ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
Σελ. /32
Βαθύτατα αντιλαϊκές εξελίξεις

Οι «ιστορικές εξελίξεις» είναι κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου στο δοκιμαστικό σωλήνα του καθεστώτος και, άρα, εξ αντικειμένου βαθύτατα αντιλαϊκές...

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
«Ιστορικές στιγμές», θα το 'χετε καταλάβει, διανύει η χώρα. Το είπε ο επίδοξος μεσσίας, άρα είναι θέσφατο... Πώς τεκμαίρεται όμως η ιστορικότητα των στιγμών; Μα, από τον αμέτρητο χρόνο που αφιερώνουν τα κανάλια στη διαδοχή, από τις ζωντανές συνδέσεις τους με το σπίτι του «Γιωργάκη», από το μαραθώνιο των τηλεπαράθυρων και τις βαρετές, μέχρι ναυτίας, αναλύσεις των «ειδικών»... Η ιστορικότητα των στιγμών επιβεβαιώνεται από το «αναπτερωμένο ηθικό» των φερέφωνων του Μεγάρου Μαξίμου. Καταγράφεται, βέβαια, από τα γκάλοπ που μέτρησαν την «ανατροπή του σκηνικού» πριν καν την επιχειρήσει ο «ανατροπέας»... Ιστορικής σημασίας, βέβαια, είναι η κενολογία και αερολογία του διαδόχου, οι «πέρα από τα πολιτικά» δηλώσεις του...

Η «εθνική» πολιτική για «τα μεγάλα θέματα που έχει ο πολίτης», που επαγγέλθηκε ο «γιος του Ανδρέα» («Αυριανή»), δε σημαίνει παρά αναγόρευση του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου σε «εθνική επιλογή». Η ύπαρξη διαφορετικής πολιτικής δεν αναγνωρίζεται, ενώ τυχόν έμπρακτη και αγωνιστική αμφισβήτησή της θα αντιμετωπίζεται περίπου ως «αντεθνική δράση»... Η απροσχημάτιστη σύμπλευση και συναίνεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μεγαλώνει την τρομακτικά ασφυκτική πίεση σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Η «πορεία ανανέωσης και αλλαγών», που υποσχέθηκε ο Γ. Παπανδρέου σημαίνει επιτάχυνση της αντιλαϊκής επέλασης, αλλά με διαφορετικό, αμερικάνικο, στιλ...«Θα αλλάξουμε, για να παραμείνουμε δύναμη μεταρρύθμισης», αποφάνθηκε πομπωδώς ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, παραλείποντας να προσδιορίσει το χαρακτήρα των (αντιδραστικών) μεταρρυθμίσεων που υπηρετεί το κόμμα του...

Αν «στύψουν» οι εργαζόμενοι όλες αυτές τις «ιστορικές εξελίξεις» δεν πρόκειται να βγάλουν ούτε μια στάλα φιλολαϊκών αλλαγών. Πρόκειται για εξελίξεις, κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου στο δοκιμαστικό σωλήνα του καθεστώτος και, άρα, εξ αντικειμένου βαθύτατα αντιλαϊκές... «Ελπίδα» και «προσδοκίες» δημιουργούν, δικαιολογημένα, για τα μεγάλα αφεντικά, εντός και εκτός της χώρας...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΝΕΑ «ΝΙΚΗ» ΚΑΙ «ΕΘΝΙΚΟ» ΣΤΙΓΜΑ

«4Η ΝΙΚΗ»: «Το βάπτισμα του διαδόχου πήρε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου από τον Κώστα Σημίτη. Αύριο θα το πάρει από την ΚΕ, στο τέλος Ιανουαρίου από το συνέδριο και αρχές Φεβρουαρίου από όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Ενισχυμένος από την απόλυτη αποδοχή στο κόμμα και στη δυναμική που έχει δημιουργήσει η υποψηφιότητά του, ελπίζει να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην 4η συνεχόμενη νίκη στις 7 Μαρτίου» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΔΑΚΡΥΑ... «Δάκρυσε ο Γιώργος Παπανδρέου χθες στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, κατά την οποία οριστικοποιήθηκαν οι διαδικασίες και οι ημερομηνίες για τη διαδοχή. Οι εκλογές θα γίνουν οριστικά στις 7 Μαρτίου» («ΝΕΑ»).

ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΚΑ... «Σημειολογική η αναφορά του Γ. Παπανδρέου στη Μ. Ρεζάν μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Ο τίτλος της εκπομπής της εκλιπούσας "...έτσι, χωρίς πρόγραμμα", παραπέμπει και στην έλλειψη πολιτικών θέσεων του διαδόχου του κ. Σημίτη» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

«ΑΝΑΤΡΟΠΕΑΣ»... «Η τελευταία πράξη του σίριαλ της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ γράφεται σήμερα. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης γνωρίζει πικρό τέλος, καθώς παραδίδει την αρχηγία στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος πιέζει για μεγάλες ανατροπές σε πρόσωπα και διαδικασίες. Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, παραμένει βαρύ, αφού το ρήγμα στο παρασκήνιο βαθαίνει» («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

«ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ»... «Με "εθνικό" και "συναινετικό" προφίλ εμφανίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έδωσε το "στίγμα" της πολιτικής που - ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - θα ακολουθήσει: Προβαίνοντας σε άνοιγμα προς την κεντροδεξιά, κατέστησε επίσης σαφές ότι τάσσεται υπέρ της εγκατάλειψης της αντιδεξιάς ρητορικής» («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

«Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ»... «Ο αέρας νίκης που έδωσε στη Δημοκρατική Παράταξη ο Γιώργος Παπανδρέου αποτυπώνεται πλέον σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, αλλά και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που προβλέπουν συντριπτική υπεροχή του ΠΑΣΟΚ στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Ο γιος του Ανδρέα Παπανδρέου κατάφερε να ενώσει τη Δημοκρατική Παράταξη, να γλιτώσει το ΠΑΣΟΚ από την εκλογική συντριβή και να διαμορφώσει τις συνθήκες ριζικής αλλαγής του πολιτικού σκηνικού» («ΑΥΡΙΑΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Ιστορική αλλαγή με συγκίνηση - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το χρίσμα στον Γιώργο ανήμερα του Αγίου Ιωάννου - Η ΒΑΠΤΙΣΗ.

ΕΘΝΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΤΣΙ, ΧΩΡΙΣ... ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΙΚΡΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΣΗΜΙΤΗ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΠΑΝΙΔΡΥΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΧΩΡΑ: ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΩΝ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΧΡΙΣΜΑ ΗΤΤΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΜΕ ΑΓΚΑΘΙΑ.

ΕΣΤΙΑ: ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ! - Εκλογές για Κυπριακό και υφαλοκρηπίδα.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΣΗΜΕΡΑ ΚΛΗΡΩΝΕΙ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Νέα ήθη... «Αντιμέτωπος με μια ιστορική πρόκληση είναι από σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου. Η πρωτοβουλία του Κ. Σημίτη για ριζική ανανέωση δημιουργεί τις προϋποθέσεις - από μόνη της, όμως, δεν αρκεί για να διασφαλίσει την τέταρτη συνεχόμενη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ... Από σήμερα κιόλας, ο Γιώργος Παπανδρέου οφείλει να δίνει δείγματα γραφής και για την πολιτική του, αλλά και για τα νέα πολιτικά ήθη, που ο ίδιος έχει κατ' επανάληψη υποστηρίξει. Αυτά ενδεχομένως θα κρίνουν και το αποτέλεσμα των εκλογών!» (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

Ολες οι προϋποθέσεις...«Αναμφισβήτητο είναι - και σ' αυτό συγκλίνουν οι απόψεις όλων όσοι παρακολουθούν καλόπιστα τα πολιτικά πράγματα της χώρας - ότι η μεταστροφή του πολιτικού κλίματος τις τελευταίες μέρες είναι τέτοια, ώστε επιτρέπει στην κυβερνητική παράταξη να προσβλέπει με αισιοδοξία στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και να πιστεύει ότι υπάρχουν πια όλες οι προϋποθέσεις για να ανανεώσει ο ελληνικός λαός την εμπιστοσύνη του στο ΠΑΣΟΚ» (Από το άρθρο του «ΕΘΝΟΥΣ»).

Ο αντίπαλος της ΝΔ... «Ξέρετε ποιο είναι το αντίπαλο της ΝΔ κόμμα; Μη σπεύδετε να δώσετε την εύλογη απάντηση: "Το ΠΑΣΟΚ"! Το ΠΑΣΟΚ είναι πια εύκολος αντίπαλος... Για τη ΝΔ μεγάλος και βρώμικος αντίπαλος είναι το ασύδοτο Κόμμα των ΜΜΕ! Μ' αυτό το αχαλίνωτο κόμμα της μαύρης προπαγάνδας παλεύει η Φιλελεύθερη Παράταξη. Με τους ζάπλουτους βαρόνους της Διαπλοκής, τα κυρίαρχα αφεντικά της Επικοινωνίας (αλλά και αφεντικά των Σημιτο-Γιωργάκηδων) και τα ξαμολημένα κρατικοδίαιτα "παπαγαλάκια" τους! (Δημ. Ρίζος -«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ»).

«Ριάλιτι σόου»... «Τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες δέχονται βομβαρδισμό "πληροφοριών" για δημοσκοπήσεις, που δήθεν δίνουν προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, όταν ακόμη οι έρευνες για πρόθεση ψήφου δεν έχουν ξεκινήσει... Οι τηλεοπτικοί σταθμοί παρακολουθούν τα βήματα του Γιώργου Παπανδρέου σε 24ωρη βάση, σαν να πρόκειται για πρωταγωνιστή ριάλιτι σόου που έχει ως έπαθλο την ψήφο των πολιτών» (Πάνος Αμυράς - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ