ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Γενάρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ
Δόθηκε το σύνθημα της επίθεσης...

Απαξιωτικός ο υπουργός Οικονομίας, δεν έκανε την παραμικρή νύξη για τα λαϊκά προβλήματα. Αποκλειστικοί αποδέκτες των δηλώσεών του οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι

Αντιμέτωπη με την αντίδραση των εργαζομένων θα βρεθεί η κυβέρνηση, που επιμένει στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής της επίθεσης
Αντιμέτωπη με την αντίδραση των εργαζομένων θα βρεθεί η κυβέρνηση, που επιμένει στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής της επίθεσης
Η κυβερνητική επίθεση κατά των εργατικών δικαιωμάτων, με άξονες τη νέα συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων, τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, τη φορολογική επιδρομή κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό και συνέχιση της εκποίησης δημοσίων επιχειρήσεων και κρατικής ακίνητης περιουσίας, ξεκίνησε και τυπικά χτες, με τη σύσκεψη για την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής για το 2005. Στη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και οι υφυπουργοί Χ. Φώλιας, Π. Δούκας και Αδ. Ρεγκούζας.

Ο ακραίος φιλομονοπωλιακός προσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ προκύπτει και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, αμέσως μετά τη σύσκεψη. Ο Γ. Αλογοσκούφης απέφυγε να κάνει την παραμικρή νύξη για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα της ανεργίας, της ακρίβειας, της συρρίκνωσης του τζίρου των μικρών καταστημάτων. Δε μίλησε καν, ενώ διανύουμε τον πρώτο μήνα του χρόνου, για την εισοδηματική πολιτική της χρονιάς, για το ύψος των αυξήσεων στις αγροτικές συντάξεις και για το ΕΚΑΣ...

Οι δηλώσεις Αλογοσκούφη αφορούσαν αποκλειστικά στις επιχειρήσεις. Ετσι, ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνο με βάση τον τομέα των κατασκευών, αλλά και τους εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας... Για μια ακόμη φορά χαρακτήρισε το 2005 «κρίσιμη χρονιά», κατά την οποία η κυβέρνηση θα πάρει νέες, σημαντικές πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση της οικονομίας. Αν δημοσιεύματα, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας ανταποκρίνονται στην αλήθεια, η επιχείρηση «απελευθέρωσης» για το 2005 ξεκινάει με το ωράριο των καταστημάτων, όπως επίμονα ζητούν οι μεγάλες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. Χαρακτήρισε, τέλος, σαν κεντρική επιλογή της κυβέρνησης την εφαρμογή του νέου, άκρως φιλομονοπωλιακού, αναπτυξιακού νόμου. Οπως, επίσης, ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, με αφορμή τη χτεσινή σύσκεψη, η οικονομική πολιτική για το 2005, η οποία συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό, θα κινηθεί στους ακόλουθους έξι άξονες: α) Στην ορθή υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού β) στην προώθηση των νομοσχεδίων για τα «συγχρηματοτούμενα έργα» και τη φορολογία κεφαλαίου γ) στην «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας δ) σε νέες αποκρατικοποιήσεις ε) στην περαιτέρω επιτάχυνση της απορρόφησης του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και ζ) στην ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου. Πρόκειται ακριβώς για άκρως ανθυγιεινές, αντιλαϊκές επιλογές που έχουν ως κύριο στόχο την ολόπλευρη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας. Ολες φυσικά, στον ένα ή τον άλλο βαθμό συνδέονται με τον πρώτο στόχο, αυτό της υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2005, όπου, παρά τις διακηρύξεις περί «ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής», οι εφαρμοζόμενες πολιτικές, τόσο στο σκέλος των εσόδων, όσο και στο σκέλος των δαπανών, κάθε άλλο παρά ήπιες θα είναι. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, με δεδομένο τον εκτροχιασμό τους το 2004 - το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ - αλλά και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, τα βάρη αναμένεται να τα σηκώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, λόγω της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης των εισοδημάτων από εξαρτημένη εργασία. Νέα δοκιμασία περιμένει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του κεφαλικού φόρου της περαίωσης των ανέλεγκτων υποθέσεων της περιόδου 1999 - 2002 και του τακτικού φορολογικού ελέγχου.

Εκβιαστικά για τους φορολογούμενους αναμένεται να λειτουργήσει και το νομοσχέδιο για τη φορολογία κεφαλαίου - που θα ισχύσει από 1/1/2006 - όπου και αναμένονται μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, οι οποίες θα προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές της αγοράς. Μόνες κερδισμένες οι μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς το φορολογικό τους βάρος θα μειωθεί. Πογκρόμ εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, αναμένεται το 2005, με άξονες τις «αμαρτωλές» εταιρίες ΕΤΑ και ΑΕ Ολυμπιακά Ακίνητα, ενώ στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων αναμένονται πιο ...τολμηρές πρωτοβουλίες, με το πέρασμα των διοικήσεων μεγάλων εταιριών (π.χ. ΟΤΕ) σε ιδιώτες.


ΤΟΚΟΧΡΕΟΛΥΣΙΑ 2004
«Τρώνε» το 76,6% των εσόδων

Στα 10,5 δισ. ευρώ τα ελλείμματα στο 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη του 2004

Γέννημα - θρέμμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου είναι τα λεγόμενα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία στο 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη του 2004 εκτινάχτηκαν στα 10,5 δισ. ευρώ, αυξημένα σε ποσοστό 21% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2003. Αποκαλυπτικά είναι τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με τα οποία τα ποσά που δαπανήθηκαν για την εξυπηρέτηση του υπέρογκου δημόσιου χρέους «τρώνε» το 76,6% των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού(!). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία που εμφανίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, τα ποσά για τοκοχρεολύσια φτάνουν στα 27,3 δισ. ευρώ, δηλαδή σε ετήσια βάση ξεπερνούν το 18% του ΑΕΠ για το έτος 2004. Παρά το ολοφάνερο γεγονός ότι τα ελλείμματα και η συγκεκριμένη διάρθρωσή τους είναι αποτέλεσμα της πολιτικής σε όφελος των μεγάλου κεφαλαίου, επιχειρεί να τα αξιοποιήσει στην κατεύθυνση ενίσχυσης της λιτότητας, αύξησης των κάθε είδους φόρων για τις λαϊκές τάξεις και στρώματα.

Από τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτοους που αφορούν στο 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη 2004 προκύπτουν και τα παρακάτω:

  • Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 35,6 δισ. ευρώ με αύξηση 5,2% σε σύγκριση με το 2003. Τα ποσά αυτά προέρχονται από την υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων.
  • Οι δαπάνες (τακτικός προϋπολογισμός) διαμορφώθηκαν σε 40,5 δισ. ευρώ (αύξηση 11,3% σε σύγκριση με το 2003). Από το ποσό αυτό τα 9,1 δισ. ευρώ (6,1% περισσότερα σε σύγκριση με το 2003) πήγε σε τόκους κρατικών δανείων.
  • Τα χρεολύσια (τα οποία δεν υπολογίζονται στο ύψος των ελλειμμάτων) έφτασαν σε 18,1 δισ. ευρώ. Συνολικά τα τοκοχρεολύσια έφτασαν σε 27,2 δισ. ευρώ.
  • Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού (περιλαμβάνει και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) εκτοξεύτηκε στα 10,5 δισ. ευρώ (8,67 δισ. ευρώ για το 2003) με αύξηση 20,9%.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ