ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ

Επέστρεψε απ' τη μαρτυρική Παλαιστίνη, χτες το πρωί, η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ. Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είχε σειρά συναντήσεων, τη Δευτέρα και την Τρίτη, με κόμματα και φορείς, στη Ραμάλα. Τη Δευτέρα συνομίλησε με εκπροσώπους του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, με αντιπροσωπείες πέντε προοδευτικών κομμάτων, με εκπροσώπους πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων και με τον πρόξενο της Ελλάδας στην Παλαιστίνη. Την Τρίτη συναντήθηκε με το Σύνδεσμο Ελληνίδων Γυναικών στην Παλαιστίνη, με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων της Παλαιστίνης, με τον πρωθυπουργό Σ. Φαγιάντ, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο για τον Γ. Αραφάτ, συνομίλησε με τον εκπρόσωπο του Προέδρου Αμπάς και συζήτησε με αντιπροσωπεία του ΚΚ Ισραήλ.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ, ο βουλευτής Κώστας Καζάκος, ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής και ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.


Οι Παλαιστίνιοι να αποκτήσουν το δικό τους ενιαίο κράτος

Σειρά συναντήσεων, την Τρίτη, με εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Παλαιστίνης, με τον πρωθυπουργό Σ. Φαγιάντ, τον εκπρόσωπο του Προέδρου Αμπάς και αντιπροσωπεία του ΚΚ Ισραήλ

Με τον πρωθυπουργό Σ. Φαγιάντ
Με τον πρωθυπουργό Σ. Φαγιάντ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με αντιπροσωπείες των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, στο Κοινοβούλιο της Ραμάλας, την Τρίτη το πρωί. Ολοι οι εκπρόσωποι των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου χαιρέτισαν την παρουσία της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και περιέγραψαν την κατάσταση. Από τη Φατάχ επικεφαλής ήταν ο βουλευτής Αμπντάλα Αμπντάλα, από τη Χαμάς ο Μαχμούτ Μεσλέχ, από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης η Χαλέντα Γιαράρ, από το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ο Καΐς Χαντέρ, από το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης ο Μπασάμ Σάλι.

Οι βουλευτές τόνισαν ότι οι Ισραηλινοί αφήνουν νεκρούς, κατεστραμμένη γη και υποδομές. Εχουν βομβαρδίσει το κτίριο του Κοινοβουλίου της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, έχουν χτυπήσει σχολεία, κτίρια, τζαμιά. Ο εκπρόσωπος της Φατάχ σημείωσε ότι 13 οικογένειες έχουν εξαφανιστεί εντελώς, υπάρχει κίνδυνος ασθενειών, δεν προλαβαίνουν να θάψουν τους νεκρούς τους, υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε φάρμακα, σε τρόφιμα, σε καύσιμα. Ακόμα και αυτό που λέει το Ισραήλ, ότι ανοίγει για λίγη ώρα περάσματα, δεν μπορεί να σώσει την τραγική κατάσταση.

36 βουλευτές στις φυλακές του Ισραήλ

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων τόνισαν ότι αυτή τη στιγμή στις φυλακές του Ισραήλ βρίσκονται 36 βουλευτές απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Παλαιστίνης (ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Κοινοβουλίου). Ο εκπρόσωπος της Χαμάς σημείωσε ότι ήταν φυλακισμένος δύο χρόνια, παρόλο που ήταν εκλεγμένος. Οπως είπαν έξι μήνες μετά τις εκλογές, το 2006, άρχισαν αυθαίρετα συλλήψεις από το Ισραήλ. Ενας βουλευτής από τη Χεβρώνα ήταν φυλακισμένος για 39 μήνες και απελευθερώθηκε πριν ένα μήνα! Μετά την εκλογή του συνελήφθη σε έναν έλεγχο και μεταφέρθηκε στις ισραηλινές φυλακές. Αναρωτήθηκαν κατά πόσο μπορεί να γίνει εκδημοκρατισμός (όπως τον λένε οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι), όταν οι βουλευτές συλλαμβάνονται και ούτε τυπικά δεν τους αφήνουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους. Η εκπρόσωπος του Λαϊκού Μετώπου ζήτησε να ενταθεί ο αγώνας για την απελευθέρωση των κρατουμένων.

Συνάντηση με τον Σ. Φαγιάντ

Από τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΚΚ Ισραήλ
Από τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΚΚ Ισραήλ
Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, ο οποίος ενημέρωσε για την κατάσταση που υπάρχει στη Γάζα, ζήτησε να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση και αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με την τρόικα από την ΕΕ και τον Γάλλο Πρόεδρο Σαρκοζί. Αμέσως μετά, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στον πρωθυπουργό δηλώσαμε απερίφραστα ότι το ΚΚΕ - και πιστεύουμε ότι εκφράζουμε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού - δεν έχει καμία ταλάντευση για το ποιος είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για το ότι το παλαιστινιακό πρόβλημα παραμένει χρόνια άλυτο, αλλά και αποκλειστικά υπεύθυνος για αυτή την επίθεση.

Βεβαίως είναι η ηγεσία του Ισραήλ, ταυτόχρονα όμως έχει ασυλία ουσιαστικά το Ισραήλ από τις ΗΠΑ και από την ΕΕ και τα μισόλογά τους και η πολιτική των ίσων αποστάσεων των Ευρωπαίων δε λύνει το ζήτημα.

Να συμφωνήσουμε σε αυτό το θέμα που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε ότι δεν πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος για την κατάπαυση του πυρός. Από εκεί και πέρα όμως, εμείς προσθέτουμε ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, πρέπει να εκδηλωθεί η παγκόσμια θέληση των λαών, οι Παλαιστίνιοι να αποκτήσουν το δικό τους ενιαίο κράτος και να μη δεχτούμε καμία προσπάθεια γέννησης μικρών κρατών προτεκτοράτων».

Μετά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Γιάσερ Αραφάτ και στη συνέχεια είχε συνομιλία με τον εκπρόσωπο του Προέδρου Αμπάς, ο οποίος μετά τη συνάντηση με τον Σαρκοζί, τη Δευτέρα, έφυγε αμέσως για τον ΟΗΕ και δεν μπόρεσε να είναι στη συνάντηση.

Με το ΚΚ Ισραήλ

Τέλος, η αποστολή του ΚΚΕ συναντήθηκε το απόγευμα με αντιπροσωπεία του ΚΚ Ισραήλ. Σημειώθηκε ότι το ΚΚ Ισραήλ είναι σταθερά στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, παλεύει στη χώρα του με κινητοποιήσεις, παλεύει μέσα στο κίνημα, μέσα στη Βουλή. Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ εκτιμάει ιδιαίτερα τη δράση του ΚΚ Ισραήλ, που παλεύει σε δύσκολες συνθήκες με ξεκάθαρες θέσεις. Σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει για το Παλαιστινιακό και τα προβλήματα των λαών της Μ. Ανατολής.

Να σημειώσουμε ότι όπως είναι γνωστό στο Ισραήλ γίνονται διαδηλώσεις. Την Κυριακή έγινε μεγάλη διαδήλωση, η οποία χτυπήθηκε από την Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, συνελήφθησαν 333 άτομα από τις ισραηλινές αρχές, οι οποίες προχωρούν σε ανακρίσεις και τρομοκρατούν το λαό που αντιδράει στην επίθεση. Μάλιστα, την Τρίτη το πρωί, χτυπήθηκε άγρια από την αστυνομία διαδήλωση φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών.


Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Με αντιπροσωπεία του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης και στη συνέχεια με πέντε προοδευτικά κόμματα συναντήθηκε, τη Δευτέρα, το πρωί, η αποστολή της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης
Από τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης
Πρώτη συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ ήταν με αντιπροσωπεία του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Μπασάμ Σάλι. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε για τους εκατοντάδες νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια. Οι εκπρόσωποι του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης επισήμαναν ότι πρόκειται για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας με επιθέσεις σε αμάχους.

Οπως μεταφέρθηκε, στη Ραμάλα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ενώ στη συζήτηση διατυπώθηκε η θέση του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, η απαίτηση για να σταματήσει άμεσα η επίθεση του Ισραήλ και ο αποκλεισμός της Γάζας. Επίσης, εκφράστηκε η ανησυχία ότι το Ισραήλ προσπαθεί να αποκόψει οριστικά τις δύο περιοχές, τη Γάζα με τη Δυτική Οχθη.

Στη συνέχεια, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Τα στελέχη του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης σημείωσαν την ανάγκη το Παλαιστινιακό να κρατηθεί στο προσκήνιο και ζήτησαν απ' το ΚΚΕ να κάνει ό,τι είναι δυνατό γι' αυτό, στην Ελλάδα, στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, αλλά και μέσω της ευρωκοινοβουλευτικής του ομάδας.

Τέλος, σημειώθηκε ότι η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ήταν η πρώτη αντιπροσωπεία ξένου πολιτικού κόμματος μετά την ισραηλινή επέμβαση που βρέθηκε στα Παλαιστινιακά εδάφη. Η Αλ. Παπαρήγα ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα σε σχέση με το Παλαιστινιακό, για τις δραστηριότητες και τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης που εξελίσσονται στη χώρα μας.

Συνάντηση με 5 προοδευτικά κόμματα της Παλαιστίνης

Με τους εκπροσώπους των 5 προοδευτικώναντιιμπεριαλιστικών κομμάτων
Με τους εκπροσώπους των 5 προοδευτικώναντιιμπεριαλιστικών κομμάτων
Δεύτερη συνάντηση, τη Δευτέρα, ήταν αυτή με αντιπροσωπείες πέντε αντιιμπεριαλιστικών και προοδευτικών κομμάτων της Παλαιστίνης. Συγκεκριμένα με εκπροσώπους από: το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, το Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, το Δημοκρατικό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, το Λαϊκό Αγωνιστικό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, το Fida. Επικεφαλής των αντιπροσωπειών ήταν οι πρόεδροι και οι ΓΓ των κομμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι δύο κόμματα εκπροσωπήθηκαν από τους αναπληρωτές προέδρους τους, αφού οι πρόεδροί τους είναι φυλακισμένοι στις ισραηλινές φυλακές. Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για το Παλαιστινιακό, ενώ η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην πάλη των κομμάτων.

«Ολοι με τον παλαιστινιακό λαό»

Μετά από τις δύο πρώτες αυτές συναντήσεις, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε: «Οι παραβιάσεις της συνθήκης του Οσλο, οι εποικισμοί, το τείχος με τα ηλεκτροφόρα καλώδια, ο αποκλεισμός της Γάζας είναι λίγα από τα τραγικά όμως συμβάντα και περιστατικά που αποδεικνύουν ένα πράγμα: Οτι το Ισραήλ και οι σύμμαχοι που το στηρίζουν δε θέλουν ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, ένα κλασικό κράτος όπως όλα τα άλλα. Θέλουν κυριολεκτικά ένα μισοκράτος ή μικρά κράτη παλαιστινιακά, που να τα έχει του χεριού του, απολύτως ελεγχόμενα στη Μέση Ανατολή.

Καμία εμπιστοσύνη στα προσχήματα που προβάλλουν οι Ισραηλινοί περί αυτοάμυνας. Ολοι, με τον παλαιστινιακό λαό, για ενιαίο ανεξάρτητο κράτος, για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, για να φύγουν τα στρατεύματα του Ισραήλ από τη Γάζα κι απ' όλη την Παλαιστίνη».


Δεν ξέρουμε πόσους να θρηνήσουμε

Συνάντηση με το Σύνδεσμο Ελληνίδων Γυναικών στην Παλαιστίνη

«Δεν ξέρουμε ούτε πόσους νεκρούς έχουμε, δεν ξέρουμε πόσους να θρηνήσουμε», «δεν έχουμε ρεύμα, νερό», τόνισαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνίδων Γυναικών στην Παλαιστίνη, μεταφέροντας την τραγική κατάσταση που βιώνει ο λαός της Παλαιστίνης. Η συνάντηση έγινε στις 9 το πρωί, στα γραφεία του Συνδέσμου στη Ραμάλα, και πολλές γυναίκες ξεκίνησαν ώρες πριν για να φθάσουν. Μια χρειάστηκε 6 ώρες απ' την Τζενίν, μια άλλη πέρασε 4 ελέγχους. Στη συζήτηση μετέφεραν τα όσα μαθαίνουν απ' τη Γάζα: «Η κατάσταση δεν περιγράφεται, τα μικρά παιδιά βάζουν συνέχεια τα χέρια τους στα αυτιά για να μην ακούν».

Μίλησαν για το τεράστιο πρόβλημα που έχουν στη Δυτική Οχθη με το νερό, το οποίο ελέγχουν οι Ισραηλινοί, παρόλο που είναι μέσα στα Παλαιστινιακά εδάφη. Το πληρώνουν πανάκριβα στους Ισραηλινούς, δέκα φορές πάνω απ' ό,τι το πληρώνουν οι Ισραηλινοί. Οπως είπε μια γυναίκα από ένα χωριό κοντά στην Τζενίν, το νερό έρχεται κάθε 25 μέρες, γιατί το κόβουν.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, στην περιοχή «ρίχνουν προκηρύξεις που καλούν τον πληθυσμό και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους να απαρνηθούν την παλαιστινιακή ταυτότητά τους, για 10.000 - 12.000 δολάρια, και να φύγουν στο εξωτερικό, στις ΗΠΑ ή στον Καναδά. Πολλά παιδιά πέφτουν θύματα και δεν μπορούν ποτέ να γυρίσουν γιατί δεν έχουν πια παλαιστινιακή ταυτότητα».

Χαρακτηριστικά και τα όσα είπαν για τη λεγόμενη εκεχειρία: «Λένε ψέματα οι Ισραηλινοί όταν μιλούν για αυτοάμυνα. Εμείς δεν έχουμε μόνο θύματα τώρα που κάνουν την επίθεση στη Γάζα. Και στην περίοδο της "εκεχειρίας" είχαμε μια μέρα ένα νεκρό στην Τζενίν, στη Χεβρώνα. Στην εξάμηνη "εκεχειρία" οι νεκροί είχαν ξεπεράσει τους 500».

Οι Ελληνίδες έδωσαν και επιστολή στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι Ισραηλινοί δεν τους δίνουν άδεια να ταξιδέψουν στην Ελλάδα μέσω του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ. Αναγκάζονται να πηγαίνουν οδικώς στην Ιορδανία για να ταξιδέψουν από εκεί.


Με εκπροσώπους κοινωνικών οργανώσεων

Πολύωρη συνάντηση με εκπροσώπους πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων είχε η αποστολή της ΚΕ του ΚΚΕ, το απόγευμα της Δευτέρας. Συζητήθηκαν τα όσα γίνονται στην Παλαιστίνη με στελέχη κομμάτων από όλους τους πολιτικούς χώρους, τα οποία δραστηριοποιούνται στα μαζικά κοινωνικά κινήματα, σε εργατικά συνδικάτα, στη Γενική Ενωση Εργαζομένων της Παλαιστίνης, στην Ενωση Γυναικών Παλαιστίνης, σε οργανώσεις νεολαίας κλπ.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη συνέχεια μίλησε στους παρευρισκόμενους εκθέτοντας τις απόψεις του Κόμματος για το Παλαιστινιακό ζήτημα, για τις διεθνείς εξελίξεις, για την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και της νεολαίας, για τη δραστηριότητα των μαζικών οργανώσεων. Ενημέρωσε, επίσης, για την επίσκεψη του ΠΑΜΕ στην Παλαιστίνη.

Το βράδυ η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε συνάντηση, στην Ανατ. Ιερουσαλήμ, με τον πρόξενο της Ελλάδας στην Παλαιστίνη και στελέχη του προξενείου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ