ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ: Δεσμευμένοι στο κεφάλαιο και την ΕΕ

Με αφορμή και τις διάφορες τοποθετήσεις αξιωματούχων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κυβερνητικών παραγόντων των ισχυρότερων κρατών - μελών της ΕΕ, καθώς και δημοσιεύματα του διεθνούς αστικού Τύπου, εντείνεται μια συζήτηση για τις δεσμεύσεις που έχουν ή δεν έχουν και για τις δεσμεύσεις που θα τηρήσουν ή δε θα τηρήσουν οι βασικοί διεκδικητές της αστικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τη βοήθεια των διαφόρων εγχώριων αστικών επιτελείων, σε ένα ακόμα επεισόδιο της τεχνητής πόλωσης που επιχειρούν να στήσουν, για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύγκλιση στα ζητούμενα του κεφαλαίου, σηκώνουν τους τόνους, οι μεν για τον ΣΥΡΙΖΑ που «δε θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας και θα τινάξει τις θυσίες των Ελλήνων στον αέρα», οι δε για «τις δεσμεύσεις της υπόδουλης κυβέρνησης Σαμαρά για νέα μέτρα, όπως αυτές αποκαλύπτονται στο "mail Χαρδούβελη" προς την τρόικα».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να κρύψουν ότι και οι δυο τους είναι δεσμευμένοι στο κεφάλαιο και την ΕΕ, στην αντιλαϊκή στρατηγική που επιτάσσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Η... εμπειρία του «παλιού» και η... ταχύτατη προσαρμογή του «επίδοξου»

Για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δε χρειάζεται να πούμε πολλά: Η πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, πρώτα χωριστά και από το 2012 ως συγκυβέρνηση, καθιστά φως φανάρι τη δέσμευσή τους στην υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Για λογαριασμό των μονοπωλίων, για να γίνει ακόμα πιο φθηνό το εργατικό δυναμικό, προώθησαν τις περιβόητες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που περιγράφονταν στα ντοκουμέντα της ΕΕ πολύ πριν από την κρίση, με μειώσεις μισθών, διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ιδιωτικοποιήσεις, ανατροπές στο Ασφαλιστικό, αντιδραστικά μέτρα στην Υγεία, στην Παιδεία και την Πρόνοια. Απέναντι στα μονοπώλια δεσμεύονται και σήμερα όταν συνεχώς τονίζουν την «ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, ακόμα και αν δεν μας τις ζητήσουν».

Και σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, η ταχύτατη προσαρμογή του στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, ως ένα κόμμα που βρίσκεται ένα βήμα από την ανάληψη του τιμονιού στην αστική διακυβέρνηση, κάνει όλο και πιο καθαρές τις δεσμεύσεις του απέναντι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Βάζει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του κάτω από τον ταξικό, αντιλαϊκό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, η οποία ανεξαρτήτως «μείγματος» διαχείρισης έχει ως προϋπόθεση το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Οχι μόνο δίνει διαπιστευτήρια όπου σταθεί και όπου βρεθεί στους δανειστές, στην ΕΕ, στις «αγορές» ότι δε θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, αλλά προσπαθεί κιόλας να τους πείσει ότι μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά τους.

Στόχος τους να κάνουν «τη ζωή ευκολότερη» στο κεφάλαιο...

Σε αυτήν την κατεύθυνση, στο περιβόητο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» με το πλήθος των δεσμεύσεων για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου, στα ταξίδια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Σίτι του Λονδίνου για να «εξηγήσουν» σε αυτούς που κάποτε αποκαλούσαν... «αρπακτικά» ότι η κυβέρνησή τους θα διαμορφώσει «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον», στις συνεχείς διαβεβαιώσεις Τσίπρα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί «εντός του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου», δηλαδή εντός των αντιλαϊκών Συνθηκών της ΕΕ, των μόνιμων μηχανισμών επιτήρησης και των μνημονίων διαρκείας, ήρθε χτες να προστεθεί και η εξίσου χαρακτηριστική συνέντευξη του Γ. Σταθάκη στους «Financial Times».

Πίσω από τις φανφάρες περί «σύγκρουσης με τους ολιγάρχες», η συνέντευξη Σταθάκη ήταν αποκαλυπτική για τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο κεφάλαιο: «Θέλουμε να κάνουμε τη ζωή ευκολότερη στους επιχειρηματίες, να βοηθήσουμε στην άρση γραφειοκρατικών προβλημάτων για τα οποία παραπονιούνται», σημειώνει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει παρακάτω τα γνωστά περί των «υγιών επιχειρηματιών» που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Αν συρρικνωθεί ο ρόλος των ολιγαρχών στην οικονομία, θα υπάρχει περισσότερος χώρος για να αναδυθούν ανταγωνιστικές επιχειρήσεις». Δέσμευση για ξαναμοίρασμα της πίτας προς όφελος των «ανταγωνιστικών επιχειρήσεων» λοιπόν, των επιχειρηματικών ομίλων που ψάχνουν νέα πεδία κερδοφόρας επένδυσης των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων τους...

Εξίσου αποκαλυπτική, άλλωστε, είναι και η... φάμπρικα με τα non-paper του ΣΥΡΙΖΑ και τα πρωτοσέλιδα της «Αυγής» σχετικά με τις διάφορες τοποθετήσεις εκπροσώπων ιμπεριαλιστικών οργανισμών και αξιωματούχων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Με αξιοζήλευτη... κοπτοραπτική η Κουμουνδούρου προβάλλει με ζήλο τις αναφορές ότι δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά όλως τυχαίως κάνουν γαργάρα το κοινό σημείο όλων των παραπάνω τοποθετήσεων: Το γεγονός ότι «θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος».

Ετσι και χτες, περίοπτη θέση στο απογευματινό non paper του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν οι δηλώσεις του σοσιαλδημοκράτη Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ότι «δεν τίθεται ερώτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», αλλά φυσικά απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο ότι στις ίδιες δηλώσεις, ο Π. Μοσκοβισί αναφέρει ότι «ένα χρέος δεν γίνεται να διαγραφεί, υπάρχει και πρέπει να εξοφληθεί», ότι η ολοκλήρωση του τρέχοντος «προγράμματος στήριξης» προϋποθέτει νέες μεταρρυθμίσεις για «μια πιο ανταγωνιστική οικονομία», ότι «η τρόικα η οποία έπαιξε έναν χρήσιμο ρόλο, χωρίς τον οποίο η Ελλάδα θα υπέφερε ακόμη περισσότερο» και θα πρέπει και τώρα η εποπτεία να διατηρηθεί, αλλά με έναν πιο «αποστασιοποιημένο» τρόπο...


Γ. Ε.

Δυνατό ΚΚΕ κόντρα στις αντιλαϊκές δεσμεύσεις

Απέναντι στις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης και τις δεσμεύσεις τους στην αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, απάντηση για το λαό μπορεί να αποτελέσει μόνο η ισχυροποίηση του ΚΚΕ:

-- Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει καμία δέσμευση απέναντι στα μονοπώλια και τα συμφέροντά τους, απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

-- Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δείχνει το πραγματικό αντίπαλο του λαού, τα ίδια τα μονοπώλια και την εξουσία τους, την ΕΕ και τα αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας. Είναι το μοναδικό κόμμα που αναδεικνύει ότι αυτοί βρίσκονται πίσω από κάθε κυβέρνηση όπως και αν αυτή λέγεται, οι πραγματικοί ένοχοι για τα δεινά που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

-- Γιατί το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν παραμυθιάζει το λαό ότι μπορεί να περιμένει άσπρη μέρα από τις εναλλαγές στην αστική διακυβέρνηση, από την επιλογή στις κάλπες του «καλύτερου διαπραγματευτή». Είναι το μοναδικό κόμμα που χωρίς υποχωρήσεις και παλινωδίες πρωταγωνιστεί στην οργάνωση του αγώνα του λαού για το ξήλωμα όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, την κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων, για την ανάκτηση των απωλειών του λαού.

-- Γιατί κάθε μέρα που περνά γίνεται και πιο καθαρό ότι και την επόμενη μέρα και για όσο τα μονοπώλια κρατούν τα κλειδιά της οικονομίας, τα δεσμά και τα δεινά που επιβάλλουν στο λαό θα είναι εδώ, ανεξαρτήτως του ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης και για το λαό αυτό είναι που έχει σημασία την επόμενη μέρα των εκλογών. Γι' αυτό θα μετρήσει πόσο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ την επόμενη μέρα, με τι δυνάμεις θα συνεχίσει τη μάχη για την οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης.

-- Γιατί η ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για την οριστική ανατροπή όλων των αντιλαϊκών δεσμεύσεων που επιβάλλουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, ο δρόμος για τη μοναδική λύση υπέρ του λαού, τη μονομερή και ολοσχερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με την εργατική τάξη, το λαό στο τιμόνι της εξουσίας.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη

-- Στις 8.30 π.μ. τα πληρώματα των πλοίων «Θεόφιλος», «Aqua Jewell», «European Express» θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν στο πλοίο «Aqua Jewell». Θα μιλήσει ο Σάββας Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 12 μ. στον Οίκο Ναύτου θα περιοδεύσει ο Σάββας Τσιμπόγλου.

-- Στις 6 π.μ. περιοδεία στα συνεργεία καθαριότητας και στο γκαράζ του Δήμου Καισαριανής και στις 8.30 π.μ. περιοδεία στο Δημαρχείο Καισαριανής, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία από τις 7 π.μ. στις επιχειρήσεις ΜΠΡΕΖΑΣ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ Τυρνάβου και ΚΑΣΙΔΗΣ με τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη 1 μ.μ., στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στον Φοίνικα, ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ
Παρουσιάσεις διακήρυξης της ΚΕ και ψηφοδελτίων

Εκδηλώσεις - συγκεντρώσεις για την παρουσίαση της διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές και των ψηφοδελτίων διοργανώνουν αυτές τις μέρες οι ΚΟ του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων:

Σήμερα, Πέμπτη

-- Απ' την ΚΟ Τρικάλων, στις 12 μ., στο ξενοδοχείο «Διβάνη».

-- Απ' την ΚΟ Καρδίτσας, στις 12.30 μ.μ. στην αίθουσα της ΠΕΔ - πρώην ΤΕΔΚ.

-- Απ' την ΚΟΒ Κωμιακής, στις 6 μ.μ., στο καφενείο του Πέτρου Φατούρου. Θα μιλήσει ο Γ. Γεωργόπουλος, μέλος της Επιτροπής Αιγαίου.

-- Απ' την ΤΕ Κέρκυρας, στις 12 μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας (πρώην Νομαρχία).

Αύριο, Παρασκευή

-- Απ' την ΤΕ Ζακύνθου, στις 7.30 μ.μ., στο θέατρο Σαρακηνάδου. Θα μιλήσει ο Ν. Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Απ' την ΤΕ Σάμου, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου «ΣΑΜΟΣ».

-- Απ' την ΚΟ Λάρισας, στις 11 π.μ., στο ξενοδοχείο ΜΕΤΡΟΠΟΛ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ