ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Αντιπαράθεση συγκάλυψης της ουσίας

Τον αντικομμουνισμό και το θρησκευτικό συναίσθημα ανέσυρε από τη φαρέτρα της προεκλογικής του εκστρατείας ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς.

Περιοδεύοντας τις προηγούμενες μέρες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αναπαράγοντας την ανούσια για τα λαϊκά στρώματα κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της στρατηγικής τους σύμπλευσης στη βάση της εξυπηρέτησης των μονοπωλιακών συμφερόντων, και επιχειρώντας να αναδείξει κάποιες επουσιώδεις διαφορές τους, σχολίασε την απόφαση της Κουμουνδούρου οι βουλευτές της να θέσουν από τώρα την παραίτησή τους στη διάθεση του κόμματος.

Επ' αυτού, «ξεχνώντας» πως, όταν βουλευτές της ΝΔ «ανεξαρτητοποιούνταν» το προηγούμενο διάστημα, δέχονταν από τον κομματικό μηχανισμό πιέσεις να επιστρέψουν την έδρα στο κόμμα, ο Αντ. Σαμαράς ...εξανέστη για το γεγονός ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διακήρυξε ότι οι έδρες είναι ιδιοκτησία του κόμματος». «Πρώτα το κόμμα και μετά η δημοκρατία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά οι Ελληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ευρώπη. Δεν θα μετακομίσουμε στη Βόρεια Κορέα, επειδή το ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε και κατέληξε: «Ούτε θα δεχθούν οι Ελληνες οι ανεξάρτητες αρχές να ελέγχονται αποκλειστικά από το γραφείο του πρωθυπουργού (σ.σ. Οπως σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό το μοντέλο μόνο η Βόρεια Κορέα και η Βενεζουέλα το εφαρμόζουν και δεν επιτρέπεται από το κοινοτικό δίκαιο».

Στην πραγματικότητα, το να αποδίδει στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά που δεν έχει στη μεταξύ τους αντιπαράθεση, στοχεύει στην καλλιέργεια οξυμένης πόλωσης για εγκλωβισμό του λαού, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε στην πολιτική διαχείρισης σε όφελος του κεφαλαίου και επίσης εμμέσως πλην σαφώς στοχεύει το εργατικό - λαϊκό κίνημα και την οργανωμένη πρωτοπορία του.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αντ. Σαμαράς έσπευσε να υποστηρίξει πως οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την εκκλησία γίνονται σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων, την παραμονή των εκλογών, για κομματικά και εκλογικά οφέλη. «Η Ορθοδοξία είναι κομμάτι της ψυχής μας και όχι σημαία ευκαιρίας για δημόσιες σχέσεις παραμονές εκλογών», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς.

Αναδιάταξη δυναμικού

Την ίδια στιγμή, μέσω και της κατάρτισης των ψηφοδελτίων της ΝΔ, προχωρά η αναδιάταξη του αστικού προσωπικού της αστικής τάξης και σε αυτό το κομμάτι του εκλογικού της χάρτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια επαναπροσέγγισης με στελέχη που είχαν απομακρυνθεί το προηγούμενο διάστημα από τη ΝΔ και είχαν κατέβει σε εκλογές υποψήφιοι κόντρα σε υποψηφίους του κόμματος, π.χ. ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας, ή ο πρώην βουλευτής Π. Μαντούβαλος.

Εξάλλου, γράφεται ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας να είναι ο πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Φορτσάκης.

Επίσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ αστικών ΜΜΕ, ενδέχεται να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Κέρκυρα η Αντζελα Γκερέκου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Τουρισμού.

Στον αντίποδα, εκτός ψηφοδελτίων μένουν, με τη θέλησή τους όπως παρουσιάζεται, οι Γ. Ιωαννίδης, Π. Παυλόπουλος, Ευ. Αντώναρος, με ανοικτό το ενδεχόμενο το ίδιο να επιλέξει και ο Α. Σπηλιωτόπουλος.

Τέλος, και ο Π. Ψωμιάδης που έχει, εδώ και κάποιο διάστημα, αποστασιοποιηθεί από τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ, δήλωσε ότι δε θα συμμετάσχει στις επερχόμενες εκλογές. Πρόσθεσε, ωστόσο, προϊδεάζοντας για εξελίξεις την επομένη των εκλογών στην κεντροδεξιά: «Ο αγώνας για τη μεγάλη φιλελεύθερη οικογένεια αρχίζει αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Θα είμαι παρών και μάλιστα στην πρώτη γραμμή της μάχης».

ΣΥΡΙΖΑ
«Ο,τι χρειαστεί για τη σωτηρία του ευρώ»

Την ανοιχτή παραδοχή της συνταύτισης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (του 1/3 της τρόικας) και τη «γραμμή» «what ever it takes» (ό,τι χρειαστεί) για τη σωτηρία του ευρώ, έκανε προχτές ο Αλ. Τσίπρας, ενταφιάζοντας τις αλλοτινές δημαγωγικές κορόνες όπως το «καμία θυσία για το ευρώ». Παραδεχόμενος τη σύμπλευσή του με την κυβέρνηση στο στόχο για ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, υποστήριξε ότι στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα διακυβεύεται το μέσο επίτευξής της.

«Από τη μια αυτή με επικεφαλής τον κ. Σόιμπλε (...) Από την άλλη είναι η στρατηγική του "what ever it takes", που πρωτοειπώθηκε από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, για τη σωτηρία του ευρώ. Στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα στην πραγματικότητα συγκρούονται αυτές οι διαφορετικές στρατηγικές (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ δε διεκδικεί τη διάλυση αλλά τη διάσωση του ευρώ», δήλωσε αναφερόμενος στη διαπάλη στους κόλπους του κεφαλαίου για το μείγμα πολιτικής που ανταποκρίνεται στα συμφέροντά του και καλώντας το λαό να ψηφίσει με τα κριτήρια του αντιπάλου του.

Μάλιστα, κατόπιν αυτών των παραδοχών του (στην ιστοσελίδα «Huffington post») είχε το θράσος να προσθέσει ότι θα επικρατήσει η γραμμή της ΕΚΤ που ασπάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή «η Ελλάδα είναι η χώρα του Σοφοκλή, που με την Αντιγόνη μάς έμαθε πως υπάρχουν στιγμές που υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων, είναι το δίκιο των ανθρώπων»!

Εκτός από «δίκαιο» για το λαό όπως βάφτισε μια εκδοχή της - από χέρι - αντιλαϊκής αστικής διαχείρισης, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο και για «ιστορική αλλαγή» που τάχα θα σηματοδοτήσει η εφαρμογή της. Αποκαλύπτοντας ωστόσο ότι δεν θα πρόκειται για αλλαγή υπέρ του λαού αλλά υπέρ του κεφαλαίου και των αναγκών του, ανέφερε ότι «η Ευρώπη δεν θα βγει από την κρίση χωρίς αλλαγή πολιτικής» και ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα ενισχύσει τις δυνάμεις της αλλαγής» και θα «ξυπνήσει» την ΕΕ που βρίσκεται σε «λήθαργο», όπως είπε, υποδαυλίζοντας στο κεφάλαιο προσδοκίες στήριξής του με ζεστό χρήμα.

Συγκάλυψη της ευρωενωσιακής στρατηγικής

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον Αντ. Σαμαρά υποστηρίζοντας πως «δεν έχει άλλο πρόγραμμα από τη συνέχεια των αποτυχημένων μνημονίων της λιτότητας. Εχει δεσμευτεί και αυτοδεσμευτεί για νέες περικοπές μισθών και συντάξεων και για νέες αυξήσεις φόρων, στο έδαφος των ήδη συσσωρευμένων εισοδηματικών περικοπών και της υπερφορολόγησης μιας ολόκληρης εξαετίας. Ζητά την ψήφο των πολιτών για να εφαρμόσει το νέο μνημόνιο».

Κρύβει φυσικά ότι όλα όσα προσάπτει στον Αντ. Σαμαρά προσωπικά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φιλομονοπωλιακής στρατηγικής της ΕΕ, στην οποία δηλώνει πίστη και υπακοή και δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει. Για το λόγο αυτό σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι ασπάζεται τους στόχους που θέτει η λυκοσυμμαχία αλλά υπάρχουν τάχα άλλα μέσα επίτευξής τους! «Από τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα δεσμεύεται σε στόχους - όχι σε μέσα πολιτικής με τα οποία αυτοί επιτυγχάνονται», ισχυρίζεται.

Γνωρίζοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει προσθέτει: «Για το λόγο αυτό, και σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί στον ελληνικό λαό να εφαρμόσει, από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του και ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ένα συγκεκριμένο, κοστολογημένο και δημοσιονομικά ισορροπημένο πρόγραμμα, το "Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης"», που δεν αναιρεί κανένα απ' τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη παρθεί και υπόσχεται μόνο ψίχουλα στην ακραία φτώχεια.

Για τους ετεροδημότες

Το ΚΚΕ καλεί τους ετεροδημότες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ καλεί τους ετεροδημότες από σήμερα κιόλας:

-- Να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.

-- Να εξασφαλίσουν έγκαιρα τα εισιτήριά τους όσοι ψηφίζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Για κάθε πληροφορία και βοήθεια, μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Ετεροδημοτών, στα γραφεία της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη 11, Αθήνα).

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.3301.106, 210.3302.411, 210.5249.111

Ωρες επικοινωνίας: 09.00 - 21.00

Δρομολόγια πούλμαν

Για την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων του Κόμματος δρομολογούνται λεωφορεία από την Αθήνα για τις παρακάτω περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας:

-- Αγρίνιο - Αρτα - Γιάννενα

-- Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα

-- Βόνιτσα - Πρέβεζα - Λευκάδα

-- Καρδίτσα - Τρίκαλα

-- Πάτρα - Πύργος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δυνατό ΚΚΕ, δύναμη σιγουριάς για την επόμενη μέρα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Και οι δύο, και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κρύβουν από το λαό ότι η όποια διαπραγμάτευση για ρύθμιση του χρέους, για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας - σε συμφωνία πάντα με τους εταίρους - ζητείται, όχι για να ανακουφιστεί ο λαός, αλλά για να αυξηθεί μόνο η κρατική στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων. Γι' αυτό ΔΥΝΑΤΟ ΚΚΕ, δύναμη σιγουριάς για την επόμενη μέρα».

Να τους αλλάξει τα φώτα ο λαός

Επίσης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που παρευρέθηκε στον εορτασμό των Θεοφανίων στη Λιβαδειά, δήλωσε τα εξής:

«Να ευχηθούμε χρόνια πολλά, ευχές πολλές σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα, αυτές τις ημέρες. Αν κι εδώ που τα λέμε, μέρα που είναι σήμερα, η καλύτερη ευχή για το λαό μας είναι, πριν μας αλλάξουν τα φώτα ακόμη περισσότερο αυτοί, που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, αλλά κι αυτοί που ετοιμάζονται να κυβερνήσουν στον ίδιο δρόμο με τους προηγούμενους, ο λαός μας να οργανωθεί, να τους αλλάξει αυτός τα φώτα, να αναπτύξει την πάλη του, τη συμμαχία του, να δυναμώσει το ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές. Είναι η μόνη πολιτική δύναμη, πραγματικά σίγουρη εγγύηση για την επόμενη μέρα, για το καλό του λαού μας, για το καλό του τόπου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ