ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2010
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Απόλυτη συμφωνία να εφαρμοστεί το μνημόνιο

Θέλουν οι εργαζόμενοι να διαλέξουν μεταξύ επιδόματος εξαθλίωσης και επιδόματος φτώχειας, σχολιάζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην τακτική του σκωτσέζικου ντους, πότε καυτό πότε κρύο, επιδίδονται κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση για να επιβάλουν αυτά που έχουν συναποφασίσει μαζί και με το ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό. Δίνοντας συνέχεια στο επικοινωνιακό τους παιχνίδι με νέες δηλώσεις και επιστολές επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν και να κάμψουν τις αντιστάσεις των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, είτε στην Αθήνα, είτε στις Βρυξέλλες, το μήνυμα είναι σαφές: Θα εφαρμοστεί ό,τι προβλέπεται στο μνημόνιο.

Ετσι σε δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Α. Αλταφάζ υποστηρίζει πως «πουθενά στο μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό», πως πρόκειται περί παρανόησης και επαναλαμβάνει ότι το μνημόνιο προβλέπει ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης κατά μέσο όρο 1,2%, το οποίο στην 40ετία οδηγεί σε μέσο ποσοστό αναπλήρωσης σε 48%, προσθέτει μάλιστα ότι σε αυτό το ποσοστό θα προστεθεί η «βασική σύνταξη την οποία δεν έχουμε αμφισβητήσει».

Τη δήλωση αυτή έσπευσε να αξιοποιήσει το υπουργείο Εργασίας, το οποίο με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «θετικότατη εξέλιξη» τη θέση αυτή και πως «αυτή είναι η ορθή και ακριβής ερμηνεία του μνημονίου» και ως εκ τούτου «οι παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν ξεκαθαρίζονται οριστικά».

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωνε χτες ότι δε «θα περικοπεί καμία σύνταξη στο 48% και θα φανεί και από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα...». Προφανώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξέχασε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει ήδη παρουσιαστεί από το υπουργείο Εργασίας στις 10 Μάη, αφού εγκρίθηκε πρώτα από το υπουργικό συμβούλιο...

Βέβαια, όλα τα παραπάνω δεν έχουν την παραμικρή αξία. Και οι δύο αναπαράγουν το ίδιο προπαγανδιστικό παιχνίδι και οι δύο επιδιώκουν αυτό που ο εκπρόσωπος της ΕΕ, στην ίδια δήλωση, σημείωνε: «Πρωταρχικός στόχος του μνημονίου» είναι να «διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών» και ότι «για την επίτευξη αυτού του στόχου το μνημόνιο καθορίζει λεπτομέρειες για μια σειρά θέματα που θα συμβάλουν στη μείωση των δαπανών για τις συντάξεις...». Και βέβαια οι εργαζόμενοι δε θα τους πούνε και «ευχαριστώ» γιατί το μαχαίρι στις συντάξεις αντί για 50% τις κόβει κατά 40%. Δε θα τους ευχαριστήσουν ούτε θα συμβιβαστούν με το γεγονός ότι πέρα από τη δραματική συρρίκνωση τους υποχρεώνουν να δουλεύουν 40 χρόνια, ότι επιβάλλουν ποινή 6% για κάθε έτος αποχώρησης πριν το 65ο, ότι καταργούνται τα ΒΑΕ, ότι παγώνουν και οι σημερινές μίζερες συντάξεις. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να δυναμώσουν την πάλη τους για ασφαλιστικά δικαιώματα αντίστοιχα του πλούτου που παράγουν.

Απίστευτο το θράσος τους

Σε σχόλιό του που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η κυβέρνηση μαζί με τους συμμάχους της, ΕΕ και ΔΝΤ, υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού. Με απίστευτο θράσος λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα: Θα δουλεύεις τουλάχιστον για 40 χρόνια αδιαλείπτως για να λάβεις ένα επίδομα αντί για σύνταξη που δεν θα είναι το 50% της σημερινής σύνταξης αλλά το 60%!

Ο λαός μπορεί να εμποδίσει και να ανατρέψει τα σχέδιά τους μόνο με οργανωμένο αγώνα διαρκείας, διεκδικώντας σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες και κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ, σύγχρονες δωρεάν παροχές Υγείας. Με τη δική του συμμαχία να παλέψει για το δρόμο ανάπτυξης που θα ικανοποιεί τις δικές του ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων».

Νωρίτερα, το περασμένο Σάββατο, με άλλο του σχόλιο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε:

«Η κυβέρνηση, ενώ έχει συμφωνήσει και προωθεί το μνημόνιο που προβλέπει δραστική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, κατάργηση της σύνταξης και αντικατάστασή της με προνοιακό επίδομα, επιχειρεί με κόλπα να πείσει τους εργαζόμενους να τα καταπιούν. Γι' αυτό επιχειρεί να μεταφέρει τη συζήτηση στο αν η σύνταξη πρέπει να αντικατασταθεί με επίδομα φτώχειας ή με επίδομα εξαθλίωσης.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με ενιαίο ταξικό μέτωπο. Καμιά αποδοχή του αντιδραστικού μνημονίου, των άγριων θυσιών για να προστατευθούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αντεπίθεση για σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα, για την ανατροπή του μνημονίου και της αντιλαϊκής πολιτικής».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Νέα κινητοποίηση αύριο στην Αθήνα

Συγκέντρωση, αύριο, στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Υγείας

Για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και με καθαρό το μέτωπο ενάντια στις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που δίνουν τη χαριστική βολή στα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά και στο σύνολο των σαρωτικών μέτρων κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ, βγαίνουν στους δρόμους αύριο, Τετάρτη 9 Ιούνη, οι συνταξιούχοι με απόφαση των Συνεργαζομένων Συνταξιουχικών τους Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΟΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ και ΠΕΣ-ΝΑΤ. Το αγωνιστικό ραντεβού των συνταξιούχων είναι στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Χτες το πρωί οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης, σημείωσε ότι η αυριανή κινητοποίηση αποτελεί ακόμα ένα βήμα στην κλιμάκωση του αγώνα. Με στόχο, όπως υπογράμμισε, «να μην περάσουν τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, να χτυπηθούν οι αντιλαϊκές αντεργατικές πολιτικές και να ανατραπούν». Αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στα τεράστια προβλήματα και την επίθεση που δέχονται σε όλους τους τομείς της ζωής τους οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι, κατέληξε: «Εμείς λέμε ότι ο δρόμος είναι ένας: ο δρόμος του αγώνα, μαζί συνταξιούχοι, εργάτες, νεολαίοι, γυναίκες σε συμμαχία με τους μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με τη φτωχή αγροτιά. Αγώνας για μια οικονομία που θα υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, για να γίνουν τα μέσα παραγωγής δημόσια λαϊκή περιουσία και το προϊόν που παράγεται να εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των λίγων.

«Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους. Δεν κάνουμε βήμα πίσω», είπε μεταξύ άλλων και ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Αναφερόμενος στις συντάξεις πείνας του ΟΑΕΕ είπε ότι οι συνταξιούχοι έχουν, εκτός των άλλων, να δουν αύξηση από το 2008. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης είναι ότι μόλις το 14% των συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ παίρνουν πάνω από χίλια ευρώ σύνταξη και μόλις το 10% των συνταξιούχων του ΤΑΕ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Για δεξιότητες και σύνταξη στα 70

Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στο Λουξεμβούργο

Με έμφαση στις δεξιότητες που πρέπει να αποκτούν οι νέοι από ένα εκπαιδευτικό σύστημα καλύτερα συνδεδεμένο με την ευέλικτη αγορά και στην ενίσχυση της λεγόμενης «ενεργού γήρανσης», ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο οι εργασίες του Συμβουλίου των υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης των κρατών - μελών στο Λουξεμβούργο.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, το Συμβούλιο θα υιοθετήσει τα συμπεράσματα της πρωτοβουλίας «Νέες δεξιότητες για νέες δουλειές». Ανάμεσα σε άλλα, αυτή περιλαμβάνει: Τον «εκσυγχρονισμό» των εκπαιδευτικών συστημάτων και της κατάρτισης, τη μεγαλύτερη ευελιξία τους, τη μεγαλύτερη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. Δηλαδή, την προετοιμασία πιο ευέλικτων εργαζομένων, την αντικατάσταση της γνώσης με τις δεξιότητες, τη διαμόρφωση ενός εργαζόμενου που θα «μεταπηδάει» από δουλειά σε δουλειά, αφού οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας δείχνουν ότι η σταθερή δουλειά με δικαιώματα αποτελεί παρελθόν.

Την ίδια στιγμή, με τον παραπλανητικό όρο «Ενεργός Γήρανση», οι υπουργοί Απασχόλησης της ΕΕ θα συζητήσουν και θα πάρουν αποφάσεις για την παραμονή στην εργασία των ηλικιωμένων, καθώς αυτό συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα και την ευημερία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων! Αυτό συνδέεται και με εσωτερικό έγγραφο - σχέδιο για «Πράσινο Βιβλίο», που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με το οποίο «η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2060 οι Ευρωπαίοι θα ζουν επτά χρόνια περισσότερο απ' ό,τι σήμερα. Συνεπώς, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης πρέπει να αυξηθεί κατά 4 χρόνια και 8 μήνες - από το σημερινό 65 να φτάσει μέχρι και τα 70 χρόνια».

«Υιοθετώντας τα συμπεράσματα της "Ενεργού Γήρανσης", οι υπουργοί θα αναγνωρίσουν ότι στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας τα κράτη - μέλη αντέστρεψαν την τάση για πρόωρη συνταξιοδότηση. Γι' αυτό στην ΕΕ των «27» τα ποσοστά απασχόλησης στις ηλικίες 55 - 64 αυξήθηκαν από 36,9% το 2000 σε 46,2% το 2009». Η ΕΕ «καμαρώνει» επειδή οι εργαζόμενοι παίρνουν όλο και σε μεγαλύτερη ηλικία σύνταξη ή επειδή αναγκάζονται να εργαστούν και ως συνταξιούχοι, αφού οι συντάξεις είναι της ...πείνας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org