ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Γενάρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΕ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗ
Προώθηση συμφερόντων και ωμοί εκβιασμοί με μοχλό τη «βοήθεια»

Εμεινε η γιαγιά να παρηγορεί...

Associated Press

Εμεινε η γιαγιά να παρηγορεί...
ΜΠΑΝΤΑ ΑΤΣΕΧ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΚΟΛΟΜΠΟ - ΜΠΑΝΓΚΟΚ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ -ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τους 165.000, τουλάχιστον, έφθαναν χτες επισήμως οι νεκροί στις 13 χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου. Τόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν όσο και ο ΥπΕξ των ΗΠΑ εξέφρασαν το «σοκ» τους από την καταστροφή στην Ινδονησία, όπου χτες η κυβέρνηση δημοσιοποίησε νέο απολογισμό κάνοντας λόγο για πάνω από 103 χιλιάδες νεκρούς. Ο συντονιστής του ΟΗΕ για τη διανομή της βοήθειας Γιαν Εγκελαντ όμως ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε φθάσει ακόμη ούτε καν κοντά στο να έχουμε τους τελικούς αριθμούς σχετικά με το πόσοι άνθρωποι πέθαναν, πόσοι αγνοούνται και πόσοι έχουν πληγεί». Και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, παρότι εξέφραζε ανακούφιση που δεν έχουν εκδηλωθεί μέχρι στιγμής επιδημίες, προειδοποιούσε ότι υπάρχει κίνδυνος διπλασιασμού του αριθμού των θυμάτων, αν ξεσπάσουν...

Υπάρχει η προηγούμενη εμπειρία

Κι ενώ η καταστροφή από το σεισμό και το τσουνάμι συνεχίζει να εκτυλίσσεται, τα δυτικά ΜΜΕ δίνουν πια το πλήρες βάρος τους σε αυτοσυγχαρητήριες διακηρύξεις για τη «δίχως προηγούμενο» βοήθεια που υπόσχονται στις πληγείσες χώρες οι κυβερνήσεις των πλουσίων - φθάνουν τα 4 δισ., συνυπολογιζόμενης της έκτακτης Συνόδου στην Τζακάρτα την Πέμπτη. Ωστόσο, πολλοί επισήμαιναν ότι η βοήθεια που θα φθάσει πράγματι στους πληγέντες θα είναι πολύ λιγότερη. Από το υπεσχημένο 1 δισ. δολάρια σε βοήθεια προς το Ιράν μετά το σεισμό στο Μπαμ με 26.000 νεκρούς, η Τεχεράνη έλαβε 17,5 εκατομμύρια δολάρια. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στην Κεντρική Αμερική, όπου από την υπεσχημένη βοήθεια μετά το πλήγμα του τυφώνα «Μιτς» το 1998 «χάθηκαν» στο δρόμο κάπου 2 δισ. δολάρια. «Εχουμε λόγους να ανησυχούμε», σχολίαζε χτες ο Αντριου Χιούιτ, διευθυντής του παραρτήματος της «Oxfam» στην Αυστραλία.

Ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για τη διαχείριση

Η αλεπού βγήκε στο παζάρι...

Associated Press

Η αλεπού βγήκε στο παζάρι...
Η «βοήθεια» από μέρους των δυτικών κυβερνήσεων, οργανισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων - και ακόμα περισσότερο, η διαχείρισή της, για την οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ένας άγριος διαγκωνισμός, μια «πολεμική», σύμφωνα με τη διατύπωση της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», αλλά σ' αυτό θα επανέλθουμε στη συνέχεια - καμία σχέση δεν έχει με την ανυστερόβουλη αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων, που βεβαίως σε πολλές χώρες ξεπέρασαν σε χρηματικές προσφορές τις κυβερνήσεις τους. Στην πραγματικότητα, κυνικές, ωμές ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις στην περιφέρεια επιχειρείται να μεταμφιεστούν ως πράξεις «καλών σαμαρειτών». Αποκαλυπτική από αυτή την άποψη υπήρξε μια φράση που «ξέφυγε» του Κόλιν Πάουελ στην Τζακάρτα: η προσπάθεια αρωγής στις πληγείσες χώρες, δήλωσε, αποτελεί μέρος του «παγκόσμιου πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Η εφημερίδα «USA Today» εκλαΐκευσε: «Στην Ουάσιγκτον, ορισμένοι αξιωματούχοι διερωτώνται εάν σκόνταψαν πάνω σε νέα δυνητικά όπλα εναντίον της τρομοκρατίας: τρόφιμα, νερό, ιματισμό, φάρμακα και εκατομμύρια δολάρια που ξεχύνονται από τα πορτοφόλια των Αμερικανών». Ασφαλώς, «ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης διστάζουν να συζητήσουν το θέμα της βοήθειας υπό όρους στρατηγικών ωφελών... δε θέλουν να παρερμηνευτεί η γενναιοδωρία της Αμερικής». Στους ίδιους τόνους, το «Ρόιτερ» χτες τιτλοφορούσε σχετικό με τη βοήθεια προς την κυβέρνηση της Ινδονησίας ρεπορτάζ ως εξής: «Η βοήθεια για το τσουνάμι βελτιώνει την εικόνα των ΗΠΑ».

Ταυτόχρονα με την προβολή εικόνων αμερικανικών στρατευμάτων που επιτελούν «ανθρωπιστικό έργο» - κάτι που, σύμφωνα με τα λόγια του Πάουελ«βελτιώνει την εθνική μας ασφάλεια» - γίνονται στυγνοί πολιτικοί υπολογισμοί και προωθούνται σαφή σχέδια. Υπάρχουν πολλές αναφορές, σύμφωνα με το «World Socialist», που τεκμηριώνουν ότι ο στρατός της Ινδονησίας εν μέσω της καταστροφής αντί να παρέχει βοήθεια στους εκατοντάδες χιλιάδες πληγέντες συνέχιζε τις αντιαντάρτικες επιχειρήσεις του εναντίον του αυτονομιστικού κινήματος της περιοχής, του GAM. Εγινε επίσης γνωστό ότι οι ΗΠΑ παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ινδονησία - επιδιώκοντας να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με ένα καθεστώς που επί Σουχάρτο ήταν από τους καλύτερους «πελάτες» της Ουάσιγκτον, και ίσως να αποκτήσουν εκ νέου στρατιωτική παρουσία στο Ατσέχ - ενώ τα πακέτα της βοήθειας φρουρούνται από ενόπλους ώστε να μην πέσουν στα χέρια «ισλαμιστών τρομοκρατών»... Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται στη Σρι Λάνκα, με τους «κακούς τρομοκράτες» Τίγρεις των Ταμίλ, καθώς χτες η οργάνωση προειδοποιούσε την κυβέρνηση Κουμαρατούνγκα να σταματήσει να στέλνει στρατό στις περιοχές της, πράγμα με το οποίο συμφώνησε και στέλεχος του ΟΗΕ στην Ταϊλάνδη με τους μουσουλμάνους του νότου που συνεχίζουν να πολεμούν την κυβέρνηση Θάκσιν, κ.ο.κ.

Τα μάτια του πόνου

Associated Press

Τα μάτια του πόνου
Τα γεωπολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα που προωθούνται συμπεριλαμβάνουν προφανώς την υπεσχημένη «βοήθεια», η μορφή και ο τρόπος διαχείρισης της οποίας ήδη καναλιζάρονται και μανιπουλάρονται αγρίως. Ο τίτλος άρθρου για τη βοήθεια του «The Economist» χτες τα είπε όλα: «Τώρα, ξοδέψτε τα συνετά». Οι δεσμεύσεις, ανέφερε το άρθρο, γίνονται «γρηγορότερα από ό,τι μπορούν να ξοδευτούν τα χρήματα... πολλά έχουν στόχο τη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση... οι πόροι που χρειάζονται σε μια καταστροφή μπορεί να μην είναι άμεσα διαθέσιμοι». Το περιοδικό άφησε μια αδιόρατη αιχμή κατά του Κόφι Αναν, ο οποίος «θέλει να μετατρέψει τα μεγάλα ποσά που προσφέρουν κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σε άμεσες δεσμεύσεις για στέρεα projects, τα περισσότερα εκ των οποίων θα εκτελέσουν υπηρεσίες του ΟΗΕ και εταίροι τους». Πράγμα που θέτει πρόβλημα «συντονισμού», αναφέρει αθώα το άρθρο λίγο πιο κάτω, κάνοντας λόγο για αλληλοεπικάλυψη των προσπαθειών αρωγής - χωρίς βέβαια να αναφέρει ότι αυτή η αλληλοεπικάλυψη προκύπτει από το ότι οι ΗΠΑ, η ΕΕ, ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς φορείς προσπαθούν συνέχεια να «καπελώσουν» ο ένας τον άλλο.

Τα δάνεια

Το περιοδικό γίνεται πιο ωμό όσον αφορά τα δάνεια και τα χρέη των πληγεισών χωρών: «Η Ινδονησία χρωστά 47,8 δισ. στο Κλαμπ του Παρισιού», ενώ «οι έξι από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την καταστροφή - η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, η Σρι Λάνκα, οι Μαλδίβες, η Ινδία και η Σομαλία - έχουν συνδυασμένα εξωτερικά χρέη περίπου 270 δισεκατομμυρίων». Το περιοδικό σπεύδει να επισημάνει ότι δε θα πρέπει να υπάρξει «σύγχυση» της βοήθειας ή της αναστολής της αποπληρωμής χρεών - όπως έχει προτείνει η Βρετανία στο G7, υποστηρίζοντας ότι έχει γίνει ήδη δεκτή η σχετική πρόταση - με την «διαγραφή τους». Αλλωστε, εξηγεί, η ανακούφιση από τα χρέη είναι μια τυπική δέσμευση: «Συχνά οι δωρητές αναιρούν τις υποσχέσεις τους». Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ υπήρξε ο πιο ξεκάθαρος σχετικά με αυτό: όπως είπε την Τετάρτη, η διαγραφή χρεών σημαίνει ότι η χρεωμένη κυβέρνηση αποφασίζει η ίδια τι θα κάνει με τα χρήματα, ενώ το πού κατευθύνεται η βοήθεια το καθορίζουν σχεδόν πάντοτε οι κυβερνήσεις που τη στέλνουν. «Η επιλογή ανάμεσα στη βοήθεια και τη διαγραφή χρεών καταλήγει τελικά σε μια απόφαση για το ποιος είναι πιο αξιόπιστος να διαχειριστεί τα χρήματα με το βέλτιστο τρόπο. Η κυβέρνηση που υπέστη την καταστροφή ή η κυβέρνηση που ανταποκρίνεται σ' αυτήν»!

Αγνωστος θα μείνει ο αριθμός των θυμάτων

Associated Press

Αγνωστος θα μείνει ο αριθμός των θυμάτων
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάριζε άρθρο των «Λος Αντζελες Τάιμς», οι προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά την τραγωδία «πρέπει να προωθήσουν τις αλλαγές όσον αφορά τη διεθνή βοήθεια που προωθούν η κυβέρνηση Μπους και άλλοι δυτικοί ηγέτες. Σε μια εποικοδομητική παγκόσμια διαπραγμάτευση, τα πλούσια έθνη υπόσχονται στα φτωχά έθνη περισσότερη βοήθεια και πιο ευνοϊκούς όρους όσον αφορά το εμπόριο και τα χρέη, [απαιτώντας] σε αντάλλαγμα πολιτικές και οικονομικές αλλαγές».

Εμπρός στις αναρίθμητες ανθρώπινες τραγωδίες στις πληγείσες χώρες - όπου πέρα από το επαναλαμβανόμενο σκηνικό του θανάτου και της καταστροφής προστίθενται ιστορίες απαγωγών παιδιών από ανελεείς συμμορίες εμπόρων σάρκας, υποθέσεις βιασμών πληγέντων κ.ο.κ. - οι ασφαλιστές πανηγυρίζουν: μόλις στα 135 εκατ. ευρώ τοποθετεί τις ζημίες της η «Munich Re», η «Swiss Re» κάνει λόγο για 88 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, η «American International Group» (AIG), η μεγαλύτερη παγκοσμίως, επιβεβαιώνει ότι «δεν έχει σημαντικές ζημιές», και η «Lloyds» του Λονδίνου λέει πως οι ζημιές της περιορίζονται σε «τουριστικά θέρετρα, προσωπικά ατυχήματα, ταξιδιωτικές ασφαλίσεις και θαλάσσια ρίσκα».


Στο πλευρό των πληγέντων

Καμπάνια αλληλεγγύης από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και το ελληνικό λαϊκό κίνημα

Το παγκόσμιο μαζικό λαϊκό κίνημα δίνει με κάθε μέσο μαχητικό παρόν και σε αυτή τη μάχη. Στη χώρα μας, με πρωτοπόρο το ΠΑΜΕ καλεί όλους να εκδηλώσουν και εμπράκτως την αλληλεγγύη τους προς τους δοκιμαζόμενους λαούς της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Ινδικού Ωκεανού και να στηρίξουν τους πληγέντες είτε με χρηματική είτε με υλική βοήθεια με τους ειδικούς λογαριασμούς που έχουν ανοίξει.

ΠΣΟ και ΠΑΜΕ: Εμπρακτη εργατική αλληλεγγύη

Εκκληση στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις σε όλες τις χώρες να μεγιστοποιήσουν τις συνεισφορές αλληλεγγύης τους προς τους λαούς του Ινδικού Ωκεανού που επλήγησαν από το τσουνάμι απευθύνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ).

Ταυτόχρονα η ΠΣΟ καλεί τα συνδικάτα να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη για να απαιτήσουν από τα Ηνωμένα Εθνη και τις κυβερνήσεις χωρών τους να ληφθούν αποτελεσματικότερα μέτρα και να παρασχεθεί επαρκής βοήθεια στα εκατομμύρια θύματα.

Η μακροπρόθεσμη οικονομική και τεχνική βοήθεια πρέπει να παρασχεθεί για την επανοικοδόμηση της υποδομής που καταστράφηκε και να δημιουργήσει τους οικονομικούς και κοινωνικούς όρους για την ανακούφιση των εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν χάσει τους δικούς τους, τα σπίτια τους, τις δουλιές τους και δεν έχουν κανένα μέσο διαβίωσης, υπογραμμίζει στην έκκλησή της η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Τώρα είναι η στιγμή για γρήγορη δράση και γνήσια αλληλεγγύη, καταλήγει η έκκληση της ΠΣΟ.

Υπενθυμίζεται ότι το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο - το οποίο συμμετέχει στην ΠΣΟ - ήδη έχει πάρει πρωτοβουλία και συγκεντρώνει χρήματα για τις πληγείσες περιοχές. Για το σκοπό αυτό έχει ανοίξει λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα. Ο αριθμός του λογαριασμού είναι 101/751788-20. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, το ΠΑΜΕ θα τα αποδώσει στους πληγέντες μέσα από τα συνδικάτα της Νοτιοανατολικής Ασίας, με τα οποία συνεργάζεται στα πλαίσια της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Τέλος, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Λάρισας και τα Σωματεία που ανήκουν στη δύναμή του συγκεντρώνουν φάρμακα, ρουχισμό, τρόφιμα και χρήματα για τους σεισμοπαθείς της Νοτιανατολικής Ασίας. Η συγκέντρωσή τους γίνεται στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6, 2ος όροφος, υπεύθυνη κ. Ειρήνη Λαχανά). Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2410-250708, 2410-532459. Κατάθεση χρημάτων στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας 101/751788-20.

Ανθρωπιστική Βοήθεια από την ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σε συνεργασία με το Δήμο Νίκαιας αποφάσισε να συγκεντρώσει και να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες από το σεισμό χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Εχει έρθει ήδη σε επαφή με τις περισσότερες από τις αντίστοιχες πρεσβείες και περιμένει συγκεκριμένες λίστες φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Για την ώρα, έχει γνωστοποιηθεί ότι υπάρχει άμεση ανάγκη σε παιδικές τροφές, γάλατα, φάρμακα, κουβέρτες.

Η ΕΕΔΥΕ κάνει έκκληση στις Επιτροπές Ειρήνης και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, προκειμένου να αρχίσει η συγκέντρωση των παραπάνω ειδών.

Ως αποθηκευτικός χώρος στην περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής έχουν οριστεί οι αποθήκες του Δήμου Νίκαιας, Μενεμένης 59 (δίπλα στο ΚΕΠ Νίκαιας), τηλ. 210-4915381, ώρες λειτουργίας 9:00-14:30 καθημερινά και Σαββατοκύριακο.

Επίσης, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να καταθέσουν χρήματα για τον ίδιο σκοπό στους λογαριασμούς της ΕΕΔΥΕ: ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 42602434 και ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: 122/634535-29. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα σταλούν στα κινήματα ειρήνης των χωρών που επλήγησαν και είναι μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

Εκκληση ανταπόκρισης στην καμπάνια ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες χώρες της Ασίας και της Αφρικής εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού, απευθύνει και η ΕΔΥΕΘ προς όλες τις επιτροπές της Θεσσαλονίκης και κάθε ενδιαφερόμενο, στα πλαίσια της πανελλήνιας κινητοποίησης αλληλεγγύης που γίνεται με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ. Η ΕΔΥΕΘ σημειώνει πως χρήματα για το σκοπό αυτό μπορούν να κατατεθούν στους λογαριασμούς της ΕΕΔΥΕ στην Εμπορική Τράπεζα και στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, όπως σημειώνεται άνωθεν.

Η ΟΓΕ καλεί σε βοήθεια για τους πληγέντες

Τέλος, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) προσφέρει για τους πληγέντες της Νοτιοανατολικής Ασίας 1.000 ευρώ και καλεί τα μέλη της πανελλαδικά να συμβάλουν σ' αυτή την προσπάθεια. Ο αριθμός είναι: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας 151/296061-31.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ