ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Η ... «επανάσταση» έλαβε τέλος

Στιγμιότυπο από τις εκλογές

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις εκλογές
Ο Μ. Σαακασβίλι φαίνεται να εκλέγεται με ποσοστό άνω του 90% νέος Πρόεδρος της Γεωργίας. Με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, στις προεδρικές εκλογές της Γεωργίας η συμμετοχή έφτασε το 80%, αφού ψήφισαν περίπου 1,7 εκατομμύρια από τα 2,1 εκατομμύρια ψηφοφόρους της χώρας. Να σημειωθεί εδώ ότι το εκλογικό σώμα της χώρας μειώθηκε τον τελευταίο μήνα, μετά από «εκκαθάριση» που έκαναν οι αρχές κατά 700 χιλιάδες ψηφοφόρους. Στις εκλογές δε συμμετείχαν καθόλου οι περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, που έχουν αποσχιστεί από τη Γεωργία, ενώ στην περιοχή της Ατζαρίας η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε μόλις το 24% των εγγεγραμμένων, εξαιτίας της αποχής στην οποία καλούσε το κίνημα «Αναγέννηση» του Α. Αμπασίτζε, Προέδρου αυτής της αυτόνομης περιοχής.

Ο Σαακασβίλι είχε την υποστήριξη όχι μόνο των πολιτικών σχημάτων που πρωτοστάτησαν στην ανατροπή Σεβαρντνάτζε, αλλά και του ίδιου του Σεβαρντνάτζε, ο οποίος δημόσια δήλωσε πως ψήφισε τον Σαακασβίλι και του έδωσε «συμβουλές»! Από τις εκλογές είχε αποκλειστεί ο Ι. Γκεοργκάτζε, ο κυριότερος αντίπαλος του Σεβαρντνάτζε και της «φιλοδυτικής τροχιάς», που ακολουθεί η Γεωργία. Τα κόμματα που είχαν καλέσει σε αποχή, όπως το Εργατικό Κόμμα, ήδη κάνουν λόγο για μαζική νοθεία.

Το υψηλό ποσοστό που έλαβε ο Σαακασβίλι κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι η χώρα βαδίζει σε δρόμους «ομαλότητας». Χαρακτηριστικά να υπενθυμίσουμε ότι οι δύο προηγούμενοι Πρόεδροι της Γεωργίας, ο Ζ. Γκαμσαχούρντια το 1991 είχε εκλεγεί με ποσοστό 87%, αλλά ανατράπηκε μετά από δύο χρόνια, όπως ανατράπηκε και ο Ε. Σεβαρντνάτζε, που είχε εκλεγεί δύο φορές με ποσοστά και 71% (το 1995) και 74% (το 2000).

Ετσι ο ηγέτης της λεγόμενης «βελούδινης επανάστασης» της Γεωργίας κάθε άλλο ήσυχος θα πρέπει να είναι για τη θριαμβευτική εκλογή, αφού θα ηγηθεί μιας χώρας που σπαράσσεται από διεθνικές συγκρούσεις. Μιας χώρας η οποία, αν και ήταν μια από τις πιο πλούσιες Σοβιετικές Δημοκρατίες, σήμερα είναι μια από τις φτωχότερες χώρες που προήλθαν από την πρώην ΕΣΣΔ. Σήμερα στη Γεωργία ο μέσος μισθός δεν ξεπερνά τα 40 ευρώ, το εξωτερικό χρέος είναι 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η αγροτοβιομηχανική βάση, που υπήρχε επί σοσιαλισμού έχει σχεδόν στο σύνολό της καταστραφεί ή ακινητοποιηθεί και η μαύρη αγορά αποτελεί το 70% του συνόλου της οικονομίας.

Εχει, βέβαια, την υποστήριξη των ΗΠΑ και προσωπικά του πρέσβη των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Μάιλς, που όπως είχε δηλώσει «αυτοπροσώπως θα ασχοληθεί με την επιτυχία των προεδρικών στη Γεωργία». Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Οι ΗΠΑ έχουν δώσει στη Γεωργία, μετά την ανατροπή στην ΕΣΣΔ, «βοήθεια» ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πριν τις εκλογές έδωσαν στη Γεωργία 21 εκατομμύρια δολάρια, ώστε οι «βελουδένιες» αρχές να μπορέσουν να πληρώσουν συντάξεις και μισθούς και να πληρώσουν τα χρέη για τις ενεργειακές πρώτες ύλες (από τη Ρωσία). Οι ΗΠΑ προσδοκούν ότι οι «νέοι» άνθρωποι που ανέλαβαν τώρα την εξουσία θα διευκολύνουν τα σχέδια του πετρελαιαγωγού Μπακού -Τιφλίδα - Τσεϊχάν, όπως και τα άλλα σχέδια στρατιωτικής και οικονομικο -πολιτικής διείσδυσής τους στον Καύκασο.

ΣΟΥΔΑΝ
«Τα βρήκαν» στα πετρέλαια...

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Συμφωνία για την εκμετάλλευση των πετρελαίων του Σουδάν υπέγραψαν χτες στην πόλη Ναϊβάσα της Κένυας ο Σουδανός «αντιπρόεδρος» και ο ηγέτης των ανταρτών του Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι ισλαμιστές του βορρά και οι αντάρτες του νότου θα μοιράζονται σε ποσοστό 50% τα κέρδη από την παραγωγή πετρελαίου και θα έχουν την επιμέλεια των γεωλογικών ερευνών για τον εντοπισμό νέων περιοχών με αποθέματα μαύρου χρυσού για μία περίοδο μεταβατική περίοδο έξι ετών (έως 2010).

Γνωστοποιήθηκε επιπλέον πως θα δημιουργηθεί μεσοπρόθεσμα επιτροπή για τη θέσπιση νέου εθνικού νομίσματος ενώ θα λειτουργήσει σύντομα ένα διπλό τραπεζικό σύστημα: ισλαμικού τύπου τραπεζικό σύστημα στο βορρά και δυτικού τύπου στο νότο.

Ωστόσο, η πετρελαϊκή συμφωνία που υπογράφτηκε χτες μεταξύ των ισλαμιστών του βορρά και των ανταρτών του νότου δεν είναι ικανή για να επουλώσει τις πληγές που έχει δημιουργήσει στη χώρα η (από το 1989) στρατιωτική κυβέρνηση των ισλαμιστών του Αλ Μπασίρ και ο πολυετής πόλεμος. Είναι φανερό πως επιτεύχτηκε εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων τρίτων χωρών και πανίσχυρων οικονομικών συμφερόντων (όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς κλπ. αλλά και μεγάλες πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρίες) που θεωρούν τη συνέχιση του πολέμου στο Σουδάν ένα «εμπόδιο» που πρέπει πλέον «να παραμεριστεί». Αλλωστε, η παραγωγή πετρελαίου στο Σουδάν που έχει ξεκινήσει μαζικά από το 1999, μετρά πλέον 250.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ τα ετήσια έσοδα για τους ισλαμιστές του βορρά ξεπερνούν τα δύο δισ. δολάρια...

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρις ότου μιλήσει κανείς για την έναρξη της εγκαθίδρυσης ειρήνης στο Σουδάν, ισλαμιστές και αντάρτες θα πρέπει να διευθετήσουν μία σειρά από ζέοντα ζητήματα, όπως: συγκρότηση νέας σουδανικής μεταβατικής κυβέρνησης, διευθέτηση του καθεστώτος τριών επαρχιών που βρίσκονται στο κεντρικό Σουδάν και διεκδικούνται στη σφαίρα κυριότητας ισλαμιστών και ανταρτών ή εάν στο Χαρτούμ θα εξακολουθήσει η ισχύς του ισλαμικού νόμου (σαρία)...

ΣΟΥΗΔΙΑ
Ομολόγησε ο ύποπτος για το φόνο της Λιντ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Ο φερόμενος ως δολοφόνος της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών Αννας Λιντ, ο 25χρονος Μιχάιλο Μιχαΐλοβιτς, ομολόγησε ότι διέπραξε το έγκλημα, δήλωσε χτες ο δικηγόρος του, Πέτερ Αλτιν. Ο Μιχαΐλοβιτς ομολόγησε την πράξη του στη διάρκεια νέας ανάκρισης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και αναφέρθηκε λεπτομερώς στα γεγονότα της 10ης του Σεπτέμβρη, μέρας της δολοφονίας της Λιντ. Ο Αλτιν δήλωσε ότι η δολοφονία της υπουργού δεν είχε πολιτικά κίνητρα.

Σύμφωνα με τη γενική εισαγγελέα Ανιέτα Λίντμπεργκ, η ομολογία του Μιχαΐλοβιτς θα έχει αποτέλεσμα μια γρηγορότερη δίκη με σχεδόν σίγουρη μια καταδικαστική απόφαση. Παράλληλα, οι ερευνητικές αρχές δηλώνουν έτοιμες να απαγγείλουν πολύ σύντομα επίσημα κατηγορίες εναντίον του Μιχαΐλοβιτς, πιθανότατα στις 12 του Γενάρη, σύμφωνα με το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι βρήκε ίχνη του DNA του Μιχαΐλοβιτς στο μαχαίρι που χρησιμοποιήθηκε για το φόνο. Η δίκη αναμένεται να αρχίσει πριν από το τέλος του μήνα.

Γεννημένος στη Σουηδία από Σέρβους γονείς, ο Μιχαΐλοβις έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Ο ύποπτος ωστόσο θα υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση, οπότε ενδέχεται να εγκλειστεί σε ψυχιατρική κλινική και όχι στη φυλακή.

ΡΩΣΙΑ
Να διαφυλαχτεί η ενότητα του κόμματος

Η Οργάνωση Περιοχής του Ροστόφ του ΚΚΡΟ καταδίκασε τις ενέργειες των 62 μελών της ΚΕ που δυναμιτίζουν την ενότητα του κόμματος

Αυτό αναφέρεται σε σχετική απόφαση της Επιτροπής Περιοχής της Οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), που συγκλήθηκε μετά το πρόσφατο 9ο Συνέδριο του Κόμματος. Οπως σημειώνουν «οι κομμουνιστές του Ροστόφ καταδικάζουν τις αντικαταστατικές ενέργειες των 62 μελών της ΚΕ του ΚΚΡΟ, που κατά παράβαση του άρθρου 2, παράγραφος 5 του καταστατικού του κόμματος, δημιούργησαν φράξια για να επιδιώξουν την ανατροπή της ηγεσίας του κόμματος, συντελώντας στη διάσπαση του κόμματος σε ένα κρίσιμο σημείο για την ανάπτυξή του». Να σημειωθεί ότι το ΚΚΡΟ έχει στην ΚΕ 152 μέλη. Η συγκεκριμένη κομματική οργάνωση ζητά από την Κεντρική Εξελεγκτική Επιτροπή του ΚΚΡΟ να εξετάσει και να αποτιμήσει τις ενέργειες των συγκεκριμένων στελεχών του κόμματος. Δηλώνει επίσης πως στηρίζει την ηγεσία του κόμματος και καλεί τους κομμουνιστές να μελετήσουν προσεκτικά την τελευταία επιστολή του Γκ. Ζιουγκάνοφ, στην οποία υπάρχουν εκτιμήσεις για τη σημερινή κατάσταση και τα αποτελέσματα των εκλογών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ