ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ
Ετοιμάζεται και η Ευρωζώνη

Μετά τις ΗΠΑ, οι ανακριτικές μέθοδοι σε βάρος των ταξιδιωτών επεκτείνονται και εδώ

Eurokinissi

Ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου προγράμματος ηλεκτρονικού φακελώματος των ΗΠΑ («US-VISIT»). Στόχος τα εκατομμύρια των επισκεπτών που καταφτάνουν σε 115 αεροδρόμια και 14 λιμάνια τους, άνθρωποι που θέλουν-δε θέλουν υπόκεινται πλέον σε δακτυλοσκοπία και φωτογράφιση προσώπου. Το «οκ» για τέτοιες ενέργειες το έχουν δώσει εδώ και καιρό οι Βρυξέλλες. Ετοιμάζονται δε να κάνουν το ίδιο.

Οι φωτογραφίες και τα δακτυλικά αποτυπώματα εισάγονται άμεσα σε ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών και οι αμερικανικές αρχές διαπιστώνουν επιτόπου, στα σημεία εισόδου στις ΗΠΑ, αν οι επισκέπτες έχουν ποινικό μητρώο, αν εμπλέκονται σε «τρομοκρατικές δραστηριότητες» κλπ.

Προσωρινά το πρόγραμμα εξαιρεί από την εξέταση τους υπηκόους 28 χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών, που ήδη μπορούν να επισκέπτονται τις ΗΠΑ για 90 μέρες χωρίς βίζα. Σ' αυτήν την κατηγορία δεν ανήκουν οι Ελληνες, που υποχρεούνται να αιτούνται βίζα. Λέγεται ότι η διάκριση αυτή θα πάψει να ισχύει όταν τα διαβατήρια ξεκινήσουν να εκδίδονται από την ΕΛ.ΑΣ. και όχι από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις όπως γίνεται σήμερα.

Η Ουάσιγκτον έχει νομότυπα το δικαίωμα να φακελώνει. Μέσα Δεκέμβρη οι Βρυξέλλες συμφώνησαν στοιχεία ταξιδιωτών που κινούνται προς τις ΗΠΑ να παραδίδονται, πολύ πριν την άφιξή τους, στις υπερατλαντικές ομοσπονδιακές αρχές. Τα στοιχεία των υπηκόων της ΕΕ θα τους αποστέλλονται από τις αεροπορικές εταιρίες, με την απογείωση του αεροσκάφους από το ευρωπαϊκό έδαφος.

Η ΕΕ συμφώνησε να παρέχονται στην αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας των Συνόρων και Τελωνείου (κατά περίπτωση και σε άλλες αμερικανικές υπηρεσίες ασφάλειας) 34 στοιχεία προσωπικών δεδομένων των επιβατών που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ ή εισέρχονται στον αμερικανικό εναέριο χώρο. Ανάμεσά τους είναι: Η ημερομηνία κράτησης της πτήσης, η ημερομηνία της πτήσης, το ονοματεπώνυμο, ο αριθμός της θέσης, η διεύθυνση του επιβάτη, τα τηλέφωνα και τα e-mail του, κάθε μορφής πληροφόρηση για τον τρόπο πληρωμής (αριθμός πιστωτικής κάρτας), πληροφορίες για τα «μίλια πτήσης» που έχει συγκεντρώσει, ο ταξιδιωτικός του πράκτορας, το αν πρόκειται για απλό ή μετ' επιστροφής εισιτήριο και η ημερομηνία έκδοσής του.

Τα στοιχεία θα συλλέγονται μέσα από το σύστημα κράτησης θέσεων των αεροπορικών εταιριών. Οι ΗΠΑ θα διατηρούν τα στοιχεία αυτά σε βάσεις δεδομένων για τριάμισι χρόνια. Η συμφωνία θα έχει διάρκεια επίσης τριάμισι χρόνια. Δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωσή της. Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ θα «αξιολογούν» τα παρεχόμενα στοιχεία, στη διάρκεια της πτήσης από την Ευρώπη προς τη χώρα τους, ώστε να έχουν σχηματίσει «γνώμη» για τον κάθε επιβάτη, με την προσγείωση του αεροσκάφους σε αμερικανικό έδαφος.

Αλλωστε, με αποφάσεις της Κομισιόν και των Ευρωπαίων ηγετών στις τελευταίες Συνόδους Κορυφής, το αργότερο μέχρι το 2005 καθιερώνεται (και επίσημα) το ηλεκτρονικό φακέλωμα των υπηκόων της ΕΕ και όσων άλλων (τουρίστες, επισκέπτες, μετανάστες, πρόσφυγες) ταξιδεύουν και στο έδαφός της. Σε πρώτη φάση, στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα (διαβατήρια και βίζες) θα ενσωματωθούν, σε μικροτσίπ, μια ψηφιακή φωτογραφία υψηλής ευκρίνειας και ποιότητας. Επίσης, δύο δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου, τα οποία θα περιέχουν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, τις λεγόμενες βιομετρικές. Δηλαδή, το πολύ σε ένα χρόνο, οι αρχές της ΕΕ θα ζητούν ό,τι ζητούν από τώρα οι αρχές των ΗΠΑ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Χαρτιά» στο εσωτερικό παιχνίδι

Το Κυπριακό και το θέμα της υφαλοκρηπίδας εμφανίστηκαν στην προεκλογική σκακιέρα

Το Κυπριακό μπορεί να προβλήθηκε τυπικά ως ένας από του λόγους για την πρόωρη προκήρυξη των εκλογών, ωστόσο αυτή η υπόθεση όπως και τα ελληνοτουρκικά επανέρχονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας ανεξάρτητα από την ελληνική εσωτερική πολιτική συγκυρία.

Στο κυπριακό η 1η Μάη, ημερομηνία και τυπικής ένταξης της διχοτομημένης Κύπρου στην ΕΕ, δημιουργεί μια εικόνα κινητικότητας η οποία ενισχύεται και από το αμερικανικό «ενδιαφέρον», όπως αυτό εκδηλώθηκε με τις επιστολές που επέστειλε ο Πρόεδρος Μπους σε Σημίτη, Ερντογάν, Παπαδόπουλο και Ντενκτάς. Μάλιστα, ο τουρκικός Τύπος συμβάλλει στη δημιουργία μιας εικόνας περί ασφυκτικών αμερικανικών πιέσεων στην κυβέρνηση Ερντογάν για προώθηση μιας λύσης στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τα οποία επικαλούνται αμερικανικές πηγές, η επιτυχία της επίσκεψης Ερντογάν στην Ουάσιγκτον στις 27 του μήνα, συνδέεται άμεσα με την έκφραση σαφούς πολιτικής βούλησης της Αγκυρας για την προώθηση του σχεδίου Ανάν. Αυτή η έκφραση της βούλησης της τουρκικής κυβέρνησης αναμένεται να διατυπωθεί στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στις ΗΠΑ, κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν. Μετά από τη σαφή τοποθέτηση της Αγκυρας υπέρ του σχεδίου και καθώς η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να προσέλθει σε νέες συνομιλίες, ο ΓΓ του ΟΗΕ στις αρχές Φλεβάρη, αναμένεται να αποστείλει τις προσκλήσεις για τον διάλογο.

Στην Αθήνα πάντως, παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, αν και αναγνωρίζουν τις αμερικανικές διαθέσεις για την οριστική και ταχεία ρύθμιση της «εκκρεμότητας», εκτιμούν ότι τελικά, η Αγκυρα θα αναζητήσει τρόπους και προσχήματα να διατηρήσει την παράταση της εκκρεμότητας και πέραν της 1ης Μάη. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως το τρέχον έτος εξελίσσεται ένα ευρύτερο «παζάρι» της Τουρκίας με την ΕΕ. Οπως είναι γνωστό το Δεκέμβρη του 2004 θα αξιολογηθεί η «πρόοδος» της Τουρκίας, η οποία διεκδικεί τον καθορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ. Το Κυπριακό και το θέμα της υφαλοκρηπίδας αποτελούν, όπως σημειώνουν κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ, δύο βασικά διαπραγματευτικά όπλα τα οποία η Αγκυρα δεν αναμένεται να απεμπολήσει τόσο νωρίς και οπωσδήποτε όχι χωρίς χειροπιαστά ανταλλάγματα. Δεν αποκλείεται πάντως, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, στο άμεσο μέλλον, πριν ακόμη αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών ο Γ. Παπανδρέου, να δούμε κάποιες κινήσεις που θα περιγράφουν μια «καλή διάθεση» της Αγκυρας να ξεκινήσει συνομιλίες για την κατάρτιση του Συνυποσχετικού που θα προωθήσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Δικαστήριο της Χάγης.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Οι «φωτισμοί» της διαρχίας!

Μέρα που διάλεξαν για τις προεκλογικές ανατροπές του ΠΑΣΟΚ. Οπου ο παλιός και ο «νέος», ομοούσιοι και συνυπεύθυνοι, καθοδηγούμενοι από το άνωθεν πνεύμα, θα μοιραστούν την εξουσία, μέχρις ότου η κάλπη τούς παραμερίσει.

Μέρα που είναι, δεν μπορείς να αποφύγεις τους συνειρμούς και τους συμβολισμούς, καθώς ο «παλιός» προσπαθούσε να πείσει ότι έχει την εντολή της ισόβιας εξουσίας και στην κυβέρνηση και στο κόμμα.

Τώρα ετοιμάζει τις αποσκευές αποχώρησης από το κόμμα, σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσης του κομματικού σκάφους που παραδέρνει ξυλάρμενο, ενώ ο Παπανδρέου ο νεότερος αναλαμβάνει σωσίβιο ρόλο, ενώ και ο ίδιος κινδυνεύει να συμπαρασυρθεί στην κομματική δίνη, εξυπηρετώντας το «ίματζ» που του προετοίμασαν συστηματικά.

Δεν πρέπει να αγνοηθούν, σχετικά με τις εξελίξεις, οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τους ημεδαπούς εκπροσώπους του κεφαλαίου και της «ελεύθερης αγοράς». Δεν πρέπει να αγνοηθεί, σχετικά με την τρέχουσα επικαιρότητα, η ωμή πρόσφατη επέμβαση του Μπους για το Κυπριακό, ούτε βέβαια η αποσπασματική δημοσιοποίηση απόρρητων στοιχείων του Φόρεϊν Οφις σχετικά με τη δικτατορία...

Δεν πρέπει όμως να αγνοηθεί, κυρίως, η επιδείνωση της οικονομίας και η καχεξία της αγοράς που αποτελεί οριακό σημείο της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας και συνευθύνης, όσων πιστεύουν ότι με το δίδυμο της «διαρχίας» θα ξεπλυθούν στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

Ολοι αυτοί δεν πρέπει να ελπίζουν επίσης ότι με πολιτικές ταχυδακτυλουργίες, και τους αγιασμούς των ημερών θα κατασιγάσουν τα ταραγμένα νερά και θα ξορκιστούν οι καλικάντζαροι που ροκανίζουν τον δημόσιο πλούτο.

Καλή φώτιση στους «πτωχούς τω πνεύματι».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Δεν αντέδρασαν

Στη Βουλή, κατά τη χτεσινή συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, κατηγόρησε τόσο τον κ. Σημίτη όσο και τον κ. Παπανδρέου ότι «δεν αντέδρασαν στην εξευτελιστική αντιμετώπιση του Ελληνα πολίτη ως εν δυνάμει τρομοκράτη από τις αρχές των ΗΠΑ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ