ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Με επίκεντρο την οργάνωση της πάλης και τον αγωνιστικό τους βηματισμό, συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής πραγματοποίησαν σύσκεψη χτες το βράδυ στην πλατεία Μητροπόλεως.

Ομοσπονδίες, σωματεία και εργαζόμενοι δήλωσαν για μια ακόμα φορά «παρών» στον αγώνα για να μείνουν στα χαρτιά οι πρόσφατες αντεργατικές ανατροπές, για να ανατραπούν τα σχέδια κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, για να υψωθεί τείχος προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης, για να περιφρουρηθεί από τα νύχια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας το απεργιακό δικαίωμα.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, τιμώντας τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη. Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Βάλσαμος Συρίγος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις συνδικαλιστών από διαφορετικούς κλάδους.

«Ολοι στον αγώνα για δουλειά - ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. Ο νόμος Χατζηδάκη να μείνει στα χαρτιά»: Το σύνθημα αυτό αποτέλεσε την κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων όσων πήραν τον λόγο. Παράλληλα, από το βήμα της σύσκεψης έγινε κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται με αφορμή τη ΔΕΘ, στις παρεμβάσεις ενάντια στις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα ζητήματα της Παιδείας.

Η χτεσινή σύσκεψη έθεσε στόχο να περάσει η σκυτάλη στη συζήτηση σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, με συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, συσκέψεις και συνελεύσεις, ώστε να εμπλουτιστεί ο προβληματισμός, να αποτυπωθεί η ιδιαίτερη επίθεση που δέχονται σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι, να δοθεί το σύνθημα του αγώνα για να μείνει ο αντεργατικός νόμος στα χαρτιά. Στην κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκε να οργανωθεί νέα σύσκεψη, αφού προηγηθεί πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς, την 1η Οκτώβρη, για τον συντονισμό της δράσης Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων για την αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα.

Δεν θα αφήσουμε το αντεργατικό τερατούργημα σε χλωρό κλαρί!

Αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις συνδικαλιστών στη σύσκεψη

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη
Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη
Την απόφαση δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων να κλιμακώσουν την πάλη τους, να μην αφήσουν σε «χλωρό κλαρί» το αντεργατικό τερατούργημα «Χατζηδάκη» μετέφεραν με τις τοποθετήσεις τους συνδικαλιστές στη χτεσινή σύσκεψη των Σωματείων και των Ομοσπονδιών στην Αθήνα. Προανήγγειλαν ότι κάθε προσπάθεια εφαρμογής του νόμου θα βρει απέναντί της την οργανωμένη απάντηση των εργαζομένων, αξιοποιώντας την πλούσια πείρα από προηγούμενες προσπάθειες ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και τσακίσματος των εργασιακών δικαιωμάτων. Μέσα από τις τοποθετήσεις τους οι συνδικαλιστές μετέφεραν την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, τις διεκδικήσεις για μέτρα προστασίας από την πανδημία και ενίσχυσης νοσοκομείων κ.ο.κ.

Στο πρόβλημα του εγκλωβισμού ναυτεργατών, στα κρούσματα που καταγράφονται σε πληρώματα και στην απόλυτη απουσία περίθαλψης των νοσούντων, που έχουν κοστίσει ακόμα και ζωές, αναφέρθηκε ο Αγγελος Γαλανόπουλος, γραμματέας του ναυτεργατικού Συνδικάτου «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». «Το κεφάλαιο για τα κέρδη του δεν λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή», σημείωσε και κατήγγειλε την κυβέρνηση και το υπουργείο Ναυτιλίας, που με την πολιτική τους «οπλίζουν το χέρι» της εργοδοσίας να παραβιάζει οργανικές συνθέσεις, Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα. Στο φόντο αυτό, υπενθύμισε πρόσφατες παρεμβάσεις των σωματείων που είχαν αποτέλεσμα την καταβολή δεδουλευμένων και δημιουργούν αγωνιστικά σκιρτήματα στους ναυτεργάτες.

Την αξιοποίηση της πανδημίας για να ενταθεί η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων κατήγγειλε ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Στο ίδιο μήκος κύματος αναφέρθηκε στην εργαλειοποίηση του εμβολιασμού ως μέσου διχασμού, προκειμένου η κυβέρνηση να κρύψει το γεγονός ότι έριξε στον κάλαθο των αχρήστων τα αιτήματα για την ενίσχυση των νοσοκομείων, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την οργάνωση του εμβολιασμού, την επίταξη των κλινικών και θεραπευτηρίου του ιδιωτικού τομέα. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, υπογραμμίζοντας πως στο νοσοκομείο πάνω από 1.000 εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν την απόλυση μέχρι τις αρχές του 2022. Οσον αφορά το «νέο ΕΣΥ», κατήγγειλε ότι ήδη με πρόσχημα τις αναστολές λόγω των εμβολιασμών προσλήφθηκαν 20 καθαριστές μέσα από εργολάβο στη θέση αυτών που βγήκαν σε αναστολή, ενώ προειδοποίησε ότι έπεται συνέχεια.

«Είναι τέτοιες οι τομές που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο που το μέλλον προδιαγράφεται μαύρο», σημείωσε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής. Η εργοδοσία στον κλάδο, όπως εξήγησε, έχει ήδη αρχίσει να καλεί τους εργαζόμενους και να διαπραγματεύεται τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, να επιβάλει σπαστό ωράριο σε προσωπικό που βρίσκεται σε τηλεργασία. Αναφερόμενος στο ξήλωμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ιδιαίτερα της απεργίας, στηλίτευσε τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που έτρεξαν να κάνουν ηλεκτρονικές εκλογές και ξεκαθάρισε πως τα σωματεία βρίσκονται σε θέση μάχης για να μείνει ο νόμος στα χαρτιά.

Στο άρθρο 19 του αντεργατικού νόμου, που θέτει μεγάλους περιορισμούς και στην ουσία απαγορεύει την απεργία στα λιμάνια που γίνεται διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, εστίασε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ). Υπενθυμίζοντας τη δράση του Σωματείου και των εργαζομένων, αλλά και την αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε σε απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις τους, τόνισε πως οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν «τα σωματεία μας να μπουν στο γύψο και να γίνουν διακοσμητικά στοιχεία».

Την κυβερνητική απόφαση να βγουν σε αναστολή καθηκόντων οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στηλίτευσε ο Γιώργος Δασκαλάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον δήμο Πεύκης - Λυκόβρυσης. Αναφερόμενος σε αυτά που «ξέχασε» η κυβέρνηση, υπογράμμισε πως το προσωπικό αυτό δουλεύει με συμβάσεις, ενώ απουσιάζουν από πολλούς δήμους μια σειρά ειδικότητες απαραίτητες για να παρέχει το πρόγραμμα τις υπηρεσίες του σε όσους τις έχουν ανάγκη.

Την έλλειψη μέτρων για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών από την πανδημία ανέδειξε ο Αποστόλης Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης». Στον αντίποδα των δίκαιων αιτημάτων τους κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε συγχωνεύσεις τμημάτων για να μην πέφτει σε καμία περίπτωση ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη κάτω από 25, στις περιοχές που δρα ο Σύλλογος καταγράφονται 300 κενά εκπαιδευτικού προσωπικού, τα κενά της καθαριότητας μπαλώνονται με εργαζόμενες που μοιράζονται σε δύο και τρία σχολεία.

Τη σημαντική πείρα που έχει συγκεντρωθεί από τη δράση μέσα σε δύσκολες συνθήκες υπογράμμισε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. «Φιλοδοξεί η κυβέρνηση να καταργήσει το απεργιακό δικαίωμα, να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση», σημείωσε και πρόσθεσε πως με τον τρόπο αυτό θέλουν να επιβάλουν συνθήκες νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς. Ανατρέχοντας στην πείρα του Συνδικάτου από τον αγώνα για την υπογραφή συμβάσεων, από τις συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, διαβεβαίωσε πως αυτό που φοβούνται κυβερνήσεις και εργοδότες, η οργάνωση και πάλη των εργαζομένων, θα δυναμώσει περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Το τοπίο που διαμορφώνει η αντιλαϊκή πολιτική στις αστικές συγκοινωνίες συνόψισε ο Γιάννης Σγάρδας, εργαζόμενος στα τρόλεϊ. Οπως ανέδειξε, το χειμερινό πρόγραμμα δρομολογίων ξεκίνησε χτες με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, χωρίς την απαραίτητη πύκνωση των δρομολογίων, με παλιά και ακατάλληλα οχήματα, με μεγάλη ταλαιπωρία και στοίβαγμα επιβατών.

Την αθρόα αύξηση της πελατείας των ιδιωτικών σχολείων σχολίασε η Σύλβια Καπερνάρου, από το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Τα αυξημένα κέρδη για τους σχολάρχες συνοδεύονται, όπως εξήγησε, από εντατικοποίηση για το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με παράταση του ωραρίου, δουλειά τα Σαββατοκύριακα και μαύρη εργασία. Στον προγραμματισμό του Σωματείου περιλαμβάνονται η οργάνωση σύσκεψης, η πραγματοποίηση συνέλευσης και αρχαιρεσιών. «Είμαστε αποφασισμένοι για ανυπακοή και θα δώσουμε τις μάχες που έχουμε μπροστά μας», κατέληξε.

Σήμερα στη Λάρισα

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας οργανώνει σύσκεψη σωματείων σήμερα Τρίτη στις 7.30 μ.μ. στον αύλειο χώρο του 1ου Λυκείου Λάρισας, με θέμα τον συντονισμό και την οργάνωση της πάλης για την προστασία της υγείας του λαού και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ