ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Γενάρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μετ' εμποδίων και υποσχέσεων στις κάλπες

Αδιάκοπες οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Αδιάκοπες οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Η ανατολική Ιερουσαλήμ είναι και θα είναι η πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους» υποστήριξε χτες, ολοκληρώνοντας την προεκλογική του εκστρατεία με ομιλία στο προάστιο Μπιρ Ναμπάλα της Ιερής πόλης, ο Μαχμούντ Αμπάς. Ο υποψήφιος της «Φατάχ» και ηγέτης της ΟΑΠ επανέλαβε, επίσης, τη θέση του περί αναγκαιότητας σεβασμού του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων αλλά και περί κατάπαυσης του πυρός.

Ο Αμπάς, αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί, δεν περιόδευσε στην ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του θεώρησε «αρνητικό για την εικόνα του» το ενδεχόμενο να βρεθεί περικυκλωμένος από Ισραηλινούς αστυνομικούς προκειμένου, όπως υποστήριζαν οι ισραηλινές αρχές, να προστατευτεί από τυχόν επιθέσεις εβραίων εξτρεμιστών. Οι ισραηλινές αρχές βέβαια επέδειξαν μια ετοιμότητα ως προς την πιθανότητα περιοδείας του Αμπάς στην ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά εντελώς αρνητική ήταν η στάση τους απέναντι σε δύο άλλους Παλαιστινίους υποψηφίους Προέδρους.

Για λίγες ώρες, συνελήφθη χτες ο Μουστάφα Μπαργκούτι, επικεφαλής δικτύου οργανώσεων ιατρικής αρωγής και του νεοσύστατου κόμματος «Εθνική Παλαιστινιακή Πρωτοβουλία», επειδή αποπειράθηκε να προσεγγίσει την πλατεία των Τεμένων, έξω από το αλ Ακσα. Η ισραηλινή αστυνομία υποστηρίζει ότι του είχε δοθεί άδεια να εισέλθει στην πόλη μόνο για να συναντηθεί με τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, που έφθασε στην περιοχή ως επικεφαλής πολυπληθούς ομάδας παρατηρητών.

Ο Μπαργκούτι, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοια συμφωνία με τις ισραηλινές αρχές και ότι ήθελε να προσευχηθεί στο τέμενος αλ Ακσα. Ανάλογη τύχη, δηλαδή ολιγόωρη κράτηση, περίμενε και τον υποψήφιο του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού, Μπάσαμ αλ Σάλχι, όταν αποπειράθηκε να περιοδεύσει στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Με αυτά τα επεισόδια, αλλά και με την επίθεση ενόπλων κατά εβραίων εποίκων κοντά στη Νάμπλους (όπου σκοτώθηκε 1 Ισραηλινός και τραυματίστηκαν 3) και το θάνατο 2 Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά έξω από τον εποικισμό Γκανέι Ταλ, στη Γάζα, με διαφορά 24 ωρών, ολοκληρώθηκε, αργά χτες το βράδυ, η προεκλογική εκστρατεία στα παλαιστινιακά εδάφη. Την Κυριακή, υπό το βλέμμα εκατοντάδων παρατηρητών ανοίγουν οι κάλπες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, με επικρατέστερο νικητή τον Μαχμούντ Αμπάς.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωνε χτες, ότι, εντός των επομένων ωρών, θα αποσυρθεί από τις παλαιστινιακές πόλεις και θα άρει τους περιορισμούς μετακινήσεων προκειμένου να διευκολύνει την εκλογική διαδικασία. Εντούτοις, μετά από ασφυκτικές πιέσεις κατάφερε να καταγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους της ανατολικής Ιερουσαλήμ, ελάχιστοι Παλαιστίνιοι ψηφοφόροι ενώ απαγόρευσε στους περισσότερους από 8.000 Παλαιστινίους κρατουμένους να ψηφίσουν.

Κλιμάκωση με εποίκους

Μπορεί ο Αριέλ Σαρόν να κατάφερε να εξασφαλίσει την πολυπόθητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία μέσα από την κυβερνητική συνεργασία του με το Εργατικό Κόμμα, αλλά η ένταση με τους εποίκους κλιμακώνεται. Ενδεικτική της τεταμένης ατμόσφαιρας, είναι η ανοιχτή επιστολή προς τον Τύπο 34 εφέδρων αξιωματικών του στρατού, οι οποίοι απειλούν να μην υπακούσουν σε εντολές για εκκένωση εποικισμών τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και της Δυτικής Οχθης.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Με έκτακτα μέτρα και κλιμάκωση προς τις εκλογές

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Περισσότερες και «θεαματικότερες» αντικατοχικές επιθέσεις αναμένει μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών της 30ής Γενάρη ο δοτός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, ο οποίος ανακοίνωσε την 30ήμερη παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρυχτεί στη χώρα εδώ και δύο μήνες. Με την άποψη αυτή συμφωνούν και Αμερικανοί στρατιωτικοί επιτελείς, ενώ ο Πρόεδρος Μπους επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι εκλογές «είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα» και θα παρατηρηθεί «μεγάλη συμμετοχή των πολιτών», παρά τις «προσπάθειες των τρομοκρατών εκείνων που δεν επιθυμούν τη δημοκρατία και την ελευθερία».

Οι δηλώσεις αυτές, πάντως, δεν κατάφεραν να ελαφρύνουν τη βαρύτατη ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα μετά τις κλιμακούμενες αντικατοχικές επιθέσεις τόσο κατά Αμερικανών στρατιωτών όσο και κατά των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. Η Πέμπτη ήταν η αιματηρότερη ημέρα για τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις μετά την 21η Δεκεμβρίου και την επίθεση αυτοκτονίας στην αμερικανική βάση στη Μοσούλη. Εφτά Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, την Πέμπτη, στη βόρεια Βαγδάτη όταν το τεθωρακισμένο τους έπεσε σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου. Επίσης, στην επαρχία αλ Ανμπάρ σκοτώθηκαν άλλοι 2 πεζοναύτες «σε επιχειρήσεις ασφαλείας».

Την ίδια ημέρα, στη Σαμάρα σκοτώθηκαν, σε συγκρούσεις, 2 Ιρακινοί στρατιώτες και 1 άμαχος ενώ τραυματίστηκαν 4 Ιρακινοί στρατιώτες και 2 άμαχοι. Στην πόλη Μοτάσεμ σκοτώθηκε σε ενέδρα 1 ακόμη Αμερικανός στρατιώτης, ενώ στην Ντουλουίγια σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί στρατιώτες και 1 αντάρτες σε ανταλλαγή πυρών. Μια μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, στην πόλη Χίλα, νοτίως της Βαγδάτης, 15 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν, όταν καμικάζι αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο έπεσε πάνω στην είσοδο της Αστυνομικής Ακαδημίας της πόλης. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε, με μήνυμά της, η οργάνωση «Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ».

Την Πέμπτη τα ξημερώματα, επίσης, ανακαλύφθηκαν κοντά στη Μοσούλη τα πτώματα 11 σιιτών εργατών από τη συνοικία Χαζίμια, της Βαγδάτης, οι οποίοι είχαν ακολουθήσει έναν υποτιθέμενο εργοδότη που τους υποσχέθηκε δουλιά σε αμερικανική βάση της επαρχίας Νινίβε. Χτες, μέχρι το απόγευμα, επισήμως, δεν είχε γίνει γνωστή καμία νέα επίθεση ή μάχη. Εντούτοις, στην πόλη Ναϊμίγιαχ, έξω από τη Φαλούτζα, όπου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες πρόσφυγες από την ισοπεδωμένη πόλη, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση κατά των κατοχικών δυνάμεων με βασικό αίτημα την αποχώρησή τους από τη Φαλούτζα. Χτες, επίσης, ανώτεροι θρησκευτικοί ηγέτες των σουνιτών επανέλαβαν τις εκκλήσεις τους για ενότητα του ιρακινού λαού, επιμένοντας, όμως, στο μποϊκοτάζ των εκλογών της 30ής Γενάρη.

Δολοφονία και νέα απαγωγή

Στραγγαλισμένος με τα μάτια δεμένα και τα χέρια πισθάγκωνα ακινητοποιημένα βρέθηκε στο σπίτι του στη Βαγδάτη, την Πέμπτη, ο Χάντι Σάλεχ, ηγετικό στέλεχος του ΚΚ Ιράκ. Ο Σάλεχ, που είχε διπλή υπηκοότητα, επέστρεψε στο Ιράκ μετά την εγκατάσταση της κατοχής και ήταν υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικών σχέσεων των συνδικάτων του ΚΚ. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών ως δράστες «φωτογραφίζονται» «άνθρωποι που πρόσκεινται στο σανταμικό καθεστώς».

Στο μεταξύ, κανένα ίχνος δεν έχει βρεθεί της Γαλλίδας δημοσιογράφου Φλοράνς Ομπενά και του Ιρακινού διερμηνέα της, που αγνοούνται από την Τετάρτη. Η Ομπενά εργαζόταν για τη «Λιμπερασιόν» και βρισκόταν στη Βαγδάτη. Οι γαλλικές αρχές, από χτες, μιλούν επισήμως για νέα απαγωγή και ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε τους συμπατριώτες του δημοσιογράφους να αποφεύγουν το Ιράκ.

ΧΙΛΗ
Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Πινοτσέτ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Ενα μόλις 24ωρο μετά την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Χιλής ότι ο Αουγκούστο Πινοτσέτ είναι ικανός να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ο πρώην δικτάτορας τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Παράλληλα, χτες, δικαστικοί λειτουργοί, στο πλαίσιο της έρευνας για τα 8 εκατ. δολάρια του Πινοτσέτ, που έχουν κατατεθεί στην αμερικανική τράπεζα Riggs, έκαναν εξονυχιστική έρευνα στο γραφείο όπου κατέσχεσαν αρκετά έγγραφα και ορισμένα πλαστά διαβατήρια...

Προς το παρόν, ο 89χρονος πρώην δικτάτορας κατηγορείται για τις απαγωγές και τη δολοφονία 10 Χιλιανών αντιφρονούντων, στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Κόνδορ», του συντονισμένου σχεδίου εξολόθρευσης αντικαθεστωτικών από τις στρατιωτικές κυβερνήσεις της Νοτίου Αμερικής, τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Είναι η τρίτη φορά που ο Πινοτσέτ βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Το 1998 συνελήφθη στο Λονδίνο, από τη βρετανική αστυνομία, μετά από ένταλμα του Ισπανού δικαστή Γκαρθόν και μετά την κατ' οίκον κράτησή του επί 503 μέρες, η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε την έκδοσή του στη Μαδρίτη.

Τελικά, επέστρεψε στη Χιλή και γλίτωσε τη δίκη, λόγω των προβλημάτων υγείας. Το ίδιο συνέβη και λίγο αργότερα, όταν η Δικαιοσύνη της χώρας του προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης για το λεγόμενο «Καραβάνι του Θανάτου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ