ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Προτάσεις για τη θωράκιση του αστικού συστήματος

Με πρόσχημα τη διαφθορά, επιδιώκουν κόμματα κρατικοδίαιτα και εξαρτώμενα από τις επιχειρήσεις

Στην αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει το πολιτικό χρήμα, δηλαδή τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τον έλεγχο των οικονομικών τους και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των πολιτικών, προχωρεί άμεσα η κυβέρνηση. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, με υποκριτικές κορόνες για την πρόθεση της κυβέρνησης να συγκρουστεί δήθεν με την «γκρίζα πλευρά του πολιτικού συστήματος».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, για την αλλαγή του νομικού πλαισίου άμεσα θα συγκροτηθεί επιστημονική επιτροπή, η οποία σε ένα μήνα (το αργότερο ως τα μέσα Φλεβάρη) θα φέρει τις προτάσεις της. Θα ακολουθήσει διακομματικός διάλογος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ώστε στις αρχές Μάρτη να συνταχθεί το νομοσχέδιο και να προωθηθεί στη Βουλή.

Η όλη συζήτηση και τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση δήθεν της διαφθοράς, για το «πόθεν έσχες» των βουλευτών και τα οικονομικά των κομμάτων, είναι πέρα για πέρα υποκριτική και επιδιώκει τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων. Αξιοποιείται από την κυβέρνηση και τους συμμάχους της για τη δρομολόγηση μέτρων που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του αντιλαϊκού χαρακτήρα του αστικού πολιτικού συστήματος και ταυτόχρονα στοχεύει στο χτύπημα του ΚΚΕ και των δεσμών που έχει με τις λαϊκές δυνάμεις.

Οι άξονες των αλλαγών

Οι άξονες στους οποίους η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει τις σχετικές αλλαγές, εδράζονται στα παρακάτω:

  • Ριζική αλλαγή της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, με σύσταση νέας, αποτελούμενης κατά βάση από ανώτατους δικαστικούς. Η νέα Επιτροπή θα είναι μόνιμη (δηλαδή με θητεία και αποκλειστικό έργο τα οικονομικά των κομμάτων).
  • Αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων σε βάρος κομμάτων, υποψηφίων, αλλά και τρίτων (που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών), καθώς και αλλαγή των προϋποθέσεων και της διαδικασίας που αφορά την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα.
  • Αλλαγή των κανόνων ελέγχου διαχείρισης και δημοσιοποίησης των οικονομικών των κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών. Μεταξύ άλλων θα είναι υποχρεωτική η ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο διαδίκτυο, ενώ τα κόμματα θα τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας, σαν να πρόκειται για επιχειρήσεις!
  • Αλλαγή του τρόπου ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Η κυβέρνηση κλίνει στην υιοθέτηση της πρότασης ο πρωτοεκλεγμένος βουλευτής να καταθέτει αναλυτική δήλωση «πόθεν έσχες» των περιουσιακών του στοιχείων και στη συνέχεια οι δηλώσεις που θα καταθέτει να αφορούν στις μεταβολές αυτών των στοιχείων.
  • Μείωση του ύψους της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της, αλλά και των ειδικότερων θεμάτων που αφορούν σ' αυτήν.

Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση θα ανοίξει και το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, με κατεύθυνση να επιτραπεί η χρηματοδότηση - πέραν των φυσικών προσώπων - και από νομικά πρόσωπα (εταιρείες κλπ.). Η κυβέρνηση επιχειρεί να νομιμοποιήσει τη σύμφυτη στον καπιταλισμό διαπλοκή του κεφαλαίου με τα κόμματά του και ανοίγει τη σχετική συζήτηση επειδή, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός, υπάρχει η άποψη ότι είναι υποκριτικό να μην επιτρέπεται κάτι τέτοιο δεδομένου ότι γίνεται μέσω φυσικών προσώπων.

Τα αστικά πολιτικά κόμματα ούτε στιγμή δε θα πάψουν να στηρίζουν και να στηρίζονται από την πλουτοκρατία, με όλους τους τρόπους, είτε πάνω είτε κάτω από το τραπέζι. Γι' αυτό και τα φαινόμενα της διαφθοράς όχι μόνον δεν περιορίζονται, αλλά, αντίθετα, διευρύνονται παρά τους νόμους που ψηφίζονται όλα αυτά τα χρόνια.

Αρνούνται τις προτάσεις του ΚΚΕ

Το ίδιο υποκριτικά είναι και τα μέτρα που αφορούν στον έλεγχο του «πόθεν έσχες». Αν τα κόμματα του κεφαλαίου ήθελαν ο έλεγχος αυτός να είναι έστω και στοιχειωδώς ουσιαστικός, τότε θα δέχονταν τις προτάσεις που επανειλημμένα έχει κάνει το ΚΚΕ στη Βουλή: Να γίνουν ονομαστικές οι ανώνυμες μετοχές των εταιρειών, οι τίτλοι του Δημοσίου και τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Σε διαφορετική περίπτωση, όσο οι τίτλοι αυτοί παραμένουν ανώνυμοι, κανένας πραγματικός έλεγχος περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπάρξει.

Επίσης, να γίνεται έλεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα, να καταργηθούν το φορολογικό, τραπεζικό, εμπορικό και επιχειρηματικό απόρρητο, ώστε να μπορεί να γίνεται έστω και στοιχειώδης έλεγχος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια της διαπλοκής. Ούτε και αυτά τα ελάχιστα, που παρεμβάλλουν εμπόδια στη δράση του κεφαλαίου και μπορούν ενδεχομένως να αποκαλύψουν τη διαπλοκή, δε γίνονται αποδεκτά.

Μέσα σε αυτό το αλισβερίσι, με τα δεκάδες δισ. ευρώ κάθε χρόνο, εκτρέφονται και τέτοια φαινόμενα με «μαύρο χρήμα», μίζες κλπ. Ταυτόχρονα, συγκαλύπτονται οι πραγματικές αιτίες για τη σημερινή κατάσταση, που είναι η βαθιά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Επιδιώκεται να συγκαλυφθεί ότι για το χρέος και τα ελλείμματα η πρώτη και κύρια αιτία είναι οι παροχές προς τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις με τις συνεχείς φοροαπαλλαγές και τις συνεχείς ενισχύσεις, με τα διάφορα κίνητρα, τα κοινοτικά κονδύλια, τις συμπράξεις με τις επιχειρήσεις, τα γνωστά ΣΔΙΤ κλπ.

Την άρνηση των άλλων κομμάτων συναντά η πρόταση του ΚΚΕ και για την αλλαγή του νόμου «περί ευθύνης υπουργών», ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια που οδηγούν στην ατιμωρησία (αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων περί παραπομπής, ώστε να μην μπορεί η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία να μπλοκάρει την παραπομπή, να ισχύσει η κοινή παραγραφή όπως για όλους τους πολίτες).

Πρόσχημα για να χτυπήσουν το λαό

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα κροκοδείλια δάκρυα σχετικά με το «κόστος» που συνεπάγονται για τον κρατικό προϋπολογισμό τα οικονομικά των κομμάτων, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις είναι και εδώ εκτεθειμένες, αφού πεισματικά αρνούνται να δεχτούν την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, κατάργηση όλων των αμοιβών για συμμετοχή σε συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής και τις άλλες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες.

Με τις προχτεσινές εξαγγελίες, η κυβέρνηση ανοίγει και το κεφάλαιο του δανεισμού των κομμάτων από τράπεζες, δεδομένης της υπερχρέωσης των αστικών κομμάτων και κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ο υπουργός ρωτήθηκε ακόμα για το ζήτημα της χρηματοδότησης μέσω κουπονιών και απάντησε πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα με τα ονομαστικοποιημένα κουπόνια, γεγονός που δείχνει πως εμμένει στην άποψη που επιχείρησε να εφαρμόσει στις τοπικές εκλογές του Νοέμβρη. Ανοικτό είναι επίσης το ζήτημα αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να επιβάλει την ονομαστικοποίηση των συνδρομών των μελών των κομμάτων.

Αν η κυβέρνηση μείνει σταθερή σε αυτή την άποψη, είναι φανερό πως τοποθετεί ευθέως στο στόχαστρο τη δράση του ΚΚΕ και τη σχέση του με το λαό. Με πρόσχημα τα οικονομικά, θέλουν τα ονόματα των μελών, των φίλων, των οπαδών του Κόμματος. Θέλουν τα ονόματα όλων εκείνων που ακόμα και αν δεν το ψηφίζουν στις εκλογές, το στηρίζουν οικονομικά και με τη συνδρομή τους, αναγνωρίζοντας τον αναντικατάστατο ρόλο του στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οποια τελικά κι αν είναι η εξέλιξη σχετικά με τα κουπόνια, το ΚΚΕ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δε θα σταματήσει με αυτόν τον τρόπο να απευθύνεται στο λαό για την οικονομική του ενίσχυση και δεν πρόκειται να δώσει λίστα με εκείνους που ενισχύουν το Κόμμα, τα ονόματα των οποίων ούτως ή άλλως δεν καταγράφει.

Σιγοντάρουν την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα

Την ουσία των εξαγγελιών της κυβέρνησης προσπαθούν να κρύψουν οι ανακοινώσεις των άλλων κομμάτων για τις εξαγγελίες Ραγκούση

Την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα της κυβέρνησης για δήθεν εξυγίανση στο πολιτικό σύστημα και χτύπημα της διαφθοράς, συνδράμουν τα αστικά κόμματα και οι παραφυάδες τους, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Ραγκούση.

Η ΝΔ έσπευσε να διεκδικήσει την πατρότητα των σχετικών προτάσεων, υπενθυμίζοντας σχετικές πρωτοβουλίες του προέδρου της Αντ. Σαμαρά και εγκαλώντας την κυβέρνηση για κραυγαλέα αργοπορία και σκοπιμότητες. Οπως δήλωσε ο Π. Παναγιωτόπουλος, «σήμερα, η κυβέρνηση "ξαναθυμήθηκε" την υπόθεση της διαφάνειας, επιχειρώντας να παίξει με τις εντυπώσεις και υποβαθμίζοντας μία κορυφαία θεσμική πρωτοβουλία διακομματικού χαρακτήρα, σε απλή νομοθετική δραστηριότητα ενός υπουργού, ο οποίος έχει αποδείξει - μέχρι τώρα - ότι πυξίδα του έχει το υπό στενή έννοια κομματικό συμφέρον του ΠΑΣΟΚ».

Ο ίδιος ζήτησε «η προσπάθεια να έχει υπερκομματικό χαρακτήρα και να εξασφαλίζει την, όσο το δυνατόν, ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση».

Ο ΛΑ.Ο.Σ., από την πλευρά του, δήλωσε ότι «κόμματα και βουλευτές μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και με λιγότερα χρήματα», ανάγοντας κι αυτός την αιτία για τη σήψη του αστικού πολιτικού συστήματος στα οικονομικά των κομμάτων και όχι βέβαια στο γεγονός ότι οι αστικές πολιτικές δυνάμεις είναι «νύχι κρέας» με το κεφάλαιο, το οποίο υπηρετούν.

«Ναι μεν αλλά», ήταν η τοποθέτηση και του ΣΥΝ. Αφ' ενός, τάχτηκε υπέρ του πραγματικού ελέγχου στα οικονομικά των κομμάτων, μέσα από «την ύπαρξη ενός βελτιωμένου νομοθετικού πλαισίου και ουσιαστικών ελεγκτικών μηχανισμών που θα διασφαλίζουν την πλήρη διαφάνεια και θα εμποδίζουν την παρείσφρηση των ιδιωτικών συμφερόντων στη λειτουργία των κομμάτων».

Αφ' ετέρου, διέκρινε «ισοπεδωτική λογική, λαϊκισμό και υποκρισία» στην προσπάθεια σύνδεσης της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων με την οικονομική κρίση, κάνοντας λόγο για αποπροσανατολισμό της κοινωνίας από τα πραγματικά της προβλήματα και τους υπαίτιους και για διάθεση «τιμωρίας των κομμάτων της αριστεράς, των οποίων η λειτουργία δεν βασίζεται στις μίζες, ενώ δεν τυγχάνουν της υπερπροβολής από τα ΜΜΕ».

Βασιλικότερη του βασιλέως, η «Δημοκρατική Αριστερά» χαρακτήρισε «δημοκρατικά επιβεβλημένη την πλήρη δημοσιότητα και την απόλυτη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, καθώς και των πηγών χρηματοδότησής τους» και ζήτησε «μεγάλη μείωση της κρατικής επιχορήγησης».

Η «Δημοκρατική Συμμαχία», τέλος, ζήτησε «μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα για το 2011, κατά 20 εκατ. ευρώ και τερματισμό του δανεισμού των κομμάτων από κρατικές τράπεζες», δημαγωγώντας ότι τα χρήματα αυτά «θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ΕΚΑΣ». Τέλος, οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» δηλώνουν ότι «αποδέχονται την περικοπή των χρηματοδοτήσεων» και «έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις διαφάνειας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στοχεύουν στην εξαπάτηση του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις θέσεις κυβέρνησης - κομμάτων σχετικά με τη διαφάνεια στα οικονομικά τους

Σχετικά με τις θέσεις της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων για τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του υπογραμμίζει:

«Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του συστήματος επιχειρούν να εξαπατήσουν το λαό με θέσεις και προτάσεις που δήθεν επιβάλλουν διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και αποτελεσματικότητα στο πόθεν έσχες, όταν γνωρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ονομαστικοποίηση των μετοχών, την κατάργηση του τραπεζικού και επιχειρηματικού απορρήτου, όσο υπάρχει ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, λειτουργία οφ σορ. Γι' αυτό άλλωστε αρνούνται επανειλημμένα τις προτάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ