ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να χτυπήσει «ξυπνητήρι» στα λαϊκά στρώματα

Τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ζούμε στιγμές ιστορικής προεκλογικής εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, αυτό υπογράμμισε χτες μεταξύ άλλων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Η Αλ. Παπαρήγα απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους, τους ευχήθηκε «καλή χρονιά», συμπληρώνοντας: «Θα κουραστείτε αυτόν τον καιρό. Δεν ξέρω αν θα κουραστείτε κάνοντας ουσιαστικές δουλιές. Εμείς τους δικούς μας δημοσιογράφους τους κουράζουμε, αλλά σε ουσιαστικές δουλιές. Δεν τρέχουνε στα σπίτια μας να μας μαγνητοσκοπούνε και να μας βιντεογραφούνε»...

Ερχόμενη στο κυρίως θέμα της συνέντευξης Τύπου, τις πολιτικές εξελίξεις, σημείωσε: «Λένε ότι ζούμε ιστορικές στιγμές στον τόπο μας. Δεν ξέρω αν είναι ιστορικές, πάντως εμείς θεωρούμε ότι ζούμε στιγμές ιστορικής προεκλογικής εξαπάτησης όλων των λαϊκών στρωμάτων, όλων εκείνων που υποφέρουν. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο. Ολα αυτά τα περί ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού είναι προσχήματα, όσον αφορά στην αιτιολόγηση της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Κυριολεκτικά προσχήματα. Οπως επίσης πρόσχημα είναι ότι ορίστηκαν οι εκλογές στις 7 Μάρτη, λόγω, λέει, του Κυπριακού. Οταν ξέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση και όχι μόνο, η πλειοψηφία των κομμάτων, έκαναν ό,τι μπορούσαν το προηγούμενο διάστημα για να δημιουργήσουν ένα κλίμα ασφυκτικής πίεσης στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην κυπριακή ηγεσία. Αυτό το κλίμα πίεσης που θέλουν οι ΗΠΑ. Να μπει το πιστόλι στον κρόταφο για μια λύση μη βιώσιμη, μη δίκαιη».

Ευκαιρία για «δραπέτευση» του λαού από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

«Εμείς - συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα - θεωρούμε ότι αυτές οι εξελίξεις που έχουμε τώρα προεκλογικά μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα ξυπνητήρι για τα λαϊκά στρώματα, για τους προοδευτικούς ανθρώπους, για όλους εκείνους που έχουν δοκιμαστεί στην εμπειρία του αγώνα και να αποδείξουν ότι δεν πατάνε πεπονόφλουδες και ότι δεν εγκλωβίζονται στην αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Εμείς ακριβώς θεωρούμε ότι τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία μπροστά στις εκλογές και να κάνουν αυτό που δε θέλει το κατεστημένο του τόπου και ο ξένος παράγοντας, αυτό που δε θέλει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, να δραπετεύσουν και από τα δύο κόμματα και να καταδικάσουν την πολιτική τους. Να μη θάψουν σε σύγχρονες χωματερές τις προσδοκίες τους και τα δίκαια αιτήματά τους για μια καλύτερη ζωή».

Αναφερόμενη εξάλλου στην εναλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Δεν ξεπλένεται η αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ με την εναλλαγή ηγεσίας από τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σαφώς ήταν από τα βασικά στελέχη της αντιδραστικής πολιτικής, της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, και στον καταμερισμό που είχε τη στήριξε με όλες του τις δυνάμεις μέσα από την άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Στήριξε όλα τα εσωτερικά αντιδραστικά μέτρα. Τι είδους αλλαγή μπορεί να φέρει ο Γ. Παπανδρέου, αυτός ο οποίος χαρακτηριστικά είπε ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας συμπίπτουν με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, σε μια περίοδο που για τον καθένα και την καθεμία είναι φανερό ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ ταυτίζονται με τον πόλεμο, με το πλιάτσικο, με τη βία; Είναι αυτός που απροκάλυπτα είπε ότι δεν έχει ταμπού και δεν τον ενοχλεί η αλλαγή των συνόρων. Αρκεί, βεβαίως, να γίνουν με το βελούδινο τρόπο. Δηλαδή αλά Γιουγκοσλαβία, αλά Ιράκ κλπ. Κι αν θέλετε, τι διαφορετικό είναι ο Γ. Παπανδρέου από αυτό που ήταν ο Κ. Σημίτης, όταν απηύθυνε το γνωστό "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ" στην επίσης γνωστή περίπτωση των Ιμίων;».

Η Αλ. Παπαρήγα χαρακτήρισε «σοβάντισμα» αυτό που γίνεται στο ΠΑΣΟΚ και τίποτα άλλο, ένα «σοβάντισμα» με στόχο την υποκλοπή ψήφου.

Αναφερόμενη ωστόσο και στη ΝΔ, κατηγορηματικά σημείωσε: «Βεβαίως, δεν ξεπλένεται και η ΝΔ με τη δήθεν φιλοκοινωνική της γλώσσα και με τα δήθεν ανοίγματά της προς τους αριστερούς πολίτες, διότι τόσα χρόνια ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να σπρώχνει με την κριτική της στο να παίρνονται όλο και πιο γρήγορα αντιδραστικά μέτρα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και σήμερα έρχεται να καπηλευτεί τα προβλήματα και τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Ρήγματα στη λαϊκή συνείδηση δε δημιούργησε η πολιτική της ΝΔ και η αντιπολίτευση που άσκησε».

Απεναντίας, τόνισε, «εμείς πιστεύουμε ως κόμμα ότι συμβάλαμε σημαντικά στο να υπάρχουν ρήγματα και διεργασίες στη λαϊκή συνείδηση, όχι γιατί μιλάμε για τα λαϊκά προβλήματα, αλλά κυρίως γιατί αποκαλύπτουμε έγκαιρα και οργανώνουμε την πάλη».

Ενδιαφέρονται να διατηρήσουν ισχυρό το δικομματισμό

Εξάλλου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχολίασε και ένα ζήτημα που συζητείται αρκετά τις μέρες αυτές, το ποιος είναι ο ρόλος του ξένου παράγοντα, αλλά και της πλουτοκρατίας του τόπου σ' αυτές τις αλλαγές που προωθεί το ΠΑΣΟΚ και στο συνολικό πολιτικό σκηνικό που στήνεται ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε επ' αυτού: «Κατά τη γνώμη μας ο ξένος παράγοντας ήταν και στο παρελθόν και είναι και σήμερα παρών σε όλες τις εξελίξεις, όπως και η οικονομική ολιγαρχία του τόπου. Μέσα από αυτές τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται ένα πράγμα: Οτι στον τόπο μας αυτό που ενδιαφέρει είναι να παραμείνει ισχυρός ο δικομματισμός, δηλαδή δύο αστικά κόμματα να εναλλάσσονται στην εξουσία, αλλά ταυτόχρονα παίρνονται μέτρα να προετοιμαστεί μια μετεξέλιξη του δικομματισμού σε διπολισμό. Ολη αυτή η συζήτηση που γίνεται για την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού - και την κάνει το ΠΑΣΟΚ αλλά και η ΝΔ - δε δείχνει τίποτε άλλο παρά το ενδιαφέρον να υπάρξουν αλλαγές στη μορφή του πολιτικού συστήματος για να περάσουμε σε ένα σύγχρονο διπολισμό με τη μορφή της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, και να υπάρχει ένα πολιτικό προσωπικό που θα είναι πλήρως αφομοιωμένο στη σύγχρονη πολιτική του ιμπεριαλισμού τόσο στο εσωτερικό της κάθε χώρας, όσο και στις διεθνείς σχέσεις, ένα πολιτικό προσωπικό που θα εναλλάσσεται, ένα πολιτικό προσωπικό βγαλμένο κυρίως από τη διαδικασία του σωλήνα, των διάφορων κολεγίων, των διάφορων think tank, των διάφορων ομίλων. Ενα πολιτικό προσωπικό που θα είναι πλήρως αναίσθητο, κυριολεκτικά σε κάθε μορφή λαϊκής πίεσης και σε κάθε μορφή λαϊκής ευαισθησίας».

Απαντώντας άλλωστε στο «γιατί γίνονται οι εκλογές;», τόνισε: «Οι εκλογές δεν αποτελούσαν μέχρι τώρα εκλογές πολιτικών καλλιστείων ανάμεσα στον κ. Σημίτη και τον κ. Καραμανλή, ούτε και σήμερα μπορούν να αποτελέσουν καλλιστεία ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλή. Σε καμία περίπτωση οι εκλογές δεν μπορούν να κρίνουν την ικανότητα επικοινωνιακής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Για μας οι εκλογές θα δείξουν το εξής πράγμα: Σε ποια πορεία βρίσκεται -όχι η λαϊκή δυσαρέσκεια, γιατί αυτή είναι ελεγχόμενη- όσο σε ποια πορεία βρίσκεται η λαϊκή χειραφέτηση από την πολιτική των μονόδρομων της ΟΝΕ, του Μάαστριχτ, του ευρώ, της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, της αλλαγής των συνόρων».

Ποια κριτήρια πρέπει να πρυτανεύσουν στην κάλπη

«Ο ελληνικός λαός - συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα - πρέπει να ψηφίσει με το εξής κριτήριο: Την ανατροπή των εργασιακών του σχέσεων, την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης, τα νέα μέτρα που πάρθηκαν και πρόκειται να παρθούν υπέρ της πλουτοκρατίας. Πρέπει να κρίνει με κριτήριο τη δημοκρατία που δεν υπάρχει στους τόπους δουλιάς, πρέπει να κρίνει με κριτήριο την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς, τις ανατιμήσεις, τις "τέσσερις ελευθερίες" του Μάαστριχτ. Πρέπει να κρίνει με κριτήριο την αλλαγή δόγματος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, που από επίσημα αμυντικό γίνεται επιθετικό, τη συμμετοχή της Ελλάδας στους πολέμους, στη διάθεση της Ελλάδας ως ορμητήριο εναντίον των γειτονικών λαών. Πρέπει να κρίνει με βάση το μισθοφορικό στρατό, που δείχνει πολλά πράγματα και πάρα πολλούς κινδύνους. Πρέπει να κρίνει τα πράγματα με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα της εργατικής τάξης, των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, της φτωχής αγροτιάς. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να κριθούν. Οχι αν τα κόμματα λυπούνται για τα λαϊκά προβλήματα, αλλά τη στάση που κρατούν τα κόμματα απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι κόμματα που υπηρετούν πιστά το μεγάλο κεφάλαιο. Κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσει κανείς.

Εμείς πρέπει να δηλώσουμε ότι στην εκλογική μάχη δεν πρόκειται να επιλέξουμε καμία εταιρία και καμία μορφή επικοινωνιακής πολιτικής. Δεν την έχουμε ανάγκη. Εμείς θα κάνουμε αυτό που λέμε και κάνουμε τόσα χρόνια. Πριν απ' όλα εμείς δεν περιμέναμε ούτε το Σιάτλ, ούτε τη Γένοβα, ούτε τη Φλωρεντία, ούτε την ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για να μιλήσουμε για τα λαϊκά προβλήματα, για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Μιλήσαμε έγκαιρα όταν αυτά τα πράγματα δεν ήταν ακόμα ορατά με γυμνό οφθαλμό. Δεν περιοριστήκαμε στο να μιλάμε και να προειδοποιούμε. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες και κόντρα στο ρεύμα συμβάλαμε στην ανάπτυξη της πάλης, στη διαμόρφωση των συσπειρώσεων, στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στην αγροτιά, στους μικρομεσαίους, στην Παιδεία, στη μάχη κατά του πολέμου. Προσπαθήσαμε να προωθηθούν συμμαχίες που δεν είναι ευάλωτες στην πίεση του συστήματος, καθώς και συσπειρώσεις που δεν υποκύπτουν στο δόκανο του δικομματισμού. Κατεβαίνουμε στην εκλογική μάχη με πολιτική πρόταση που περιλαμβάνει στόχους και αιτήματα πάλης για το σήμερα, αλλά και την προοπτική, γιατί σε τούτο τον τόπο δε χρειάζεται αλλαγή του πολιτικού προσωπικού, αν θα γίνεται κάθε τέσσερα, πέντε ή δέκα χρόνια. Χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής, ριζική ανατροπή των συσχετισμών δύναμης. Χρειάζεται μια πολιτική που δε θα είναι μόνο αντιΠΑΣΟΚ και αντιΝΔ, αλλά μια πολιτική που θα συγκρούεται με συνέπεια και με ικανότητα με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, εναντίον του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, μια πολιτική που θα αναγνωρίζει στο λαό το δικαίωμα να διεκδικήσει στην πορεία και την εξουσία. Η πολιτική μας πατάει στο σήμερα και στη σημερινή πραγματικότητα, στους σημερινούς συσχετισμούς, αλλά και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για αύριο».

Να εκφραστούν οι διεργασίες στη λαϊκή συνείδηση

Καταλήγοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Εμείς λοιπόν καλούμε τον ελληνικό λαό να μην πέσει στις παγίδες και στα δόκανα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Να μην μπει ανάμεσα στα δύο κόμματα, αλλά να γυρίσει την πλάτη και στους δυο. Είμαστε λοιπόν ανοιχτοί στην πάλη, στη λαϊκή συμμαχία, στην οργάνωση της αντεπίθεσης, παίρνοντας υπόψη όχι μόνο αυτό που υποφέρουμε σήμερα, αλλά αυτό που έρχεται αύριο. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ετοιμάζονται για νέα αντιλαϊκά μέτρα στις 8 Μάρτη. Ανεξάρτητα ποιος θα είναι κυβέρνηση και ποιος αντιπολίτευση. Γι' αυτό και οξύνουν την αντιπαράθεση μεταξύ τους, γιατί ενδιαφέρονται να εγκλωβίσουν το λαό, ενδιαφέρονται για μια ελεγχόμενη αντιπαράθεση μεταξύ τους τέτοια που στην καλύτερη ή στη χειρότερη περίπτωση οι μετακινήσεις θα γίνονται μεταξύ τους και όχι πέρα και έξω από αυτούς.

Εμείς ήδη είμαστε στην προεκλογική μάχη και αντιμετωπίζουμε όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν με αυτοπεποίθηση, με πείσμα, ξέροντας πάρα πολύ καλά ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς, αλλά ταυτόχρονα πιστεύοντας ότι αυτές οι διεργασίες που υπάρχουν μέσα στη λαϊκή συνείδηση θα βρουν διέξοδο στην κάλπη και ακόμα περισσότερο και από καλύτερες θέσεις θα βρουν διέξοδο μετεκλογικά. Η αυτοπεποίθησή μας αντλείται από το γεγονός ότι ο λαϊκός παράγοντας όχι απλά έχει δίκιο, αλλά θα πρωταγωνιστήσει. Εμείς το λαό δεν τον βλέπουμε απλώς σαν ένα άθροισμα ψηφοφόρων, αλλά σαν ανθρώπους που παρεμβαίνουν καθημερινά μέσα από τα σωματεία, τις μαζικές οργανώσεις, τα κινήματα, για την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων. Γι' αυτό έχουμε εμπιστοσύνη ότι η συσσωρευμένη πείρα θα εκδηλωθεί και σ' αυτή την εκλογική μάχη. Αν δεν εκδηλωθεί στο βαθμό που χρειάζεται, τότε τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Ομως εμείς αισιοδοξούμε, γιατί πάντα πιστεύουμε στο λαϊκό παράγοντα, και στη δύναμή του και στην πρωτοβουλία του».


Η συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

-- Πώς σχολιάζετε τα όσα λέγονται για τον Γ. Παπανδρέου, ότι θα κάνει αυτοκριτική;

-- Είναι απολύτως αφερέγγυος και αναξιόπιστος. Και μόνο από το γεγονός ότι έχει συμμετάσχει στην άσκηση μιας αντιλαϊκής και αντιδραστικής πολιτικής εδώ και χρόνια. Αυτοκριτική μπορεί να κάνει, αλλά από τότε που η αυτοκριτική βγήκε στην επιφάνεια σε πάρα πολλές περιπτώσεις χάθηκε και η τσίπα, όπως ξέρετε, και το φιλότιμο. Και απ' αυτή την άποψη δεν έχουμε τουλάχιστον εμείς να φοβούμαστε τίποτα από την αυτοκριτική του Γ. Παπανδρέου. Μακάρι τα πράγματα να είχαν φτάσει εκεί, ούτως ώστε μια γνήσια αυτοκριτική να οδηγούσε σε αλλαγή πολιτικής. Αλλά αυτό το πολιτικό προσωπικό, είτε είναι υπουργοί, είτε είναι πρωθυπουργοί, είτε είναι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να κάνει αυτοκριτική γιατί δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν αλλαγή πλεύσης.

-- Γιατί έγινε η αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ;

-- Για την υποκλοπή ψήφων και την εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Ο κ. Σημίτης πάνω απ' όλα σκέφτηκε ότι πρέπει να δημιουργήσει προϋποθέσεις το ΠΑΣΟΚ είτε να κερδίσει τις εκλογές είτε να χάσει αξιοπρεπώς. Πολιτεύτηκε με βάση τα συμφέροντα που εξυπηρετεί και εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ.

-- Θα έχετε συμμάχους στα ψηφοδέλτιά σας;

-- Πάντα. Δεν είναι καινούριο. Στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ δε μετέχουν μόνο μέλη και στελέχη του Κόμματος. Εμείς πάντοτε επιδιώκουμε να εκφράζονται στα ψηφοδέλτια και άλλοι άνθρωποι που μπορεί να συμφωνούν σε πολλά με το ΚΚΕ, αλλά και σε ορισμένα πράγματα να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις. Και αυτό το κάναμε όχι για λόγους πολιτικής διαφήμισης. Διότι οι συμμαχίες και η ενότητα δεν είναι θέμα διαφήμισης, είναι θέμα ουσίας. Το κάνουμε γιατί παλέψαμε από κοινού με άλλες δυνάμεις και αυτό θέλουμε να εκφραστεί. Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ θα είναι ψηφοδέλτια στα οποία θα συμμετάσχουν οπωσδήποτε και συνεργαζόμενοι. Ακριβώς, θέλω να υποστηρίξω ότι για το ΚΚΕ η πολιτική των συμμαχιών είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση. Δεν είναι πολιτική δημοσίων σχέσεων.

-- Λαμπερά ονόματα;

-- Λαμπεροί αγωνιστές και αγωνίστριες, αυτοί θα είναι στα ψηφοδέλτια. Ανθρωποι που τους ξέρει ο κόσμος και που τους ξέρει όχι στην πασαρέλα και στα κοσμικά γεγονότα, αλλά τους ζει δίπλα του, μπροστά του. Και όπως ξέρετε, το ΚΚΕ είναι απ' τα κόμματα εκείνα που δεν έχει το πλεονέκτημα να καλείται συχνά στις συζητήσεις και στους καναπέδες της τηλεόρασης. Και εμείς είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι από μια άποψη γιατί προβάλλονται καταξιωμένοι αγωνιστές στον κύκλο της δουλιάς τους, στον κλάδο τους, στη γειτονιά τους και στη δράση τους. Δεν έχουμε ανθρώπους οι οποίοι εμφυτεύονται από τα πάνω.

-- Τι λέτε για την κ. Κανέλλη;

-- Είναι μια μαχόμενη βουλευτής που αναδείχτηκε με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και όπως βλέπετε δίνει τη μάχη της με μεγάλο σθένος. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του τρόπο έκφρασης. Αλλος μιλάει χειμαρρωδώς, άλλος έχει πιο ήρεμο ύφος. Ξέρετε, εμείς δε βγάζουμε ανθρώπους από το σωλήνα. Τυποποιημένους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ελεγχόμενα χαμόγελα, ελεγχόμενη αγανάκτηση κλπ.

-- Θα πάει στην ΕΕ ο Κ. Σημίτης;

-- Γιατί να μας απασχολήσει αυτό; Δε μας απασχολεί αυτό το ζήτημα. Ξέρω εγώ τι θα κάνει ο κ. Σημίτης, τι θα κάνει η ΕΕ; Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι το σύστημα αυτούς που το υπηρετούν προσπαθεί όπως μπορεί να τους αξιοποιήσει. Τώρα, αν θα βγει το αποτέλεσμα, πού να ξέρω;



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ