ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΕ
Δεδομένα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα... και την «επόμενη μέρα»

Με κοινό παρονομαστή την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων για την «επόμενη μέρα», συνεχίζεται το μπαράζ των δηλώσεων αξιωματούχων της ΕΕ και των δημοσιευμάτων από τον ξένο Τύπο, σχετικά με τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και της νέας διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Σε αυτήν την αντιλαϊκή ρότα, συμπλέουν όλα τα επιτελεία της ΕΕ και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής.

«Εάν κάθε φορά που ένας πολιτικός έλεγε κάτι κατά την προεκλογική περίοδο θα πέφταμε σε βαθιά περισυλλογή, θα είχαμε πολλή δουλειά»... Αυτό δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς. Μιλώντας στη γερμανική κρατική τηλεόραση, σημείωσε ότι έχει συνομιλήσει, αρκετές φορές τις τελευταίες βδομάδες, με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, ο οποίος, σύμφωνα με τον Μ. Σουλτς, «γνωρίζει πως μεταξύ της προεκλογικής ρητορικής και ενός κυβερνητικού προγράμματος συχνά υπάρχει διαφορά». Οπως είπε, «εάν αντιμετωπίζαμε το θέμα με περισσότερη λογική και λιγότερες εικασίες, τότε και μετά τις 25 Ιανουαρίου, θα μπορούμε να έχουμε με οποιαδήποτε κυβέρνηση συνετές διαπραγματεύσεις». Τόνισε ακόμη ότι «διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, οι οποίες θα οδηγούσαν σε μονομερή στάση πληρωμών, θα συνεπάγονταν στάση πληρωμών και από τους εταίρους στην ΕΕ». Καταλήγοντας σημείωσε πως «όλα τα μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης έχουν επίγνωση των ευθυνών τους».

«Η Κομισιόν είναι απολύτως δεσμευμένη στην ακεραιότητα της Ευρωζώνης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν, στο πλαίσιο εκδήλωσης των Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη του κεφαλαίου να υπάρξει «ισχυρή δέσμευση και στήριξη» για τις αναπτυξιακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Αδιαπραγμάτευτες οι «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» για το κεφάλαιο

Η περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους μπορεί να συνεχισθεί, «υπό το ρητό όρο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις αναγκαίες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις». Αυτό τονίζει ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Ε. Μακρόν, στο πλαίσιο συνέντευξης στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos». Σημείωσε ότι «η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη», και γι' αυτό οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ελληνικού λαού «με τη σειρά τους οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις της χώρας τους».

«Κανείς δεν αποκλείει τον Αλ. Τσίπρα. Εγώ ο ίδιος έχω συναντηθεί μαζί του και ήμουν παρών σε συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γ. Γκάουκ». Αυτό δήλωσε, στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα», ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μ. Ροτ. Εξ ονόματος του «μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού» της Μέρκελ, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υποστήριξε πως «δεν υπάρχει αλλαγή γραμμής από τη γερμανική κυβέρνηση,(...) υπάρχουν συμφωνίες και συμβόλαια με την Ελλάδα, τα οποία μας δεσμεύουν». Παράλληλα, σημείωσε «το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία δεσμεύεται από συμφωνίες, ανεξάρτητα από τις εκλογές και τις σκέψεις για το σχηματισμό κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική της ΕΕ απαιτεί «ισορροπία ανάμεσα σε δημοσιονομική εξυγίανση, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και των επενδύσεων που να στηρίζουν την απασχόληση».

«Η Ελλάδα τήρησε στο παρελθόν όλες τις συμφωνίες και τις υποχρεώσεις και δεν έχω καμία αμφιβολία πως έτσι θα τις χειριστεί και στο μέλλον», τονίζει ο καγκελάριος της Αυστρίας, Β. Φάιμαν σε δηλώσεις του στη αυστριακή «Κουρίρ».

Από την πλευρά της Λετονίας, τέλος, η οποία ασκεί αυτό το 6μηνο την Προεδρία της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Εντ. Ρίνκεβιτς σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, σημειώνει: «Οποιος αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης στην Ελλάδα θα πρέπει να κατανοήσει ότι θα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο της εφαρμογής του προγράμματος, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν επιπτώσεις που μπορεί να κλονίσουν την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, με πιθανές αναταράξεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα σενάρια αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι αβάσιμα και το πρόγραμμα προσαρμογής θα ολοκληρωθεί επιτυχώς»...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο 104,67% η κάλυψη του πλάνου

Συνεχίζεται η μάχη με το κουπόνι μαζί με την προεκλογική δουλειά

Σε ποσοστό 104,67% καλύφθηκε το πλάνο της Οικονομικής Εξόρμησης για την ενίσχυση του Κόμματος στο δέκατο κατά σειρά «κλείσιμο», την περασμένη Δευτέρα. Η υπερκάλυψη του στόχου, που είχε τεθεί για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη, ατσαλώνει μέλη και φίλους του Κόμματος που συνεχίζουν τη μάχη με το κουπόνι μαζί με την προεκλογική δουλειά.

Στο δέκατο «κλείσιμο» ο κατάλογος με τις Οργανώσεις Περιοχών διαμορφώθηκε ως εξής: Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό 117,80%. Στη δεύτερη θέση η Αν. Μακεδονία - Θράκη με 115,12%. Στην τρίτη θέση η Στερεά με 111,64%.

Ακολουθούν κατά σειρά οι: Πελοπόννησος με 107,83%, Αττική με 105,01%, Θεσσαλία με 103,66%, Δυτική Μακεδονία με 103,49%, Κρήτη με 102,57%, Βορειοδυτική Ελλάδα με 101,40%, Αιγαίο με 100,26% και Εξωτερικό με 96,38%.

Η ΚΝΕ κάλυψε το 106,55% του πλάνου και η ΚΟ «Ριζοσπάστη» ποσοστό 116,36%.

ΟΤΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΞΕΜΑΣΚΑΡΕΥΕΤΑΙ...
... Για το ζήτημα των μνημονίων

Το 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σηκώσει ψηλά την «αντιμνημονιακή» σημαία. Τον Απρίλη του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε: «Για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας: Καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου. Μορατόριουμ πληρωμών». Ηδη από το Μάη του 2012, παραμονές των βουλευτικών εκλογών του Ιούνη, η θέση αυτή αντικαταστάθηκε από τη θέση της «αναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης» παρόλο που συνεχίστηκαν οι «αντιμνημονιακές παρόλες».

Θυμίζουμε ότι 1 χρόνο πριν το 2012 αντιμνημονιακή παντιέρα σήκωνε και η ΝΔ, ο πρόεδρος της οποίας δήλωνε πως θα σκίσει τα μνημόνια ως κυβέρνηση...

Το ΚΚΕ, και τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωνε αντιμνημονιακές παντιέρες και έλεγε ότι η Ελλάδα είναι χώρα «υπό κατοχή», αποκάλυπτε τον αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα της γραμμής του, το ποια ταξικά συμφέροντα εξέφραζε η θολή αντιμνημονιακή γραμμή που υποστήριζε. Οτι, δηλαδή, εξέφραζε τμήματα του κεφαλαίου που διεκδικούσαν μια καλύτερη διαπραγμάτευση για τα δικά τους συμφέροντα εντός της ΕΕ, από τη σκοπιά ενός πιο επεκτατικού μείγματος διαχείρισης της κρίσης, που θα εξασφάλιζε ρευστότητα, τη στήριξη με κρατικό χρήμα των επενδυτικών τους προσπαθειών.

Το ΚΚΕ επέμενε ότι με τα μνημόνια υλοποιούνται αντιλαϊκά μέτρα που βρίσκονται στη στρατηγική της ΕΕ και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου εδώ και 20 χρόνια, ότι η επιτήρηση, η εποπτεία είναι βασική αρχή της ΕΕ, ότι ΕΕ σημαίνει «αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας» για όλους τους λαούς. Οτι τα μέτρα αυτά υλοποιούνται ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης σε κάθε κράτος, αν έχει ευρώ ή εθνικό νόμισμα, αν έχει ή όχι δανειακή σύμβαση. Οτι οι εργαζόμενοι πρέπει να βάλουν στο στόχαστρο όχι στενά το μνημόνιο αλλά τη συνολική στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις νόμου στη Βουλή για την κατάργηση της δανειακής σύμβασης, των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η ουσιαστική κατάργηση των μνημονίων υπέρ των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων σημαίνει ξήλωμα όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, σημαίνει αποδέσμευση από την ΕΕ, πάλη για να έρθει ο λαός στην εξουσία.

Οσο γίνεται πιο ορατή η δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί σε κυβέρνηση, όσο έχει ανάγκη να δίνει διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο, στα διάφορα κέντρα της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τις αγνές του προθέσεις τόσο στρογγυλεύει την «αντιμνημονιακή του ρητορεία», τόσο ακόμα και αυτές οι θολές αντιμνημονιακές κορόνες σκορπάνε στον άνεμο.

Αρχισαν λοιπόν οι διαπιστώσεις ότι 400 εφαρμοστικοί νόμοι δεν μπορούν να καταργηθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Η καταγγελία του μνημονίου «ξεχνιέται» και ανακαλύπτεται η «πραγματική διαπραγμάτευση» που δεν κάνει - σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ - η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει στην πρώτη γραμμή το email Χαρδούβελη και την αντίθεση σε μια «νέα συμφωνία» και σε «νέα μέτρα», αφήνοντας στο απυρόβλητο όσα μέτρα έχουν υλοποιηθεί ήδη. Ενώ δεν δεσμεύεται για το ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, του συνόλου των εφαρμοστικών νόμων και αποφάσεων, την ίδια στιγμή διαβεβαιώνει ότι επιδιώκει μια δική του νέα συμφωνία, με νέα διαπραγμάτευση που θα γίνει στη βάση του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ. Στη βάση δηλαδή του θεσμικού πλαισίου των αντιλαϊκών - αντεργατικών κατευθύνσεων, της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», της μόνιμης εποπτείας, της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που αποτελεί το μνημόνιο των μνημονίων κ.λπ. Δηλαδή, κατάργηση μνημονίων σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ = ένα «νέο μνημόνιο» με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Ερώτημα λοιπόν: Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι με την «πραγματική του διαπραγμάτευση» ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τα αντιλαϊκά μέτρα που συνοδεύουν τα μνημόνια και τη δανειακή σύμβαση, όταν μάλιστα δηλώνει ότι αυτή - η διαπραγμάτευση - θα γίνει με βάση το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και τα μνημόνια διαρκείας της;



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ