ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Σκόπιμα παραπλανητικά στοιχεία»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει από το Φλεβάρη του 2002 την κυβέρνηση Μπους πως ο πληροφοριοδότης τους σχετικά με τους δεσμούς της «Αλ Κάιντα» με το Ιράκ τις είχε τροφοδοτήσει με «σκοπίμως παραπλανητικά» στοιχεία. Το συνταρακτικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από απόρρητο έγγραφο της μυστικής υπηρεσίας του στρατού των ΗΠΑ (DIA), το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας και χαρακτηρίστηκε ως «δραματικό τεκμήριο πως οι κυβερνητικές διακηρύξεις πριν τον πόλεμο ήταν παραπλανητικές».

Το έγγραφο της DIA περιγράφει με τρόπο κριτικό τις σχετικές πληροφορίες, για την εκπαίδευση ισλαμιστών στην κατασκευή φονικών αερίων στο Ιράκ, που προέρχονταν από τον Ιμπν αλ Σάιχ αλ Λίμπι, ριζοσπάστη ισλαμιστή προσκείμενο στον Μπιν Λάντεν, ο οποίος υπήρξε εκπαιδευτής σε στρατόπεδο της «Αλ Κάιντα» στο Αφγανιστάν πριν τη σύλληψή του από τις αμερικανικές δυνάμεις στα τέλη του 2001. Η DIA δε θεωρεί στο έγγραφο αξιόπιστες τις πληροφορίες του κι οι πράκτορές της καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο άνθρωπος αυτός «παραπλανεί σκοπίμως».

Παρά ταύτα, οκτώ μήνες αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε κατηγορήσει ανοιχτά την ιρακινή κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν ότι είχε εκπαιδεύσει μέλη του τρομοκρατικού δικτύου του Οσάμα μπιν Λάντεν στην κατασκευή δηλητηρίων και θανατηφόρων αερίων.

Τις κατηγορίες αυτές είχε επαναλάβει και το Φλεβάρη του 2003, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για να δικαιολογήσει την εισβολή στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, έκθεση ανεξάρτητου οργανισμού του ΟΗΕ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ πρέπει να καταβάλουν στο Ιράκ, ποσό ύψους 208 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση των υπερτιμολογήσεων του αμερικανικού πετρελαϊκού ομίλου «Χάλιμπάρτον» («Halliburton»), όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς». Η έκθεση, την οποία επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, συντάχθηκε από την επιτροπή ελέγχου του Ταμείου Ανάπτυξης για το Ιράκ, με βάση αναφορές του Πενταγώνου, της αμερικανικής κυβέρνησης και εταιριών ελέγχου λογιστικών βιβλίων.

Η αναφορά γίνεται για την εταιρία «Kellog Brown and Root» (KBR - «Κέλογκ Μπράουν αντ Ρουτ»), θυγατρική της «Halliburton», που συνολικά έχει αποκομίσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για τις δραστηριότητές της στο Ιράκ.

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
«Κασάνδρειες» προβλέψεις αυγατίζουν τα κέρδη φαρμακοβιομηχανιών

ΓΕΝΕΥΗ.--

Το ρόλο της Κασσάνδρας έπαιξε χτες στην έδρα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στη Γενεύη ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού Λι Γιονγκ Γουκ κατά την έναρξη τριήμερης διάσκεψης για τη γρίπη των πουλερικών. Επανέλαβε (όπως πολλοί άλλοι) πως η μετάλλαξη του ιού Η5Ν1 είναι «ζήτημα χρόνου» και πως όσο περνά ο καιρός τόσο θα αυξάνεται η επικινδυνότητα ενός τέτοιου ιού. «Ανυπολόγιστες», είπε, θα είναι οι διεθνείς συνέπειες σε περίπτωση πανδημίας γρίπης «και σε απώλεια ανθρώπινων ζωών και... οικονομικώς». «Καμία κοινωνία και καμία χώρα» δε θα γλιτώσει τον κίνδυνο είπε ο Λι Γιονγκ Γουκ, καλώντας άπαντες να συμβάλουν στην επίτευξη μιας «ευρείας συμφωνίας» για τη λήψη και εφαρμογή μέτρων για την περιορισμό της γρίπης των πουλερικών στα ζώα και την ανάσχεση κρουσμάτων στον άνθρωπο...

Στη διάσκεψη της Γενεύης, ο διευθυντής του τμήματος επιδημιών της ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, αναφέρθηκε στα σχέδια προετοιμασίας κατά της νόσου, λέγοντας ότι τα διαθέτει το 60% των χωρών του οργανισμού αλλά αυτά «περιορίζονται σε ένα κομμάτι χαρτιού». Ζήτησε επιτακτικά «περισσότερα σχέδια, περισσότερες ασκήσεις, περισσότερες πρόβες» πριν μεταλλαχτεί ο ιός και εκδηλωθεί πανδημία «επικίνδυνης» ανθρώπινης γρίπης.

Εκπρόσωποι από ασιατικές χώρες (Κίνα, Βιετνάμ, Ινδονησία) επισήμαναν περισσότερο το αυξημένο κόστος που απαιτούν τα μέτρα για τον έλεγχο και ανάσχεση της νόσου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εύλογη δυσκολία μικρομεσαίων αγροτών και πτηνοτρόφων να κοινοποιήσουν στις αρχές πιθανά νέα κρούσματα..

Η δε Ισπανίδα υπουργός Υγείας, Ελενα Σαλγάδο, υποστήριξε ότι «ο κόσμος είναι απροετοίμαστος εάν εκδηλωθεί πανδημία γρίπης αυτό το χειμώνα»...

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων και Φαρμάκων, πιθανολόγησε σε 102 εκατ. δολάρια το κόστος χρηματοδότησης ενός έκτακτου προγράμματος βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες της ΝΑ Ασίας και σε περίπου 75 εκατ. δολάρια το κόστος προγράμματος βοήθειας σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής. Παράλληλα, στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας προέβλεπε σε τουλάχιστον 800 δισ. δολάρια το διεθνές οικονομικό κόστος σε περίπτωση πανδημίας γρίπης...

Το ίδιο 24ωρο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας Μ. Κυπριανού ανακοίνωσε στο Βιετνάμ πως η ΕΕ θα χορηγήσει οικονομική βοήθεια 30 εκατομ. ευρώ σε αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας.

Το «γριπο - φοβικό» κλίμα που δημιουργούν παραπάνω «προβλέψεις», καθώς και η γνωστή προτροπή αξιωματούχων της ΠΟΥ προς τις χώρες μέλη να προμηθευτούν εμβόλια και αντι-ιικά φάρμακα για το 25% του πληθυσμού τους, αυξάνουν τα «τρελά» κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας Ρος (Roche). Η Ρος χτες ανακοίνωσε πως ως το 2007 θα δεκαπλασιάσει(!) την παραγωγή των αντιγριπικών χαπιών «Ταμιφλού» σε περίπου 300 εκατ. δόσεις... Ο εκτελεστικός διευθυντής της, Γουίλιαμ Μπερνς, πρόσθεσε πως η εταιρία έχει ήδη δεχτεί κρούσεις από «τουλάχιστον 150» εταιρίες και κρατικούς φαρμακευτικούς οργανισμούς για «συμπαραγωγή» των χαπιών Ταμιφλού, αλλά έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με μόλις οκτώ...

Ελληνική προσαρμογή

Επέκταση των εμβολιασμών των ευπαθών ομάδων με το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου προβλέπει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πανδημία Γρίπης του υπουργείου Υγείας.

Η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου έγινε με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον περασμένο Οκτώβρη και βασικά σημεία του Σχεδίου έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση Πανδημίας Γρίπης στην Ελλάδα έχει στόχο - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ) να ανιχνευτεί έγκαιρα ένα δυνητικά πανδημικό στέλεχος γρίπης και να σταματήσει ή να περιοριστεί η μετάδοσή του στο γενικό πληθυσμό.

Ανάμεσα στα άλλα προβλέπει ότι ο «εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κατά του πνευμονιόκοκκου μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τη συχνότητα της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας και της επιπλοκής της γρίπης».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.- Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Χιλή πραγματοποίησε ο φυγόδικος τέως Πρόεδρος του Περού Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, προφανώς επιδιώκοντας την επιστροφή του στο Περού. Εξίσου αιφνιδιαστική ήταν και η σύλληψή του από την αστυνομία ύστερα από αίτημα των Περουβιανών. Στη χιλιανή πρωτεύουσα έφτασε χτες επιτροπή της περουβιανής κυβέρνησης, ώστε να ασκήσει πιέσεις για την άμεση και τάχιστη έκδοσή του.

ΚΑΝΣΑΣ.- Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν, οι πιο πολλοί την ώρα του ύπνου, από ισχυρό ανεμοστρόβιλο που έπληξε τη νότια Ιντιάνα και περιοχές του Κεντάκι τις πρώτες πρωινές ώρες την Κυριακή.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Τουλάχιστον επτά εργάτες έχασαν τη ζωή τους χτες στην Ανδαλουσία, όταν κατέρρευσε μια οδογέφυρα στον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο της Μεσογείου στη Γρανάδα, ύψους 80 μέτρων, πάνω στους εργάτες που εργάζονταν από κάτω. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τη στιγμή του δυστυχήματος στην κατασκευή του δρόμου εργάζονταν είκοσι έως σαράντα άτομα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ταχύρυθμα σεμινάρια ηθικής και διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών καλείται να παρακολουθήσει το προσωπικό του Λευκού Οίκου, έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε με την παραπομπή του πρώην προσωπάρχη, Λιούις «Σκούτερ» Λίμπι, επειδή διέρρευσε την ταυτότητα της πράκτορα της CIA, Βάλερι Πλέιμ.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- «Οχι στο νέο καθεστώς της Καταλωνίας» και «Θαπατέρο παραιτήσου» ήταν τα συνθήματα περίπου 10.000 συγκεντρωμένων που διαδήλωσαν το Σάββατο στο κέντρο της Μαδρίτης υπέρ της ενότητας της Ισπανίας και κατά του σχεδίου νόμου για διευρυμένη αυτονομία της Καταλωνίας.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Εκρηξη νάρκης κατά τη διέλευση πρωθυπουργικής αυτοκινητοπομπής στην πρωτεύουσα της Σομαλίας προκάλεσε χτες το θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 20, ανάμεσα στους οποίους δεν είναι ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Αλι Γκέντι.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.- Ποινή 14ήμερης κάθειρξης επιβλήθηκε χτες σε 23 στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης (ανάμεσά τους ο πρόεδρος του «Συνασπισμού Ενότητας και Δημοκρατίας» Χάιλου Σάουελ και ο αντιπρόεδρος Μπερχάνου Νέγκα) από αιθιοπικό δικαστήριο σχετικά με τις επεισοδιακές αντικυβερνητικές συγκρούσεις της περασμένης βδομάδας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- «Σε καμία πλευρά δεν πρέπει να επιβληθεί λύση για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου» δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεγκέι Λαβρόφ μετά το πέρας συναντήσεών του με τη σερβική ηγεσία στο Βελιγράδι.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Δακρυγόνα κατά σεισμοπαθών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και πυρά στον αέρα χρησιμοποίησαν χτες οι αρχές στο Πακιστάν για να διαλύσουν εκατοντάδες χωρικούς οι οποίοι επιχείρησαν να πλησιάσουν συνοριακό πέρασμα με την Ινδία στο Κασμίρ, που άνοιξε για να διευκολύνει την παροχή βοήθειας στα θύματα του σεισμού της 8ης του Οκτώβρη. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στα επεισόδια, που έγιναν μετά από τελετή στην οποία παρέστησαν αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Οι ισχυροί μετασεισμοί στο μεταξύ συνεχίζονται στο Πακιστάν, με άλλο ένα σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ να σημειώνεται στο Κασμίρ την Κυριακή. Ο απολογισμός παρέμενε στους 73.000 νεκρούς στο Πακιστάν και τουλάχιστον 1.300 στην Ινδία.

  • Επτά άνθρωποι που φέρεται να ανήκαν σε εξτρεμιστική οργάνωση, περιλαμβανομένων δύο γυναικών, σκοτώθηκαν το Σάββατο σε έκρηξη που σημειώθηκε στην περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν του Πακιστάν, που γειτνιάζει με το Αφγανιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, υποστράτηγος Σαουκάτ Σουλτάν
  • Συνεχίστηκαν χτες οι διαδηλώσεις από το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) εναντίον των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων Ινδίας-ΗΠΑ σε πολλές βάσεις.Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org