αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, που βάζουν εκ νέου στο στόχαστρο τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Σε ωμό εκβιασμό προς τους εργαζόμενους της Ευρώπης προχωράει ο Γκίντο Βεστερβέλε, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, τονίζοντας ότι απαιτείται να προχωρήσουν μια σειρά αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.

«Μπορείτε να περιμένετε από εμάς να δείξουμε αλληλεγγύη στα πιο αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης, όμως δεν θα πληρώσουμε τους Ελληνες για να συνταξιοδοτούνται στα 59 τους χρόνια, την ώρα που οι Γερμανοί εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν μέχρι τα 67 τους», ισχυρίζεται προκλητικά ο Γερμανός υπουργός, επαναλαμβάνοντας την πάγια απαίτηση της πλουτοκρατίας για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την οποία συνυπογράφει η ελληνική κυβέρνηση στα ευρωενωσιακά ντοκουμέντα.

Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες, η ανεργία στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο 10,1%, με 15,9 εκατ. άνεργους το Νοέμβρη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 9,6%. Σε σχέση με πέρσι, ο αριθμός των ανέργων έχει αυξηθεί κατά 347.000 άτομα από πέρσι στην Ευρωζώνη και κατά 606.000 άτομα στην ΕΕ.

Παράλληλα, μετά τα σενάρια για προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό «στήριξης», δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας «Neue Zuercher Zeitung» υπογραμμίζει ότι σε άσχημη κατάσταση βρίσκεται και η γαλλική οικονομία και απαιτείται η δρομολόγηση πακέτου αντιλαϊκών μέτρων. Η Ελλάδα φιγουράρει πρώτη στη λίστα των υποψήφιων προς χρεοκοπία χωρών, σύμφωνα με στοιχεία της «CMA Datavision», ενώ στις δέκα πρώτες υποψήφιες προς χρεοκοπία βρίσκονται και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Σε ανακοίνωση, τέλος, της κεντρικής τράπεζας της Κίναςεπισημαίνονται τα εξής: «Στη βάση της διαφοροποίησης και του επιμερισμού (σ.σ. του ρίσκου) η επένδυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων στο δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης δεν είναι μόνο ευεργετική για τη διεθνή και ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά προσφέρει επίσης μια λογική απόδοση της επένδυσης».

Η Κίνα έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να αγοράσει ισπανικά ομόλογα, το ύψος των οποίων μπορεί να ανέλθει ως και τα 6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «El Pais». Η κινεζική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 9,5% μέσα στο 2011 και ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 4%.

ΚΚΕ
Αναζητούν νέα όπλα για τα μονοπώλια

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις θέσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ για το ευρωομόλογο

Σχετικά με τις θέσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ για το ευρωομόλογο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει:

«Ο λαός πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία του και να απορρίψει όσα του λένε κυβέρνηση, ΝΔ και τα άλλα κόμματα της ΕΕ για το ευρωομόλογο. Αν το αποφασίσουν στην ΕΕ θα είναι και αυτό, όπως και ο μηχανισμός στήριξης, ένα όπλο των μονοπωλίων και των τοκογλύφων, για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και να υποβάλουν σε νέες ακόμα χειρότερες θυσίες το λαό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ