ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΖΕΡΟΥΜ
Εναλλάσσονται ο εθνικισμός με τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου

Στη διαδικασία και ελάχιστα στην ουσία στέκονται οι ανακοινώσεις των κομμάτων για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Τουρκίας στο Ερζερούμ

Κριτική στους επιμέρους χειρισμούς και στη διαδικασία ασκεί η ΝΔ στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στην ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής και των διευθετήσεων που δρομολογούνται σε Αιγαίο και Κυπριακό.

Στη δήλωση που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δ. Αβραμόπουλος εκφράζονται «ερωτηματικά, προβληματισμός και ανησυχία» για τη συμμετοχή του Γ. Παπανδρέου στην διάσκεψη των Τούρκων διπλωματών στο Ερζερούμ, ενώ διατυπώνεται η αθωωτική για τη συνέργεια της κυβέρνησης θεωρία ότι «ο πρωθυπουργός εσύρθη στη συνάντηση αυτή, χωρίς διπλωματική προετοιμασία και συγκεκριμένη ατζέντα»(!).

Κριτική ασκείται για το γεγονός ότι οι τηλεοπτικές εικόνες που συνόδευσαν το όλο σκηνικό εξυπηρέτησαν την τουρκική διπλωματία που ως βασικό στόχο είχε «να δοθεί η εντύπωση ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν ουσιαστικά βελτιωθεί». Γενικότερα, η ΝΔ θεωρεί ότι «το Ερζερούμ καταγράφεται και προστίθεται στη σειρά των ατυχών διπλωματικών κινήσεων της κυβέρνησης» εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή στη συζήτηση προ ημερησίας διάταξης που έχει ζητήσει ο Α. Σαμαράς για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Τον προσφιλή του εθνικισμό, που είναι η άλλη όψη του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου επιστρατεύει ο ΛΑ.Ο.Σ. για να σχολιάσει τη συνάντηση στο Ερζερούμ. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Αντιλαμβανόμαστε το πρωτόκολλο των επιδαψιλεύσεων του Πρωθυπουργού προς την Τουρκία στο Ερζερούμ - πρώην Θεοδοσιούπολη - αλλά θα του συστήναμε να κατέθετε και ένα στεφάνι στον παρακείμενο τόπο μαρτυρίας χιλιάδων Ποντίων και Ελλήνων Μικρασιατών στο Ασκαλε». Οπως και η ΝΔ, έτσι και ο ΛΑ.Ο.Σ. αποφεύγει συνειδητά να πει κουβέντα για την ουσία των συνομιλιών και των διευθετήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων που προωθεί η κυβέρνηση.

Σε σχετική δήλωση, εκ μέρους του ΣΥΝ, ο υπεύθυνος του κόμματος για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, Κ. Ησυχος, μαζεύει άρον άρον προηγούμενη ανακοίνωση του ίδιου τμήματος του ΣΥΝ, με την οποία καλούσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τον «ατλαντισμό» στην εξωτερική της πολιτική και να διαλέξει άλλους ιμπεριαλιστές στις κολεγιές της. Στη νέα του δήλωση, το στέλεχος του ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση «να φέρει στη Βουλή τους σχεδιασμούς της, που βρίσκονται στον αντίποδα μιας αποτελεσματικής ειρηνικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, υπό πιέσεις και συμφέροντα ισχυρότερων δυνάμεων και πολυεθνικών ορέξεων».

Κουβέντα για την ταμπακιέρα

Στην ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Αριστερά» κάνει λόγο για «αδιαφανείς διπλωματικές κινήσεις» που «επιτρέπουν να αιωρούνται, λιγότερο ή περισσότερο, ευλογοφανή σενάρια για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τη σχέση με τη γείτονα». Ταυτόχρονα, υπερθεματίζει στην «ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», με παραχωρήσεις από την πλευρά της γείτονος όπως η εφαρμογή του απάνθρωπου Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα.

Η Ντ. Μπακογιάννη, τέλος, η οποία χειρίστηκε με την ίδια στρατηγική τα ελληνοτουρκικά ζητήματα σαν αρμόδια υπουργός επί ΝΔ, δε λέει και αυτή κουβέντα για την ταμπακιέρα. Στη δήλωσή της εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», σημειώνει μεταξύ άλλων: «Κάθε κίνηση ή προσπάθεια που συντελεί στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, είναι κατ' αρχήν θετική. Η επίσκεψη όμως του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ, με τις μακρές - δίωρες και πλέον - κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό, άνευ πρακτικών, είναι φυσικό να εγείρουν ερωτηματικά στους πολίτες και δημιουργούν κλίμα μυστικής διπλωματίας το οποίο υπονομεύει την όποια ειλικρινή προσπάθεια προσέγγισης».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ελιγμοί για αποπροσανατολισμό κι ενσωμάτωση των εργαζομένων

Με κούφια ριζοσπαστική φρασεολογία, που δεν ανταποκρίνεται στην πολιτική της κατεύθυνση και πρακτική, η ηγεσία του ΣΥΝ επιχειρεί για μια ακόμα φορά έναν ελιγμό, αυτή τη φορά στο συνδικαλιστικό κίνημα, έτσι ώστε να απορροφήσει τμήμα της λαϊκής οργής για να την εκτονώσει ανώδυνα για το σύστημα αλλά και να εμφανιστεί ότι δήθεν διαφοροποιείται από συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες με τις οποίες αγαστά συμπορευόταν ως τα σήμερα.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ συνεδρίασε και έδωσε στη δημοσιότητα την απόφασή της για «ζητήματα τακτικής και στρατηγικής της δουλειάς των δυνάμεών του στο συνδικαλιστικό κίνημα στις νέες συνθήκες». Αφθονα τα κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος, όταν ο ίδιος ο ΣΥΝ είναι συνυπεύθυνος γι' αυτή την κατάσταση αφού συνέβαλε τα μέγιστα στη διαμόρφωσή της, καθώς συνεργάζεται με τις πλειοψηφίες που καταγγέλλει.

Οι δυνάμεις του ΣΥΝ συνεργάζονται με ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ σε Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, σε αντιΠΑΜΕ μέτωπο. Πρόσφατο παράδειγμα η ενιαία αντιΠΑΜΕ ταχτική και συνεργασία στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά. Ενώ παροιμιώδης είναι η συνεργασία τους στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και αλλού.

Η ηγεσία του ΣΥΝ δεν τσιγκουνεύεται λόγων για να περιγράψει την κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η εργατική τάξη της χώρας. Αποδεικνύεται όμως ιδιαιτέρως φειδωλή στο να αποδώσει τις τεράστιες ευθύνες που αναλογούν στην πλειοψηφία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Γενικά κι αόριστα αναφέρεται στην «υπονόμευση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας» και στον κίνδυνο να οδηγήσει «σε ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση» του συνδικαλιστικού κινήματος, ούτε λέξη όμως για το γεγονός ότι ξεπουλημένες ηγεσίες συμφώνησαν στο χτύπημα των συμβάσεων. Το σιωπητήριο που αυτές έχουν επιβάλει, περιφρονώντας τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, για την ηγεσία του ΣΥΝ μεταφράζεται σε «αντιδράσεις» αλλά όχι «ανάλογες της κλίμακας της επίθεσης».

Η επιλογή σύμπλευσης των δυνάμεων του ΣΥΝ επί σειρά ετών με αυτές τις πλειοψηφίες και στήριξης κρίσιμων επιλογών τους, όπως παλιότερα οι «κοινωνικοί διάλογοι», παρακάμπτεται, με την ηγεσία του ΣΥΝ να θεωρεί προφανώς ότι οι προηγούμενες αμαρτίες ξεπλένονται απ' το γεγονός ότι η «Αυτόνομη Παρέμβαση» αποφάσισε να αποχωρήσει απ' το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

«Μανούλα» στην καλλιέργεια αυταπατών

Το τι ακριβώς επιδιώκει η ηγεσία του ΣΥΝ με τη «στροφή» που στα λόγια διακηρύττει γίνεται εμφανές στο σημείο όπου απαριθμεί τους στόχους πάλης που προτείνει στο κίνημα και που αφήνει εντελώς στο απυρόβλητο το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και τη στρατηγική του.

Για την ηγεσία του ΣΥΝ η «ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και η μαχητική αντεπίθεσή του», όπως λέει, έχει στενό ορίζοντα «να πάρει πίσω και να επεκτείνει τις κατακτήσεις που χάθηκαν το τελευταίο διάστημα και για την ανατροπή του μνημονίου και των αντεργατικών πολιτικών», και όχι αιτήματα που να ικανοποιούν πλήρως όλες τις ανάγκες της εργατικής οικογένειας. Αιτήματα που ευχαρίστως συνυπογράφουν οι ταξικοί τους αντίπαλοι, όπως «η επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους». Αλλωστε, η πολιτική τους είναι σταθερά και ανεπίστρεπτα στις ράγες του ευρωμονόδρομου.

Θυμάται ακόμα η ηγεσία του ΣΥΝ την «αναζωογόνηση των κυττάρων του εργατικού κινήματος, των πρωτοβάθμιων σωματείων», αλλά με αυτό το πλαίσιο δράσης που δεν εναντιώνεται στα συμφέροντα του κεφαλαίου, ενώ με τη στάση του από κοινού με ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ έχει συμβολή στο μαρασμό τους. Για όλα τα παραπάνω είναι αφερέγγυοι.

Είναι, τέλος, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το «ενιαίο εργατικό μέτωπο» που θέλει να διαμορφώσει ο ΣΥΝ είναι τόσο ευρύχωρο που χωράει τους πάντες: Τις «άλλες αριστερές αγωνιστικές δυνάμεις που κάνουν ταξικό συνδικαλισμό», τις «δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό ενάντια στις τωρινές αντεργατικές πολιτικές», τη ΣΕΣ αν αλλάξει, γιατί τώρα λειτουργεί απλά ως «"λόμπι" με ελάχιστες κινηματικές πρωτοβουλίες», ενώ αποδεδειγμένα είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μηχανισμός του κεφαλαίου για την ενσωμάτωση των εργαζομένων στο σύστημα και στα συμφέροντά του.

Αλλωστε, δεν παραλείπει να συντηρεί αυταπάτες για το ρόλο των συμβιβασμένων πλειοψηφιών δηλώνοντας ότι θέλει συντονιστικά πρωτοβάθμιων σωματείων σαν εργαλεία για «πίεση προς τις παραπάνω βαθμίδες του συνδικαλιστικού κινήματος να παίρνουν αποφάσεις σε αγωνιστική κατεύθυνση». Δηλαδή, να διορθώσει τις πλειοψηφίες που αποτελούν μοχλό του κεφαλαίου στο συνδικαλιστικό κίνημα για το πέρασμα της πολιτικής του.

Μετά απ' όλ' αυτά ο ΣΥΝ ισχυρίζεται ότι σ' αυτό το μέτωπο θέλει και το ΠΑΜΕ, στο οποίο θα απευθύνει «ενωτικές πρωτοβουλίες» παρά «την σεχταριστική και διασπαστική πολιτική της ηγεσίας του», όταν ξέρει πως η πολιτική του και η ταχτική του είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με το πλαίσιο πάλης και τη γραμμή των ταξικών δυνάμεων. Ετσι, για να κοροϊδεύει, όπως πάντα.

ΖΗΤΗΜΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Νέα συνάντηση το Φλεβάρη

Να αναθερμάνει τις διμερείς διαβουλεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επιχειρεί ο ΟΗΕ, καλώντας σε νέα συνάντηση τους εκπροσώπους της Ελλάδας, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, και της ΠΓΔΜ, Ζόραν Γιόλεφσκι, την Τετάρτη 9 Φλεβάρη, στη Νέα Υόρκη. Την πρόσκληση απευθύνει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το περιεχόμενο της συνάντησης θα ανακοινωθεί λίγες μέρες πριν την πραγματοποίησή της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ